ХОЋУ ДА НАМ ЕВРОПСКА ЗАЈЕДНИЦА ОДМАХ ПОНОВО УВЕДЕ ВИЗНИ РЕЖИМ !
Велика слова јер сам баш бесан кад сам ово прочитао. Наравно, бесан сам на режим Србије.
Иначе сам човек који баш пуно не коментарише неке политичке одлуке, и у опште око политике не волим пуно да причам или коментаришем, јако је напорна тема и иритирајућа, а и искуство ме научило томе, али ово ме је баш ...не знам ни сам како да се изразим, али.... А можда се и безпотребно нервирам за "ситницу" !!!
Пошто нам сад наша драга држава Србија или ти ови ј...политичари траже да кад идемо у иностранство, по било ком основу, брдо папира, мишљења сам да је ипак боље да нам Европа поново уведе визни режим, био је бар једноставнији, него ово. Сад ће мо имати унутрашњи визни режим.
Стари плави пасош ми је пун пословних виза (95% немачких), нови још нисам ни извадио, сад нешто размишљам и шта ће ми, кад ће мо имати „домаћи“ визни режим, па ће у њега да ми лепе српске визе за излазак у (Ј)европу !!!
Обавезно и пажљиво прочитајте која ће све бити потребна документа да изађете из Србије. Значи мени и свима нама који послом морамо „напоље“ за сваки излазак ће требати и потврда о преноћишту, па ту потврду ми никад, апсолутно никад, нису тражили ни за визе у немачком конзулату.
Прочитајте текст из Преса, а и коментре читалаца.
Beograd 20. 05. 2011 PRESS
CELOG LETA OŠTRE KONTROLE NA GRANICAMA
Stroga kontrola i za put do mora
Skener - Načelnik Uprave granične policije Nenad Banović za Press najavio da niko neće biti izuzet od detaljne provere, ali i obećao povećanje broja ljudi kako bi se izbegle gužve na granicama
Pojačane kontrole na graničnim prelazima zbog lažnih azilanata trajaće tokom celog leta, najavio je juče za Press Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima, ali i obećao da će pogranična policija učiniti sve da se izbegnu gužve i velika zadržavanja na granici u turističkoj sezoni.
Banović je nagovestio da će policija proveravati svrhu putovanja, identitet, važenje putne isprave, vaučere, osiguranje, novčana sredstva, povratne karte i da će na osnovu procene tih kriterijuma i dokumentacije donositi odluku ko može da nastavi putovanje, a neće biti izuzeti ni turisti koji putuju preko agencija.
Nema popuštanja
- Pooštrene provere ostaće na snazi sve dok od evropskih zvaničnika ne dobijemo potvrde da je smanjen broj azilanata iz Srbije, a to se neće desiti pre jeseni. Pogranična policija će učiniti sve da Srbija ostane na beloj šengen listi. Država je odlučna da ni po koju cenu ne ostanemo bez vizne liberalizacije - naglasio je Banović, koji je i načelnik Uprave granične policije MUP-a, i najavio povećanje broja ljudi na graničnim prelazima.
Putnici za koje se proceni da ne ispunjavaju pooštrene kriterijume za putovanje u zemlje EU biće vraćeni sa granice, a kako će biti sankcionisani biće precizirano promenama Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije. Kako Press saznaje, kazne mogu da očekuju potencijalni azilanti, ali i njihovi organizatori, podstrekači ili pomagači. Nije isključeno da građani koju pokušaju da pobegnu iz Srbije s ciljem dobijanja azila u EU ostanu bez pasoša na neko vreme ili plate novčanu kaznu.
Vlada Srbije juče nije razmatrala problem sa bezviznim režimom, ali će narednih dana doneti uredbu koja će propisati mere za putovanje, uključujući i minimalnu sumu koju putnici moraju imati prilikom odlaska u zemlje EU. Kako je Press već objavio, četvoročlana porodica za letovanje u Grčkoj, Italiji ili Španiji moraće da ponese najmanje 500 evra. Ko putuje sam, moraće najverovatnije da ima najmanje od 30 do 50 evra u svom novčaniku za jedan dan boravka u EU.
Kako je najavio Nenad Banović, turističke agencije će blagovremeno biti obaveštene o svim merama tokom pojačane kontrole putnika. U Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija (Juta) kažu, međutim, da još nisu dobili nikakvo uputstvo koje bi prosledili agencijama.
Turističke agencije
- Tek ćemo sledeće nedelje imati sastanak sa predstavnicima policije na tu temu - kaže Radisav Stanković, direktor Jute, a isto smo čuli i od desetak turističkih agencija sa kojima smo kontaktirali.
U „Kon Tikiju" potvrđuju da nisu dobili nikakva zvanična uputstva, ali ističu da brinu o svojim putnicima i da će bez problema primeniti odluku države.
- Pre svakog putovanja proveravamo putnike i nikada nam se za 20 godina postojanja nije desilo da nam neki putnik ostane u nekoj zemlji. Mislimo, u svakom slučaju, da pojačana kontrola neće smanjiti broj turista - navodi Danijela Pušara, direktor PR komunikacija u „Kon Tikiju".
[size=?]neophodna dokumenta[/size]
preko agencija
- važeće putne isprave
- putno osiguranje
- vaučer
- povratna karta
- 500-1.000 evra
- „ol-inkluziv" aranžman
- potvrda o uplati aranžmana
putovanje automobilom
- potvrda o hotelskom smeštaju
- poseta rođacima/prijateljima
- pozivno pismo
- povratna karta
poslovno putovanje
- pozivno pismo
- povratna karta
- rezervacija hotela
putovanje na jedan dan, bez spavanja
- procena pogranične policije da li ćete se zaista zadržati najviše 24 sata
- odgovarajuća suma novca
- putovanje s platnom karticom, bez keša
- potvrda iz banke koliko novca imate na računu
Policija snima spot
Vlada je odlučila da MUP Srbije krene ovih dana u ozbiljnu informativnu kampanju, kako bi građani na vreme saznali šta mogu da očekuju na graničnim prelazima. Dačićevo ministarstvo već priprema spot koji će biti emitovan na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.
Anketa: Šta mislite o pooštrenoj kontroli na granici?
Branko Krsmanović, student
- Sankcionisao bih lažne azilante i ako će ove mere doprineti tome, poštovaću ih. Reč je o manjini koja upropašćuje sve čemu smo mi doprinosili godinama. Čak i da mi traže da im na granici pokažem novčanik, izvadiću sav novac koji imam zarad ostanka belog šengena.
Marko Jovanović, profesor
- Baš se spremam da otputujem u Grčku na odmor i nadam se da ćemo izbeći neprijatne situacije, jer sam čuo da azilanti odlaze i tamo. Neće mi biti neprijatno da pokažem sve papire, smatram da je odluka pravi potez, a ne da u inostranstvo odlaze ljudi sa 30 evra u džepu.
Brankica Đorđević, student
- Čula sam za novu odluku Vlade i uopšte mi se ne sviđa što će me do detalja pregledati na granici. Najverovatnije ću ići u Grčku na more i ne bih želela da prolazim kroz provere. Ukoliko me na granici budu pitali koliko novca nosim, neću im ni reći, jer smatram da to zadire u moju privatnost.
Dragana Milićević, službenik
- Mislim da je narod više prepadnut takvim vestima i mogućnošću da se ponovo uvedu vize, ne verujem da će to praktikovati svuda, niti da će dugo trajati. Nikako me to neće sprečiti da otputujem, evo upravo sam uplatila aranžman za letovanje preko agencije.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/161822/Stroga+kontrola+i+za+put+do+mora.html