Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Nemoguće je očistiti parlament od politikanata i pijavica i napuniti ga dobronamernim stručnim ljudima. Toga nema ni u najjačim demokratijama, prosto politika je takva rabota, ko koga zezne bolje prolazi, a zabijanje noža u leđa, zaobilaženje istine retoričkim vratolomijama i muljanje su u opisu posla. Dovoljno je da bude 80% poštenih i 20% ljigavaca u parlamentu, pa da cela stvar u celini opet izgleda gadno i ljigavo.
Baš zato i moraju stalno da se smenjuju.

Ko čeka Isuse i dobrice da sačine 100% parlamenta i politike, i da ostanu takvi i posle njih, taj će se načekati...

Ali mnogi ljudi u Srbiji još uvek neće ni da čuju kad im se to kaže. Čekaju se razni Isusi, Svete Save, Dositeji, Karađorđa... da bi se mrdnula guzica do birališta. Savršenstvo ili ništa, kažu.

P.S. Nemoguće je očistiti parlament od politikanata i pijavica i napuniti ga dobronamernim stručnim ljudima. Toga nema ni u najjačim demokratijama, prosto politika je takva rabota, ko koga zezne bolje prolazi, a zabijanje noža u leđa, zaobilaženje istine retoričkim vratolomijama i muljanje su u opisu posla. Dovoljno je da bude 80% poštenih i 20% ljigavaca u parlamentu, pa da cela stvar u celini opet izgleda gadno i ljigavo.
Apsolutno se slazem, ali moguce je otezati im korupciju putem kontrolnih gradjanski plenuma.
Za svaku funkciju drzave, za svakog poslanika, za svaki organ uvesti kontrolni gradjanski plenum.

Nas mentalitet je odvratan, ljudi su neposteni i skloni kradji.
Zasto izbori treba da budu vrlo cesto, a politicke partije na nivou Srbije ne treba da postoje.
Zato, neka korupcioni dogovor lokalne partije iz Nisa i lokalne partije iz Kraljeva bude jako slozen i komplikovan, jer treba im dogovor sa jos nizom lokalnih partija, a na celu svake je glavni Baja. Zamorimo lopove!
Ako onemogucimo da jedna partija vlada ili koalicija 2-3 partije, korupcija ce biti jako komplikovana, teska, bice nezadovoljnih i neko ce ispricati sve u medijima.

Ovo je zemlja hulja i politicki sistem treba da onemoguci da nam se desi novi veliki Hulja.
Neka sve funkcije budu kolektivne.

Poslednja izmena:
A jel si video ti negde tako nešto u praksi? Pošto čak ni u jednoj Švajvarskoj nema toga baš tako kako ti propagiraš.

Mislim moglo bi i tako... u nekom paralelnom svetu u kome radna nedelja traje 20 sati, pa preostalo vreme čovek ima za putovanja na plenume, većanja, i putovanja nazad...

U današnjem kuća-pos'o-pos'o-kuća neofeudalizmu to malo teže...

Baš zato i moraju stalno da se smenjuju.

Mislim da su četvorogodišnji mandati dovoljno kratki da se loši predstavnici smene. Kod nas su mandati realno i dvogodišnji, svako malo imamo parlamentarne izbore :D

A mislim da bi ovaj sistem sa više izbornih jedinica sigurno doveo do šarenije raspodele mandata nego što je imamo sada. Naravno, pod uslovom da su mediji koliko-toliko slobodni, da se izbori ne kradu... Ali to je za neku drugu diskusiju.

Generalno mislim da sve polazi od aktivnog učešća građana u politici, mora svako da preuzme odgovornost za svoj život... Ne samo u politici nego generalno. To mi je možda i najgora posledica koju je komunizam ostavio na ovaj narod - infantilno odricanje od odgovornosti za bilo šta, uz unutrašnje vajkanje da ima ko će umesto mene da misli/radi/odlučuje. Pa otud i ono - država duradi nešto.

Pa nije problem dužina mandata, tu smo ok i usklađeni sa svetom.

Problem su milioni zombija koji se vode logikom "a šta, jedan moj glas manje više, šta će da promeni..." i sebičnjaci koji neće da izađu na izbore i zaokruže bilo koga ko je iskreno protiv režima ako nije Isus, Sveti Sava, Dositej, Karađorđe...

Imam oko sebe nekoliko ljudi koji neće da odu na protestne šetnje i svojin prisustvom daju na brojnosti čak i kad su na pljuvometar od posla ili kad im je nešto u kraju.

A kad dođu izbori kažu "a jbg nemam za koga da glasam". Ok brate ništa onda, daj da čestitamo Vučiću još 20 godina diktature.
Generalno mislim da sve polazi od aktivnog učešća građana u politici, mora svako da preuzme odgovornost za svoj život... Ne samo u politici nego generalno. To mi je možda i najgora posledica koju je komunizam ostavio na ovaj narod - infantilno odricanje od odgovornosti za bilo šta, uz unutrašnje vajkanje da ima ko će umesto mene da misli/radi/odlučuje. Pa otud i ono - država duradi nešto.
Starije je to od komunizma, to je tako još od prvih obrisa i začetaka Srpske države.

Ima to veze i sa tradicijom, mentalitetom i religijom. Mantra "ma šta me boli k... , nije to moja briga" je stara i prisutna ovde već vekovima. Kao što su i kod Rusa melanholija, alkoholizam, nihilizam i "j...š život" mantra stariji od komunizma i prisutni isto vekovima.

Ali slažem se da mora svako da uradi šta je do njega. Ili bar da pokuša i da učešće. Ne mislim samo na izbore nego generalno.

A jel si video ti negde tako nešto u praksi? Pošto čak ni u jednoj Švajvarskoj nema toga baš tako kako ti propagiraš.

Mislim moglo bi i tako... u nekom paralelnom svetu u kome radna nedelja traje 20 sati, pa preostalo vreme čovek ima za putovanja na plenume, većanja, i putovanja nazad...

U današnjem kuća-pos'o-pos'o-kuća neofeudalizmu to malo teže...
Treba iskoraciti iz tog kuca-posao sveta.
Odreknes se nekih stvari i trazis od gazde/vlasnika firme da radis krace i primas manje para.
Ako sam ja uspeo u tome, onda to moze skoro svako, osim ako ne radi u javnim sluzbama.

Na stranu ko šta želi i preferira (više posla ili manje), nego država ti ne da menjaš to.

Kapitalisti su još pre sto godina nametnuli celom svetu da norma treba da bude 40 radnih sati nedeljno. Pa makar se četiri dana razbio od posla a peti dan blejao u plafon. Ali jbg, papir kaže 40 sati mininum.

Neke zemlje uvode promene tu, ali po meni nedovoljno brzo i odlučno. A kod nas je Nelečeni bez dana radnog staža prvi rekao da nikad neće smanjiti radnu nedelju.

Možda po tom pitanju bude bolje jednog dana, ali neće skoro, bar ne u narednih 10 godina. Mi smo kao Grčka, obaramo rekorde po broju upisanih sati na radnim mestima, a u realnosti efikasnost i učinak daleko, daleko manji. Grci su otišli korak dalje u retardaciju pa su čak uveli i šesti radni dan a opet su ostali na začelju evropskih ekonomija. Jer se ne fokusiraju na efikasnost nego na mrtve brojke i kolektivno samozavaravanje da se mnogo radi i postiže iako se suštinski ništa ne dobija.

Nas mentalitet je odvratan, ljudi su neposteni i skloni kradji.
Sa ovim se samo ne bih složio - nisu ni u jednoj zemlji mnogo ni bolji ni pošteniji od nas, čak naprotiv :) Samo na primer na Zapadu kradu s belim rukavicama, samo tamo gde preliva, a kod nas je nekako očigledno, kabadahijski, da se ćup isprazni do dna. Ali dođe na isto.

Nije ni Švajcarska postala Švajcarska tako što su seli i rekli "OK od sutra je ovde red". Nego su tokom ogromnog broja godina uložili nenormalnu količinu energije i truda da se svako najmanje pravilo poštuje i primenjuje na svakoga, i tokom godina unapređuje. Najbolja ilustracija toga je naš čovek koji ode tamo i miran je kao bubica, zato što je siguran da će snositi posledice za svako sranje koje napravi.

Stoga i ono gore što sam rekao - svako mora da preuzme odgovornost za svoj život i svoje okruženje i da ne čeka nikoga ni za šta. Samo tako se možemo izvući i po prvi put u svom životu među Srbima vidim takvu želju. Slušao sam da je neposredno nakon pada Slobe vladala slična energija, ali se toga ne sećam, klinac sam bio i nisam mogao da razumem duh vremena.

Sa ovim se samo ne bih složio - nisu ni u jednoj zemlji mnogo ni bolji ni pošteniji od nas, čak naprotiv :) Samo na primer na Zapadu kradu s belim rukavicama, samo tamo gde preliva, a kod nas je nekako očigledno, kabadahijski, da se ćup isprazni do dna. Ali dođe na isto.

Nije ni Švajcarska postala Švajcarska tako što su seli i rekli "OK od sutra je ovde red". Nego su tokom ogromnog broja godina uložili nenormalnu količinu energije i truda da se svako najmanje pravilo poštuje i primenjuje na svakoga, i tokom godina unapređuje. Najbolja ilustracija toga je naš čovek koji ode tamo i miran je kao bubica, zato što je siguran da će snositi posledice za svako sranje koje napravi.

Stoga i ono gore što sam rekao - svako mora da preuzme odgovornost za svoj život i svoje okruženje i da ne čeka nikoga ni za šta. Samo tako se možemo izvući i po prvi put u svom životu među Srbima vidim takvu želju. Slušao sam da je neposredno nakon pada Slobe vladala slična energija, ali se toga ne sećam, klinac sam bio i nisam mogao da razumem duh vremena.
Podseticu da je posle pad Milosevica poscela zestoka pljacka ciji su protagonisti bili dotadasnji "borci za slobodu".
Posle legendarnih gradskih lopova i majstora za nekretnine Vuka i Dane Draskovica i Z. Djindjica, tad se ocelicila lopovska ekipa u kojoj su bili Goran Vesic, Sinisa Mali, Ceda Jovanovic, Sutanovac i drugi.
Zato sada politicare treba tretirati kao a-priori lopove, dok se ne dokaze suprotno.
Najbolje bi bilo da ih nema, jos bolje ako organ rukovodjenja bude recimo troclan.
Tako bi bili primorani da dele ukradeno i da se plase jedan od drugog.

Mc, ajde oladi malo, opet si se zalaufao

Kapiram da je sutra ponedeljak i da nemas neku radnu obavezu ali zaj*** ga vise, nateraces me da ti opet sredim bananu preko veze

Ima li na RTS-u neka emisija o tome gde se govori o tome zasto uz studente ide stotine hiljada ljudi sirom Srbije, a cacija u parku ima 148?

Ne pljuvacina i sprdnja nego ono, analize i tako to.

Pa šta sad, osim što bi trebalo da istražuju, sad bi novinari trebalo i da analiziraju?

NATO Vucicevic

1000028142.jpg

1000028140.jpg

Која цепања у глави, добар му Трамп србин а смета му НАТО. ДЈВ је прва личност за лустрацију.

Vrh