Nego, da pitam BB plenum- kako se moze promeniti ko sedi u skupstini? Tu treba 300 strucnjaka, mudrih ljudi koji deluju za javno dobro, a ne stranackih licnost.
Kad sam videla onu Natasu, radikalku, sad naprednu...pa cekajte, zar mi nemamo nekog pametnijeg od osoba koje 30g sede tu i pisu zakone?!
Isto, svidja mi se ono iz Amerike kad imaju senatorw koji ih predstavljaju negde.... Nek svaki region ima svog predstavnika pa brate ako se nisi izborio da nam bude bolje, ćao...
Suštinski problem je što je cela Srbija jedna izborna jedinica, pa građani glasaju za
stranke, a stranke po
zaslugama biraju poslanike. Svedoci smo da se poslednjih godina čak ni one poslaničke liste ne poštuju, nego pre izbora na vrhu liste budu naučnici, lekari, profesori, a nakon izbora ih izguraju Vesići i Orlići.
Rešenje za taj problem je da se cela Srbija izdeli na mnoštvo izbornih jedinica, od kojih bi svaka davala jednog (ili više) predstavnika.
Primera radi: Podunavski okrug sa tri izborne jedinice - Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. U Beogradu svaka opština posebna izborna jedinica, one malo veće možda da nose i dva predstavnika.
U Smederevu kao izbornoj jedinici kandidati za poslanike: ispred SNS Pera Perić, ispred DS Laza Lazić, ispred ZLF Žika Žikić. Onaj sa najviše glasova je
predstavnik Smedereva u parlamentu. Dakle glasaš za ličnost, ne za stranku. Možeš biti u načelu glasač ili čak član SNS-a, ali ako ti je lokalni kandidat recimo jedan Terzić iz Kraljeva, izvesno je da bi on u Kraljevu dobio manje glasova nego Vučić kad se kandiduje za predsednika.
To već samo po sebi malo decentralizuje politiku i tera stranke da paze kako kadriraju. Terzića možeš izabrati jednom, ali kad lokalno stanovništvo krene da ga (skoro bukvalno) hvata za gušu na ovaj način, centrala stranke ne može da izvuče zamenu u tom Kraljevu iz šešira. Kao što može u današnjoj skupštini, gde neko može da bude nateran da vrati mandat iz ovih ili onih razloga, i stranka ga samo zameni drugom pijavicom.
Mislim da bi tako neminovno dolazilo do uravnoteženije preraspodele moći, samim tim i jednog pluralizma u politici koji nam toliko nedostaje.
P.S. Nemoguće je očistiti parlament od politikanata i pijavica i napuniti ga dobronamernim stručnim ljudima. Toga nema ni u najjačim demokratijama, prosto politika je takva rabota, ko koga zezne bolje prolazi, a zabijanje noža u leđa, zaobilaženje istine retoričkim vratolomijama i muljanje su u opisu posla. Dovoljno je da bude 80% poštenih i 20% ljigavaca u parlamentu, pa da cela stvar u celini opet izgleda gadno i ljigavo.