stf":124clauq je napisao(la):
Суштина је следећа: Да имамо способне и несебичне политичаре, ЕУ нам не би никада требала. Као ни Словачкој.
Mi u klin, vi u plocu.
Ta teza, "da imamo sposobne politicare, EU nam ne bi trebala", pocinje na
pogresnoj premisi da EU bilo kojoj (potencijalnoj) clanici predstavlja surogat odgovorne nacionalne vlasti. To nije tacno, kao sto mozete videti svuda oko sebe ove 2011. Da briselska birokratija zaista brine o gradjanima svih tih drzava, onda bi situacija bila drugacija, ali ta EU bi bila svetlosnim godinama daleko od ove.
Deluje mi kao da gledate u monstruma a vidite velikog plisanog medu.
bg259":124clauq je napisao(la):
@ Ramirez, gde nalazis takve :blah: tekstove svaka ti cast ......
Novi Standard, Fond Slobodan Jovanovic, NSPM, Serbianna, razni blogovi, itd... Sto, jel cim nema pecat B92 znaci da je za toalet? Mislim ono, probudi se iz tog Matriksa, procitaj malo nesto i sa "druge strane" pa onda sudi. Ja pored nabrojanih svakodnevno citam i neprijateljsku propagandu na B92, Blicu, vecinu dnevnih novina zapravo, pa cak i na Lukovicevom tres portalu.
Evo ti jos jedan svezi tekst:
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:328847-SRCE-POD-PRITISKOM-Nagradno-pitanje
Diogen":124clauq je napisao(la):
Ja mislim da je tekst jako dobar. Malo toga ovih dana moze da se procita objektivno u medijima o prodaji Telekoma. Jako je tuzno sto javnost cuti, iako svi znamo da se Telekom ilegalno otudjuje od drzave u bescenje. Znaju ljudi da kukaju kako je drzava opljackana, kako korupcija izjeda drustvo i drzavu, a svi cute dok im Cvetkovic i rezimska kamarila pod stolom prakticno otimaju jednu od najvrednijih kompanija. Pod plastom "liberalizacije" i teorije o drzavi kao losem vlasniku, prodaju Telekom drugoj drzavi. U svakoj normalnoj zemlji zbog ovakvih stvari se lezi duga robija. A Srbija, pa ako moramo da sve izgubimo da bi shvatili, neka bude tako....
Bravo Diogene! Zapali tu lampu da trazimo "probudjene" po internetu.
svakako treba prodati i telekom (ALI nemora sada) i i eps i jat , ALI kod epsa bi podelio na dalekovode (u kontroli drzave) i pojedinacne elektrane koje su privatizovane tako da se takmice ko ce prodati najvise struje i tako dostici vecu efikasnost i sniziti cene....( kao u VB) zeleznice zbog lose infrastrukture u srbiji nikako nebi mogao da prodas jer nema tu profita .... i naravno ne bi dirao policiju zdravstvo i skolovanje, sve ostalo nema razloga da drzava vodi. Previse se stranke mesaju u firme.
Zasto "svakako treba prodati sve"? Jel ta konstatacija predstavlja proizvod zdravog razuma (i kako, ako mislis da predstavlja?) ili neke ekonomske dogme koje se drzis?
Ako se stranke previse mesaju u sistem, onda je resenje prodati ceo sistem da nemaju gde vise da se mesaju? Tom logikom bi najbolje bilo da prodamo celu drzavu, svu nasu privatnu imovinu i sve sto posedujemo, i tako olaksani od svih briga politicke i ekonomske korupcije uradimo... sta tacno?
RockerSVK":124clauq je napisao(la):
Arnorian":124clauq je napisao(la):
Док су DB, SNCF, Ferrovie dello Stato и RENFE 100% у државном власништву, ЕУ тако нешто од Србије не може и неће да тражи. Да буду холдинг да, али не и приватизацију.
Словачка је морала да приватизује скоро све веће државне фирме, односно није морала, али је била принуђена
Ако мислите да ће Србија бити изузетак, варате се.
Pa, ako bude ulazila u EU nece biti izuzetak sigurno. Kako stvari stoje, Srbija moze posluziti kao ekstremniji primer svega sto je Slovacka, ili bilo koja druga clanica, morala da uradi. Ali mi necemo uci, srecom rekao bih. Ali se pribojavam do kog stepena ce nas ekonomski devastirati aktuelna evrofanaticna vlast, ali i ona koja dodje posle a koja ce u dobroj meri nastaviti po inerciji da sprovode istu ekonomsku politiku.
Odjednom su svi komunisti ?! i svima smeta privatizacija
Svaki covek bi trebalo da je pomalo komunista. Moje misljenje naravno. A ta konstatacija za privatizacije je pomalo neverovatna ako imamo u vidu da je pise covek koji zivi u drzavi koja ima decenijsko katastrofalno iskustvo sa privatizacionim procesom. Da zanemarimo sta je politka "vasingtonskog konsenzusa" (liberalizacija, privatizacija, deregulacija) donela svetu u protekle dve decenije...
@ kole, u velikoj zabludi si kako funkcionise demokratija... ne pitas se ti licno sta hoces nego glasas i onda ako si ti deo vecine dobijes sta hoces ako nisi ne dobijes nista.....
i nemoj da se zanosis glupostima, niko od srbije nece da napravi koloniju... malo preterujes u proceni koliko srbija uopste vredi kao zemlja... realna situacija je da mi nagovaramo EU nebili nas primili, nikakao nije situacija da oni pokusavajaju da nas na silu dovuku u EU, jer u njihovom interesu je da imaju jake clanice a ne bedne ekonomske slabe zemlje.
Mi ne prodajemo telekom samo da bi re-investirali te pare i pokrlii dugove, vec da bi vec jednom stavili na tacku drzavno mesanje u biznis, k. Pogledaj telenor, prodat je za 1.5 milijardu evra, da nismo prodali firmu budzet bi dobijao mnogo manje para ali svake godine, . Problem je sto trebaju nam pare SADA za puteve za elektrane za sve , nema tu cekanja da polako prikupimo pare iz godinu u godinu.
Slazem se da postoje prirodni monopoli ali nikako, telekomunikacije, i struja nisu jedne od tih,
Moj utisak je da vecina mesaju governemnet ili vladu sa srbijom koa zemljom, nebi trebala vlada da ima kontrolu nad biznis, Gledaju kao da srbija gubi te firme kad su privatizovane a ne vlada... telekom ce ostati da radi u srbiji samo nece vise da bude pod kontrolom vlade.
moraju ljudi da shvate da nije posao drzave da kreira biznis, to moraju pojedinci, ovo vise nije SFRJ nema tu vise da drzava pravi fabrike.......
Citajuci ovo vidim koliko ti zapravo imas miskoncepcija o svetu oko tebe. Ne bih da ti busim balon, ali ti ne zivis u demokratskom slobodnom svetu, liberalni kapitalizam nije sistem kome se treba diviti, potrosacki bihejviorizam nije model kome treba teziti, i ti (kao ni svi drugi "obicni ljudi") sigurno nisi nicim zasluzio da budes u sistemu koji te tretira kao resurs i, u boljem slucaju, kao potrosaca.
Znam da je tesko to da shvatis, i ja necu ni pokusavati da ti tacku po tacku priblizavam na sta mislim. Deluje mi kao da bi to bilo ispravljanje krive Drine. Ali mislim da je zdravo da budes izlozen ovakvom stavu povremeno.
@Kole