Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Iznenadjujuce mi je sustinsko nekapiranje studentskih zahteva.

Cela poenta je ogoljevanje sistema. Ne, nije niko ocekivao da lopov sam sebe uhapsi. Da, ti zahtevi, kao i studentski pokret, proizveli su najveci grupni pokret, najveci protest i najvece ujedinjenje u istoriji naroda.

Posle 6 meseci INTENZIVNIH protesta intenzitet ne pada.

Ovo je ocigledno vatra koja se ne moze ugasiti.
Meni, licno, je Vucic i SNS ekipa najmanji problem, kao neki trnic u oku. Istina je da svaki narod zasluzuje svoju vlast, kao sto i svaki covek zasluzuje svoju poziciju. Kada u statusu i zaslugama dodje do raskoraka, nastupaju promene. Zato je studentski pokret znacajan. Konacno postoji raskorak izmedju nemoralne vlasti i loseg stanja u drzavi i mentalnog stanja stanovnistva.

Infantilne zelje da nas srede i urede sa strane, pa da nam se instalira postena i pismena vlada, su, osim sto je prilicno sramota, i neodrzive. To je kao kad Talibanima ostane 10 helikoptera, godinu kasnije ostalo je 2, uskoro ce 0. Kao kad sirotinja kupi polovan audi star 15 godina i onda se raspadne kroz 3 godine.

Nasuprot tome, narod koji zeli dobro i ide ka tom cilju, moze se osloboditi cak i vlasti koju podrzava, ta ista EU...i SAD...i Rusija...i Kina. I taj proces niko i nista ne moze zaustaviti.

Iznenadjujuce mi je sustinsko nekapiranje studentskih zahteva.

Cela poenta je ogoljevanje sistema. Ne, nije niko ocekivao da lopov sam sebe uhapsi.

poente se naravno daju naknadno, kao generali posle bitke kao sto ti i sada radis.
oko mene mnogo dobar deo ljudi je mislilo da se 15. marta sve zavrsava. koja je onda tu peonta

ali svakako, odlicna nuspojava toga je ova vatra sto se desila, ali nemoj da se pravimo pametni kao da se odma znala poenta/strategija itd itd

Ne mislim da je prognosticiranje posebno bitno i ko je bio u pravu, ali ako ces bas na ovom polju da lomis koplje, mozes videti da sam to pricao daleko pre 15. marta. Studenti su sa zahtevima pobedili jos u januaru, kada je pokazano da vlast nece objaviti dokumentaciju o nadstresnici, a iz objavljenog je pokazano da je investitor izvrsio krivicno delo, a predsednik takodje, svecano pustivsi stanicu u rad iako je bila u statusu "nista", a u trenutku pada je bila u statusu gradilista.

Ne mogu da pouzdano tvrdim sta su oni mislili i hteli, ali i to je lepota njihovog delanja. Sto idu cisto i sa osnovnim vrednostima, iz cega se radja sve ostalo. Prosto mi je tesko da poverujem da je neko mislio da ce sami sebe da pohapse, ali da ce ili morati to, ili dokazati crno na belo da su kriminalci, to sigurno jesu mislili, jer trece ne postoji.

Sto se 15. marta tice, poenta je da ne moze da omane. Posto se nije sve zavrsilo, mozemo biti fer i reci da je to nekakva pirova pobeda vlasti.

ja se slazem sa tobom, ali u mom okruzenju i pricanju sa ljudima, cuo sam drugacija ocekivanja.
cak i ovde na forumu, ali njega ne uzimam kao za referentnu tacku, jer je bubble sam po sebi.

Поента је што таква размишљања долазе углавном од људи који размишљају магијски и очекивали су нови 5. октобар без имало промишљања шта би то значило у овом тренутку. Може да се расправља о томе да ли је протест био успешан или не, да ли је требало покушати нешто другачије и тако даље, али прича да је тај дан било могуће да се све заврши је смешна.

Могло је да се заврши 15.3. или у пар дана иза тога, а из ове перспективе видимо да је боље што није. Рекао бих да су се и једна и друга страна уплашила таквог расплета.

Ја сам био убеђен да ће ситуација ескалирати (било провокацијама, бруталном репресијом или отказивањем послушности) и да ће то довести до пада власти (опет кроз више сценарија). Како се то избегло, изгледа да су сви остали мало затечени, па смо се сви вратили пар корака назад. Али, криза није близу разрешења, и ја и даље не видим негативан сценарио. Чудовишта немају никакав капацитет ни ресурсе да победе.

Po meni moguc scenario bi mogao biti: izbori do kraja godine, pobeda sns uz dokumentovanu i ociglednu kradju kao do sad logicno, i onda jos veci skup od onog 15 marta i konacno pustanje Hulje niz wc solju od svih. Drugacije mislim da ne moze jer ima mnogo nacina da pokrade i svakako ce to iskoristiti do maksimuma ali mislim da sad stranci nece moci da zmure na to

Poslednja izmena:
Могло је да се заврши 15.3. или у пар дана иза тога, а из ове перспективе видимо да је боље што није. Рекао бих да су се и једна и друга страна уплашила таквог расплета.

Ја сам био убеђен да ће ситуација ескалирати (било провокацијама, бруталном репресијом или отказивањем послушности) и да ће то довести до пада власти (опет кроз више сценарија). Како се то избегло, изгледа да су сви остали мало затечени, па смо се сви вратили пар корака назад. Али, криза није близу разрешења, и ја и даље не видим негативан сценарио. Чудовишта немају никакав капацитет ни ресурсе да победе.
I ja tako mislim ali eto danas imas poplavu mracenja ovde, i to ne samo od onih redovnih.

Režim se pripremao za taj dan postavljajući batinaše u šatore da izazovu incidente. Da je došlo do sukoba ko zna šta bi bilo. Završilo se najbolje moguće. Jedan ljudski život nije vredan bilo čega.

U svakom slučaju podrška režimu ima konstantno silazni trend. Može da ima izvesne oscilacije u zavisnosti od poteza studenata ili vlasti ali neminovno je u jednom smeru. Samo zavisi koliko će sve trajati. Tako da razloga defetizmu nema.

Ставиће градоначелник овај знак на улазу у болницу.
1746720510532.jpeg

Poslednja izmena:
Није први пут неки дебилко у скупој фотељи. Није ми мали Пајкић ништа страшнији кадар од малог Марка или Томе Моне.

Ovako mozete da preslikate politicke dogadjaje u numericke vrednosti i da analizirate,a ko zelite.
To ima svojih mana i ogranicenja, ali mozete da pokusate. Kao F. Sovagovic u filmu "Ritam zlocina"

npr. desi se neki dogadjaj
- napadnuta sutkinje pred detetom
- bacanje djubreta pred ludima koji ciste
- huljina laz

uspostavite neke ocene (tezinske koeficijente) , npr 10 poena za fizicki napad, 5 poena za bacanje djubreta, 2 poena za Huljnu laz

brojite reakcije, uspostavite oecene reakcija, recimo

10 poena proetst, demonstracije
1 poen izjava politicara itd.

idelano bi bilo da razgovarate s ljudima i dodjete do njihovih ocena i sve ocene usrednjite

pratite sve sta se desava i pravite grafik.

I tako radite grubu analitiku, pa cak i predvidjanje.

Mozee vremenom da dodjete do toga koliko odredjena vrsta dogadjaja prolazi u popualciji.

Ставиће градоначелник овај знак на улазу у болницу.
Pogledajte prilog 237560
🤭
Šta mu teško kad je bivši vaterpolista, mada...kako je ovo krenulo pametnije je biti
1746743375472.png
.

Od ostalih novosti stanje u Srbiji redovno:

Ali ne mogu nam ništa jer smo snalažljivi ( da ne kažem "Jači smo od sudbine"):

Ovako mozete da preslikate politicke dogadjaje u numericke vrednosti i da analizirate,a ko zelite.
To ima svojih mana i ogranicenja, ali mozete da pokusate. Kao F. Sovagovic u filmu "Ritam zlocina"

npr. desi se neki dogadjaj
- napadnuta sutkinje pred detetom
- bacanje djubreta pred ludima koji ciste
- huljina laz

uspostavite neke ocene (tezinske koeficijente) , npr 10 poena za fizicki napad, 5 poena za bacanje djubreta, 2 poena za Huljnu laz

brojite reakcije, uspostavite oecene reakcija, recimo

10 poena proetst, demonstracije
1 poen izjava politicara itd.

idelano bi bilo da razgovarate s ljudima i dodjete do njihovih ocena i sve ocene usrednjite

pratite sve sta se desava i pravite grafik.

I tako radite grubu analitiku, pa cak i predvidjanje.

Mozee vremenom da dodjete do toga koliko odredjena vrsta dogadjaja prolazi u popualciji.
Da bi grafik prolaska u populaciji imao smisla, treba ti i druga linija koja boduje i broji reakcije, jer, to je valjda, prolazak, ne samo sta neko uradi, vec i reakcija. Pa kad se oduzme jedan od drugog, rezultujuca linija, tj povrsina ispod nje, predstavlja stepen prolaza. Na tom grafiku ce se od jedne ravne i jedne blago penjuce linije, gde stepen bezobrazluka nezno ali sigurno raste svake godine, a stepen otpora je ravna linija bez promena(tu i tamo neki spajk), u novembru 2025. doci do naglog rasta i jedne i druge, ali posebno linije otpora.

Srecno racunanje Cotra, okaci crteze kad zavrsis. Redit ti je dobar istorijski dnevnik. Ne zaboravi i analiticku predstavu integralima, ne samo grafike.

🤭
Šta mu teško kad je bivši vaterpolista, mada...kako je ovo krenulo pametnije je biti Pogledajte prilog 237611.

Od ostalih novosti stanje u Srbiji redovno:

Ali ne mogu nam ništa jer smo snalažljivi ( da ne kažem "Jači smo od sudbine"):

Мислим да је овај плафон у пролазу од неке стамбене зграде.

Мртав миш значи да је ДДД служба добро одрадила тровање, али је захазала служба хигијене.

Овај кабл ко зна ко је развукао и зашта, ал срамота да упада у профил пута.

Vrh