Feanor":p5uj37b0 je napisao(la):
Pa pitam jer sam bukvalno napadnut sto pricam o tome i sto ne znam koeficijente...
Ne, taman posla da si napadnut. Daleko od toga. samo sam hteo da skrenem paznju da nije samo dovoljno reci max zauzetost parcele 30% i svi problemi su reseni. Postoji citav niz drugih parametara koje definisu nacin gradnje.
Postoje u pravilniku max. koeficijent izgradjenosti, ali je on pre svega za stambene objekte. I krece se od 0.8 za jednoporodicne objekte (kuce), do 3, za viseporodicne (stambene zgrade). Ako ima i drugih sadrzaja (ugostiteljskih, komercijalnih, poslovnih), moze da bude i veci koeficijent, mada ja nigde nisam nasao da je veci od 3.5. Takodje u pravilniku postoji i max zauzetost parcele i ide od 40-70%. Ja takodje ni u jednom PDR-u nisam nasao vecu zauzetost od 60% i to za interpolaciju, tj na mestima gde je umesto kucica predvidjena izgradnja stambenih objekata, a to je u gustom gradskom jezgru. Medjutim, to ne znaci da ce ostalih 40% biti zelena povrsina, vec se obicno stavlja parking.
Dakle bilo bi bolje da u pravilniku bude i min% zelene povrsine, i da u unutrasnjim dvoristima bude zelenilo.
Zivim na Novom Beogradu od rodjenja, ali smatram da njemu nedostaje jak ulicni front, jer on danas u vecini slucajeva ne postoji. Povrsina se rasplinjuje, obicno nema sadrzaja u prizemljima, i nema taj "karakter, duh" mesta. Zato smatram da zauzetost od samo 30% nije dobra za grad. To ne znaci da nema kula. Dobri primeri kula, koje imaju ulicni front, su zgrada Inexa, Beogradjanka, zgrada Beobanke... imala je potencijal i poslovni objekat u bloku 11c da dobije taj karakter kule. Drugi vid je poluotvoreni blok, kao sto je west 65, i voleo bi i tu da se realizuje projekat kule. I tu je princip formiranja ulicnog fronta, ali kao poluotvoreni blok, sa izdvojenom kulom.
Sa druge ekonomske strane, trenutna situacija po pitanju poslovnog prostora nije losa, ona katastofalna! Objekat preko puta siva,zvrji poluprazan, tj samo 2 sprata 1/2 zgrade su zakupljenja, u ovoj novoj "kuli" u bloku 11c, ni 1m2 nije izdat......