Pare za Slobodana, a ne za Miladina
U šestom razredu sam krenuo u Arhimedes, školu matematike. Bila je to jesen 96te, a uskoro su počeli studentski protesti. Neke časove smo gubili, neke preskakali i nikako nismo mogli da se fokusiramo na matematiku. Razmišljali smo kako da zbog gužve odemo posle kući ili kako da se priključimo u šetnju,... Možda su neki i uspevali da misle o matematici, ali dečko koji je sedeo sa mnom na Arhimedesu i ja nismo. Ispostavilo se da živimo blizu (naselje do naselja) tako da smo se stalno zajedno vraćali kući. Obojica smo trenirali košarku (ubrzo smo zajedno prešli u isti klub), navijali za Partizan (išli stalno u Pionir) i imali pregršt zajedničkih interesovanja, pa je najvrednije što sam dobio na Arhimedesu upravo prijateljstvo sa njim. Više nemamo vremena da se viđamo stalno, ali prijateljstvo je tu. Slobodan Tomić, kako se zove dečko, bio je student prodekan na FPN-u, završio ga za oko tri i po godine sa prosekom 9,57, a sve vreme bio i društevno aktivan. Radio je i dosta honorarnih poslova da bi mogao sve da gura.
Pre neki dan sam se frapirao kada sam na Facebooku dobio poziv da se učlanim u grupu "SLOBI STIPENDIJA!" (grupa ima preko hiljadu članova). Naime, poslednji put kada sam ga video spremao se za put u London, pošto je uspeo da upiše LSE (London School of Economics and Politial Science), jedan od cenjenijih (možda i najcenjeni) univerzitet za društvene nauke u Evropi i svetu. Od 14 hiljada funti sa tog fakulteta su oprostili 12,5 hiljada funti pošto je njegova prijava odlična, a za sobom ima izvanredne rezultate i preporuke profesora i dekana FPN-a.
Šta je tu problem?
Slobodan je očekivao stipendiju na koju je konkurisao Fondu za mlade talente. Oni stipendiraju studente koji idu preko ali se posle vraćaju da svojim znanjem obogate našu zemlju. Ne postoji rang lista, već svi koji su ispunili uslove dobijaju stipendiju... I šta se desilo?
Slobodan je krenuo na studije, njegovi roditelji su pozajmili pare da izgura dva meseca dok MOS i Fond za mlade talente ne isplate stipendije. Onda su mu javili da nije ispunio uslov, tipa nije poslao fotokopiju lične karte (Slobodan: dva puta sam je poslao). Ako ne dobije stipendiju moraće da prekine studije i vrati se u Srbiju, ali ne samo to već će morati da vrati 12.500 funti univerzitetu pošto je potpisao da će diplomirati u roku, do septembra 2010.
Šta je odlučio Slobodan?
Slobodan će štrajkovati glađu ispred naše ambasade u Londonu, zato što ne vidi drugi način da se bori protiv te skandalozne odluke. On već duže vreme ima problem sa štitnom žlezdom... Ovo sve samo može da iskomplikuje ozbiljno i njegovo zdravstveno stanje, pa mu ja iskreno i ne savetujem da ide u takav štrajk ali drugačije rezonujem ja, a drugačije neko ko se nalazi u takvoj situaciji.
SRAMOTA
SRAMOTA je što za ovakav primer mogu da saznam jedino ako je umešan neko iz moje okoline, a najveća SRAMOTA je što takvi primeri uopšte postoje. Da li će neko nekad preispatiti kako se troše državne pare i gde su pare iz tog Fonda?!?! I platite stipendiju! Uostalom, koliko smo dali za Miladina?
http://blog.b92.net/text/13473/Pare za Slobodana, a ne za Miladina/
:rant: