@Sizif
ja sam to napisao posle brojanja do deset, dubokog disanja i pokušaja da razmotrim priču gledajući sa strane. Poslenje što mi je bilo na umu je da pokušavam da delujem inteletualno, makar i kao obično prose*avanje
Ja o toj zemlji ništa ne znam, osim gde se nalazi na karti, da je bila deo SSSR-a i da pod zemljom imaju neopevana prirodna bogatstva. A imam dovoljno beskorisnog znanja za bilo koji TV kviz ili test opšte kulture
Mi sa nima nemamo ništa. Možda su neki Azeri ostavili kosti oslobađajući Beograd od Nemaca. Ako jestu, svaka čast. Ali odavati počast jednom čoveku, ko god i šta god bio, ovakvim spomenikom? Nit su pare lično njegove (iz državne kase) niti nam je išta učinio. Nismo čuli za njega, nebitan je i za prostore Jugoslavije a i za svetska dešavanja.
Velikan poput Puškina dobio statuu u prirodnoj veličini - platili Rusi, ali oplemenili grad. Lep spomenik, da mu se napravi mesto gde poželiš. Ako deca pitaju, to je bio jedan veliki pesnik.
Gandi dobio skromu bistu - platili Indijci, naši se maksimalno ugradili u stub od metar dvadeset i stazu od 3 metra sa pola, ali ti nekako milo. Jes ono, snimio jedan film i više nismo čuli za njega, ali dobio Oskara i Zlatni Globus, ipak skromno i primereno. Ako deca pitaju, to je bio jedan mbogo dobar čika.
Imamo ceo Park prijateljstva, poznati ljudi dobre volje ostavili prelep spomenik u vidu drvoreda. Opet skromno i primereno. Za svako drvo meožeš deci da ispričaš neku priču.
Grci platili za Kulu Nebojšu. Opet, ima priča.
Japan i Norvešku sam već spominjao.
Tašmajdan se nije raspadao, pa nam ova investicija državnog bužeta Azerbejdžana po cenu počasti nekog nama totalno nebitnog lika nije bila neophodna.
Po meni, počast koju odajemo može da se meri nečijom veličinom i zaslugama.
Ako počast koju odajemo ima cenu izraženu u parama, koliko mi onda zaista vredimo?
(pitanje je retoričko)