Šta je novo?

Tramvaji

Зато је битно да трамвај иде дуж главних праваца а не да се укршта са њима и губи првенство самим тим и брзину, такт, поузданост...
 
Meni, a verujem i mnogim ljudima koji su ovde aktivni i čitaju, to je veoma jasno i normalno. Problem je što mi tu slabo ata možemo da promenimo a ljudi koji imaju moć i poziciju da urade to ili ne zanima da se bave time ili ne znaju.
 
Koliko kosta 1km tramvajske pruge sa el. instalacijama?
 
Верујем да то варира од самог терена, преко конфигурације улице до капацитета постојеће мреже. Може да кошта само шине, скретнице, носаче контактне мреже и жице, а може да кошта и надвожњак, рушење кућа, пун профил саобраћајнице са све припремом подлоге и нови трафо за подстаницу.
 
A koliko kosta kilometar podzemnog metroa?
 
У случају Београда око 110 милиона ако сам добро све цифре сложио - за прву линију, а можда и више.
Последња линија софијског метроа око 32 милиона
 
I katice prelaze na led
20230402_144137.jpg
 
Odavno imaš led štapove nasumično po Katicama. To je bar sad jeftino. Jedino što je retko gde urađeno i da vizuelno bude lepo.
 
Odavno imaš led štapove nasumično po Katicama. To je bar sad jeftino. Jedino što je retko gde urađeno i da vizuelno bude lepo.
Znam i to je estetski lose odrađeno pogotovo u remontovanim u gosi i jos jednom su samo dodali bez ikakvog truda
 
Превременим укидањем пруге по старом савском ове слике ће бити чешће
 
Koliko kosta 1km tramvajske pruge sa el. instalacijama?
Na čistoj poljani, do ovog toplo-hladnog rata 2022 i svetske inflacije dvokolosečna tramvajska pruga je bila oko 2 miliona evra na čistoj poljani. Jeftinije može sa železničkim kolosekom i polovnim šinama sa glavnih pruga, skuplje sa eksproprijacijom, podvožnjacima, nadvožnjacima, tunelima, estakadama, izmeštanjem komunalnih instalacija drudim rešenjima za drumski saobraćak, mostovima itd. U srednju cenu se uključuje obično i nabavka novih tramvaja, koji koštaju uglavnom 2-4 miliona evra, a u proseku ti treba dva po kilometru. Na taj način se za novi tramvaj u izgrađenoj zoni sa novim vozilima dolazi do cena 10-50 miliona evra po kilometru. Recimo Mendoza u Argentini sa polovnim LRT iz San Dijega na bivšem železničkom koridoru napravila sistem za manje od 2 miliona $ po kilometru.
 
Tender za 2,7km šina preko mosta na Adi je bio oko 2 milijarde dinara tj oko 6 miliona evra po km. S'obzirom na poskupljenja u međuvremenu sada verovatno 10 miliona po kilometru...

Btw jel zna neko nesto vise o katici gb 2375 ?
Naleteh slučajno na ove slike, pretpostavljam da je za snimanje nekog filma.
 
Vrh