Siemens je Nemački, tramvaj je projektovan u Nemačkoj, ali njega sklapa firma specijalno otvorena za Srbiju, Siemens Mobility DOO Cerovac, što tehnički može da prođe kao Srpski proizvod, jer sem direktora, u menadžmentu su Srbi, kao i radnici u proizvodnji.
Materijalizacija mora ostati ista, kontrolu kvaliteta vrši matična firma, ali za potencijalan Beogradski tender samim procesom proizvodnje, prijavom na tenderu itd ili ti kako to vole firme da nazivaju "celim projektom" u ovom slučaju upravlja Srpska strana pod, naravno, supervizijom matice.
Doduše već 3 godine posluju sa ne baš malim gubitkom.
Да је Сименс заинтересован, учестовао би у тендерима.
Pa Siemens je pokušao da učestvuje, koliko se sećam nije ispunio tendersku dokumentaciju, neki pičvajz oko koverte, realno taj tender je bio "nacrtan" za Bozankayu, ali da nije definitivno bi Siemens tu "stvarno" bio.
Meni ni iz džepa ni u džep, jer imam druge preferencije oko proizvođača, ali taj narativ da Siemens nije zainteresovan nešto ne pali, Siemens je u poslednje vreme izgubio dobar deo svetskog tržišta od strane Alstoma, CAF-a i Stadlera, i sada bi pored svega toga propustili i Beogradsko koje im je na 200 km od najbliže fabrike, malo zvuči verovatno.
I fabrika nije baš tako mala u Sobovici, a i kolektiv, mogu oni mnogo više od ovoga da rade, kada se završe projekti za Minhen, Bremen i Kopenhagen, imaće preveliki prazan hod, pa bi im Beograd dobrodošao da se nastavi kontinuitet u proizvodnji.
I ako se opet ide na veliki tender, to ne sme nikako da traje ispod 10 godina, 2 godine za tendersku dokumentaciju, do godinu dana za izbor proizvođača, tri godine za razvoj modela (poželjan "mock - up" koji bi isporbali građani) i konačan prvi model, u narednih 5 godina isporuka preko 100 tramvaja.
Gangula je to pokušao da spakuje u 2 - 3 godine, to je bilo moguće samo sa dvodelnim tranvajima, sa klot opremom i potencijalnim velikim kašnjenjem u isporuci, jer je bio neki suludi rok za mesečnu proizvodnju. Drago mi je da to nije prošlo, to je čist populizam, to nam ne treba.