Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Бити атеиста значи не веровати у бога, без обзира на то да ли у пракси поштујеш постулате одређене религије. Не можеш да припадаш одређеној религији ако ниси верник, и религије попут хришћанства су изричите у томе да се хришћанином сме називати само онај који је активно члан цркве (крштен, причешћује се) и који верује у Бога.

Такође, основне моралне вредности не потичу од религија, оне су људски нагони ради одрживости заједнице и постојали су ван и пре сваке религије. Заправо, све друштвене животиње имају прећутна "правила" која треба да поштују чланови крда иначе наилазе на оправдани отпор и казну. Зато је људима толико нпр. и лако да дресирају псе који су друштвене животиње и интуитивно траже поредак чопора коме припадају и лако се навикавају на његове "моралне" норме понашања (И бог рече: Не пишај по тепиху)

Тако што неко ко не верује у Исуса као свог јединог спаситеља и не причешћује се није део цркве и као такав није хришћанин и по основним начелима те религије ће провести вечност у неописивој агонији колико год био добра особа. Особа, ма колико лоша и шта год урадила, која се покаје и приступи цркви ће провести вечност у рају.

Иначе СПЦ је историјски била добра само онолико колико је била неуспешна, тј. није успела да обрише потпуно српски идентитет прождравши га јер су је у томе прекинули Турци, па је као вера опстајала претежно локално и без могућности да уништи народску културу која се кроз њу очувала. Чим се СПЦ оснажила након Турака је кренула да уноси раздор и отуђује Србе који јој се не приклоне ради стицања политичке моћи а то ради и дан данас. Ово приклањање Вучићу није апсолутно ништа ново за СПЦ, њени поглавари су увек били политичке курве који су себи грабили моћ и злато подржавајући разне деспоте
Sjajan post.
Da li je za Srbe bolji hriscanski ili srpski identitet?

Истинско хришћанство је интернационалистичко-антинационалистичко.

Daj bre ljudi da se ne zaje*******avamo, 30% urbanih obrazovanih u nekom obliku to prica za veru i vernike.
Možda je problem u njima. Postoja ta neka "urbana gradjanska elita" kojoj su svi zatucani koji ne misle kao oni pa tako dobijemo istu vlast 40 godina. Ja iskreno mislim da su oni zatucani i da nemaju nikog pored sebe pa do podne mrze ceo svet, a posle podne i same sebe.

Meni je dilema bila da li na poslednjem popisu da kažem agnostik ili ateista i na kraju sam rekao ateista iz istog razloga koji je Beki naveo da ne jedem sad tu govna bezveze sa tim agnostik... Zvuči nekako hipsterski...

Inače lepo su neki primetili puno zabluda oko ateista, da smo kao obezduhovljeni, živimo sa odsustvom nekog višeg smisla, da nas ništa ne vezuje jer odsustvo verovanja u boga po njima je isto što i pustiti volji na izvolte, biti satanista... 😈 Što je sasvim pogrešno. Mi nismo vernici ali smo verujući (paradoksalno) jer svakako činimo nešto iz uverenja (koren reči je vera) samo ne i vezani nekakvim dogmama ili strahom od božije kazne.

U tom smislu smo svi verujući jer ja verujem da samo govnu od čoveka treba vratiti, ponekad i oprostiti a dobrog čoveka uvek treba zagrliti. To je samo jedan od mojih postulata i možda nije najbolje da se nazovem ateistom ako u to verujem da je jedan od postulata svojstven čoveku, koji treba živeti.

Ali nemam strah od boga, ne brinem se za večni život. Verujem da je smrt kraj za čoveka kao takvog, univerzalni smisao svega nam je još uvek nedokučiv, ali je i veći od nas samih, iako smo njegov deo, pojedinačno naša ovozemaljska iskustva i svest ne prenose se u neki zagroban život, na tom partikularnom nivou bitnosti. Ja to ne mogu da znam al mi tako deluje i ne želim da tvrdim nešto, za razliku od vernika, ja samo otvoreno razmišljam smer u kojem bi to moglo ići.

Crkva bukvalno to nudi, da ovakav kakav si sa iskustvima koja imaš, ali bez tela, tvoja duša ide u ponovni susret sa najmilijima, izgubljenima, bogom i u večni život...

Neko je naveo "ne ubij, ne laži, ne kradi..." i vezao to za religiju. Sve to navedeno se na fakultetu koji sam završio za razliku od bogoslovije, uči kao opšte društvene vrednosti, ne religijske nego društvene, to su društvena saznanja i civilizacijski dometi do kojih smo kao čovečanstvo došli od ne ubij... do zdrave životne sredine i njihovo poklapanje sa hrišćanstvom nije problem ateista, naprotiv, drago nam je da su vernici prigrlili i puno toga dobrog, svojstvenog čoveku samo nam se ne dopada kad to svojataju kao isključivo hrišćanske vrednosti i da je to jedini put.

Biti ateista nije slepo tvrditi da boga nema, već je osnovna polazna tačka ateizma filozofija, ljubav prema mudrosti i svim naukama sveta koje će mimo dogmi i apsolutnog a uz racionalni pristup i sumnju, svakako ne bez duše, čoveka dovesti bliže ovozemaljskom razumevanju života i smisla za kojim toliko tragamo i vapimo da razumemo do kraja.

Danas nije problem biti Srbin ateista. Nekada je ta veza sa pravoslavljem znacila opstanak nacije danas to nije slučaj i ne treba upasti u tu zamku. Ono što će srpstvo najbrže uništiti i po narodnom predanju svesti ispod jedne šljive je delovanje SPC danas.

Ljudi, vi baš duboku razmišljate o tome šta ćete da kažete na popisu. Ja sam već 2 puta bio džedaj. Poslednji put me žena munula ispod stola u cevanicu, ceo dan sam ćopao.
Pretprošli put sam bio i Eskim.

Edit: Poštujem verujuće ljude i njihovu veru, i imam koncept svetoga, samo za mene nije mapiran na religiju.
Među ateistima često vidim dve grupe, one koji koncept svetoga ne poznaju, i one koji ga razumeju i poznaju.
Oni prvi me obično negde negativno iznenade...

Poslednja izmena:
Ja sam na pretposlednjem popisu rekao agnostik, a na poslednjem ateista...

Smatram da i nema neke suštinske razlike jer se sumnja pojavljuje kod oba. Tvrdnja da bog ne postoji ako nije zasnovana na dokazima je po meni bliža verovanju, upadaju u zamku vernika ako nešto tvrde, dok je agnosticizam bliži neznanju... Ali osnovna je sumnja kod oba...

Međutim da ne bih komplikovao priču jer u boga kakvog nam ga nude ne verujem, rekao sam ateista.

Eh, da je Srbiji jednog Dodika........naredne dve vesti, Dodikova odbrana naroda i države vs nepomenikova "odbrana naroda i države".

Tvrdnja da bog ne postoji ako nije zasnovana na dokazima je po meni bliža verovanju, upadaju u zamku vernika ako nešto tvrde
E vidiš, iz tvog ugla je tako, ali iz ugla vernika nije. Oni ne tvrde, oni prosto znaju.
Lično mislim da je to neki poseban deo mozga, ili proces u mozgu koji se dogodi, koji nije kao kad nešto drugo tvrdiš ili misliš, dok će ti verujući (u zavisnosti od religijie) imati neke druge termine i objašnjenja.
Ja sam imao takvih iskustava, kad neko verovanje dođe od negde iz dubine (zato i mislim da je odvojen fizički proces, verovatno nešto kao posle ajavaske, samo manje intenzivno, i postepeno). Naravno, nije to kod svih. Jedan deo samo plaši da će bude pec-pec doveka.

Комунизам је наметнуо тим генерацијама религијски доживљај владајуће партије.

E vidiš, iz tvog ugla je tako, ali iz ugla vernika nije. Oni ne tvrde, oni prosto znaju.
Lično mislim da je to neki poseban deo mozga, ili proces u mozgu koji se dogodi, koji nije kao kad nešto drugo tvrdiš ili misliš, dok će ti verujući (u zavisnosti od religijie) imati neke druge termine i objašnjenja.
Ja sam imao takvih iskustava, kad neko verovanje dođe od negde iz dubine (zato i mislim da je odvojen fizički proces, verovatno nešto kao posle ajavaske, samo manje intenzivno, i postepeno). Naravno, nije to kod svih. Jedan deo samo plaši da će bude pec-pec doveka.

Ti si takođe znao da ima boga? Nisi se zapitao šta bi sve moglo prouzrokovati takav osećaj koliko god blažen i sveprožimajući bio... Bio si uveren da znaš šta je?

Večeras je antidejtonska parapolicija SIPA pokušala da uhapsi Dodika u Istočnom Sarajevu, ali je ispred njega stala Žandarmerija Republike Srpske i oružjem ih je naterala da ustuknu nazad u Federaciju. Za to vreme, šiptarski teroristi upadaju i zatvaraju poslednje srpske institucije u Leposaviću, opštini sa 95% Srba i par kilometara od Centralne Srbije. Nema barikada, nema otpora, nema te "Severne Brigade", nema ničega osim Petkovićevog standardnog kmečanja iz Kancelarije za KiM u Beogradu.

Da li je sada i na ovom slikovitom primeru jasno zašto Dodik i Hulja nisu isto?

Ti si takođe znao da ima boga? Nisi se zapitao šta bi sve moglo prouzrokovati takav osećaj koliko god blažen i sveprožimajući bio... Bio si uveren da znaš šta je?
Ne, nisam znao da ima Boga, rekoh, kod mene taj osećaj nije vezan za religiju, već za neke principe.
Ali, iz razgovora sa vernicima (njih nekoliko) imam utisak da je to to, samo šire i jače. I možda je bliže emociji nego uverenju.
(samo sam hteo da kažem da ne mislim da je "simetrično", da ateista koji tvrdi da nema Boga radi istu stvar u drugom smeru, iako to racionalno zvuči tako)

Па да пробају Ацу Србина да ухапсе и он би дигао оружје.
Када је био у проблему да изгуби власт 2020 и ове године било је доста насиља, 2020 баш доста. И СНСД је свашта допустио да би узимао дугове од ММФа.

Ко је бржи од два богаља је свакако небитна ствар.

1745323855-IMG_1574-1536x1152.jpg

U izdvojenom odeljenju Osnovne škole "Karađorđe" u Saranovu u opštini Rača danas je pao plafon u jednoj učionici, a đaci su vraćeni kući i u školskom objektu neće biti nastave, potvrđeno je agenciji Beta u Školskoj upravi.

Па да пробају Ацу Србина да ухапсе и он би дигао оружје.
Када је био у проблему да изгуби власт 2020 и ове године било је доста насиља, 2020 баш доста. И СНСД је свашта допустио да би узимао дугове од ММФа.

Ко је бржи од два богаља је свакако небитна ствар.
Zato ga nikada i neće uhapsiti jer je njihov nečovek, za razliku od Dodika. Jesu li Marka Đurića još 2018. hapsili i vukli nasred Kosovske Mitrovice, i šta je on uradio povodom toga, ništa. Pritom, taj maloumnik nije bio osuđen ni za šta čak ni od njihovih kvazisudova i uhapsili su ga samo da bi Srbiju simbolično ponizili kao državu, a Dodika žele da pošalju na robiju i da mu zabrane bavljenje politikom.

Da je Dodik isti kao nepomenik, on bi dozvolio sipi da vršlja po Republici Srpskoj, hapsi i maltretira koga hoće, a onda bi kukao i molio "međunarodnu zajednicu" da spreči progon našeg naroda i samovolju političkog Sarajeva. Zapravo, Republike Srpske bi i de facto i de iure nestalo kada bi nepomenik u njoj došao na vlast, predao bi apsolutno sve, policiju, imovinu, pristao da se ukinu sve dejtonske procedure, od nje ne bi ostala ni prazna ljuštura jer bi u miru ispunio sve najperverznije ratne ciljeve i fantazije političkog Sarajeva. Preslikaj sve šta je Srbiji uradio za ovih 13 godina, najmračnije snove UČK iz 1998. i 1999. je pretvorio u stvarnost. Da li su oni tada mogli zamisliti da okupiraju Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, ili da njihova teroristička krpa osvane na međunarodnom skupu usred Beograda ? Nisu uspeli da pređu Ibar ni sa NATO čizmom 1999. uspeli su 20 godina kasnije sa nepomenikovom Antisrpskom Ljistom.

Poslednja izmena:
Kakva je ovo intelektualna onanija na Dodika, šta sve neću pročitati na BB :oops:
Dodik nije nikakav svetac, ali na njegovoj državotvornoj politici mi koji živimo u Srbiji pod veleizdajničkom bitangom možemo samo da zavidimo, da ne upotrebim tvoj izraz.

Zato ga nikada i neće uhapsiti jer je njihov nečovek, za razliku od Dodika. Jesu li Marka Đurića još 2018. hapsili i vukli nasred Kosovske Mitrovice, i šta je on uradio povodom toga, ništa. Pritom, taj maloumnik nije bio osuđen ni za šta čak ni od njihovih kvazisudova i uhapsili su ga samo da bi Srbiju simbolično ponizili kao državu, a Dodika žele da pošalju na robiju i da mu zabrane bavljenje politikom.

Da je Dodik isti kao nepomenik, on bi dozvolio sipi da vršlja po Republici Srpskoj, hapsi i maltretira koga hoće, a onda bi kukao i molio "međunarodnu zajednicu" da spreči progon našeg naroda i samovolju političkog Sarajeva. Zapravo, Republike Srpske bi i de facto i de iure nestalo kada bi nepomenik u njoj došao na vlast, predao bi apsolutno sve, policiju, imovinu, pristao da se ukinu sve dejtonske procedure, od nje ne bi ostala ni prazna ljuštura jer bi u miru ispunio sve najperverznije ratne ciljeve i fantazije političkog Sarajeva. Preslikaj sve šta je Srbiji uradio za ovih 13 godina, najmračnije snove UČK iz 1998. i 1999. je pretvorio u stvarnost. Da li su oni tada mogli zamisliti da okupiraju Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, ili da njihova teroristička krpa osvane na međunarodnom skupu usred Beograda ? Nisu uspeli da pređu Ibar ni sa NATO čizmom 1999. uspeli su 20 godina kasnije sa nepomenikovom Antisrpskom Ljistom.
Sta te sprecava da postanes stanovnik Slobodne Republike Srpske?

Sta te sprecava da postanes stanovnik Slobodne Republike Srpske?
Nije sasvim slobodna, ali je slobodnija od Srbije. Po toj logici se 1900. godine svih 5 miliona porobljenih Srba iz tadašnje Austrougarske i Osmanske Carevine trebalo odseliti u tada slobodnu Srbiju i Crnu Goru?

Poslednja izmena:

Додик је НАТО играч који игра свој последњи чин - делегитимацију Републике Српске као фактора нестабилности у БиХ, са циљем да се на крају или укине или сведе на најнижи ниво без судске власти и полиције.
Много се пецаш на јефтин мамац.
Резултат Додикове власти је мање од милион Срба у РС!

Да нема те организације у културном и историјском смислу не би нас било ни на мапи, буквално.
Ili bi možda postojala Srbija sa Srbima pravoslavcima, Srbima katolicima i Srbima muslimanima. Nikada nećemo znati...

Vrh