Nema bezuslovnog okretanja nikome. Samo trgovina, ja tebi ti meni.
Ali to se ovde neće desiti. Mnoge stvari mogu da se predvide i razumeju ako Srbiju posmatrate kao ono što i jeste. Južni Kalinjingrad sa određenim stepenom autonomije.
Leba ti, ti baš neodustaješ.
Da te podsetim, taj Južni Kalinjingrad je u 2024. godini uradio sledeće:
- potpisao sa Nemačkom kopanje litijuma
- prisustvovao svim konferencijama o Ukrajini i pomaže istima kako vojno tako i finansijski
- kupio Rafale od Francuske za NEKOLIKO milijardi evra
U ranijim godinama:
- francuzima dati lukrativni poslovi koncesije aerodroma i izgradnje metroa (i spalionica otpada?)
- rad na nemačko-francuskom planu
- potpisivanje i poštovanje (bar sa strane naše vlasti) briselskog sporazuma
Od rusa za to vreme imamo:
- 2008. su kupili NIS koji je tehnološki bio kanta (ovaj šta se to desilo da je NIS bio kanta kome su bile potrebne ogromne investicije za dovođenje proizvodnje na savremeni nivo) i doveli tu firmu da ne da nije za gašenje nego ravnomeran činilac tržišta (u jugoistočnoj Evropi sigurno)
- trebali graditi Južni tok pa kad su bugari odustali (gle čuda) izgradili Turski tok preko koga danas uvozimo gas
- kupili gubitaša Petrohemiju koju niko nije hteo
E sad ti meni reci, kakva je to trgovina ako rusima uvedeš sankcije (uzmeš NIS) i kreneš da kupuješ skuplji gas od drugih? Gde ti je trgovina ako i ono malo što si uvozio (malo u smislu broja stvari, mnogo u €) pod političkom prisilom prestaneš da radiš?
I da sve to uradiš, šta to tačno Srbija dobija za uzvrat? Tapšanje po leđima?
Sutra ukrajinci da sravne Moskvu, a Nemačka preseli u Bundestag u Keninzberg šta će to tačno biti bolje za Srbiju (za Vučića da, jer će mu dozvoliti još malo vlada)?