Šta je novo?

Studija visokih objekata grada Beograda

Homer Jay":1oylgc3x je napisao(la):
ZgradE od 150 metara - oko železničke stanice NBG može da se napravi bar 5-6 solitera, ako ne i više. Uostalom, tokom godine ćemo imati pravi test koliko je grad rigidan sa ovom studijom, a koliko su investitori ozbiljni u nameri da grade, jer bi na javni uvid (prema ranijim najavama) trebalo da idu urbanistički planovi za Blok 41a, Plaza centar u Kneza Miloša i hotel "Jugoslaviju".
Мислим да од овога можемо највише да очекујемо а и живо ме занима како ће окончати Плаза.

Nastavlja se partijska ds politika preko partijskih poslušnika. Nema zgrade veće od 150m. Zašto? Zato što nam je u cilju da devastiramo ovaj grad na svim frontovima.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

Dzabe se mi nadamo metrima kada je dozvoljeno 100% popunjavanje placa pri gradnji... Kada to bude palo na 30% videcete kako ce da idu u visinu... Napravise svinjac od grada sa krmacama...

Za početak bi bilo dobro da dobijemo bar jednu zgradu ~100m visine, pa ćemo lako da se borimo i sa tih 150m. Inače, u članku lepo piše - samo jedna zona, a ne samo jedna zgrada od 150m.

Niko nece da ide u visinu jer je skuplje... Bolje da prave kutije za cipele od 6 spratova... Kad im je dozvoljeno trajno naruzivanje grada...

Реално, једини начин да се направи нека кула је постојање моћне компаније која би то урадила из престижа. Евентуално је НИС потенцијални калибар за тако нешто мада питање је какви су му планави везани за БГ. Кад кажем моћне нислим на компанију која би имала централу у БГ а добро пословала у више земаља. Не видим начин на који би се нпр.банке могле натерати да уместо да свака има своју крмачу на НБГ направе неку кулу која би била финансијски центар.

"Не видим начин на који би се нпр.банке могле натерати"

Propisi o zabrani popunjavanja celog placa zgradom... ;)

Значи високе зграде само у блок 42. И даље нема никаквог разумног закључка....зашто?

УМП и његово истицање у први план те оправдавање инвестиције од пола милијарде за коју имамо прилику једном у 40 година.

Feanor":1wrkygly je napisao(la):
Dzabe se mi nadamo metrima kada je dozvoljeno 100% popunjavanje placa pri gradnji... Kada to bude palo na 30% videcete kako ce da idu u visinu... Napravise svinjac od grada sa krmacama...

Mogu li da dobijem neki link, u kom to PDR-u je dozvojena zauzetost parcele 100%?

Pritom se visina objekta ne odredjuje samo dozvoljenom spratnoscu nego se odnos gabarita i visine odredjuje i dozvoljenim koeficijentom izgradjenosti k. To je odnos bruto povrsine svih etaza izgradjenog objekta i povrsine zemljista pod gradjevinom.

Његова поента је јасна и сасвим се слажем да би на многим грађевинским парцелама требало одредити заузетост парцеле која би натерала инвеститоре да иду у висину. Коефицијент изграђености је друга прича али и онако многе крмаче су тим коефицијентом зашле дубоко у терен кула као што је случај са новом ЕПС-овом зградом,Сава Ситијем,Фолкенштајнером,будућим седиштем Интезе...

Довољно је само сагледати негативне утицаје на архитектуру тих објеката,организацију блокова као и квалитет оно мало преосталог простора око тих зграда за шта је кривац само један - ограничење од 12 спратова.

meni je najdrasticniji primer zgrada B23. iako je smatram najlepsim poslovnim objektom izgradjenim u beogradu u poslednjih 60-70 godina, tj jos od predratnih lepotica po centru, smatram da je odluka da se tamo dozvoli da novi objekat zauzme bukvalno celu parcelu skandlozna. umesto da ta 4 solitera (B23) naslazu jedan na drugi oni ih poredjali uzduz a mesto idealno bilo za neki nebodercic sa uredjenim parkom.

edit: na drugom mestu najlepsih, na toj mojoj listi, nalazi se zgrada rad-a. zanimljivo, obe nezavrsene i neuseljenne godinama, pa cak i decenijama.

Milance ne budi bukvalista... Znas o cemu pricam... Ja pricam sta vidim... Ne razumem se u koeficijente niti kako se izracunava taj koeficijent? Vidim da u gradu svaka nova zgrada zauzima ceo plac, sa nekim parkingom i ogromnim gabaritom...

Jedini izlet u visinu je nova poslovna zgrada kod energoprojekta... Kazem izlet jer ni to nije nista posebno, pogotovu uzevsi u obzir popunjenost celog bloka 11a...

Feanor Коефицијент изграђености ти је однос између изграђених квадрата и површине парцеле.Дакле сабере се укупна квадратура објекта на свим етажама и подели са површином парцеле. Зато сам и написао горе да ми имамо безброј крмача које су једноставно морале да буду куле јер толика квадртура заузима огроман простор а преостали простор чини нехуманим или чак неупотребљивим. Нова ЕПС-ова зграда ће имати квадратуру која одговара просечној квадратури куле од 30 спратова.А заборавих и Белвил који је можда и најгори пример.Станари имају поглед само на џиновске бедеме од 12 спратова преко пута њиховог бедема.Свака она ламела је лагано могла да се претвори у по две куле од по 20-25 спратова и уз мало памети и урбанистичког знања станари не би имали поглед у комшијске станове већ на Београд,Саву,Ушће а јавни простор би био много већи,осунчанији,лепши...

razgradjevinar, Мени је радова зграда на првом месту. Утисак монументалности и величине је невероватан када се нађеш испод саме зграде која "лебди" изнад земље помоћу оних масивних стубова.

Ok razumeo sam izracunavanje ali koliki je taj dozvoljeni odnos po nasim standardima?

Sto se tice belvila, vidi se da su se ugledali na nove moskovske stambene kvartove... Samo sto su tamo zgrade bar za 4 sprata vise...

Ја бих ту био још драстичнији, шта вреди ограничавање површине изграђености кад направе крмачу а остатак избетонирају за паркинг, поставе рампу и користе тај паркинг само за личне потребе. Једино зеленило су обично две сасушене тује које дежурају са обе стране улаза. Ја бих волео ако неко може да процени која је сада оптимална спратност која се највише исплати узевши у обзир цене плацева и поскупљивање градње када се пређе одређена спратност.

Feanor":32r7fp20 je napisao(la):
Ok razumeo sam izracunavanje ali koliki je taj dozvoljeni odnos po nasim standardima?
Наши стандарди?То му дође новоградња по Звездари,Врачару,Миријеву...Дакле коефицијент изграђености бар 5-6,заузетост парцеле од бар 80%,инспекција зажмури па се то претвори у 95%-100 а за то време инфраструктура остаје иста као пто је била деценијама у тим насељеима где су биле индивидуалне стамбене јединице.

Зато ми се да простите кења од ове студије јер знам да ту нема ни у од урбанизма. Уништише 2/3 Београда а сада се тобоже брину за једини део града који има бар друмски део инфраструктуре који је више него довољан за куле.И од свега за куле су предвидели најгору и најнеатрактивнију могућу локацију на Новом Београду .

Pa pitam jer sam bukvalno napadnut sto pricam o tome i sto ne znam koeficijente...

Feanor":p5uj37b0 je napisao(la):
Pa pitam jer sam bukvalno napadnut sto pricam o tome i sto ne znam koeficijente...

Ne, taman posla da si napadnut. Daleko od toga. samo sam hteo da skrenem paznju da nije samo dovoljno reci max zauzetost parcele 30% i svi problemi su reseni. Postoji citav niz drugih parametara koje definisu nacin gradnje.
Postoje u pravilniku max. koeficijent izgradjenosti, ali je on pre svega za stambene objekte. I krece se od 0.8 za jednoporodicne objekte (kuce), do 3, za viseporodicne (stambene zgrade). Ako ima i drugih sadrzaja (ugostiteljskih, komercijalnih, poslovnih), moze da bude i veci koeficijent, mada ja nigde nisam nasao da je veci od 3.5. Takodje u pravilniku postoji i max zauzetost parcele i ide od 40-70%. Ja takodje ni u jednom PDR-u nisam nasao vecu zauzetost od 60% i to za interpolaciju, tj na mestima gde je umesto kucica predvidjena izgradnja stambenih objekata, a to je u gustom gradskom jezgru. Medjutim, to ne znaci da ce ostalih 40% biti zelena povrsina, vec se obicno stavlja parking.
Dakle bilo bi bolje da u pravilniku bude i min% zelene povrsine, i da u unutrasnjim dvoristima bude zelenilo.

Zivim na Novom Beogradu od rodjenja, ali smatram da njemu nedostaje jak ulicni front, jer on danas u vecini slucajeva ne postoji. Povrsina se rasplinjuje, obicno nema sadrzaja u prizemljima, i nema taj "karakter, duh" mesta. Zato smatram da zauzetost od samo 30% nije dobra za grad. To ne znaci da nema kula. Dobri primeri kula, koje imaju ulicni front, su zgrada Inexa, Beogradjanka, zgrada Beobanke... imala je potencijal i poslovni objekat u bloku 11c da dobije taj karakter kule. Drugi vid je poluotvoreni blok, kao sto je west 65, i voleo bi i tu da se realizuje projekat kule. I tu je princip formiranja ulicnog fronta, ali kao poluotvoreni blok, sa izdvojenom kulom.
Sa druge ekonomske strane, trenutna situacija po pitanju poslovnog prostora nije losa, ona katastofalna! Objekat preko puta siva,zvrji poluprazan, tj samo 2 sprata 1/2 zgrade su zakupljenja, u ovoj novoj "kuli" u bloku 11c, ni 1m2 nije izdat......

Не бих се сложио за улични фронт.Он свакако постоји али се срећом не налази тик уз улицу. Делимично је већ формиран у неколико најпрометнији НБГ булеваара где су изграђени пословни објекти а тамо где су само стамбене јединице зграде и треба да буду што даље од саме улице. То је једна од позитивних страна нбг блокова. Наставе ли ови да терају инвеститоре или да форсирају градњу на периферији града местимично изграђени пословни квартови Новог Београда неће до краја формирати улични фронт.

Заузетост од 30% ни на који начин не спречава инвеститора (или урбанистички завод) да позиционира објекат на део парцеле најблжи улици и тако формира улични фронт.

Mislis na 11a?

Inace, mogu samo da konstatujem da smo razliciti... Ja obozavam prostranstva i sirinu NBG... Drago mi je sto nema spojenih zgrada i frontova... Nije mi problem da pesacim, ili da se vozim prevozom jer je ok organizovan... Meni je zlocin protiv covecnosti sve sto ima zgradu naspram zgrade na razmaku od 15-20 metara, a izmedju samo plocnik ili asfalt... Tu mislim i na West 65, Blok 72 i na Stepu...

Vec sam rekao jednom za poslovni prostor. Mislim da je problem cena... Kao i kod stanogradnje... Gotovo svi investitori vole laku zaradu od preko 50 % i draze im je da nesto zvrji prazno nego da izdaju/prodaju sa 10% neto zarade... Ja to ne kapiram... zato ljudi i grade kuce bez fasade na periferiji ili otvaraju kancelarije u iznajmljenim stanovima...

Zbog svega toga Beograd poprima izgled neuredjenog sela koje se siri i sve je skuplje za odrzavanje...

Ja nisam strucan da odredjujem koeficijente... Rekao sam samo moju ideju koliko otprilike treba zgrada da zauzima... A za NBG bi obavezno uveo da svaka zgrada ima podzemni parking u broju stanova...

Ja sam očekivao da već bude gotov. U "Službenom glasniku" iz marta meseca stoji odluka o izradi Plana detaljne regulacije za Blok 41A, kao i da je rok za izradu plana devet meseci od dana objavljivanja odluke. Verujem da ćemo vrlo uskoro saznati šta tačno "Napred" planira u tom bloku. Nadam se da se neće ugledati na susede u Bulevaru Milutina Milankovića :D

Vrh