Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Nema bezuslovnog okretanja nikome. Samo trgovina, ja tebi ti meni.

Ali to se ovde neće desiti. Mnoge stvari mogu da se predvide i razumeju ako Srbiju posmatrate kao ono što i jeste. Južni Kalinjingrad sa određenim stepenom autonomije.

Leba ti, ti baš neodustaješ.
Da te podsetim, taj Južni Kalinjingrad je u 2024. godini uradio sledeće:
- potpisao sa Nemačkom kopanje litijuma
- prisustvovao svim konferencijama o Ukrajini i pomaže istima kako vojno tako i finansijski
- kupio Rafale od Francuske za NEKOLIKO milijardi evra

U ranijim godinama:
- francuzima dati lukrativni poslovi koncesije aerodroma i izgradnje metroa (i spalionica otpada?)
- rad na nemačko-francuskom planu
- potpisivanje i poštovanje (bar sa strane naše vlasti) briselskog sporazuma

Od rusa za to vreme imamo:
- 2008. su kupili NIS koji je tehnološki bio kanta (ovaj šta se to desilo da je NIS bio kanta kome su bile potrebne ogromne investicije za dovođenje proizvodnje na savremeni nivo) i doveli tu firmu da ne da nije za gašenje nego ravnomeran činilac tržišta (u jugoistočnoj Evropi sigurno)
- trebali graditi Južni tok pa kad su bugari odustali (gle čuda) izgradili Turski tok preko koga danas uvozimo gas
- kupili gubitaša Petrohemiju koju niko nije hteo

E sad ti meni reci, kakva je to trgovina ako rusima uvedeš sankcije (uzmeš NIS) i kreneš da kupuješ skuplji gas od drugih? Gde ti je trgovina ako i ono malo što si uvozio (malo u smislu broja stvari, mnogo u €) pod političkom prisilom prestaneš da radiš?

I da sve to uradiš, šta to tačno Srbija dobija za uzvrat? Tapšanje po leđima?
Sutra ukrajinci da sravne Moskvu, a Nemačka preseli u Bundestag u Keninzberg šta će to tačno biti bolje za Srbiju (za Vučića da, jer će mu dozvoliti još malo vlada)?

Leba ti, ti baš neodustaješ.
Da te podsetim, taj Južni Kalinjingrad je u 2024. godini uradio sledeće:
- potpisao sa Nemačkom kopanje litijuma
- prisustvovao svim konferencijama o Ukrajini i pomaže istima kako vojno tako i finansijski
- kupio Rafale od Francuske za NEKOLIKO milijardi evra

U ranijim godinama:
- francuzima dati lukrativni poslovi koncesije aerodroma i izgradnje metroa (i spalionica otpada?)
- rad na nemačko-francuskom planu
- potpisivanje i poštovanje (bar sa strane naše vlasti) briselskog sporazuma

Od rusa za to vreme imamo:
- 2008. su kupili NIS koji je tehnološki bio kanta (ovaj šta se to desilo da je NIS bio kanta kome su bile potrebne ogromne investicije za dovođenje proizvodnje na savremeni nivo) i doveli tu firmu da ne da nije za gašenje nego ravnomeran činilac tržišta (u jugoistočnoj Evropi sigurno)
- trebali graditi Južni tok pa kad su bugari odustali (gle čuda) izgradili Turski tok preko koga danas uvozimo gas
- kupili gubitaša Petrohemiju koju niko nije hteo

E sad ti meni reci, kakva je to trgovina ako rusima uvedeš sankcije (uzmeš NIS) i kreneš da kupuješ skuplji gas od drugih? Gde ti je trgovina ako i ono malo što si uvozio (malo u smislu broja stvari, mnogo u €) pod političkom prisilom prestaneš da radiš?

I da sve to uradiš, šta to tačno Srbija dobija za uzvrat? Tapšanje po leđima?
Sutra ukrajinci da sravne Moskvu, a Nemačka preseli u Bundestag u Keninzberg šta će to tačno biti bolje za Srbiju (za Vučića da, jer će mu dozvoliti još malo vlada)?
Bolje da malo skuplje plaćamo gas/naftu šta god, nego da NIS ne radi. Tako da je jasno šta je pravi potez.

Rusi su sve sa NIS-om uradili našim novcem, pošto im je NIS praktično poklonjen. Sve što su uradili, uradili su sebi kao većinskom vlasniku. Kapitalizam.

Poslednja izmena:
Da NIS ne radi je najgori mogući scenario po ekonomiju.

Prema izjavama mi deluje da će vlast ići na odugovlačenje i pokušati da dobiju neki izuzetak od nove administracije SAD.

NSPM Вучић на Пинку: То што је рекао Џејмс О Брајан значи – „узмите Русима све и нема ризика за вас“.

Bolje da malo skuplje plaćamo gas/naftu šta god, nego da NIS ne radi. Tako da je jasno šta je pravi potez.

Rusi su sve sa NIS-om uradili našim novcem, pošto im je NIS praktično poklonjen. Sve što su uradili, uradili su sebi kao većinskom vlasniku. Kapitalizam.

Ne sporim to. Nego kako smo došli u tu situaciju? Našoj kompaniji se uvode sankcije zato što?
OK, takav je poredak u svetu, samo nemoj to nam predstavljaš kao nešto normalno. Ili kao našu krivicu. Napisao sam ti šta je država dala u 2024. i ti i dalje to zoveš Južni Kalinjingrad.
Šta će Danska sutra biti, Zapadni Kalinjingrad? Jel misliš da postoji 1 Danac koji traži krivicu Danske u tome što amerikanci kreću otvorenim đonom ka celom svetu?

Jesu, uradili su sebi kao većinskom vlasniku. I bilo je dobro i za državu. Win win. Zar ne? Nije im se desilo kao sa mnogim drugim privatizacijama gde vlasnik svojom logikom odluči da smanji kapacitete, ne ulaže u usavršavanje proizvodnje nego cedi postojeće do kraja kada zatvori firmu.

Jeste, NIS im poklonjen, a u redu su stajale sve ostale multinacionalke sa ponudama u milijardama ali mi ih odbili. Isto važi i za Petrohemiju.
Ajmo ljudi malo realnosti i bez izvrtanja činjenica.

Ne sporim to. Nego kako smo došli u tu situaciju? Našoj kompaniji se uvode sankcije zato što?
Zato što smo MI u NATO okruženju stratešku privrednu granu prodali neprijatelju NATO-a.

Sve vreme smo znali da će doći do konflikta između njih i da to nije održivo.

Sankcije nisu prema "NAŠOJ" kompaniji, već prema ruskoj.

Sve je čisto, zna se šta je prava odluka, a šta je propast za nas.

Zato što smo MI u NATO okruženju stratešku privrednu granu prodali neprijatelju NATO-a.

Ta kompanija radi ovde, prema nasim zakonima, ima nas PIB, registrovana je u nasoj agenciji za priv. registre.

Svima je odgovarala prodaja NISa 2008. godine. Niko se nije bunio.

Kao što danas Srbija odgovara i Trampu i Putinu.

U svakom slučaju je neodgovorno to što vlast odugovlači i nada se nekom čudu kada dođe nova administracija. Američki interes je da energetski kolonizuje Evropu i to se posle 20. januara neće promeniti. I to ne samo energetski da kolonizuje, već i vojno kao u slučaju Grenlanda.

Ne odgovaraju Americi ni jaka Rusija, ni jaka Evropa.

Neće Amerika ukidati sankcije Rusiji.

Ta kompanija radi po zakonima u okoviru pravnog i ekonomskog poretka Srbije.
Ta kompanija ima posebazn ziro racun.
To neće sprečiti banke koje rade po zakonima Srbije da primene Američke sankcije ako Rusi ne izađu iz vlasništva.

NIS je naravno jedina ruska investicija ove vrste u Evropi. Ova tema postade vrtic za odrasle.

Razbijanje protesta u koloru:

1000016826.jpg

Није нужно. Генерално су студенти за поштовање устава и закона, а знамо шта ту пише.
Са друге стране, та застава је контра политици предаје Космета коју је спровео режим АВ.

Није нужно. Генерално су студенти за поштовање устава и закона, а знамо шта ту пише.
Са друге стране, та застава је контра политици предаје Космета коју је спровео режим АВ.
Vrlo nužno, jer došli su maskirani pod kapuljačama. Za razliku od studenata.

To je Kostunica namerno napravio svojevremeno, upravo zbog Kosova i iz inata, a inat je los zanat.

Hoces reci da je protest rezervisan samo za levicare i drugosrbijance?
Ima gomila desnicara kojima se kenja od SNS, koje ima i desno i levo krilo, takozvana mutant catch-all stranka.
Protest je striktno rezervisan za ono što plenumi odluče.

Ono što odluče to i objave.

Za sada su objavili da su dozvoljene samo zastave Srbije. Ovo su likovi sa idejom da razbiju protest.

Na ucrtanoj teritoriji Kosova je zastava Srbije, tako da prolazi "kontrolu".
Inace niko ne pravi sr*anja tako da je relativno sve mirno.
Za uspeh je potrebno biti sveobuhvatan. I levi i desni, i neskolovani i obrazovani, i gejovci/lezbe i stejtovci/zdravorazumni, i poljoprivrednici i gospoda cate, i srbi i romi i madjari i sve druge manjine... dakle opstenarodni bunt.

Не треба судити према одевању и естетици. Већи проблем су Вучић, Вучевић, Весић, Мали Тома мона и Ана у пастелним ролкама и сакоима него неки студенти или само млади што се ложе на навијачку моду.

Vrh