Kvaličo ili kupla (kuplo, nem. kupplung) se kod CAF-a nalazi ispod onog poklopca.
lento":2gqyrf07 je napisao(la):
Kvacilo za tramvaj kosta 500 hiljada evra?!?!
Sad razumem zašto Zagreb nema kuple na KT4! Oni su njihove tramvaje verovatno dobili džabe, s obzirom da osamdesetih godina jedna KT4 je koštala manje od te sume.
Матеја Бељан":2gqyrf07 je napisao(la):
Koliko sam primetio, samo noviji i remontovani tramvaji mogu da idu upereni. Nije to samo zakačiti, već moraju da rade simultano oba tramvaja
Tako je, oni moraju da rade sinhrono, ko je mislio da prvi vuče drugi vagon on je pogrešio

Inače, KT4 i jesu dizajnirani da rade u paru, tako da su i stariji vagoni mogli, a onda su im počupali opremu

Danas se zbog sigurnost vezuju samo noviji vagoni koji kompjuterski obrađuju greške. Meni je drago što se nastoji da se svih 20 iz 1997. vrate u saobraćaj, nekima su ugrađeni novi čoperi, mislim neke domaće firme.
Što se CAF-a tiče, njega može da vuče KT4 i to isključivo kuplovani, bar tako kažu. Inače, i neki Duewag (Švajcarci) su radili kuplovani u Švajcarskoj, ali nisam siguran da svi mogu. Zanimljivo je takođe, da je na određenom broju Duewaga postojao kontroler kao na CAF-u. Takvi kontroleri su verovatno na zahtev Beograda pre isporuke sa određenog broja vozila zamenjeni starim (kurblama

). Danas u Beogradu još uvek postoji par vagona sa novim kontrolerom.
djakovac":2gqyrf07 je napisao(la):
Švajcarci (DuWag) ne mogu na liniju 2 zato što nisu u stanju da popnu na kalemegdan (uspon kod pristaništa) zbog nagiba... to je utvrđeno još 2000
Mogu oni, jednom je neka linija (12 ili 9) išla do Beka zbog rekonstrukcije ili slično. Tada su zeleni išli preko Kalemegdana, čak su i prikolice vukli, ali malčice otežano. Pretpostavljam da bi proklizavali da je bilo vlažno, ali takođe mislim da bi solo mogli voziti bez većih problema, samo ako su im dobre kočnice.