vranac":wbe0vh0t je napisao(la):
jovanovm":wbe0vh0t je napisao(la):
@vranac
Mislim da bi prostor koji bi obelezio samo stradanje Srba reprezentovao istu tu fasisticku ideologiju koja ih je i pobila.
Onda isto vazi i za Jevreje... Oni po celom svetu ostvaraju muzeje o sopstvenom stradanju. Ne vidim po cemu je njihovo stradanje specificnije od bilo cijeg drugog osim sto je prikazano kroz holivudske filmove... Cak neki njihovi predstavnici kao Jovan Bajford imaju drskosti da nam kazu da govorenje o srpskim zrtvama predstavlja nacionalizam.
Ili ce se otvoriti muzej o opstem stradanju drugom svetskom ratu na ovim prostorima gde ce biti ukljuceni i jevreji u procentu zrtava koje su cinili, ili ako se otvara jevrejski muzej, moraju i Srbi da imaju svoj muzej jer je ovo nas glavni grad. Oni imaju na stotine muzeja po svetu na tu temu mi nijedan.
Vidi ovako - ti Jevreji su među našim babama i dedama bile komšije i prijatelji kao i bilo ko drugi.
Prošli su Albaniju kao i Srbi, i nastavili posle da žive normalno (do ubistva Aleksandra i Korošecovih zakona).
Oni nisu bili tamo neki stranci, već obični građani.
Zbog čega je njihovo stradanje specifično? Zato što su bili obeleženi i proglašeni građanima bez prava još pre potpisa kapitulacije.
Zato što su Nemci prvo sa njima ispunjavali kvote za odmazde.
Istoriografija posle rata je za akcije ilegalaca u Beogradu samo navodila "i za odmazdu je streljano 50 komunista", "za odmazdu je streljano 100 kominista".
Danas znamo da su te kvote bile popunjene prvo Jevrejima, a posle politički sumnjivima.
Specifični su zato što je samo za Jevreje otvoren konc logor, bez krivice, samo zato što smetaju okupatoru.
Oni su bili prva žrtva, streljanja sto Srba za jednog Nemca su počela tek kada je zafalilo Jevreja.
Da li ti shvataš šta znači kada preživi svaki deseti, kada se zatru cele porodice? Nemci su Srbe hteli da pacifikuju, Jevreje su skoro istrebili - eto tako, zato što im se hoće.
Ja pratim šta priča Bajford, i ništa slično nisam čuo (ili ga razumeo, kako god).
Beograd je, vidi, bio naš zajednički grad, nisu oni bili tu u prolazu.
Pročitaj malo ko je sve sahranjen na Jevrejskom groblju i u kojim godinama su izginuli, možda će ti biti malo jasnije.