ПС: И даље ми нисте одговорили на чему заснивате оптимизам? И ако га заиста имате што вам толико смета став једног "закерала" које вас тригерује месецима?
Ovo drugo sam detaljno napisao i onda se taj covek slozio sa tom konstatacijom. I ne vidim kakve veze ima sa ovim prvim i kako jedno iskljucuje drugo?
Sto se prvog tice, razloga za optimizam je mnogo i rado cu se raspisati na tu temu.
Ova zemlja prolazi kroz svojevrsnu moralnu revoluciju. Sve te price, istok, zapad, Putin, Klinton, su dobre za kafanu i slavu posle 21h, ali kurcu ne sluze. Ako ti mrzis komsiju, ako sviras coveku koji ne krene posle milisekund na semaforu, ako gledas da ucaris, ukrades. Pa, upravo ponasanja koja dovode do sredjivanja tih vrednosti, studentski pokret propagira pola godine, i nailazi na masovno odobravanje i slaganje stanovnistva. Sto znaci da NIJE TACNO da smo zli, pokvareni i samo gledamo interes, bas suprotno. Neizmerno sam srecan i ponosan sto su ljudi masovno prisli protestima, ne onda kada je trebalo reci sta necemo, vec, po prvi put od oduvek, sta hocemo. Kada su studenti izneli kostur jednog zdravog drustva, stavivsi akcenat na vladavinu prava, na obrazovanje, na ljudska prava, na meritokratiju, prislo im je 10x ljudi u odnosu na bilo koji drugi protest ili pokret. Mozda i 100x.
Jako je pohvalno po nas kao narod sto se nismo oglusili na njihov poziv. Mnogi su bili spremni na zrtvu i podneli je, sto kao pojedinci, sto kao grupe. Ljudi su docekali studente otvorenih ruku, otvorili svoje domove, pokazali za koje vrednosti se zalaze vecina. Ljudi pomazu jedni drugima i ne gledaju jedni druge kao neprijatelje.
Drugi razlog za optimizam je sto je studentski pokret vratio ponos zdravom nacionalizmu. Nacionalizam su u ovoj zemlji preuzeli lopovi i kriminalci, da se ogrnu, kao plastom, i upru prst u one koji imaju hrabrosti da se s njima upuste u borbu. Nacionalizam su oteli od naroda kad su vrsili zlodela. Ljubav prema svojoj zemlji i prioritetizovanje Srbije i srpstva, kao najnormalnije osecanje, skrajnuto je i stavljeno u isti kos sa ratnim profiterima, politikantima i kriminalcima. Postalo je maltene sramota da si srpski nacionalista, ili vernik, ili da nisi za okupaciju zemlje, ovako ili onako. Studentski pokret je 30 godina pogubnog uticaja obrisao kao olovku gumicom, pa sam doziveo da isti covek koji odbija da gleda reprezentaciju i "smatra sebe gradjaninom sveta, ne zanima ga Srbija" zove i pita jel imam zastavu da ponesemo na protest.
Treci razlog za optimizam je znacajno smanjenje sovinistickih i diskriminatorskih stavova. Bilo da se radi o muslimanskoj populaciji, Hrvatima, strancima, podignuta je svest i misljenje prosecnog coveka, koji nema nista protiv bilo koje od ovih grupa. Ovde moram i jednu kritiku, ono sto mi jako smeta je sto i dalje cesto vidjam mrznju prema Srbima koji nisu rodom iz okvira granica danasnje Srbije, a cesto od onih koji sebe predstavljaju kao velike humaniste i krvari im srce za crncima i trans/gejevima po Americi. Pogrdno nazivanje i diskriminacija Srba iz Bosne i Krajine je velika, velika sramota ovog naroda, koja traje 30 godina. I cesto mi prodje kroz glavu da ce to morati da se promeni pre nego sto nam krene nabolje. Jedna od poslednjih trulih vrednosti koje odbijaju da umru.
Cetvrti razlog za optimizam je postovanje tradicije i istorije, ukljucujuci skorasnju istoriju i ratne veterane.
Peti razlog za optimizam je solidarnost. Uplacivanje donacija studentima, prosvetnim radnicima, ljudima u problemu neke vrste-bolesnima, politicki prognanima i ostecenima. Slabo ko ima novca u visku, a opet se naslo.