Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Не могу да верујем шта читам. То сам ти послао крајње добронамерно јер си као и ја упао у вишемесечну расправу са њим. Сад се сећам и тајминга. Прво сам неке људе приватно упозорио о чему се ради нежелећи јавно да га понизим. Ево, испаде да сам га потказивао.

Ок, сад ми је јасно да поред тога што си способан да потпуно изокренеш реалност ако ти не иде у прилог, лишен си и разумевања основних људских односа.

Трагично.
 
Već spomenuti "Turski paviljon" u izgradnji, tokom rata logorsko kupatilo i mrtvačnica. danas je tu restoran "So i biber" :rolleyes:

turskipaviljon.jpg


Na mestu "Filipsovog" paviljona bi mogli da postave neko diskretno obeležje da se zna gde je bilo prvo emitovanje televizijskog programa na ovom prostorima. I to je deo istorije Sajmišta.
 
Da sam ja neka vlast, a nisam, prvo što bih uradio je - promenio bih ime ulice, iz "Sajmište" u npr "Žrtava logora Sajmište" ili tako nešto ili još gore, pa da vidim restoran, kafanu, vrtić ili bilo koju firmu koja će da se reklamira na toj adresi.
 
Ruši se nemački paviljon na Starom sajmištu

 
 

Zanimljiva slika. Ako je ono u daljini Hotel Jugoslavija u izgradnji onda je ovo posleratna slika. Iz koje godine? Zna li se nešto više o ovom putu sa leve strane koji bez prekida vodi od tramvajskog mosta paralelno sa bivšim putem ka Zemunu? Vrlo je teško naći dobre slike iz vazduha koja pokrivaju prostor budućeg Novog Beograda nedugo posle rata, recimo od 1946. do 1968. Ima li ih neko? Ili neki dobar plan tog prostora posle rata ali pre ozbiljnije izgradnje u Novom Beogradu?
 
Poslednja izmena:
Nisam siguran za godinu. Fotograiju sam skinuo sa interneta, ali ne znam odakle.
Lokacija i visina sa koje je snimano sugeriše da je fotograf stajao na "Škodinom tornju".
E sad, meni je u glavi da sam negde pročitao da je toranj srušen par godina posle rata, navodno zbog pogibije nekog deteta koje se popelo na njega.
Na netu kruži "podatak" da je srušen 1945: "Iako je preživeo rat, nove komunističke vlasti su krajem 1945. godine odlučile da poruše toranj, koristeći nemačke ratne zarobljenike za taj posao. Razlozi za odluku o rušenju ostali su nepoznati. Pretpostavka je da je to učinjeno zbog izrazito negativnog osećaja koje je kod građana pobuđivala funkcija tornja u ratnim godinama kao logorskog svetionika i puškarnice," -
Izvor ovog "podatka" je naš omiljeni skriboman i neznalica Goran Vesić, tako da bih to uzeo sa veeeelikom rezervom.
Potrudiću se da pronađem godinu rušenja kule.
 
Zna li se nešto više o ovom putu sa leve strane koji bez prekida vodi od tramvajskog mosta paralelno sa bivšim putem ka Zemunu?
Put su izgradili Nemci verovatno kada i most, pošto naravno nije postojao pre 1941, a vidi se na fotografijam savezničkog bombardovanja 1944.
Nije paralelan, već skreće u uliva se u put za Zemun, nedge otprilike izmeđe današnjeg TC Ušće i Palate Srbija.
 
Kako god da okrenes nemacki paviljon mora da se rusi zbog nove saobracajnice.
Njegovo premestanje ne bi bilo komplikovano, s obzirom da je krajnje jednostavna gradjavina, ako je cilj da se citavo Staro Sajmiste jednoga dana rekonstruise i napravi memorijalni centar.
Ako nekom nemacki paviljon nije mnogo bitan u celoj ovoj prici, i to mogu da razumem.
 
Bukvalno - nije mi nešto bitan.
Na starim fotografijama možda i izgleda monumentalno sa celom kolonadom, staklom i kamenom oblogom, ali - ne možeš da igrnorišeš kukaste krstove, autentični deo originalnog projekta.
Dočekao je kraj kako i dolikuje - kao odbačeni nemački šlem koji na selu koriste kao nokšir.
 
Искрено, ни пре рата није био нешто посебан. Класичан нацистички минималистички монументализам.
 
Pa da.
Italijanski je za njega pojam arhitekture.
Uzgred, na italijanskom se i do danas održala "venecijanska crvena" (vidi se na zadnjoj strani).
Nadam se da će ovaj put da se potrude i da pogode pravu nijansu, a ne kao u Krunskoj (tada su još stručnjaci i bunili) i nedavno u Karađorđevoj (neka boja kajsije).
 
Njegovo premestanje ne bi bilo komplikovano, s obzirom da je krajnje jednostavna gradjavina, ako je cilj da se citavo Staro Sajmiste jednoga dana rekonstruise i napravi memorijalni centar.
A što bi se čitavo sajmište ikada rekonstruisalo. Dovoljna je jedna zgrada za menorijalni centar.
 
Mislim da vecina ljudi nije ni svesna koliko je objekata relativno sacuvano. Dok nije kula pocela da se radi, bio sam bas pesimista da se moze napraviti iole neka zaokruzena celina. Ceo kraj ima neverovatan potencijal. Posebno sada ako se impotentni gradski organi napregnu da bez milosti sruse sav limeni krs koji je nikao u okolini.
 
Već sada mogu dosta da urade, npr da raskrče divlje rastinje i da otvore pogled prolaznika prema radovima, da se vidi da se nešto radi.

Trebalo bi svakako raskrčiti i prostor duž mosta i ograditi ga, kao pre rata - na predratnoj fotografiji koju je Zuma postavio pre neki dan se i vidi priprema za postavljanje stubića i ograde oko kompleksa.

Sve to može sada da se uradi i da se tako obezbedi i pažnja i pozitivan marketing i podrška... ali avaj...
 
Vrh