Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

@Henry_Chinasky @KlauKalash

Naravno, i ovaj lik isto kaže, da nije nikad imao situaciju da se oseti kao da je građanin drugog reda. I da to osete uglavnom oni koji odu a NE ŽELE da se potrude da se prilagode. Kaže da ko god pokaže želju i trud da nauči jezik, osnovnu kulturu i iskaže osnovno poštovanje prema domaćinima, neće imati problema.

Nego samo kaže, da kad god čuje to "ali naši/mi smo tamo građani drugog reda" da ih uvek pita "pa zar nismo i u svojim rođenim zemljama?" 🤣

E taj deo mi je bio smešan i upečatljiv.
I da, što kaže Henry, u Srbiji nisi ni drugog nego građanin trećeg reda. I što si pošteniji, to te više k..a i pljačka država.

Moram da priznam da sam oduvek imao problem da razumem pojam “gradjanin drugog reda” koji se cesto koristi za nase ljude u inostranstvu.

Moje iskustvo je sledece:
Nikad me niko nije diskriminisao niti popreko pogledao zbog toga odakle dolazim. Da li sam morao vise da se potrudim da bih dobio posao? Sigurno, jer nisam imao radnu dozvolu, a i jezik jos uvek ne govorim kako treba. Ali to su realne barijere, kao sto bi bilo ko od nas pre zaposlio naseg coveka koji moze da pocne sa radom odmah i sa kojim mozes da pricas na maternjem.
Na onome ko dolazi u novu sredinu je da se uklopi i potrudi. Najgore je kad ljudi odu negde, nisu spremni da se adaptiraju i onda kukaju kako su gradjani drugog reda. A takvi po pravilu prvi pene na strance koji dolaze kod nas i nemaju toleranciju na razlicitost.
Ja sam bio izuzetno uklopljen. Idealni stranac.
Druzio sam se sa Holandjanima.
Naucio sam jezik odmah.
Mislim da sam van krugova sa filoloskog najbolji poznavaoc holandske moderne knjizevnosti u Srbiji.
Bio sam cak ukljucen i u politiku tamo.
I sve je bilo super.

Medjutim, kad ti se rodi dete, onda shvatis do koje mere si stranac.
Kako vec od 2. goidne vaspitavaju tvoje dete an njihov nacin. To je ono sto vecinu nasih ljudi ne zanima, ne znaimaju ih sopstvena deca tamo, kao sto ih ne zanimaju studenti ovde.
Ja zapravo u potpunosti razumem nijhovu zelju za migrante vaspitavaju po svom sablonu i zelim im uspeh u tome.
Ali ne sa mnom i mojom porodicom. Sto se mene tice neka deportuju sve migrante, ne zalim ih. POjava narodnih patrola u Holandiji govor i da se na srecu ide u tom pravcu.
I dalje sam ljubitelj holandske kulture i jezika, ali mislim da svaki migrant razara domacu kulturu i da je bolje da se skloni iz zemlje u koju je emigrirao i vrati se kuci.

Sad, problem je sto Srbija nije kuca, nije domovina nego robijasnica.

Naucio sam jezik odmah.
Mislim da sam van krugova sa filoloskog najbolji poznavaoc holandske moderne knjizevnosti u Srbiji.
I sve je bilo super.

Kako vec od 2. goidne vaspitavaju tvoje dete an njihov nacin. To je ono sto vecinu nasih ljudi ne zanima, ne znaimaju ih sopstvena deca tamo, kao sto ih ne zanimaju studenti ovde.
Ja zapravo u potpunosti razumem nijhovu zelju za migrante vaspitavaju po svom sablonu i zelim im uspeh u tome.
Ali ne sa mnom i mojom porodicom. Sto s emene tice neka deportuju sve migrante, ne zalim ih.
I dalje sam ljubitelj njihove kulture i jezika, ali mislim da svaki migrant razara domacu kulturu i da je bolje da se skloni iz zemlje u koju je emigrirao i vrati se kuci.
To je po meni normalno, jer tvoje dete ulazi u njihov sistem skolovanja. Vaspitavaju ga kao i svu drugu decu tamo. E, sad, nekome to odgovara manje nekom vise. Zato i kazem da je odluka o odlasku / ostanku krajnje licna i da ne postoji univerzalni tacan odgovor na tu temu.

Veća izlaznost. Da bi se pobedila ova pošast zvana SNS bukvalno je potrebno da svi glasaju. Tačnije, za pobedu opozicione liste je potrebna veća izlaznost od prosečne za minimum 25 procentnih poena. Izlaznost u Kosjeriću je bila za 23 procentna poena veća u odnosu na prošle lokalne izbore, dok je u Zaječaru bila negde 15-16 procentnih poena veća izlaznost.

Da li to znaci da opozicija ne moze da otkine nista od birackog tela SNS-a da je isto konstantno, a da su jedino novi biraci koji inace ne glasaju vazni za pobedu?

Da li to znaci da opozicija ne moze da otkine nista od birackog tela SNS-a da je isto konstantno, a da su jedino novi biraci koji inace ne glasaju vazni za pobedu?
Verujem da je tako. SNS je pokazao da moze da dogura po pitanju broja glasova dokle je dogurao i na proslim izborima. Mora broj glasova za drugu opciju da se poveca. Jedini pravi put po meni je jedna lista do pobede. A posle razvrstavanje da li hocemo levo, desno, u BRICS ili EU.

To je po meni normalno, jer tvoje dete ulazi u njihov sistem skolovanja. Vaspitavaju ga kao i svu drugu decu tamo. E, sad, nekome to odgovara manje nekom vise. Zato i kazem da je odluka o odlasku / ostanku krajnje licna i da ne postoji univerzalni tacan odgovor na tu temu.
Poroblem sa njihovim sistemom indoktrinacije je sto je daleko ozbiljniji od ovog u Srbiji.
To znaci da je onom koji tamo zavrsi skolu potpuno ispran mozak ili su postali narkomani ili su u ludnici.
Znam i mnogo Holandjana koji se nisu uklopili i oni nedeljom stoje na ulici i gledaju u sunce.
Upoznao sam niz 2.nd generation migranata koji su isto tako zavrsili.

Ovde vec i mala deca iz osnovne skole mrze Hulju i nas drzavni aparat.
Mrznja protiv sistema se odrzava.
Mrznja protiv sistema te odrzava.
Zelim da moja deca mrze sistem i potrosacku civilizaciju na bezbedan nacin (da ne polude).
Mislim da to ima najveci prioritet.

Sad naravno, ako postoji mogucnost da ti Caciji dodju i uzmu ti stan, ako krenu da ti prete, onda je sve bolje nego ovo.
Ovde u principu znas zatso si rob. Postoje konkretn i ljudi koji zele da nas uniste.
Daleko je teze razviti se u normalnu osobu na zapadu.
Ovde je obrnuto.
Jos na fakultetu su ovde ljudi normalni, ali posle 3 godine rada u srpskim firmama postaju Caciji.
To vidimo na ovim protestima.
U Srbiji treba odrasti i onad pobeci iz nje i nikada ne raditi u nasim firmama i nemati posla sa ovim ljudima.

Poslednja izmena:

Da. Biračko telo SNS mafije je konstanta. Glasači su im disciplinovani i izlaze redovno na sve izbore.

Na dobar deo apstinenata ne mogu da utiču i to je to.

Prosto i jednostavno. Kad svi izađu tj kad izađe preko 80% verovatnoća malverzacija eksponencijalno opada. Kosjerić ti je najbolji primer.

Zelim da moja deca mrze sistem i potrosacku civilizaciju na bezbedan nacin (da ne polude).
Mislim da to ima najveci prioritet.
Recimo u Belgiji ima mnogo vise ljudi koji su protiv prekomerne potrosnje nego u Srbiji. Ljudi se zalazu za degrowth, odrzivi razvoj, smanjenje emisije stetnih gasova, smanjenje nepotrebne potrosnje, recikalzu, visekratno koriscenje…

Da Srbija ima istu kupovnu moc kao Belgija, proizvodili bismo mnogo vise smeca, i vise zagadjivali zivotnu sredinu. Sta god ko mislio o zelenoj agendi, pritisak na kompanije i drustvo u celini da smanji potrosnju resursa u Belgiji je ogroman, u Srbiji prakticno ne postoji.

Hteo sam da napišem da će biti bolje kad krenu da pomiru penzosi koji se lože na njega, ali se onda setih par primera iz mog okruženja i da sam sinoć na snimcima iz Zaječara video dosta penzionera na proslavi opozicije, tako da sam se ugrizao za jezik.

Ali da, suštinski, biće teže ovog bagri da vlada kako bude sve manje i manje onih pripadnika generacije koja se ložila na diktatore, kultove ličnosti, turbo pravoslavlje, srbovanje i slične gadosti.

Njih sad iznad površine vode drže senilni penzosi (oni koji se lože na njih), socijalni slučajevi i Miroljub Petrović tipovi lobanja. Kako to sve krene da odumire, tako će im se topiti i ta baza koja im čini većinu i glavnicu glasača. Neće nikad skroz nestati, ali će slabiti i otvarati put ka smeni

Naravno, sve to zna i sama Nelečena p..da, i ostatak Sekte i njenih savetnika. I spremaju kontramere i za to.

Naucio sam jezik odmah.
I sve je bilo super.

Ali ne sa mnom i mojom porodicom. Sto se mene tice neka deportuju sve migrante, ne zalim ih. POjava narodnih patrola u Holandiji govor i da se na srecu ide u tom pravcu.
I dalje sam ljubitelj holandske kulture i jezika, ali mislim da svaki migrant razara domacu kulturu i da je bolje da se skloni iz zemlje u koju je emigrirao i vrati se kuci.

Sad, problem je sto Srbija nije kuca, nije domovina nego robijasnica.
Што се тиче овога и наших у дијаспори даћу један пример:
Од другара стриц који живи у Норвешкој има тамо породицу, конкретно жену и две ћерке, дошао је за празнике у Србију где је једна од ћерки изјавила како је она Норвежанка, додуше доб година јој је око 9-10 али свакако нека размишљања се усађују у раној доби, тужно је што ће сутра њена деца заборавити ко су и шта су, а то је један пример од многих који остану тамо. А са овом влашћу и системом ће таквих примера бити све више и свакако нам се добро не пише уколико се овај тренд настави

Iako sam razocaran i ljut (zbog pobede SNSa i zbog neozbiljnosti opozicije prilikom proglasavanja pobede), vidim i pozitivne stvari:
1. Vucica nikad nisam video u gorem stanju
2. Prvo sto je rekao je bilo nesto u fazonu “traze izbore, a nema sanse pod ovakvim uslovima oni da se organizuju” sto pokazuje da je prvo sto je rekao: dao je alibi zasto nece raspisati parlamentarne izbore. To pokazuje da je stanje za SNS katastrofalno.

Од другара стриц који живи у Норвешкој има тамо породицу, конкретно жену и две ћерке, дошао је за празнике у Србију где је једна од ћерки изјавила како је она Норвежанка, додуше доб година јој је око 9-10 али свакако нека размишљања се усађују у раној доби, тужно је што ће сутра њена деца заборавити ко су и шта су, а то је један пример од многих који остану тамо. А са овом влашћу и системом ће таквих примера бити све више и свакако нам се добро не пише уколико се овај тренд настави
To je tacno, imam i ja par primera iz blizeg okruzenja gde deca vec ne pricaju nas jezik.
Tako je roditeljima lakse, idu linijom manjeg otpora: manje se cimaju, deca ionako idu u lokalne skole i pricaju lokalni jezik.
Misljenja sam da je to pogresno i da govori o nekoj vrsti pokondirenosti ili kompleksa nize vrednosti.

Iako sam razocaran i ljut (zbog pobede SNSa i zbog neozbiljnosti opozicije prilikom proglasavanja pobede), vidim i pozitivne stvari:
2. Prvo sto je rekao je bilo nesto u fazonu “traze izbore, a nema sanse pod ovakvim uslovima oni da se organizuju” sto pokazuje da je prvo sto je rekao: dao je alibi zasto nece raspisati parlamentarne izbore. To pokazuje da je stanje za SNS katastrofalno.
Pa da.

Ljudi imaju tendenciju da potcenjuju Vučića jer je kao neki tamo lik iz neke tamo Srbije.

Ali ne kapiraju da upravo u tako nekim tamo Srbijama je mnogo lakše napraviti diktaturu, i posle mnogo teže tu diktaturu smeniti.

Pogotovu još kada sve to aminuje i toleriše EU, a i Murika.

I na sve to, Vučić, kakav god bolesnik i kompleksaš bio ovako, je izučio sve poteze i greške svih diktatora i foliranata po svetu do sad.

I na sve to ima ili je imao masno plaćene vrhunske cionističke savetnike koji su verovatno radili sa mnogim svetskim glavama na mnogo višim nivoima.

Sve to treba uzeti u obzir. Može da se posmatra i kao "on je tamo neki Vučić u tamo nekoj Srbiji... nebitan je..." Ali kažem, baš zato što je u Srbiji mu je i lakše da napravi i održi diktaturu, da narodnim parama plati najjače i najljigavije savetnike i da nauči na tuđim greškama i iskustvima. I uz sve to, lik vlada Srbima. Ne Fincima, ne Švajcarcima, ne Singapurcima... nego Srbima. Samim tim, lik ima više mogućnosti, znanja, resursa, prostora i moći nego mnogi drugi dosadašnji diktatori i mnogi vladari iz uređenijih država, gde neko sve i da hoće, ne može da bude faraon svom narodu.

I opet - razumem i one koji su smoreni, koji su umorni i koji bi da odu. Sve su to legitimni stavovi i ja to razumem. Samo kažem da ne treba ljudi da potcenjuju ovo đubre samo zato što je iz Srbije. I da je to đubre jako mudro, lukavo a podmuklo. I da je raslo i džigljalo 13 godina. Te da ne može preko noći da se demontira. Iako je bilo takvih slučajeva, ali ovaj je em zao em pametan em obučen. Tako da nije kao drugi. I zato ga i ne treba potcenjivati.

To su jako tuzne situacije.
Deca koja su ni tu ni tamo.
Moja starija cerka je labilna osoba, morao sam da iskljucim taj faktor rizika.

Ima dece stranaca koja u 3. generaciji odjednom otkriju da nisu bas "native".
I onda nastaju psihicki problemi.

Sve ove stvari su od minorne vaznosti za nasu dijasporu.
Osim nekih koji su otisli devedestih da ne bi isli u rat, vecini je status jedina zivotna opsesija.
Treba da vidite te raspadnute porodice, da im udjete u kuce.

Ja sam slusao ljude tamo, kako ih slusam i ovde.
Sve sam video.

Jedna Holandjanka koja je bila intimno vezana za mene (mada ja nism bio vezan za nju) mi je rekla: "Sad kada si video kako stvarno zivimo, bezi odavde!"

Sada zivim na ivici.
Da li ce mi deca postati kriminalci u Srbiji ili ce poludeti na zapadu.
Da li ce mi stan uzeti Caciji i HUljine HUlje ili cu ostati bez svega kad pukne ekonomija.
Ili i jedno i drugo?

Covek mora da pobedi sopstveni strah.
Nasledio sam jednu grobnicu ovde na NG, pa barem cu imati gde da se sahranim.

I ne mislite da ne volim Holandiju. Volim njen red, tisinu, vozove, kisnu klimu, morsku obalu.
Ali sve ima svoju cenu.

Ja bih još dodao da je velika stvar što je njihov glavni koalicioni partner zabeležio katastrofalne rezultate u obe opštine (nije prešao cenzus). Još jedna politička partija iz prošlog vremena na smetlištu istorije. Ivica bi mogao polako da otkazuje poslušnost, kao meru damage control-a što je odlično, da pokuša barem malo da povrati srozani rejting.

Da je u Kosjeriću kojim sličajem izašlo još 2% biračkog tela više, ne bi pobedio ni sa svim inženjeringom koji je upregao.

Opet, smatram da je za njegov konačan poraz neophodna radikalizacija.

To je tacno, imam i ja par primera iz blizeg okruzenja gde deca vec ne pricaju nas jezik.
Tako je roditeljima lakse, idu linijom manjeg otpora: manje se cimaju, deca ionako idu u lokalne skole i pricaju lokalni jezik.
Misljenja sam da je to pogresno i da govori o nekoj vrsti pokondirenosti ili kompleksa nize vrednosti.

Postoje roditelji koji cak medjusobno ne govore srpski pred decom, da ova ne bi naucila sprski kao prvi jezik.
Na Vracaru imaju specijalne jaslice koje pomazu da vasa beba progovori prvo engleski.

Argument jezika je meni jedan od najjačih psihološki protiv emigracije. Mislim da bih se osećao baš loše da mi deca ne govore srpski.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Postoje roditelji koji cak medjusobno ne govore srpski pred decom, da ova ne bi naucila sprski kao prvi jezik.
Na Vracaru imaju specijalne jaslice koje pomazu da vasa beba progovori prvo engleski.
To je izuzetno stetno. U Briselu je to cesto tema jer ima bas mnogo dece iz mesovitih ili brakova dosljaka. Preporuka je da se sa decom UVEK razgovara na maternjem jeziku. Tako ona uce pravilan izgovor maternjeg jezika, a u razgovoru sa vrsnjacima i u skoli uce pravilan izgovor lokalnog jezika.

Ljudi, koliko god dobro pricali strani jezik, 99% ne prica native, i samim tim uce decu pogresno.
Problem kod dece koja pricaju vise jezika ( npr. otac Srbij, majka Spanjolka, a zive u frankofonom govornom podrucju) je taj sto cesto iako govore sva tri, ne znaju da pisu ni na jednom, eventualno na onom na kome uce skolu.

Poslednja izmena:
@Henry_Chinasky, sve je to tačno, ali ja ću opet malo o kontrolorima, organizaciji. Evo jedan primer sa reddita, gde je na BM Seča Reka prijavljen jedan rezultat, ali zvanični je drugačiji i taj naravno upisuje Crta itd. Ovo je jedan od ključeva, ovo sprečavanje krađe direktno na BM, čak i u okruženju ogromnog pritiska mafijaškog kartela.
link:

I opet - razumem i one koji su smoreni, koji su umorni i koji bi da odu. Sve su to legitimni stavovi i ja to razumem. Samo kažem da ne treba ljudi da potcenjuju ovo đubre samo zato što je iz Srbije. I da je to đubre jako mudro, lukavo a podmuklo. I da je raslo i džigljalo 13 godina. Te da ne može preko noći da se demontira. Iako je bilo takvih slučajeva, ali ovaj je em zao em pametan em obučen. Tako da nije kao drugi. I zato ga i ne treba potcenjivati.
Apsolitno delim misljenje. Nazalost, ovde na forumu provejava misljenje “glupe radikalcine” a mnogo je tesko pobediti pametno zlo. Treba mnogo snage, istrajnosti i organizacije. Potcenjivanje protivnika nama donosi stetu.

Ja bih još dodao da je velika stvar što je njihov glavni koalicioni partner zabeležio katastrofalne rezultate u obe opštine (nije prešao cenzus). Još jedna politička partija iz prošlog vremena na smetlištu istorije. Ivica bi mogao polako da otkazuje poslušnost, kao meru damage control-a što je odlično, da pokuša barem malo da povrati srozani rejting.
Odlicno zapazanje za SPS. Ja mislim da je Ivica toliko ucenjen da ce pre survati SPS u istorijsku provaliju, nego se suprotstaviti Vucicu. Nada (iako mala) je u clanstvo da ce se pobuniti. Mislim da je Ivica skroz ok da SPS umre sa njim, pre bira to nego da Vucic izvuce njegovu fasciklu iz fijoke (za koju se nadam da ce kad-tad da bude izvucena).

MIslim da je CRTA odigrala za rezim.
Sto je i logcno jer imaju istog gazdu.
Tako da u sustini ta NGO ekipa je Huljina 5. kolona.

Sad cujemo da su 324 osobe glasale na nelegalnom birackom mestu.
CRTA je prakticno resila izbore u Huljinu korist u KOsjericu.
Izmedju 21h i 23h su verovatno bile intenzivne konsultacije sa ambasadama.

@Henry_Chinasky, sve je to tačno, ali ja ću opet malo o kontrolorima, organizaciji. Evo jedan primer sa reddita, gde je na BM Seča Reka prijavljen jedan rezultat, ali zvanični je drugačiji i taj naravno upisuje Crta itd. Ovo je jedan od ključeva, ovo sprečavanje krađe direktno na BM, čak i u okruženju ogromnog pritiska mafijaškog kartela.
link:

E pa zato bi uloga zborova mogla da odigra odlučujuću ulogu u sprečavanju malverzacija na svakom biračkom mestu, u svakoj opštini.

Ljudi, skupite se, organizujte se, kao odgovor na njihove falange. Nije teško zaista.

Da moram da biram, pre bih išao u zemlje trećeg sveta (Tajland, Indonezija, Filipini itd) kao 'expat' i formirao neki svoj mehur nego što bih išao u EU.

Apsolitno delim misljenje. Nazalost, ovde na forumu provejava misljenje “glupe radikalcine” a mnogo je tesko pobediti pametno zlo. Treba mnogo snage, istrajnosti i organizacije. Potcenjivanje protivnika nama donosi stetu.

Odlicno zapazanje za SPS. Ja mislim da je Ivica toliko ucenjen da ce pre survati SPS u istorijsku provaliju, nego se suprotstaviti Vucicu. Nada (iako mala) je u clanstvo da ce se pobuniti. Mislim da je Ivica skroz ok da SPS umre sa njim, pre bira to nego da Vucic izvuce njegovu fasciklu iz fijoke (za koju se nadam da ce kad-tad da bude izvucena).
Dobro, jedno je potcenjivati njegove glasače a drugo je potcenjivati njega i vrh SNSa.

Ja se često istovarim po glasačima SNSa jer sam video X puta koji je to mentalni sklop.

Ali ni vrh SNSa, ni razne savetnike, pa čak ni ćacije, razne Nediće, Hrkalovićke, Mitroviće... nikad ne potcenjujem. Čak ni onda kad deluje da je naša pobeda iza ćoška. Žilava je to gamad. Žilava i lukava.

Vrh