Za Nemačku mi ovaj iz Dortmunda rekao da imaju rekorde po broju lažnih bolovanja i da su šampioni u vatanju krivina.
Nepogrešivo gotovo u svakom postu gde zapocnes propoved da je "isto sranje" na kraju ti ipak negde promakne konstatacija da je tamo ipak bolje (kao u ovom slucaju)...
Za Ameriku ne znam, nisam živeo tamo, poznajem i ja ljude ali smatram da to nije dovoljno kakovbih kredibilno diskutovao na tu temu...
Ali što se tiče Nemačke, na stranu to što sam jedno (kraće) vreme živeo i radio, poznajem toliko ljudi (što naših jugosa, što turaka, što čistolrvnih nemaca) pa se smatram kompetentnim da o istoj diskutujem:
Hajde da krenemo od radničkog života tj da se nadovežem na tvoju (inace u velikoj meri istinitu) tvrdnju,
dakle godisnji odmor je u proseku 30 dana (u srbiji znas i sam koliko je) i plus ima vise praznika,
za koriscenje (pa i zloupotrebljavanje) bolovanja ti se u 90% slucajeva nista nece desiti (u srbiji znas i sam sta ti sleduje, a cesto cak i kad ti stvarno zatreba bolovanje),
samo dnevno radno vreme (ono realno ne na papiru) je dosta kraće (u srbiji ti je situacija tu sigurno poznata),
zastita na radu kako fizicka tako i pravna, tj stvari koje su u srbiji pravilo - tamo ako imas legalan boravak (pa si samim tim na "belo") bukvalno si nezamislive stvari koje masa nasih ljudi kod privatnika dozivlajva (hint: zene koje bi da radjaju na primer)
Ajmo sad na plate radnika - tu stvarno ne bih trosio reci jer je opste poznata, ok razlika u platama se smanjila u korist srbije (ali ne mnogo) ali se isto tako i razlika u cenama goriva i kirija isto tako smanjila ali na štetu srbije, dok su maloprodajne cene "tu negde",
13ta pa i 14ta plata su često sretani pojmovi dok se za obicnog radnika u srbiji to nalazi samo u mašti (da sad ce se neki it-jevac iz be ge-a javiti kako on ima ali to je za širu sliku bitan podatak koliko i "beogradski minimalac"),
Zdravstvena zaštita - mislim da tu apsolutno ne treba trositi reci, dovoljno godina imas da ti je jasno kakav glib je u srbiji u vezi sa tim (posebno za obicne radnike tj prosecnog coveka) a i podatak o ocekivanom zivotnom veku muskarca dosta govori - dakle situacija apsolutno neuporediva!
Zagadjenje - takodje besmisleno cak i pisati,
Transport - gradski transport isto nema smisla porediti a boga mi ni medjugradski
Saobracaj, cik vozi tamo i radi stvari koje su ovde redovna pojava!
pa samo jutros je majmun u bzđ (iako su ga prosirili na 3 trake) vozio po trotoaru i majke sa kolicima su mu se sklanjale a to je svakodnevna slika!
Omladina - da ima ih prostih i retardiranih ali neuporedivo manje nasilnih i krvožednih!
Itd
Itd
Itd
ovo su stvari koje su bitne za obicnog coveka
Iskreno dok sam ovo sve pisao, iznervirao sam se koliko je razlika ocigledna da sam hteo dbavicim telefon i ne objavim komentar jer neveruem da upste to sve mora i da se piše - u prethodnim postovima sam džentlmenski prihvatio tvoju konstataciju da je "manje lošije" ali nakon što sam evo izdvojio vreme zakljucujem - mnogo je bolje!
Usotalom i zvanicne statistike kao i migracioni saldo srbija-nemacka (ubedljivo na strani nemacke) kao i broj povrstnika u srbiju vs. broj izbeglih iz iste ti jasno govore o tome...
I pazi sad ne moramo toliko daleko da idemo, mozemo evo u Sloveniju ili Austriju?
Druze mogu ovde ovako da pricam i za istocnu evropu da je suma sumarum bolje - tako da, ljudi uopste nisu glupi sto se i dalje iseljavaju...
Ti ces se naravno kao sto je to ovde manir drzati slepo svojih verovanja, traziti "trn u oku" i negirati realnost tj cinjenice ali to je vec tvoj problem - sto se kaze: psi laju, karavani prolaze (kao i život)...