Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Zbog spajanja Vladimira Popovića i Bul. Nikole Tesle moraće da se podigne nivo terena što podrazumeva i prekid travmajskog saobraćaja tokom radova.

Ovo je idealna prilika da se nakon rušenja nemačkog paviljona i ostalih baraka do trase spajanja, tu napravi i mini tramvajska okretnica i tako cela tramvajska mreža na NBG može da postane nezavisna od prekida saobraćaja na mostovima.
 
Заиста предобра идеја! Ако то нису предвидели, онда сам баш без текста.
 
Obzirom da je propuštena prilika da se kroz Marka Hristića poveže most na Adi sa tramvajskom prugom u Jurija Gagarina, pa sada tramvaji za taj most moraju da kruže i prolaze kroz semafore da bi se popeli i sišli na most, prilčno sam ubeđen i da ni ovu okretnicu neće izgraditi. Kontra i u korist štete.
 
Nije propuštena prilika, zato što ta mogućnost još uvek postoji, kao i da se uradi drugi kolosek kroz Bulevar Crvene armije.
 
Za Zumu, put od "nemačkog" mosta do puta od Mosta kralja Aleksandra za Zemun.
1492267881233-bom-44-999-Sava-mostovi.jpeg
 
Hvala, imam jednu ovakvu ali nije toliko oštra. Međutim ovde se nešto ne slaže. Ovo gore liči na 1944. ili 1945. godinu, i ovde nema istog onog puta koji je paralelan predratnom putu Zemun - Beograd:

novibeogradstarosajmist3-jpg.152624


Ovde se lepo vidi da je on dugačak kilometrima (levi od dva koja se vide), savršeno prav, da se ne uliva u stari put do Zemuna (ovde desni od dva), i da ide bar do SIV-a (ako je ono nisko SIV u izgradnji), a možda čak do Hotela Jugoslavija. Dakle pravljen je posle rata pošto ga na slici iz 1944. nema. Zašto bi ga napravili samo da ga par godina kasnije poruše, pošto se ne sećam da sam ga video na planovima posle početka ozbiljnije izgradnje Novog Beograda? I još po dugačkim barama sa obe strane izgleda da je uzdignut, na nasipu. Zašto je napravljen i zašto je ubrzo ponovo nestao?
 
Na znam zašto ti je to toliko bitno. :)

Imaj u vidu da je taj prostor od 1935. i decenijama kasnije bio jedno veliko gradilište i da su saobraćajnice bile privremene.
Putevi su bili izgrađeni na nasipima, a ceo teren je i ovako bio predviđen za nasipanje (što se i desilo). Tako danas imamo Staro sajmište koje je u depresiji u odnosu na dananšnje bulevare - ulica "Zemunski put" je ispod kote ulice Vladimira Popovića, "Nemački paviljon" je ispod kote Bulevara Mihajla Pupina, kada se kolima isključuješ pored "Italijanskog paviljona" prema kuli - teren ima blagi pad...

Ja sam pokušavao da ustanovim da li je trasa puta od "Zarićevog" mosta do spajanja sa "Zemunskim putem" u nekom trenutku korigovana, ali planovi nisu baš najjasniji.
Mislim da to nije ni bitno, jer, kao što rekoh, NBG je bio jedno veliko gradilište, i taj put je svakako bio jedno privremeno rešenje.
Možda su ga unapredili (ipak je to nekih deset godina bila jedina direktna drumska veza Beograda sa Zemunom, aerodromom i uopšte zapadom Jugoslavije)...
Teren je uskoro nasut, trasirana je nova mreža ulica, i taj privremeni put je mesto ustupio modernom naselju.

Evo, pa ako te zanima, analiziraj, ako te toliko muči :)

April 1944. (baš kada je u bombardovanju stradao i logor)
1944g17aprilml4.jpg


Beograd 1947-1948..jpg
 
Možda su već bile

9568_1_sbl.JPG


8c9a_1_sbl.JPG

Mislim da ovo ima neke veze sa ponstonskim mostom, prilaz je išao od Filipsovog paviljona (vidi se u pozadini) a put je izgleda popločan daskama.

Jedan od više različitih pontonskih mostova na ovom mestu.
Pitam se šta je vozilo u daljini - samo autobus, ili možda je fotograf neznajući napravio snimak kamiona gasne komore?
Ne postoji ni jedna fotografija tog kamiona, za ilustraciju služe fotografije drugih vozila, zarobljenih na istočnom frontu, mada i njih osporavaju jer su Nemci navodno uništavali sve dokaze.
311togi.jpg


Srušen most u pozadini, ovaj kamion vozi za Zemun.

sajmiste most kamion.jpg
 
Objekti oko nemačkog paviljona bivše fabrike Končar se uveliko ruše, kao i aneks paviljona izgrađen posle rata.
Sa nižeg i dužeg aneksa paviljona je skinut krov, ali krovna konstrukcija još uvek nije. Inače, krov na dve vode je dograđen posle rata.

IMG_20230122_142710.jpg
 
I da, zaboravio sam da napomenem ono najvažnije - osnova kule je u međuvremenu stavljena pod krov, što se i vidi na fotografijama :)
 
Koga zanima, sažeta hronologija logora 1941-1944:

 
Na žalost, mmilovan više nije sa nama. Kada god se spomene taj nemački paviljon, uvek se setim ovog njegovog posta o navodnoj masovnoj grobnici.

Kada je reč o presecanju kompleksa saobraćajnicom (preko nemačkog paviljona), jasno je kako je do toga došlo: prošle neke vlasti nisu bile zainteresovane da Sajmište uopšte više postoji kao kompleks konventracionog logora. Sa starih filmova, nastalih neposredno po oslobođenju, vidi se da su mnogi paviljoni preživeli svu katastrofu bombardovanja (Sajmište je najverovatnije intenciino gađano 1944. godine) i sav užas, ali su, dalje posle rata paviljoni razgrađivani, pravljene barake za smeštaj radnika Novog Beograda i tome slično.

Kako god bilo, spomenuću momenat koji je, čini mi se važan: sedamdesetih godina kopano je unutar i oko nemačkog paviljona i otkruvena je masovna grobnica. Potom su zemni ostaci žrtava tada preneti unutar paviljona, iskopana je tamo poveća rupa i sve je potrpano u nju, a jama je odozgo zalivena betonom. O tome mi je svedočio "sam od sebe" jedan od radnika "Končara", preduzeća koje je izvesno vreme koristilo ovaj paviljon za svoje potrebe. Ako me je tada on folirao (a to je bilo pre petnaest godina, otprilike), onda njemu na savest.

Prema tome, postoje razlozi zbog kojih bi ovo mesto valjalo sačuvati.

Da dodam i ovo: neko je pominjao da nemački paviljon nije bio u okviru kompleksa. Zapravo to nije tačno: drugom fazom proširenja Sajmišta iz cca 1940. izgrađen je ovaj objekat i početa i do krova završena izgradnja tzv. Šestog paviljona koji se nalazio na mestu između nemačkog i četvrtog paviljona. Od Šestog paviljona danas je ostalo samo par sferičnih obimnih zidova visine par metara i oni se vide iz tramvaja (tu su neki servisi, vulkanizeri i tome slično).

I ranije se ta priča spominjala, samo na internet forumima. Sada se postavlja pitanje radova na spajanju dva bulevara.
Da li će obijati sav beton i asfalt na postojećem tlu i onda nasipati za novu saobraćajnicu, ili će samo da sve jednostavno zatrpaju?
Ako jr priča tačna, onda sasvim sigurno negde u "aparatu bezbednosti" postoji neki trag o ovome. Ako ne budu temeljni i ne polupaju sve pre nasipanja, ostataće sumnja o zauvek zatrpanoj grobnici. Svaki put kada vidim fotografuju bazena sa fontanom ispred nemačkog paviljona, pomislim na ovu priču... a baš taj bazen je zaliven betonom.
 
Ово помало ипак звучи нереално, чак и ако су жртве биле "неподобне", тј. четници - могли су да прећуте ко је у питању. Е, сад, једино ако нису жртве ослободилачких злочина...
 
I meni zvuči "tanko"...i meni padaju na pamet neke terorije (žrtve NDH, otkrivene u tzv "nezgodnom političkom trenutku" ali u sred Beograda).
Zato me i živo zanima šta će se ovde dešavati narednih meseci. Da li će samo da zatrpaju teren...? Voleo bih da se sve razbuca, koliko god da košta, samo da saznamo istinu.
 
Ideja za razmišljanje:
ako je u nekom planu raseljavanje Starog sajmišta i rušenje komercijalnih i stambenih objekata izgrađenih posle 1944, postavlja se pitanje šta raditi sa tolikim oslobođenim prostorom, a da ne postane park za piknike. Najveća takva povšina je između sajamske kule koja se rekonstuiše i tzv "nemačkog paviljona" koji je izgleda spreman za rušenje.
Postoji jednostavno rešenje - veliki spomenik koji stoji u parku uz šetalište pored Save, premestiti na prostor na kojem se danas nalazi "Hit auto" i ostali auto servisi i sl, u neki novi park između kule i nove veze između dva bulevara. Spomenik i ovako danas stoji na mestu koje nije bilo deo nekadašnjeg logora, već se u to vreme nalazilo sa druge strane nasipa koji je štitio Sajmište, dakle taj teren je najčešće bio pod vodom. Obzirom na nivo današnjeg platoa u odnosu na "kamene" stepenice mosta, rekao bih da je on u visini tog starog nasipa.
A i kada se završi rekonstrukcija, kula će biti taj dominantni memorijalni objekat a ne spomenik, tako da mislim da bi bilo dobro rešenje premestiti ga i tako rešiti bar dva poblema: pogrešnu lokaciju spomenika i prazan prostor koji će se dobiti uklanjanjem komercijalnih objekata.
 
Vrh