Šta je novo?

Stari Sajam i naselje Staro sajmište

Они ће добро проћи за разлику од железничара.
 
Neki su počeli da se žale da se vrši destrukcija centralne kule jer se u nju ugrađuje panoramski lift. Da li neko ima komentar na to? Ja zaista nisam upućen osim što mi je u globalu drago da počinje da se uređuje kompleks.
 
@vucko
Onda si propustio ovo


"Лифт до подножја торња
Овај објекат неће бити обновљен тако да му вратимо најситније детаље, какве су постојале 1937, већ да му се врате његове изузетне архитектонске одлике - каже Шевићева. - Сматрали смо да у том средишњем простору може да се угради лифт до прве платформе, у складу с прописима које морамо да задовољимо. То не би био панорамски лифт, како је у јавности непроцизно пренето, јер не може да иде до врха торња, ту нема где да се изађе, небезбедно је. Он ће ићи до подножја торња, одакле се излази на терасу у облику осмокраке звезде, односно два заротирана квадрата."
 
Nisam ispratila, a vidim da se spominje muzej. U kuli će biti muzej posvećen logoru? Šta sa ostalim zgradama? Mislim da je tamo gde je restoran So i biber isto bila neka logoraška zgrada, tu se valjda ubijalo.
 
Da, u kuli će biti muzej logora, u planu je i da se prikljče i ostale sačuvane predratne zgrade, pre svega "Italijanski paviljon".
U predratnom "Tuskom paviljonu" je tokom rata bila logorska mrtvačnica i kupatilo (pročitao sam podatak i da su Nemci u njemu pokušali da naprave i krematorijum, ali nije im uspelo)... i da, u toj zgradi je danas restoran "So i biber". Jezivo.
 
kula-staro-sajmiste-230105-01.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-02.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-03.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-04.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-05.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-06.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-07.jpg

kula-staro-sajmiste-230105-08.jpg
 
За почетак могли би да се иселе сви угоститељски објекти, а за њима и стамбени. Па да сруше све изграђено после рата, па полако да реновирају остале објекте бившег сајма-логора.
 
Baš sam se pitao zašto se toliko čeka na postavljanje novog tornja... a sada vidim da su čak menjali i "I profile" na krovnoj konstrukciji...
 
Луда срећа да се није урушио док су људи тамо били "нехигијенско насељени"
 
Ne znam zašto već sad skidaju krov, ali on se svakako ruši zbog spajanja bulevara Nikole Tesle i Vladimira Popovića.
 
Bilo je reči i da će se taj paviljon sačuvati, ne znam baš da je definitivno odlučeno da će se rušiti, pa zato i pitam...
 
Ne mogu ništa da tvrdim, ali s obzirom na ove aktivnosti krajem prošle godine, deluje da nisu odustali:
Screenshot_20230106_155437_Chrome.jpg
 
"Priča" je bila da bi taj paviljon trebao da bude dodeljen Jevrejskoj opštini... ali to je bilo pre donošenja zakona o Memorijalu.
Da, moguće i da je ovaj paviljon "otpisan" (u njemu nisu bili smešteni logoraši, već deo uprave logora).
 
Ovaj grad i zemlja su imali svoje neslavne trenutke - ovo što se dozvolilo sa Sajmištem je možda i jedan od većih. Od "odlaska" komunista, ako su oni krivi, i "dolaska demokratije", prošlo je nekoliko decenija - šta se čekalo i ko je kočio?
Restoran u logoraškoj zgradi, pobednici smo.
 
Dosta sam razmišljao kako je moguće da Sajmište ostane tako zapušteno... Imamo i knjigu u kojoj je opisana hronologija dešavanja posle rata, ali ne i pravi odgovor na pitanje: pobogu, pa zašto?

I onda mi je sinulo :) da mi sve vreme razmišljamo u kategorijama sećanja, žrtava, odavanja počasti, morala, empatije, zatim urbanizma, estetike... i da je upravo u tome problem neshvatanja zašto Sajmište ostavljeno zubu vremena.

Evo mog skromnog mišljenja: komunističkim vlastima je bilo jako važno da narod ne sumnja u moć, autoritet i ugled države.
Da su napravili memorijal, kako je i red, onda bi morali i da navedu imena i postave i fotografije uprave logora... Andorfera, Engea...
A oni su živeli kao slobodni građani u SR Nemačkoj (mislim da je Andorfer bio u nemačkom zatvoru samo 2 godine, kraće nego da je nekoga zgazio na pešačkom).
I kako onda da u muzeju u kojem se vide dokazi strašnog stradanja stoji i dokaz o nemoći te iste države prema toj dvojici bitangi, dok se ta ista država istovremeno predstavlja kao neprikosnoveni gospodar nad životima svojih građana. Da se toleriše da krivci žive kao slobodni ljudi, da Jugoslavija sa SR Nemačkom ima razvijene odnose...
Memorijal, dok su krivci živi i slobodni ljudi, bi u ono vreme podrivao kredibilitet "svemoćne" države a i partije koja vodi državu i koja definiše moralne norme.
I zato su pustili da Sajmište jednostavno - propada.
Mi ne razmišljamo kao što su oni razmišljali, imamo druge poglede, norme.... zato nam je i toliko teško da shvatimo.

Možda bi se, ako bi se gledalo iz ovakvog ugla, ustanovilo i da su mnogi drugi spomenici u SFRJ podignuti tek onda kada je za vlast i partiju situacija bila "čista", bez otvorenih pitanja i nezgodnih svedoka... (Pavelić je krepao od rana tek 1959... a sledeće godine je izabrano rešenje za "Kameni cvet"... koliko sličnih primera ima?).
Pa i na Sajmištu je nešto pokrenulo tek kada su krivci pomrli....


Takakv nakaradni sistem upravljanja je preživeo i do danas (i današnja vlast, koja pokušava da vrati takav sistem, se bavi pre svega rejtingom), a negativna selekcija kadrova od tada do danas je dovela da se na ključnim pozicijama nađu ljudi koji em nemaju adekvatno znanje, em nisu ni u stanju da vide problem što se Spasićev paviljon privatizuje njihovim potpisima, ili što se u logoroskoj mrtvačnici otvara - restoran.


I stoga mislim da je ova rekonstrukcija i konačno otvaranje muzeja, nakon toliko godina borbe raznih ljudi, što iz institucija, što pojedinaca, jedna velika pobeda i otklon od dosadašnjeg nametnutog i duboko ukorenjenog nakaradnog načina razmišljanja.
 
Лепо си то срочио Реља, није то једини пример, већ као што си и рекао њих има подоста.

Кренуло је ових дана да се захуктава са радом.

Оно што су моја размишљања, некако мислим да нацистички павиљон, треба да се сруши, немам ни мало симпатија према том објекту. Сравнити сваки камичак са земљом ми заправо придаје дозу задовољства.

Оно чему се радујем је рушење свих осталих барака. Остаје питање какав је план, каква је динамика. Података на интернету има врло мало.
 
...
Оно што су моја размишљања, некако мислим да нацистички павиљон, треба да се сруши, немам ни мало симпатија према том објекту. Сравнити сваки камичак са земљом ми заправо придаје дозу задовољства.

Na starim fotografijama je delovala kao lepa i zanimljiva zgrada... da nije bilo tih nacističkih simbola na fasadi. Bila je obložena kamenom, pola zgrade je bilo u staklu, ispred je bila fontana.
U stvari, mislim da su sa nemačkim paviljonom posle rata ispravno postupili: kamene ploče sa fasade su iskoristili za gradnju Beogradskog dramskog, a samu zgradu stavili u funkciju poizvodnje - stvaranja... i sada kada je odslužila svoje, neka ustupi mesto konačnom spajanju ulica. Ne treba je žaliti.

Mene tu sada jedino zanima da li će se potvrditi ona urbana legenda o masovnoj grobnici na tom mestu, i da li će se na semaforu u smeru iz centra ka opštini NBG uvesti levo skretanje u Vladimira Popovića kao brža i kraća veza sa Jurija Gagarina i savskim blokovima.
 
Nego nešto mislim dok rekonstruišu ovaj sajam u spomen kompleks ,već će sadašnji sajam biti staro sajmište BG na vodi i on će biti spomen kompleks dok se ne izgradi novi pored Stadiona.
 
Vrh