Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Улога НДХ током постојања логора је карактеристична по интернацији српских цивила и устаника (које нису стигли побити) у логор Сајмиште.

Људи, молим вас, бар прочитајте Кољанинову књигу, чисто ради објективности и основне информисаности у вези ове теме.

 
Спасићев павиљон

Screenshot (1667).png
 
Да, Дирекција за изградњу НБ је била на Сајмишту. А зачудо, директор те дирекције је био Тома(с) Девалд - земунски Немац...
 
Tek sad sam shvatio da je ova epizoda "Kockice" snimana u Spasićevom paviljonu
 
То би значило да је Сајмиште било логор и за Немце, што је ипак помало чудно.

Иначе је предметни хапшен и после рата - изгледа да је био сумњив баш зато што је Немац - а према речима ћерке, иза прогона је стајао друг Лека. Ко зна шта је све тачно. Углавном, после друге робије, дограбио се Новог Београда и говорили су Јовин и компанија да је био најбољи организатор тог подухвата.
 
Poslednja izmena:
Mnogo toga će tu biti čudno ljudima jer se ne uklapa se u neke narative koji se nameću... poput "ako Srbi sarađuju sa Nemcima - neće nas dirati"... i onda Nemci dovedu Srbe sa Kozare u nemački logor u Zemunu... samo dokaz šta bi se desilo sa Srbima iz Srbije da su Nemci jednog dana završili sa Jevrejima, Romima... Rusima, raznim političkim protivnicima... isto što i ovim ljudima sa Kozare. Ili robovska radna snaga ili - masovna grobnica.
 
Па, на Козари је било младих партизана као грана, а младих комуниста колико и листа.
 
Логор и за Немце - комунисте.

Да, заиста динамичан живот. И учешће у немачкој кажњеничкој јединици после Дахауа у Пољској и Мађарској..

Познато је који су били нацистички планови за Словене у случају да победе у рату. Подсетимо, у лето 1941. у Србији и српским деловима НДХ је букнуо устанак. Разуме се, веровање у победу сила осовине против СССР и САД било је илузорно.

Са Козаре и Просаре су их спроводили и Усташе и Немци, после успешне офанзиве. Али и са целе територије НДХ и пре и после пре тога и Усташе и Немци.
 
Poslednja izmena:
Дивљаштво НДХ је много тога покренуло. А тамо су на власти реално ипак били италијански људи, не немачки.

Нису никад могли добити светски рат, само такви суманути фанатици и мистици на њиховом месту су то могли и да помисле.
 
Sad se ja već malo probojavam da će umesto da rasele i sruše posleratne paviljone između kule i "Brodarca", samo da na brzinu srede i njihove fasade, kao još jedno "privremeno rešenje".
Uopšte nije nerealan scenario.
 
Најави Гангула и привремену улицу преко Њемачког павиљона.
 
Која глупост искрено. Како су предвидели везу те привремене саобраћајнице, преко трамвасјке баштице? Хоће бити семафори? Зашто кружни ток мора да чека мост?
 
Najpoznatiji redižiser partizanskih filmova Branko Bauer poreklom je Nemac 🙂
 
Која глупост искрено. Како су предвидели везу те привремене саобраћајнице, преко трамвасјке баштице? Хоће бити семафори? Зашто кружни ток мора да чека мост?

- 3. Kružni tok čeka most
- 2. Most čeka tunel
- 1. Tunel čeka prethodno čišćenje objekata, građevinsku pripremu prostora i ulica na oba njegova kraja
- 0. Priprema prostora za tunelske portale i rekonstrukcija ulica na krajevima tunela čeka završetak svih eksproprijacija i završetak svih planova
 
Као тешко им да се направи кружни ток са старим приступом мосту? Као да нису урадили слична калемљења на крају Војвођанске и код Трошарине?
 
Која глупост искрено. Како су предвидели везу те привремене саобраћајнице, преко трамвасјке баштице? Хоће бити семафори? Зашто кружни ток мора да чека мост?
Pa... (kao kad fudbaleri daju izjave :) ) ne bih se baš složio da je glupost.
Mislim da ima argumenata da se to sada uradi.
Kao što je Zuma već objasnio, mnogo toga treba da se prvo završi pre nego što počne gradnja, pardon, zamena Zarićevog mosta.
A život ne može, a i ne treba da čeka.

Što se tiče prelaska preko tramvajske baštice - mi već sada imamo vezu preko nje, imamo
A) jedno "normalno" ukrštanje kada se iz ulice Zemunski put ulazi u Vladimira Popovića,
screenshot.759.jpg

i imamo
B) nenormalno ulivanje iz Vladimira Popovića u tramvajsku bašticu (posle koje i motorna vozila i tramvaji koriste iste trake preko mosta...).
screenshot.760.jpg

Sad kada neće više biti objekata u jednom pojasu između Zemunskog puta i Mihajla Pupina, može da se napravi još jedan prelaz preko pruge kao pod A) i da se produži sve do raskrsnice Mihajla Pupina i Nikole Tesle.

Mislim da bi se dosta postojećeg saobraćaja koji ide na Brankov most iz savskih blokova i Milutina Milankovića prelilo u Vladimira Popovića koja je oduvek slabo iskorišćena.
A vredelo bi makar napraviti neku simulaciju šta bi se desilo kada bi se uvelo i levo skretanje sa Brankovog mosta prema Vladimira Popovića.
Primarna loša stvar je što ovakva privremena improvizovana zbudž rešenja preko kolena - znaju da traju decenijama.
 
Vrh