Šta je novo?

Tramvaji

Jedino ako bude onaj Stadler, deluje pristojno. Ne vozim se tramvajima kao pre, ali imam utisak da su 7 i 9 najopterećenije linije i da bi samo u njima bilo tesno s ovim od 20 metara. Na svim ostalim linijama bi bili ok. Naravno, bilo bi tesno i u 5, 6 i 14 u Bulevaru, kao i sad u Katicama. Ne znam šta da mislim, sve više sam za opciju daj šta daš, dotle smo došli.

Jedino ako bude onaj Stadler, deluje pristojno. Ne vozim se tramvajima kao pre, ali imam utisak da su 7 i 9 najopterećenije linije i da bi samo u njima bilo tesno s ovim od 20 metara. Na svim ostalim linijama bi bili ok. Naravno, bilo bi tesno i u 5, 6 i 14 u Bulevaru, kao i sad u Katicama. Ne znam šta da mislim, sve više sam za opciju daj šta daš, dotle smo došli.

Ovo je dobar tip za 2 & 11 realno, za ostalo ne, barem sa trenutnom mrežom.

BKA & Vojvode Stepe su najopterećeniji pravci, staviti ovakve igračke bilo bi zločin.
Požeška i Gagarina nešto slabije, ali opet bi bilo knap knap sa ovakvim vozilima i za njih, odnosno ne bi bilo previše komforno.
Čak mislim da nema smisla ni za Rakovičku trojku, jer 3A ide baš fino popunjen.

Dorćol je OK, ali osim 2jke sve ostale linije idu ka najopterećenijim pravcima u Gradu i nije prihvatljivo.

Ok, ti bolje znaš. :) Ja sam često samo van špica u kontaktu s tramvajima i to na NBG, tad su prazni i 7 i 9, a o 11 i 13 da ne govorim. Ali to očigledno nije prava slika. Dorćolske linije su dosta korisne, naročito 5 i 10, ali dugo nisam a njima u kontaktu.

Dakle plan je da se ukine tramvaj 2 do kraja godine.
Teško da je ovo rekao niti da se moglo zaključiti iz onoga što je rekao. Rekao je da se nije odustalo i da će to biti urađeno ali ne skoro.

Psihički mi teško da ponovo gledam snimak i proveravam da li sam dobro razumeo ;)

Moguće je i da sam ja pogrešno razumeo jer sam se žrtvovao da slušam 2 sata kako bi čuo šta će reći o trolejbusima. Definitivno je pominjao projekat dok realizacija verovatno nije realna ove godine što je i bolje.

f6ca1105966d3d1b151b87f6f74a2015_7080357463.jpg

Nisam za ukidanje, a pogotovu ne zbog glupog Šapića. Ali Dvojka je sad već toliko očajna da se ukidanje maltene ne bi ni osetilo.
Ma dvojka je simbol i treba da ostane makar da ide na svakih pola sata, ali ukinuti vezu Dorćola i Brankovog mosta svima, to je katastrofa. Plus je previše strmo za pešačku zonu. Ovako te lepo doveze tramvaj do Kališa i šetaš se do mile volje. Ili pešačiš kroz Knez pa na Kališ. Ja ne znam da li sam ikad išao pešice uz Parisku od Pristaništa. Možda kad sam cirke išao na Birfest pre sto godina.

A šta će mi linija koja ima 7 km a vozila na njoj idu na pola sata?

Da bude mobilna kuća klošarima, kao što je i sad?
Ili da služi i dalje da potpiruje mržnju, podele i lokal-patriotizam u Srbalja? (znaš ono kad krenu "ovi iz kruga dvojke su krivi za sve...")

Ne bih se ja vodio tim osećajima, jer da pustimo da tako bude, Beograd bi komotno mogao da preuzme odreðeni prevoznik iz Obrenovca, da tramvaje i trolejbuse zamene autobusima i elektrobusima, i maltene niko ne bi primetio razliku.​

A šta će mi linija koja ima 7 km a vozila na njoj idu na pola sata?

Da bude mobilna kuća klošarima, kao što je i sad?
Pa ne, nego staviti neke remontovane Katice jednog dana, unutra brendirane istorijatom javnog prevoza. Dve u jednom krugu, dve u drugom. Ili tri, ne znam koliko ih je sad. Mogu da pomognu, a ne smetaju.

Ni ja ne verujem u to, samo pišem kako bih ja uradio. :D

Pa i ja u neku ruku. Dvojka treba da bude funkcionalna i praktična linija, kao i sve ostale.

Za muzej i decu imaju onog Čiču pa neka izvedu njega dvaput godišnje na ulicu ili neka ga vrte po depou. I mogu za jedno 5 godina jednu Katicu da skockaju i ofarbaju u originalnu crveno-belu šemu i da i ona bude muzejski primerak.

Ne znam šta još ima tamo od sačuvanih vozila mada šta god da ima ne očekujem mnogo jer ipak je to GSP. Mi u Srbiji nemamo ni pošten železnički muzej, a kamoli da imamo muzej tramvaja.

Mislim da nema ništa sačuvano osim Lejlanda. Bili su ZIU gb 1 i Sanos gb 228 u Muzeju naule i tehnike, ali ne znam šta je s njima. Zeleni IK5 gb 01007 je bio planiran da se sačuva, ali je misteriozno nestao oko 2002. godine. Nijedan IK161 nije sačuvan, dok je IK111 gb 298 bio takođe u MNT, ali ne znam šta je ni s njim. Kako je krenulo, neće biti sačuvani ni IK103, IK201 ni Japanac nijedan.
Edit: Trolza gb 153 je bila remontovana, ali ne znam gde je sad, to jest da li je sačuvana.

Pa to ti kažem.

A šta je beše bilo s onom Bredom što je stajala pozadi, ka parku? I onim jednim kao iz San Franciska?

Moguće je i da sam ja pogrešno razumeo jer sam se žrtvovao da slušam 2 sata kako bi čuo šta će reći o trolejbusima. Definitivno je pominjao projekat dok realizacija verovatno nije realna ove godine što je i bolje.

f6ca1105966d3d1b151b87f6f74a2015_7080357463.jpg
Ako dobro vidim, na slici je tunel. Zašto tramvaj ne bi mogao kroz tunel da ide?

Vrh