Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Objasni kako je sada gore. Evo ti i Delija objasnite kako je tacno gore nakon petog oktobra u odnosu na 1993.
vec 1994. bilo je bolje nego 1993.
Propadanje Srbije je samo deo procesa. Nekada se propada u ratu, nekad u miru, ali se stalno propada.
Najamanje od 1987.
Manifestacije propadanja su razlicite.

Sada smo u stanju u kome drzava prakticno ne postoji, osim kao privatni aparat sile.
Mi nismo sada bolje, nego smo vise pod kontrolom stranaca. To je razlog zasto je bolje u smislu da paravojska ne ubija po ulicama.
Sada ona samo lomi vilice po ulicama. HUlja ne ubija jer se plasi svojih gospodara.
Medjutim, sudski aparat i tuzilastvo su u daleko gorem stanju nego 1999.

Svedoci smo procesa totalne degradacije. Studenti su poslednja sansa.

Poslednja izmena:
Delija je prikriveni Slobista pa zato uvek gura priču da je život u Srbiji bio i ostao najgori u periodu posle 2000 i da je trebalo da ostane Sloba patriota.

A ovaj drugi je slučaj za sebe, ni Di Caprio i Tom Hardy se ne bi snašli u njegovom umu.

Poslednja izmena:
ПС: И даље ми нисте одговорили на чему заснивате оптимизам? И ако га заиста имате што вам толико смета став једног "закерала" које вас тригерује месецима?
Ovo drugo sam detaljno napisao i onda se taj covek slozio sa tom konstatacijom. I ne vidim kakve veze ima sa ovim prvim i kako jedno iskljucuje drugo?

Sto se prvog tice, razloga za optimizam je mnogo i rado cu se raspisati na tu temu.

Ova zemlja prolazi kroz svojevrsnu moralnu revoluciju. Sve te price, istok, zapad, Putin, Klinton, su dobre za kafanu i slavu posle 21h, ali kurcu ne sluze. Ako ti mrzis komsiju, ako sviras coveku koji ne krene posle milisekund na semaforu, ako gledas da ucaris, ukrades. Pa, upravo ponasanja koja dovode do sredjivanja tih vrednosti, studentski pokret propagira pola godine, i nailazi na masovno odobravanje i slaganje stanovnistva. Sto znaci da NIJE TACNO da smo zli, pokvareni i samo gledamo interes, bas suprotno. Neizmerno sam srecan i ponosan sto su ljudi masovno prisli protestima, ne onda kada je trebalo reci sta necemo, vec, po prvi put od oduvek, sta hocemo. Kada su studenti izneli kostur jednog zdravog drustva, stavivsi akcenat na vladavinu prava, na obrazovanje, na ljudska prava, na meritokratiju, prislo im je 10x ljudi u odnosu na bilo koji drugi protest ili pokret. Mozda i 100x.

Jako je pohvalno po nas kao narod sto se nismo oglusili na njihov poziv. Mnogi su bili spremni na zrtvu i podneli je, sto kao pojedinci, sto kao grupe. Ljudi su docekali studente otvorenih ruku, otvorili svoje domove, pokazali za koje vrednosti se zalaze vecina. Ljudi pomazu jedni drugima i ne gledaju jedni druge kao neprijatelje.

Drugi razlog za optimizam je sto je studentski pokret vratio ponos zdravom nacionalizmu. Nacionalizam su u ovoj zemlji preuzeli lopovi i kriminalci, da se ogrnu, kao plastom, i upru prst u one koji imaju hrabrosti da se s njima upuste u borbu. Nacionalizam su oteli od naroda kad su vrsili zlodela. Ljubav prema svojoj zemlji i prioritetizovanje Srbije i srpstva, kao najnormalnije osecanje, skrajnuto je i stavljeno u isti kos sa ratnim profiterima, politikantima i kriminalcima. Postalo je maltene sramota da si srpski nacionalista, ili vernik, ili da nisi za okupaciju zemlje, ovako ili onako. Studentski pokret je 30 godina pogubnog uticaja obrisao kao olovku gumicom, pa sam doziveo da isti covek koji odbija da gleda reprezentaciju i "smatra sebe gradjaninom sveta, ne zanima ga Srbija" zove i pita jel imam zastavu da ponesemo na protest.

Treci razlog za optimizam je znacajno smanjenje sovinistickih i diskriminatorskih stavova. Bilo da se radi o muslimanskoj populaciji, Hrvatima, strancima, podignuta je svest i misljenje prosecnog coveka, koji nema nista protiv bilo koje od ovih grupa. Ovde moram i jednu kritiku, ono sto mi jako smeta je sto i dalje cesto vidjam mrznju prema Srbima koji nisu rodom iz okvira granica danasnje Srbije, a cesto od onih koji sebe predstavljaju kao velike humaniste i krvari im srce za crncima i trans/gejevima po Americi. Pogrdno nazivanje i diskriminacija Srba iz Bosne i Krajine je velika, velika sramota ovog naroda, koja traje 30 godina. I cesto mi prodje kroz glavu da ce to morati da se promeni pre nego sto nam krene nabolje. Jedna od poslednjih trulih vrednosti koje odbijaju da umru.

Cetvrti razlog za optimizam je postovanje tradicije i istorije, ukljucujuci skorasnju istoriju i ratne veterane.

Peti razlog za optimizam je solidarnost. Uplacivanje donacija studentima, prosvetnim radnicima, ljudima u problemu neke vrste-bolesnima, politicki prognanima i ostecenima. Slabo ko ima novca u visku, a opet se naslo.

Po meni, malo je uvrnuto takmičenje 'koje je bolje, od dva loša'. Na primer: za razliku od vremena sankcija, danas nemamo vize, lakše se emigrira! Eto - bolje je! :rolleyes: Zbog nedostatka materijala za vedru priču, za utemeljen optimizam i skromnu nadu, lako se upada u mračan koloplet misli. I stari režim, i njegovo čedo čija "dostignuća" sada živimo, zavređuju samo prezir i pobunu.

Ova zemlja prolazi kroz svojevrsnu moralnu revoluciju.
Sve si dobro napisao, ali mislim da samo deo stanovnistva prolazi kroz moralnu revoluciju.
Nama se cini ili bismo voleli da je celo drustvo proslo kroz mortalnu revoluciju, ali ocigledno nije.
Mi koji smo roditelji mozemeo da primetimo pokusaj moralne obnove u npr obrazovanju, ali i granice te moralne revolucije.
Vidimo da javna preduzeca i organi sile nisu ni dotaknuti moralnom revolucijom, vidimo da RTS i pored svega i dalaje radi kao i pre blokade.

Ne sporim nadahnuce i pregnuce, ali efekat je pad rejtinga Hulje od maks 10 posto.
Vidimo da su studenti vise uticali na institucije EU koje su po prvi put kritikovale HUlju i institucije Rusije koje vis ene smatraju proetst obojenom revolucijom, nego na nase institucije.

Napadete me zbog mracenja, ali kada 6 meseci vicete da je "gotov", a on nije gotov i studenti priznaju da zahtevi nece biti izpunjeni, onda nije gotov.
Ako EU odluci da smeni Hulju, smenice ga lako, kao sto je uradjeno u Makedoniji, ali to ce znaciti da su nasli ovde nekoga da im omoguci kopanje litijuma i sve ostalo. Poraz je u nesposobnosti da sami resimo svoj problem.

Poslednja izmena:
Ovo drugo sam detaljno napisao i onda se taj covek slozio sa tom konstatacijom. I ne vidim kakve veze ima sa ovim prvim i kako jedno iskljucuje drugo?

Sto se prvog tice, razloga za optimizam je mnogo i rado cu se raspisati na tu temu.

Ova zemlja prolazi kroz svojevrsnu moralnu revoluciju. Sve te price, istok, zapad, Putin, Klinton, su dobre za kafanu i slavu posle 21h, ali kurcu ne sluze. Ako ti mrzis komsiju, ako sviras coveku koji ne krene posle milisekund na semaforu, ako gledas da ucaris, ukrades. Pa, upravo ponasanja koja dovode do sredjivanja tih vrednosti, studentski pokret propagira pola godine, i nailazi na masovno odobravanje i slaganje stanovnistva. Sto znaci da NIJE TACNO da smo zli, pokvareni i samo gledamo interes, bas suprotno. Neizmerno sam srecan i ponosan sto su ljudi masovno prisli protestima, ne onda kada je trebalo reci sta necemo, vec, po prvi put od oduvek, sta hocemo. Kada su studenti izneli kostur jednog zdravog drustva, stavivsi akcenat na vladavinu prava, na obrazovanje, na ljudska prava, na meritokratiju, prislo im je 10x ljudi u odnosu na bilo koji drugi protest ili pokret. Mozda i 100x.

Jako je pohvalno po nas kao narod sto se nismo oglusili na njihov poziv. Mnogi su bili spremni na zrtvu i podneli je, sto kao pojedinci, sto kao grupe. Ljudi su docekali studente otvorenih ruku, otvorili svoje domove, pokazali za koje vrednosti se zalaze vecina. Ljudi pomazu jedni drugima i ne gledaju jedni druge kao neprijatelje.

Drugi razlog za optimizam je sto je studentski pokret vratio ponos zdravom nacionalizmu. Nacionalizam su u ovoj zemlji preuzeli lopovi i kriminalci, da se ogrnu, kao plastom, i upru prst u one koji imaju hrabrosti da se s njima upuste u borbu. Nacionalizam su oteli od naroda kad su vrsili zlodela. Ljubav prema svojoj zemlji i prioritetizovanje Srbije i srpstva, kao najnormalnije osecanje, skrajnuto je i stavljeno u isti kos sa ratnim profiterima, politikantima i kriminalcima. Postalo je maltene sramota da si srpski nacionalista, ili vernik, ili da nisi za okupaciju zemlje, ovako ili onako. Studentski pokret je 30 godina pogubnog uticaja obrisao kao olovku gumicom, pa sam doziveo da isti covek koji odbija da gleda reprezentaciju i "smatra sebe gradjaninom sveta, ne zanima ga Srbija" zove i pita jel imam zastavu da ponesemo na protest.

Treci razlog za optimizam je znacajno smanjenje sovinistickih i diskriminatorskih stavova. Bilo da se radi o muslimanskoj populaciji, Hrvatima, strancima, podignuta je svest i misljenje prosecnog coveka, koji nema nista protiv bilo koje od ovih grupa. Ovde moram i jednu kritiku, ono sto mi jako smeta je sto i dalje cesto vidjam mrznju prema Srbima koji nisu rodom iz okvira granica danasnje Srbije, a cesto od onih koji sebe predstavljaju kao velike humaniste i krvari im srce za crncima i trans/gejevima po Americi. Pogrdno nazivanje i diskriminacija Srba iz Bosne i Krajine je velika, velika sramota ovog naroda, koja traje 30 godina. I cesto mi prodje kroz glavu da ce to morati da se promeni pre nego sto nam krene nabolje. Jedna od poslednjih trulih vrednosti koje odbijaju da umru.

Cetvrti razlog za optimizam je postovanje tradicije i istorije, ukljucujuci skorasnju istoriju i ratne veterane.

Peti razlog za optimizam je solidarnost. Uplacivanje donacija studentima, prosvetnim radnicima, ljudima u problemu neke vrste-bolesnima, politicki prognanima i ostecenima. Slabo ko ima novca u visku, a opet se naslo.
У реду. Све побројано стоји али то је један део реалности. Други је тај да су поменуте вредности у датим, здравим облицима први пут после скоро 100 година манифестоване у делу друштва а то значи да су ови протести први грађански протести који немају префикс "мало" у себи а из тога даље следи да смо 2025. године на почетку формирања тзв грађанског друштва. Дакле, у државотворном и институционалном смислу добродошао ти мени у 1804-у а у друштвено-политичком и академском у 1936-у.

Такође, ово су и даље све примарни облици солидарности са изузетком појединаца, махом професора, јер се овде није још нико побунио а да није био лично угрожен на овај или онај начин. И ништа од овога није попримило неке трајне облике. За сада је то оно добро познато српско буђење савести и солидарности кад оде све у мајчину. Пођи од тога да се студенти данас боре за оно што је извојевано 1936. године.

Na tome sto nam se definicija uspeha ne vrti oko skupljanja Srba pod sto siri poligon vec na funkcionalnost tog poligona. A ako je taj poligon i posle 30 godina 'najgorih mogucih scenarija' opet na kraju bolje mesto za zivot nego '91, onda moze biti samo jos bolje.
И то је показатељ трагичне реалности овога друштва. Историја 20. и досадашњег тока 21. века је дефинисина негирањем права Срба на опстанак било где осим у оквирима неке српске државе. Нисмо ми наметнули ту платформу него 2.1-2.4 милиона страдалих Срба у прошлом веку и још толико протераних или асимилиованих. И сада, када смо се кукавички оградили од свих тих "спољних" територија, и делова српског етноса, дошли смо до тога да ни ово што је преостало не функционише и није наше него је узурпирано од стране спољних и унутрашњих фактора.

Poslednja izmena:

Studenti su od pobunjenika koji nisu priznavali Hulju dosli u situaciju da budu molioci pred Huljom jer on navodno samo moze da raspise izbore.
Trebalo je jednostavno da kazu da protest nije uspeo i da kazu da je na ostalim segmentima drustva da nastave borbu ako to zele.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Očistite forum

1000035438.png

И то је показатељ трагичне реалности овога друштва. Историја 20. и досадашњег тока 21. века је дефинисина негирањем права Срба на опстанак било где осим у оквирима неке српске државе. Нисмо ми наметнули ту платформу него 2.1-2.4 милиона страдалих Срба у прошлом веку и још толико протераних или асимилиованих. И сада, када смо се кукавички оградили од свих тих "спољних" територија, и делова српског етноса, дошли смо до тога да ни ово што је преостало не функционише и није наше него је узурпирано од стране спољних и унутрашњих фактора.
Pa nismo se bas kukavicki ogradili, ratovali smo, neke ratove dobili, neke izgubili, negde izvukli pat poziciju i to je to. U nekim pobedama smo stradali vise nego u nekim porazima pa zato i tvoja definicina uspeha gde da smo samo jos malo vise stradali sad bi nas bilo i po nekim vukoje*******inama iz kojih bi u miru, ako bi ga tako tvrdoglavi ikad docekali, svakako danas odlazili ne zvuci privlacno.

Studenti su od pobunjenika koji nisu priznavali Hulju dosli u situaciju da budu molioci pred Huljom jer on navodno samo moze da raspise izbore.
Trebalo je jednostavno da kazu da protest nije uspeo i da kazu da je na ostalim segmentima drustva da nastave borbu ako to zele.
U suštini bi im to bilo najpametnije, da traže pomilovanje od Hulje, pa ko hoće da nastavi borbu, neka nastavi.

Pre ili kasnije će shvatiti da ovo društvo nije vredno žrtvovanja jednog sekunda, a ne cele akademske godine.

Niko ni u jednom trenutku nije "nepriznavao Hulju", već mu je stavljeno do znanja da nije nadležan ni za jedan zahtev, što i nije. Sada ga ne mole, već zahtevaju izbore za institucije koje nisu u stanju da ispune zahteve koje su postavili ili su u stanju ali ispunjenje znači dugogodišnju robiju za njih.
Protest ne samo da je uspeo, nego smo od toga da on deli izbore šakom i kapom došli do toga da zazire od izbora i sve to za manje od 5 meseci.

Iskreno, ovakvo pisanje sadrži više neistina čak i od Vučićeve retorike.

realno jedva je vucko cekao da iskoristi nenadlezna istitucija, kontam da ga bolelo dugo vreme
ja ne bih jos trazio izbore, drobio bih ga jos jako stalno na sitno, iso van bg, pirot fazon i to
jos mi deluje rano za izbore

realno jedva je vucko cekao da iskoristi nenadlezna istitucija, kontam da ga bolelo dugo vreme
ja ne bih jos trazio izbore, drobio bih ga jos jako stalno na sitno, iso van bg, pirot fazon i to
jos mi deluje rano za izbore
Nece izbori biti sutra, treba sacuvati malo energije i za kampanju.

Ne verujem da se skupovi poput ovih do marta mogu ponoviti sad bez nekog novog cilja. Vecini nam je vec neko vreme jasno da ovo mora izborima da se zavrsi, ovi su cak i prestali da se prave da daju neki kompromis, mislim da je kontraproduktivno praviti se i dalje slep i gluv na to.

Niko ni u jednom trenutku nije "nepriznavao Hulju", već mu je stavljeno do znanja da nije nadležan ni za jedan zahtev, što i nije. Sada ga ne mole, već zahtevaju izbore za institucije koje nisu u stanju da ispune zahteve koje su postavili ili su u stanju ali ispunjenje znači dugogodišnju robiju za njih.
Protest ne samo da je uspeo, nego smo od toga da on deli izbore šakom i kapom došli do toga da zazire od izbora i sve to za manje od 5 meseci.

Iskreno, ovakvo pisanje sadrži više neistina čak i od Vučićeve retorike.
Do sada su studentski zahtevi bili centrirani na to da institucije prorade.
Zahtev za izborima je politicki zahtev i izlazna strategija studenata jer nisu uspeli da im se ispuni ijedan zahtev do sada.
Sada se vracamo na klasicna sprska predizborna prepucavanja. "Ko ce s kim i koliko to kosta".
Jedan morlan i cist politicki pokret gurnut je u srpsku politicku kaljugu. To bi imalo smisla da je do sada formirana neka nova stranka ili pokret, koju vode studenti i profesori, ali ona nije formirana. Znaci, gradjanima se nudi da glasaju za poznata lica. Vidimo da su se vec pojavili likovi kao sto je D. Marsicanin i ostali zuti lopovi.

Mislite li da ce onaj ko nije hteo da glasa za Djilasa ili Dobricu, ko nije hteo da glasa kad nema izbora, kad je jasno da su oni svi isti i svi HUljini da promeni misljenje? Mislim da nece.

Mislim da se radi o prljavom i podlom triku proklete EU na koji su sada naseli studenti, kao sto je nasela opozicija 2023.
Za EU je neophodno da Srbija ostane na nivou septicke jame. Tako se lakse obavljaju neki poslovi.

Mozda studenti nisu ni mogli drugacije suoceni sa nezainteresovanoscu vecine.
Ta nezainteresovanost krije sustinu. Ako vecina i ne voli Hulju (plase se iskljucivo zbog sebe, da bi onimogli da se nadju pod nekom nadstresnicom, mada "nece mene"), vecina u Srbiji voli Huljin sistem jer je u tome voli da zivi prosecni gradjanin Srbije.
A gradjanin Srbije kratko pamti.

Uostalom, procitajte ovaj post:

Hulju narod voli jer je maestralno pokvaren i zao, kao sto vole popa koji se obogatio na racun sela.
U svakom od njih cuci neostvarena hulja.
U kome ne, kao u primeru stolara iz gornjeg posta mora da ode sto pre.

Poslednja izmena:
Сад већ можемо причати о кампањи.

Хуља скупља поене и ради на национализам и бахат наступ у Москви. Студенти дочекани у Бриселу усташким говором домаћина.

НБС је са скоро непознатим Soft 4 smart-ом склопила осам уговора вредних 32 милиона, а са њом блиским Smart investment-том 16 уговора за скоро 35 милиона евра. На неким пословима ангажовала је обе фирме, које сваке године „побеђују“ на тендерима централне банке и од ње добијају по неколико нових послова, од којих већина не кошта мање од милион и по евра.
1746694072328.png

Сад већ можемо причати о кампањи.

Хуља скупља поене и ради на национализам и бахат наступ у Москви. Студенти дочекани у Бриселу усташким говором домаћина.
U tome je vekovna tragedija Srbije.
Unutra orijentalni despot i bahati zlikovac na vlasti.
Spolja neprijatelji.

Nece izbori biti sutra, treba sacuvati malo energije i za kampanju.

Ne verujem da se skupovi poput ovih do marta mogu ponoviti sad bez nekog novog cilja. Vecini nam je vec neko vreme jasno da ovo mora izborima da se zavrsi, ovi su cak i prestali da se prave da daju neki kompromis, mislim da je kontraproduktivno praviti se i dalje slep i gluv na to.

da, ja sam za izbore od pocetka, jer oni zahtevi su mi uvek bili fazon "da lopov uhapsi samog sebe"
znam da nece izbori skorije, ali i dalje mi deluje da mora jos dosta u unutrasnjosti da se radi
vise mi ima smisla da ovi iz it idu u mrcajevce nego sto se prave pametni i blokiraju west 65
bg prica je zavrsena, nema tu vise konverzije

bas zato sto hocu da padnu sa vlaste i da ih osudim, isao bih all in mode na unutrasnjost makar trajalo godinu dana
jer disciplina pobedjuje sve

Poslednja izmena:
znaci moraju da kleknu pred Huljom. Sami su studenti sebe zakopali.

Prestani da mračiš.

Naravno da ne moraju da mu se obrate. Ovo SNS (konkretno Vučić) pokušava da demonstrira svom glasačkom telu kako je on ipak despot koji donosi sve odluke u državi. Ipak je stvarnost malo drugačija, što se videlo u poslednjih 6 meseci.

Ne primati se na propagandu, ponavljaj to sebi svaki put kad vidiš neku od ovih bljuvotina.

Izgleda da je Srbija jedina evropska zemlja koja će imati svog predstavnika na ovoj paradi u Moskvi. Srbe će predstavljati i Dodik, ali ne treba zaboraviti i Vulina. Lepo društvance, nema šta.

Vrh