Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

С тиме се не слажем ако та мисао нема једну фусноту.
Само критичким размишљањем које за базу имају реалну слику о стварноси може се доћи до одрживог, понекад срећног животног процеса.

Најдепресивнији људи промашених живота које знам по правилу имају неутемељне позитивне погледе на свет и сопствену реалност и преживаљвају од једног до другог допаминског ударца.

Сличан принцип видим и са погледима друштва на сваку групну шетњицу центром града од 2017е на овамо. Лоша и бескорисна групна терапија, бенседин за масе. Ово са студентима је било другачије и интензивније али никаква суштинска промена се још није десила.

Надам се да хоће али 35-85 година тираније и углавном расула је иза нас.

Питам пошто је од 91е до данас сваки друштвено-политички, демографски и економски процес имао за свој епилог најгори могући сценарио.

Од Словеније, Крајина, Косова, ЦГ преко петооктобарских промена, економије, ресурса, демографије, образовања, културе, политике, стања друштва...Све се данас манифестује у најгорем могућем облику.
Veze s mozgom

С тиме се не слажем ако та мисао нема једну фусноту.
Само критичким размишљањем које за базу имају реалну слику о стварноси може се доћи до одрживог, понекад срећног животног процеса.

Најдепресивнији људи промашених живота које знам по правилу имају неутемељне позитивне погледе на свет и сопствену реалност и преживаљвају од једног до другог допаминског ударца.

Сличан принцип видим и са погледима друштва на сваку групну шетњицу центром града од 2017е на овамо. Лоша и бескорисна групна терапија, бенседин за масе. Ово са студентима је било другачије и интензивније али никаква суштинска промена се још није десила.

Надам се да хоће али 35-85 година тираније и углавном расула је иза нас.

ovaj citat nema nikakve veze sa pozitivnoscu.
to sa realnom slikom je diskutabilno.

Пошто сте сви редом оплели на више тема по Котри који по вама неосновано предвиђа најцрње сценарије ред је да ви обајсните на чему заснивате свој оптимизам?

Питам пошто је од 91е до данас сваки друштвено-политички, демографски и економски процес имао за свој епилог најгори могући сценарио.

Од Словеније, Крајина, Косова, ЦГ преко петооктобарских промена, економије, ресурса, демографије, образовања, културе, политике, стања друштва...Све се данас манифестује у најгорем могућем облику.

Ок, ова искра побуне омладине буди наду али и та буна деце је један заправо поражавајући, трагични моменат који показује докле смо дошли у тражењу дна.
Na tome što je za gotovo sve te scenarije zaslužna jedna ista garnitura ljudi na vlasti, kojoj po prvi put u svojim životima možda budemo imali prilike da vidimo leđa.

Eto i to sam vam rešio.

Poslednja izmena:
Пошто сте сви редом оплели на више тема по Котри који по вама неосновано предвиђа најцрње сценарије ред је да ви обајсните на чему заснивате свој оптимизам?

Ок, ова искра побуне омладине буди наду али и та буна деце је један заправо поражавајући, трагични моменат који показује докле смо дошли у тражењу дна.
MOra da se prekine pljuvanje petog oktobra. Sa svim sranjima i izdajama koje su kao epilog imale i dovodjenje radikalnog olosa na vlast...Srbija pre i posle petog okrobra je kao u crtacu kad posle oluje izadje sunce i zelena travica.

I evo, reci cu, i SNS vladavina i drzava su zlato za Milosevicevu polupanu Poluslaviju.

Budući da mi kefalo ne radi u binarnom ključu (optimizam/pesimizam), moja stav se odnosi na pitanje mere. Jer, svakome ko dugo i učestalo piše na forumu, trebalo bi da bude jasno da se vremenom uspostavlja određena slika karaktera koju svojim mišljenjem ostavlja. Ako je na primer lik X već poznat po tome da o nečemu misli ovako, a ne onako, pa ako isti iz dana u dan, na mnoštvu tema neprekidno jednim te istim opaskama ističe nešto što je svima već debelo poznato - onda je to nedostatak mere. Kakve to pozitivne efekte ima na ego i psihu autora zna samo on, ali meni su takva preterivanja, uprkos visokom nivou tolerancije, vremenom postala nepodnošljiva.

Može biti da na to utiče i činjenica da sam zbog godine proizvodnje izbegao vremena u kome su se formirale generacije koje neguju "kulturu prepucavanja", inače bih se lakše snalazio među forumskim daviteljima. 🙂

Zasviraj, al' i za pojas zadeni!

Svi koji na umu nemaju ovu čuvenu narodnu izreku, znači oni koji na forumu tradicionalno i bez mere mrače, od danas pa do završetka izbora, kod mene su na ignore-u! :mad:

To sto su se deca pobunila jeste vapaj poslednjeg zdravog dela drustva.
Studenti su jedini moralni deo društva i zbog toga su prepušteni sami sebi.

Njima uopšte nije u pojedinačnom interesu da talasaju, već da završe studije što pre i da se odsele negde ako mogu, ako ne mogu onda da se uvaljaju preko partije na neku funkciju i tako do penzije. Samo pare i komfor.

To su radile sve generacije do sada, i dovele nas do toga da smo postali koncentracioni logor u kom Hulja vedri i oblači.

Studenti su jedini moralni deo društva i zbog toga su prepušteni sami sebi.

Njima uopšte nije u pojedinačnom interesu da talasaju, već da završe studije što pre i da se odsele negde ako mogu, ako ne mogu onda da se uvaljaju preko partije na neku funkciju i tako do penzije. Samo pare i komfor.

To su radile sve generacije do sada, i dovele nas do toga da smo postali koncentracioni logor u kom Hulja vedri i oblači.
To je to. Greska koja postoji vec generacijama. Tako i ja mislim.
Ipak, studenti su pokazali ostalim generacijama i zajednicki interes.
Ali vecina to ne razume.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4

Не само да се не бих сложио већ бих рекао да је овакво размишљање (eng. entitlement) кључна патологија у Срба која проистиче од суштинске незрелости, незаслужене ароганције а понајпре незахвалности. Све што је иоле позитивно се узима као здраво за готово, као да се подразумева а све што је лоше се преувеличава. Човек би рекао да је ово народ бечких аристократа а не дојучерашњих свињара који је кренуо озбиљно да се описмењује у време првих аутомобила

Ја бих нпр. рекао да би био најгори политички сценарио да ДОС-а није било и да је Србија са Милошевићем банкротирала или наставила да се урушава док се не би и додатно поцепала услед рата на Косову 2.0 који би изгубила са још горим последицама. Рекао бих да би најгори сценарио био да Република Српска није формирана већ су Срби етнички очишћени одатле као из Крајине. Рекао бих да би демографски најгори сценарио био улазак у Шенген и апсолутни колапс популације док сви млади беже у ЕУ, као што се десило у Хрватској и Бугарској. Рекао бих да, и поред свих других проблема и ниске почетне базе, земља која већ 2 и по деценије има међу највшим стопама економског раста на континенту и доследан реални раст плата не може да кука да пролази кроз најгори економски сценарио. Могао бих такође да линкујем силне студије и податке који показују како су се разни показатељи благостања у Србији поправили у протеклих 35 година, како су ниже стопе криминала, самоубистава, дужи животни век итд. итд. што свакако не наглашава "најгори сценарио".

Но није ни битно јер се све то подразумева и није разлог за захвалност (а свакако не према људима који су се борили да то остваре). Апсолутно сам сигуран да чак и да студенти у потпуности успеју за 20 година ће пљувати по њима, налазити им мане и побогу подразумевати да су успели јер Срби заслужују да живе у уређеној земљи где влада закон због саме чињенице да су Срби. То није нешто што се завређује личним напором или брани, то се подразумева да сви Срби заслужују да добију, као и нпр. високе плате или богаташку здравствену негу или штагод

Сећам се када сам се у средњој школи дописивао са једним вршњаком Јеврејином из Русије који ми је рекао да за Србију не вреди ратовати јер ће већ следећа генерација да твоју жртву нидопоштава, прегази и унижаава. Четници, партизани, борци 90их итд. сви су они више или мање заборављени или презрени за своје жртве које нико не поштује и још их пљује и критикује што су дали животе борећи се за интересе свог народа а на њиховим костима седе и кукају "реални песимисти" који убеђују младе да треба да одустану од борбе и побегну из земље што пре да се све уништи, банкротира, затрује итд.

Е зато људи критикују Котру и остале дефетисте, као успавани имплус здравог морала који има бар неко поштовање и захвалност према претходницима и неће да слуша константно испирање мозга и деморализацију. Јер на крају крајева, ако стварно мислиш да је све толико црно и зло и не бориш се против тога свом снагом већ само седиш и деморалишеш ниси ништа бољи од свог зла већ му помажеш.

Не само да се не бих сложио већ бих рекао да је овакво размишљање (eng. entitlement) кључна патологија у Срба која проистиче од суштинске незрелости, незаслужене ароганције а понајпре незахвалности. Све што је иоле позитивно се узима као здраво за готово, као да се подразумева а све што је лоше се преувеличава. Човек би рекао да је ово народ бечких аристократа а не дојучерашњих свињара који је кренуо озбиљно да се описмењује у време првих аутомобила

Ја бих нпр. рекао да би био најгори политички сценарио да ДОС-а није било и да је Србија са Милошевићем банкротирала или наставила да се урушава док се не би и додатно поцепала услед рата на Косову 2.0 који би изгубила са још горим последицама. Рекао бих да би најгори сценарио био да Република Српска није формирана већ су Срби етнички очишћени одатле као из Крајине. Рекао бих да би демографски најгори сценарио био улазак у Шенген и апсолутни колапс популације док сви млади беже у ЕУ, као што се десило у Хрватској и Бугарској. Рекао бих да, и поред свих других проблема и ниске почетне базе, земља која већ 2 и по деценије има међу највшим стопама економског раста на континенту и доследан реални раст плата не може да кука да пролази кроз најгори економски сценарио. Могао бих такође да линкујем силне студије и податке који показују како су се разни показатељи благостања у Србији поправили у протеклих 35 година, како су ниже стопе криминала, самоубистава, дужи животни век итд. итд. што свакако не наглашава "најгори сценарио".

Но није ни битно јер се све то подразумева и није разлог за захвалност (а свакако не према људима који су се борили да то остваре). Апсолутно сам сигуран да чак и да студенти у потпуности успеју за 20 година ће пљувати по њима, налазити им мане и побогу подразумевати да су успели јер Срби заслужују да живе у уређеној земљи где влада закон због саме чињенице да су Срби. То није нешто што се завређује личним напором или брани, то се подразумева да сви Срби заслужују да добију, као и нпр. високе плате или богаташку здравствену негу или штагод

Сећам се када сам се у средњој школи дописивао са једним вршњаком Јеврејином из Русије који ми је рекао да за Србију не вреди ратовати јер ће већ следећа генерација да твоју жртву нидопоштава, прегази и унижаава. Четници, партизани, борци 90их итд. сви су они више или мање заборављени или презрени за своје жртве које нико не поштује и још их пљује и критикује што су дали животе борећи се за интересе свог народа а на њиховим костима седе и кукају "реални песимисти" који убеђују младе да треба да одустану од борбе и побегну из земље што пре да се све уништи, банкротира, затрује итд.

Е зато људи критикују Котру и остале дефетисте, као успавани имплус здравог морала који има бар неко поштовање и захвалност према претходницима и неће да слуша константно испирање мозга и деморализацију. Јер на крају крајева, ако стварно мислиш да је све толико црно и зло и не бориш се против тога свом снагом већ само седиш и деморалишеш ниси ништа бољи од свог зла већ му помажеш.
Upravo sve ovo, samo me mrzelo da pisem.

Kome je sve ovo sto smo doziveli 'najgori moguci scenario' tome bas fali maste kada misli o najgorem. Mozda su to zapravo pravi optimisti.

Sta, to je sad kao zacudjeno neko pitanje?

Rat druze, krv. Bombardovanje. Paravojne jedinice ubijaju ljude u drugoj drzavi. Nasi ljudi nezasticeni, proterani, pobijeni. Traktori na Raci. Sankcije. Plata 4 marke. Rekordna inflacija, glitch u ekonomskom sistemu planete. U Beogradu El Salvador. Ubijen potencijalni kandidat na izborima. Avioni iznad glave, pola sveta bombarduje. Sav rat u Siriji, Rusi i Ameri sabrani, lete manje misija nego '99. Siptarski teroristi. Arkan. Najbolji auto za obicnog coveka kec. Ni za njega nema goriva. Propaganda. Ratohuskanje. Mrznja. Ne ide se ni na more ni na zimovanje ni na planinu. Pojam luksuza je rucak u restoranu. Paravojne jedinice ubijaju ljude u svojoj drzavi, nasoj drzavi.

Sta ti tacno nije jasno?

Rat druze, krv. Bombardovanje. Paravojne jedinice ubijaju ljude u drugoj drzavi. Nasi ljudi nezasticeni, proterani, pobijeni. Traktori na Raci. Sankcije. Plata 4 marke. Rekordna inflacija, glitch u ekonomskom sistemu planete. U Beogradu El Salvador. Ubijen potencijalni kandidat na izborima. Avioni iznad glave, pola sveta bombarduje. Sav rat u Siriji, Rusi i Ameri sabrani, lete manje misija nego '99. Siptarski teroristi. Arkan. Najbolji auto za obicnog coveka kec. Ni za njega nema goriva. Propaganda. Ratohuskanje. Mrznja. Ne ide se ni na more ni na zimovanje ni na planinu. Pojam luksuza je rucak u restoranu. Paravojne jedinice ubijaju ljude u svojoj drzavi, nasoj drzavi.

Sta ti tacno nije jasno?
Sve se slažem što si rekao, ali bih dodao da si i okolnosti značajno drugačije. Vučić ima tu olakšavajuću okolnost da Srbija u sadašnje vreme nije u uopšte u stanju da ratuje sa bilo kim. Ratnohuškanje i sad postoji ali nema odjeka. Jednostavno, bilo kakav sukom sa bilo kojim sus(j)edom bi se završio jako brzo i AV ne bi opstao na vlasti.

Aj u 20 marke da će da kažu da je psihički obolela osoba i nikom ništa...
Као Шмајсер из Црног бомбардера. Уствари Шмајсер је прототип ћаци-лојалисте.

Добар, скоро неуочљив покушај замена теза.

Баш сам у претходном, "скептичном" посту кренуо да пишем о РС па сам обрисао погрешно мислећи да неће бити потребе да ту једину српску не-катастрофу 90их нагласим.

Али, управо је она добар пример најгорег могућег епилога а то је да је једина српска победа у последњих 100 година скоро у потпуности неутрализована колаборацијом са окупатором и непријатељем, корупцијом и наставком неговања унутарспрског анимозитета према преосталим Србима преко Дрине а што је по мени најгори и најопаснији процес од побројаних.

И ту долазимо до замене теза. Ко ту онда не поштује претке? Ми који видимо и указујемо на опасност или они који то мало што је остало сматрају као трајну неповредиву категорију на којој не треба радити и бранити је? Притом, моји су крварили за српске државе са обе стране Дрине, практично свака генерација пре мене и ако неко то поштује то сам ја.

Дакле, једино горе од непријатељског решења српског питања преко Дрине јесте да га ми сами решимо по њиховом кроју а то је процес који се управо одвија. Као и за Косово. Ти ако мислиш да је други рат за Косово гори сценарио од испуњења/заслужења Лазареве клетве (а што смо испунили) онда си прескочио основе српског становишта, и националног мита. Буквално смо до последњег слова испунили у камену записану клетву и најгори сценарио.

ПС: И даље ми нисте одговорили на чему заснивате оптимизам? И ако га заиста имате што вам толико смета став једног "закерала" које вас тригерује месецима?

Poslednja izmena:

Sta ti tacno nije jasno?

Mi danas ne ratujemo jer smo vojno pobedjeni na Kosovu, a zatim i okupirani.
Nasa vojska i spoljna politika su pod kontrolom kolonijalnih sila.
Hulja ne ratuje jer nema cim.
Da li je to neki uspeh?

ПС: И даље ми нисте одговорили на чему заснивате оптимизам? И ако га заиста имате што вам толико смета став једног "закерала" које вас тригерује месецима?
Na tome sto nam se definicija uspeha ne vrti oko skupljanja Srba pod sto siri poligon vec na funkcionalnost tog poligona. A ako je taj poligon i posle 30 godina 'najgorih mogucih scenarija' opet na kraju bolje mesto za zivot nego '91, onda moze biti samo jos bolje.

Sve se slažem što si rekao, ali bih dodao da si i okolnosti značajno drugačije. Vučić ima tu olakšavajuću okolnost da Srbija u sadašnje vreme nije u uopšte u stanju da ratuje sa bilo kim. Ratnohuškanje i sad postoji ali nema odjeka. Jednostavno, bilo kakav sukom sa bilo kojim sus(j)edom bi se završio jako brzo i AV ne bi opstao na vlasti.
Slazem se da su mogucnosti umanjene, a karakter i metode gospodina slicni onom prethodnom.

Ipak, da se vratim na pocetak diskusije koja je bila kao odgovor na konstataciju da je svaki potez u poslednjih 40 godina potpuna propast, i da nastavim u tom kontekstu. Nemerljivo je bolje pod SNS Vucicem nego SPS Milosevicem i red je da ne pljunemo na to, jer smo to stvorili sami, ne uz pomoc, vec uprkos svim stranim faktorima i domacim izdajnicima.

Mi danas ne ratujemo jer smo vojno pobedjeni na Kosovu, a zatim i okupirani.
Nasa vojska i spoljna politika su pod kontrolom kolonijalnih sila.
Hulja ne ratuje jer nema cim.
Da li je to neki uspeh?

Sve to je moglo da se kaze i '99. Pobedjeni, vojska rasturena, spoljna kontrola. Pa smo ipak ratovali, ginuli, razvaljena zemlja opet, izgubljena teritorija opet.

Nemerljivo bolje je sada. Ako je sad 4/10, ono tada je bilo van skale. Kad kazes 1/10, nisi rekao nista time.

Ili je sada gore? Hajde malo ti objasni umesto sto podbadas.

Objasni kako je sada gore. Evo ti i Delija objasnite kako je tacno gore nakon petog oktobra u odnosu na 1993.

Vrh