jovanovm":33uyhuq3 je napisao(la):Meni apsolutno nije jasno kakve veze ima Pavić sa Azerbejdžanom. Hazari su u toj priči bili samo metafora, nemaju mnogo veze sa stvarnim Hazarima (osim u vinjetama)...
Govori ne toliko o načitanosti vrhuške već o njihovom kapacitetu za kritičkim razmišljanjem.
Nisam moralista u smislu "humanitarne" politike, jer se sećam kad sam gledao vatromet milosrđa iznad svoje glave. Mogu da komentarišem samo rekonstrukciju Tašmajdana kao parka - veliki broj posečenih drva koji nije nadoknađen, potpuna neinventivnost u pejsažnoj arhitekturi, kič skulpture. Mislim da u ovo nije trebalo ulaziti iz tih razloga.
Ako Azerbejdžanci misle da su potomci Hazara, a mogu da misle šta god žele, onda Pavić ima smisla. I mi se smatramo Slovenima, a genetske analize pokazuju da imamo silno malo genetskih markera koji to potvrđuju, već svačeg drugog više: keltskih, dinarskih, turskih itd genetskih markera. Ovo je stranputica, ali samo mogu da kažem: svi smo očigledno to u šta smo ubeđeni da jesmo.
Sve je istina u vezi donacije: da je totalno nakaradno "prodati se" uređenjem parka na ovakav način. Međutim kakva nam je država, kako funkcionišemo i šta se sve dešava, priča s parkom je prilično bezazlena. Puno ljudi će sigurno više da šeta, trči, vežba, bude na vazduhu nego pre preuređenja, a sve to ima veliku vrednost bez obzira na ideološke probleme, o koje se ionako spotičemo na svakom koraku. Šta još danas ima neukaljanu ideološku vrednost i ko je tome zaista posvećen?