Šta je novo?

Tašmajdan

Zaista sam oduševljen izlivom emocija dia Jovana Mitrovića, "koordinatora" rekonstrukcije. Kakav je samo omaž dao aktuelnoj vlasti i realizaciji projekta, a što me asociralo na govor iznesen na nekoj od sednica komiterne ili sl. Nažalost, ne treba da čudi ovakav stav "cenjenog" arhitekte-koordinatora, imajući u vidu činjenicu da je dotični stručnjak bio član Komisije za idejno rešenje "čuvenog" mosta preko Save na našoj Adi Ciganliji (to je valjda "onaj" most sa najvišim pilonom na Zapadnom Balkanu ili sl). Znači, još jedan od "podobnih" stručnjaka koji bezpogovorno izvršava naloge aktuelne vlasti. Na kraju,zaista mi je teško da poverujem da je Mr. Koordinator projekta rođen u Beogradu. http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/48236-Diktator-naem-parkiu.html :(
 
ona ograda za kerove mora da se reši na neki bolji način, mene sramota od one žice
 
@jlaki

Ne brini se nista za tu zicu, resen je problem samo treba vreme da prodje. Naime( nisam strucnjak za botaniku te mi ne zamerite) zasadjena je, duz te ograde neka vrsta zbunja, te cim izrazte prekrice ogradu te se nece ni videti. Ko ne veruje neka pridje blize malo i pogleda. :)
 
Ziva ograda je zasadjena oko parka za dzukce. A duz trotora na Bulevaru je posadjeno novo drvece i neko zbunje, kada se to razlista imacemo bukvalno zeleni zid ka Bulevaru. Kod Madere su posadjene japanske ukrasne sljive :)
 
Nisam prolazio zadnjih desetak dana parkom,ako je tako drago mi je da to cujem.
 
:)

fotografija0115.jpg
 
Jesi li to ti u refleksiji?

Sta je ovaj izlog zapravo, je li to jedna od onih kucica u parku? Znaci li to da mozes da kupis sliku BoTe i Azer Juniora kao suvenir-poster :D

Mala ispravka za moj prethodni post - rastinje jeste posadjeno duz Bulevara ali samo od ker-parka do Madere, ali ne i od Wursta do Pravnog.
 
Mozda,nisam siguran.

To je leva kucica,njihova je,dok je desna nasa.Zanimljivo je da su na zidu iste fotke :)

Lepo pise na staklu Azerbejdzan i Srbija.Njihova ne radi ali nasa radi i ima jedna simpaticna gospodjica unutra,nazalost nisam imao vremena da se raspitam niti da pokusam da kupim taj BFF poster(best friend forever).Mada je bilo primetno da je gospodjici veoma dosadno jer se igrala olovkom po stolu a nigde kompjutera i fejsa da ubije vreme :)

Trebali su bar staviti neku tablu za strance da je tu info pult jer niko ziv ne zna za njega,a bilo je brdo stranaca danas u parku.

Greota za to rastinje,kao da su ga samo stavili da sakriju kola na parkingu.Trebali su da posade i u tom delu do pravnog.
 
Kad si pomenuo Fejs, apelujem na Telenor (ili nekog slicnog) da uradi WiFi u parku... Zgodno je kad setas gradom, ides s posla, pokupis kaficu, sednes u parkic, slushke u usi i beobuild na dlanu :)
 
Danas kola parkirana kod sejzmoloskog zavoda nilae komunalci ja im skrenem paznju oni sta te briga .Ja reko da kolima nije mjesto u parku.Kaze sigurno ima dozvolu Ja reko moze te li da provjerite ap zovni pa prijavi :bash: :bash: moje totalno razocarenje u komunalnu policiju.Nedeljom se nemoze proci kroz polak na zelenjaku :bash: Nego u koje vrijeme svira fontana da se uvjerim u to :kafa:
 
@реља

Да сам твој пост прочитао пре 15-20 година, сматрао бих га брло добрим есејом, једним од моралних репера који би требало да следи сваки човек који пледира да се назива интелектуалцем. Вероватно бих нешто слично и сам написао.

Међутим, у међувремену се издогађало понешто што нарушава црно-белу представу света у којем живим и што човека натера да почне да вага између принципа који долазе у колизију.

Конкретно, светска признања за хуманост и племенитост добијају "интелектуалци" и "моралне громаде", попут Бернара Кушнера (екс председника Лекара без граница, екс првог цивилног администратора на Косову, у време чије управе је протерано 200 хиљада Срба и убијено хиљаду и по - две, екс шефа француске дипломатије који се подсмевао тврдњама Дика Мартија да су препродавани органи отетих Срба...) или Бернара Анри Левија, филозофа који је фалсификовао јављања из Сарајева и који је штедро позивао на бомбардовање нашег народа и земље.

Што се тиче њихове земље и народа, старији и млађи Алијев су избегли да је уведу у рат у Нагорно Карабаху (иако је то, по међународном праву, њихова територија), сачували су секуларност своје државе и за непуне две деценије је превели из друштва сиромашних и заосталих у ред просперитетних земаља. Уз то, нисам нешто приметио да Хазари грцају под њиховом чизмом, да протестују по улицама и труну по затворима.

С друге стране, мом народу и држави они нису учинили ништа нажао. Поштовали су принципе међународног права, били су доследни при томе, па нисам толико горд и препотентан да пљујем у њихову пружену руку.
 
sizif":2i0zr0lb je napisao(la):
@реља
Што се тиче њихове земље и народа, старији и млађи Алијев су избегли да је уведу у рат у Нагорно Карабаху (иако је то, по међународном праву, њихова територија), сачували су секуларност своје државе и за непуне две деценије је превели из друштва сиромашних и заосталих у ред просперитетних земаља. Уз то, нисам нешто приметио да Хазари грцају под њиховом чизмом, да протестују по улицама и труну по затворима.

kako su uspeli da izbegnu rat u Nagorno Karabahu, kada je gradjanski rat trajao dve godine skoro?
 
@Sizif

ja sam to napisao posle brojanja do deset, dubokog disanja i pokušaja da razmotrim priču gledajući sa strane. Poslenje što mi je bilo na umu je da pokušavam da delujem inteletualno, makar i kao obično prose*avanje :)
Ja o toj zemlji ništa ne znam, osim gde se nalazi na karti, da je bila deo SSSR-a i da pod zemljom imaju neopevana prirodna bogatstva. A imam dovoljno beskorisnog znanja za bilo koji TV kviz ili test opšte kulture :)

Mi sa nima nemamo ništa. Možda su neki Azeri ostavili kosti oslobađajući Beograd od Nemaca. Ako jestu, svaka čast. Ali odavati počast jednom čoveku, ko god i šta god bio, ovakvim spomenikom? Nit su pare lično njegove (iz državne kase) niti nam je išta učinio. Nismo čuli za njega, nebitan je i za prostore Jugoslavije a i za svetska dešavanja.
Velikan poput Puškina dobio statuu u prirodnoj veličini - platili Rusi, ali oplemenili grad. Lep spomenik, da mu se napravi mesto gde poželiš. Ako deca pitaju, to je bio jedan veliki pesnik.

Gandi dobio skromu bistu - platili Indijci, naši se maksimalno ugradili u stub od metar dvadeset i stazu od 3 metra sa pola, ali ti nekako milo. Jes ono, snimio jedan film i više nismo čuli za njega, ali dobio Oskara i Zlatni Globus, ipak skromno i primereno. Ako deca pitaju, to je bio jedan mbogo dobar čika.

Imamo ceo Park prijateljstva, poznati ljudi dobre volje ostavili prelep spomenik u vidu drvoreda. Opet skromno i primereno. Za svako drvo meožeš deci da ispričaš neku priču.

Grci platili za Kulu Nebojšu. Opet, ima priča.

Japan i Norvešku sam već spominjao.

Tašmajdan se nije raspadao, pa nam ova investicija državnog bužeta Azerbejdžana po cenu počasti nekog nama totalno nebitnog lika nije bila neophodna.

Po meni, počast koju odajemo može da se meri nečijom veličinom i zaslugama.

Ako počast koju odajemo ima cenu izraženu u parama, koliko mi onda zaista vredimo?
(pitanje je retoričko)
 
Cela prica je da se mi druzimo sa Azerbejdzanom jer poistovecuju nasu situaciju sa juznom pokrajinom sa njihovom sa Nagorno Karabahom.A kosti nije ostavio nijedan azer kod nas,ali je zapravo puno jermena koji su ratovali u jedinicama crvene armije i ima ih da si poginuli bas u oslobodjanju Beograda.Ako prodjes grobljem oslobodolica beograda preko puta novog groblja pored jevreskog groblja u Ruzvetlvoj videces puno jermenskih prezimena na plocama medju ruskim prezimenima.

Meni ne smeta sto je Alijev senior a i junior ¨diktator¨ opet su izveli zemlju na najbolji put,i uspeli su da spasu zemlju od asimiliacije u tursku.Ti diktatori bar ne ubijaju kao zapadni narode po celoj planeti zavaljeni u fotelji humanim bombardovanjem koje smo i sami osetili.

Degutantno mi je sto se gradi spomenik i sto se Pavic i njegovi Hazari koji su izgubljeno pleme jevreja poistovecuje sa azerima koji su Turski narod zarad politike.A niko ne sme ni da pomene da su na Tasmajdanu spaljene mosti svetog Save,to je ocigledno tabu tema.

Zamislite koliko je jadna nasa vlast,nisu ni stavili tablu gde je posadjeno drvo prijateljstva da makar vise kada je posadjeno i ko ga je posadio vec samo tamo stoji bezveze.Prosto se ponasamo sizofreno.
 
Meni apsolutno nije jasno kakve veze ima Pavić sa Azerbejdžanom. Hazari su u toj priči bili samo metafora, nemaju mnogo veze sa stvarnim Hazarima (osim u vinjetama)...

Govori ne toliko o načitanosti vrhuške već o njihovom kapacitetu za kritičkim razmišljanjem.

Nisam moralista u smislu "humanitarne" politike, jer se sećam kad sam gledao vatromet milosrđa iznad svoje glave. Mogu da komentarišem samo rekonstrukciju Tašmajdana kao parka - veliki broj posečenih drva koji nije nadoknađen, potpuna neinventivnost u pejsažnoj arhitekturi, kič skulpture. Mislim da u ovo nije trebalo ulaziti iz tih razloga.
 
mradulovic":1r6wevhk je napisao(la):
sizif":1r6wevhk je napisao(la):
@реља
Што се тиче њихове земље и народа, старији и млађи Алијев су избегли да је уведу у рат у Нагорно Карабаху (иако је то, по међународном праву, њихова територија), сачували су секуларност своје државе и за непуне две деценије је превели из друштва сиромашних и заосталих у ред просперитетних земаља. Уз то, нисам нешто приметио да Хазари грцају под њиховом чизмом, да протестују по улицама и труну по затворима.

kako su uspeli da izbegnu rat u Nagorno Karabahu, kada je gradjanski rat trajao dve godine skoro?

E pa znaš kako ako ćemo već u NKR, oni su branili svoju teritoriju kako su mogli, isto kao što smo i mi branili Kosovo, a sada džamije u Agdamu i Šušiju se koriste kao štale za krave. U ovu u Agdamu (najvećem azerskom gradu u NKR) još i može da se uđe ako uspeš da izbegneš vojsku (koju ja doduše nisam uspeo), ali slike šta su jermeni od tog grada uradili su neverovatne, grad od par stotina hiljada stanovnika su pretvorili u zgarište potpuno, tako da sa te strane, ja to više smatram odbrambenim ratom... tako da se sa tome potpuno slažem sa sizifom...
 
Mozda bi trebalo da pisete na temi Spomenici, a na ovoj da se bavimo onim sto Tas jeste pre svega vrt i onim sto ga pre svega cini vrtom, a to je rastinje i prirodni sadrzaji.

Pre svega treba nadoknaditi rastinje poseceno i uklonjeno sa glavne sredisne leje, ali sad sa strana staza na travnjacima pored staza od granita, znaci isto ono sto je bilo na sredini, cvetne leje, tuje, zbunje i ostalo, ali sa strana.

Takodje je bilo puno niskog rastinja izmedju Sanse i glavne staze, setalista, za sada tu bas nista nije obnovljeno, ne moraju da budu ni iste vrste, ali neko nisko rastinje treba da ukrasi taj prostor koji sada izgleda mnogo siromasnije i bez topline koju je imao.

Ljuljaske su mogle da imaju drvene nosace, valjda to nije toliko skupo za jednu od najbogatijih opstina u zemlji, deca sa Vracara to zasluzuju, kao i one kucice u bojama koje su sklonjene.

Mali zabavni vrt sa vozicem i ringispilima je bio pola veka na tom mestu, mozda na sred Tasa gde je bio i nije najbolje resenje, ali negde blize Bulevaru ili kod bazena Tas i Beogradske ulice bi i moglo da se vrati nekoliko vrteski i mali voz.
 
Vrh