Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Možda je bilo reči o tome ali je činjenica da mi imamo dosta nižu produktivnost čak i od drugih istočnoevropskih zemalja poput Češke, Poljske, Rumunije…

I ne samo to, nego nam produktivnost sporije raste u odnosu na te zemlje.

I ako ćemo realno da gledamo imamo gomilu ljudi zaposlenih na poslovima koja su prevazidjena u današnje vreme. Na primer (potpuno nebitan raspored, samo ono što primetim kao običan čovek)
- radnici na naplati parkinga, recimo u Zemunu kod Kapetanije i pijace imaju 2 parkinga gde sede likovi i naplaćuju parking, a takvih je ko zna koliko u Srbiji.
- radnici koji toče gorivo na pumpama,
- višak neradnika u javnim preduzećima
- razna nepotrebna i beskorisna obezbedjenja
- menjačnice
- radnici na naplati putarine

pogledaj samo broj zaposlenih u javnom sektoru na ukupan broj zaposlenih mi vs cela eu.

Možda je bilo reči o tome ali je činjenica da mi imamo dosta nižu produktivnost čak i od drugih istočnoevropskih zemalja poput Češke, Poljske, Rumunije…

I ne samo to, nego nam produktivnost sporije raste u odnosu na te zemlje.

I ako ćemo realno da gledamo imamo gomilu ljudi zaposlenih na poslovima koja su prevazidjena u današnje vreme. Na primer (potpuno nebitan raspored, samo ono što primetim kao običan čovek)
- radnici na naplati parkinga, recimo u Zemunu kod Kapetanije i pijace imaju 2 parkinga gde sede likovi i naplaćuju parking, a takvih je ko zna koliko u Srbiji.
- radnici koji toče gorivo na pumpama,
- višak neradnika u javnim preduzećima
- razna nepotrebna i beskorisna obezbedjenja
- menjačnice
- radnici na naplati putarine
Kako su menjačnice nepotrebne?
A i obezbeđenje, pogotovu u ovoj divljini od zemlje?

A što se tiče beskorisnih poslova, tu ipak mnogo više umeća od nas imaju Amerika pa Evropa (zapadna) koji imaju po lika za sve.

Lik koji ti pakuje stvari u kesu na kasi, lik koji te dočekuje u restoranu i upravlja stolovima (kao da je aerodrom, a ne običan restoran), vratari...

A najjače od svega mi je uvek bilo ovo:
Restroom attendant
bathroom-att.jpg

Znam, sad će da se nađu neki pametni Srbi da kažu da i mi imamo baba sere. Ali prvo, baba sere su vrsta koja odumire, čak i kod nas. A drugo, baba sere postoje samo zato da očiste WC i posle naplate to. A to se negde radi i tako što se postave vrata sa bravama ili šiframa, čovek ubaci novčić, posle baba sere pokupe to i od toga imaju deo plate za par WCa koje čiste. Odnosno ne bleje u jednom objektu, nego obilaze više njih a putem brava ili automata kupe naknadu za rad.

A ovi likovi su od toga napravili nauku i posebnu granu, pa kao on jedan stoji tu ceo dan da ti prodaje parfeme, kondome, da ti doda peškir, naprska sapun i šta ti ja znam... Najnepotrebnije zanimanje na koje sam naleteo.

Što se pumpi tiče, tja, nemam svoj auto, ali kada vidim po netu šta sve razni mongoloidi rade po pumpama (i naši i strani, čak više strani) možda je i bolje da ima neko da toči ili da bar bude tu za ne daj bože nego da bude svašta.

72cbbc353188340ce74517ac1db603e7.jpg

Poslednja izmena:
Nisam navikao od tebe Benderu ovako creepy postove da pišeš.

Čak ni ja nisam znao da postoji ovo zanimanje... galantni gospodin u javnom wc zadužen da ti doda kondom ili naprska sapun. 🙂

Koje otkrovenje 🙂 što se tiče momka koji pakuje kese, to su ok zanimanja za studente i mlade da zarade neki dinar, nije loše al uvek je dobro imati i alternative sa self check out kasama. Ja uvek njih biram, iako si ti protiv. Ja sam da postoje obe opcije pa nek ljudi biraju.

Šta je sve ovaj lik stavio na stočić, šteta što nije veća slika...

Ima ih u Americi. Ne svuda, ali u nekim delovima zemlje i u nekim tipovima lokala ih drže. Ima ih ponegde i u Evropi ali mnogo manje.

Dosta ljudi se pita čemu oni služe, jer stvarno deluje kao veštački stvoren posao.

Negde sam čitao da jedan od razloga što je EU postala takav usisivač radne snage nije to što neće Hans ili Pjer ni po koju cenu da prazne kontejnere ili da lepe pločice ili da orezuju žbunje... Jer to prosto nije istina i jedna je gnusna laž kojom kompanije i globalisti pravdaju sve. Nego što te zemlje izmišljaju i forsiraju toliko raznih mini-zanimanja da im pre ili kasnije ponestane dovoljno domaće radne snage da sve to pokriju. Jer koliko su naši ljudi otišli u ekstrem da ne žele da plate i zaposle više radnika (ne govorim samo o preduzetnicima, govorim i o stambenim zajednicama, opštinama, bankama, poslovnim prostorima... koji su svi uvek stisnuti za svaki dinar) toliko neke zemlje na zapadu vole da idu u kontra ekstrem pa da prave zasebno zanimanje od svega. Na primer od otvaranja i zatvaranja vrata. I naravno, kad se i 4.000-ti Nemac i Francuz zaposle kao vratari, a ima tražnje za još 3.000, naravno da će da kukaju da nemaju dovoljno radnika i pre da uvezu nekog stranog nego da prosto kažu ok, a možda nam i ne treba taj vratar u 2025. godini...

Široka je to tema svakako. Samo sam hteo da kažem da ne mislim da ovde ima nešto više izmišljenih i veštačkih poslova nego na zapadu. U Americi baš od svega vole da naprave i nauku i zanimanje.

Inače, sad me podseti...

Mislim - ali ne tvrdim, moram još da proverim - da je i Delez zaposlio neke strance da u velikim Maksijima stoje pored samouslužnih kasa.

Nisam video da su ostali radnici išta procvetali i prodisali zbog toga a svakako nisam video da smo kraće čekali na klasičnoj kasi, jer je u početku radila samo jedna i izgubili smo 20 minuta na njoj.

Dakle opet unapređenje nula. I za radnike, i za potrošače i za korporaciju. Šta će im to, bog sveti zna. I njima i Idei oni Indusi s kojima je opet svako malo neki zastoj i haos u prodavnicama.

Nekad sam mislio da su korporacije pametne i lukave u svemu što rade, ali sam počeo da uviđam da su za neke stvari glupe do koske. Za neke stvari - kartelisanje, marketing, zaobilaženje pravila i varanje društva i potrošača su svakako geniji. Ali kad se radi o finansijama i racionalnosti, sve su gluplje i luđe. Jer se toliko slepo drže kapitaljarsko korporativnih praksi da nekad ne vide šumu od drveta.

Neko je negde objasnio kako se to vidi npr na polju industrije zabave, gde bi radije da naprave đubre i zarade 100 miliona što pre, nego da odvoje više vremena i truda da naprave nešto dobro i zarade 500 i posle osiguraju prostor za nove uspešne nastavke i franšize. Zato što su postali opsednuti instant-profitom i udovoljavanju deoničarima.

Delez je u nekom problemu, dosta su morali da smanje broj zaposlenih.
Tako da ti stranci, ako su tu, verovatno rade za ili ispod minimalca. Nije nisu mogli da nađu radnike, već postoće su smanjivali.

Ja sam čuo nešto drugačiju priču, da su se podžapali sa državnim razbojnicima jer su imali/ procenili da će imati nešto manji profit na koji su inače navikli. Pa su hteli da odvale cene u nebesa, a država im nametnula one mere ograničenja cena s jeseni. Ovi su onda odgovorili zatvaranjem nekih objekata i otpuštanjem nekih ljudi, kao upozorenje. Pa im je država uzvratila malo po medijima, s onom Govankinom pres konferencijom o neprijavljenin prihodima i slali su im pojačane inspekcije da ih drndaju. Sad, da li su se dve razbojničke strane pomirile do danas, to se još ne zna. Svakako će se kad tad opet pomiriti i nastaviti da nas jašu još jače.

Što se pumpi tiče, tja, nemam svoj auto, ali kada vidim po netu šta sve razni mongoloidi rade po pumpama (i naši i strani, čak više strani) možda je i bolje da ima neko da toči ili da bar bude tu za ne daj bože nego da bude svašta.
Изненадио би се колико људи или не умеју или не желе да сами наточе гориво.
Икс пута сам био у ситуацији да станем на пумпу која има 6 точионих места и да сва буду заузета и точилац, наравно, не може све да постигне.
Много пута се дешавало и да будем други или трећи у реду и да гледам како човек седи у ауту и чека да точилац дође до њега.
Више пута ми је дошло да будем у фазону, друже, или сипај сам или ћу ти сипати ја само дај да убрзамо мало.

Poslednja izmena:
Ima ih u Americi. Ne svuda, ali u nekim delovima zemlje i u nekim tipovima lokala ih drže. Ima ih ponegde i u Evropi ali mnogo manje.

Dosta ljudi se pita čemu oni služe, jer stvarno deluje kao veštački stvoren posao.

Meni i dalje deluje kao neka za*******.

Ne verujem da angažuju strance pored samouslužnih, jer je njihova osnovna funkcija tu da nadgledaju, ali ne i nemo, ako se nešto desi što ne treba, treba i da progovore. Kao meni kad je rečeno "komšija zaboravili ste da otkucate kesu".

Ja sam čuo nešto drugačiju priču, da su se podžapali sa državnim razbojnicima jer su imali/ procenili da će imati nešto manji profit na koji su inače navikli. Pa su hteli da odvale cene u nebesa, a država im nametnula one mere ograničenja cena s jeseni. Ovi su onda odgovorili zatvaranjem nekih objekata i otpuštanjem nekih ljudi, kao upozorenje. Pa im je država uzvratila malo po medijima, s onom Govankinom pres konferencijom o neprijavljenin prihodima i slali su im pojačane inspekcije da ih drndaju. Sad, da li su se dve razbojničke strane pomirile do danas, to se još ne zna. Svakako će se kad tad opet pomiriti i nastaviti da nas jašu još jače.
Pa i to mu dođe neka vrsta problema :)
Ja sam ovo samo čuo radnice u obližnjem Maksiju kako pričaju, dosta pre te cele priče o prihodima.
Kao da je dosta dobilo otkaz, od njihovih niko, ali su neki prebačeni u druge objekte (i stvarno ih je manje).

Sve u svemu, ne verujem da su zaposlili strance zato što domaćih nije bilo (za iste pare za koje su do sada plaćali).

Kako su menjačnice nepotrebne?
A i obezbeđenje, pogotovu u ovoj divljini od zemlje?

A što se tiče beskorisnih poslova, tu ipak mnogo više umeća od nas imaju Amerika pa Evropa (zapadna) koji imaju po lika za sve.

Lik koji ti pakuje stvari u kesu na kasi, lik koji te dočekuje u restoranu i upravlja stolovima (kao da je aerodrom, a ne običan restoran), vratari...

A najjače od svega mi je uvek bilo ovo:
Restroom attendant
bathroom-att.jpg

Znam, sad će da se nađu neki pametni Srbi da kažu da i mi imamo baba sere. Ali prvo, baba sere su vrsta koja odumire, čak i kod nas. A drugo, baba sere postoje samo zato da očiste WC i posle naplate to. A to se negde radi i tako što se postave vrata sa bravama ili šiframa, čovek ubaci novčić, posle baba sere pokupe to i od toga imaju deo plate za par WCa koje čiste. Odnosno ne bleje u jednom objektu, nego obilaze više njih a putem brava ili automata kupe naknadu za rad.

A ovi likovi su od toga napravili nauku i posebnu granu, pa kao on jedan stoji tu ceo dan da ti prodaje parfeme, kondome, da ti doda peškir, naprska sapun i šta ti ja znam... Najnepotrebnije zanimanje na koje sam naleteo.

72cbbc353188340ce74517ac1db603e7.jpg
Pa menjačnice ne stvaraju nikakvu novu posebnu vrednost. Jaka stvar, uzmi 100 evra i vrati 12000 dinara. Kao što su banke ukinule blagajne i zamenile ih bankomatima koji podržavaju i uplatu i isplatu ne vidim zašto se nešto slično ne bi uvelo i u sektor menjačnica.

Te poslove koje si naveo su uglavnom iz SAD.

U Evropi se ne sećam da sam negde, sem na Balkanu video da radnik toči gorivo. Čak postoje u manjim mestima pumpe koje nemaju zaposlene 00-24h već gorivo sipaš tako što prvo platiš karticom odredjeni iznos, pa tek onda sipaš.
To što većina (trenutno) ne zna sama da natoči gorivo nije razlog da se uredba Vlade promeni.

Takodje, ako nas poredimo sa zemljama centralne Evrope, u dosta zemalja trgovine ne rade nedeljom, tržni centri rade do 20h, subotom i kraće. Ako stvarno nemamo dovoljno radnika u tom sektoru, možda bismo trebali razmišljati u pravcu manjeg opterećenja tih radnika…

@Bender Rodriguez

Pogledao sam detaljno sad u pretrazi preko slike.

To je njujorška grupa koja radi komične, iznenadne javne performanse („pranks“), često u realnim mestima kao što su metro, prodavnice, parkovi, restorani itd.

Oni to zovu misije — spontani događaji koji iznenade ljude, ali su dobrodušni i nenasilni.

Dakle nije pravi posao. 😛 Snimali su u toaletu mek donaldsa na times square-u dok se menadžer nije pojavio i zapitao šta se događa, a onda su se pokupili i otišli. 🙂

Pa menjačnice ne stvaraju nikakvu novu posebnu vrednost. Jaka stvar, uzmi 100 evra i vrati 12000 dinara. Kao što su banke ukinule blagajne i zamenile ih bankomatima koji podržavaju i uplatu i isplatu ne vidim zašto se nešto slično ne bi uvelo i u sektor menjačnica.
Zato što nije normalno, nije humano i nije dobro na duge staze.

Tebi onda ne treba ni vozač u autobusu - može da bude autnonomno vozilo. Ne treba ti ni lekar u domu zdravllja za pregled - samo pošalji simptome AI-u pa će on da te uputi dalje. Ne treba ti ni operater hitnih službi - samo staviš one govorne automate asistente što Telekom već uveliko ima. Ne treba ti ni đubretar - samo staviš automatizovane kontejnere a po trotoarima pustiš robote koji usisavaju sve što vide pa dampuju na neko sabirno mesto. Gde opet posle može automatizovani kamion da vozi dalje ka Vinči.

Ako ćemo već tim putem i tom logikom, svi poslovi koji mogu da se obave samo iz stolice i sa kompjuterom ili nekom upravljačkom mašinom, za 5 godina bi mogli da se automatizuju odnosno eliminišu. Ali da li je to ono što je trenutno potrebno posrnulom socio-ekonomskom svetu u kandžama korporatokratije i neofeudalizma.

Ako krenemo s time "ne treba nam ovaj posao, ne treba nam onaj... (al realni poslovi, ne dodavanje sapuna u klonji) računaj onda da 90% ljudi s ove teme bi jednog dana moglo da se nađe nezaposleno i ispod mosta. Jer će mašine i AI raditi skoro sve bolje, brže, efikasnije i jeftinije nego ljudski radnici.
Takodje, ako nas poredimo sa zemljama centralne Evrope, u dosta zemalja trgovine ne rade nedeljom, tržni centri rade do 20h, subotom i kraće. Ako stvarno nemamo dovoljno radnika u tom sektoru, možda bismo trebali razmišljati u pravcu manjeg opterećenja tih radnika…
To je stari izgovor kompanija koje neće da plate dodatne ljude ili da dodatno plate postojeće ljude za rad vikendima.

Sve se da rešiti i urediti, ali pod uslovom da ljudi sarađuju i dogovore se. A kad imaš korporacije kojima je narkomanska opsesija kako da sutra imaju zacrtanih 0.17% više kapitala i vrednosti akcija nego danas, tu nema prostora za razum pa samim tim ni za dogovor.

Nema potrebe za ekstremom da u nedelju uveče sve radi i pršti samo da bi se neki šopingholičari zanimali a kompanije prodale koju krpicu više. Ali isto tako nema potrebe ni za ekstremom da u gradu od 2 miliona ljudi nedeljom ama baš nigde ništa ne radi. Zlatna sredina između ta dva je ključ uspeha, kao i u skoro svemu ostalom.
Dakle nije pravi posao.
Jeste.

These services include:

* Turning on the sink water for Balthazar clients who approach the sink after peeing
* Wiping the sink after each use
* Handing Balthazar clients who have washed their hands a paper towel to dry them with

Tu su i oni što "upravljaju stolovima" pa od toga naprave nauku kao da su kontrola leta od kojih zavise nečiji životi, a ne samo lilovi koji prate i broje koliko ljudi je ušlo u lokal a koliko izašlo. Ali kažem, Ameri od svega vole da prave nauku.

Poslednja izmena:
Однедавно и код нас на појединим НИС пумпама имаш само самопослуживање.
По један запослени у смени који је само за касом а гориво точиш сам а мислим и да на свим или бар на већини НИС пумпи можеш и да плаћаш без одласка на касу, путем апликације.
Наравно, ништа од тога није уведено јер не могу да пронађу раднике већ како би смањили потребу за радном снагом - увећали профит.

Poslednja izmena:
Pa i to mu dođe neka vrsta problema :)
Ja sam ovo samo čuo radnice u obližnjem Maksiju kako pričaju, dosta pre te cele priče o prihodima.
Kao da je dosta dobilo otkaz, od njihovih niko, ali su neki prebačeni u druge objekte (i stvarno ih je manje).

Sve u svemu, ne verujem da su zaposlili strance zato što domaćih nije bilo (za iste pare za koje su do sada plaćali).
Mene brine da nisu krenuli i oni da zapošljavaju strance umesto onih naših koji su ostali nakon tih talasa otkaza.

Pratiću narednih dana pa ću da proverim.
Ko i šta sprečava Delez da se i oni obrate nekim parazitskim agencijama i zatraže im 500 stranaca uz ratosiljanje isto toliko naših?

Mislim, pazi... zamisli da ti neko 2015. kaže da će za 10 godina kombi Amana voziti, između ostalog, Sikh Indusi. Ili da će vodu u Idei slagati (obični 😄 ) Indusi. Verovatno bi mu se smejao, kao i ja. Pa ipak, 10 godina kasnije, eto nas...

Poslednja izmena:
Vrh