Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Tvoj komentar meni zvuči kao neka forma trolovanja ili si jako neinformisan lik koji se juče probudio nakon dvanaestogodišnjeg zimskog sna. Ako ti stepen centralizacije moći od strane partijsko-mafijaškog aparata nije očit, ja ne mogu da ti pomognem.

Taj "najbolji rezultat" je bio bednih 24%. Daleko od bilo kakvog rešenja. SNS uzme duplo toliko kad angažuje svoju standardnu izbornu mašineriju.

"Adresiranje problema unutrašnjosti" i druge imaginacije koje se na internetu podmeću kao argumenti za pobeđivanje SNS-a ne mogu biti rešenje jer opozicija tim ljudima ne može ponuditi posao u javnoj upravi i preduzećima, ne može ih zastrašivati, plaćati njihove glasove, dovlačiti glasače iz drugih zemalja itd. Autokratski režimi koji u ovoj meri uspeju da centralizuju moć, resurse i kontrolu nad institucijama države, ne mogu pasti tako što će Marinika Tepić da kuca nekoj bakici na vrata i pita da li treba da se pokosi trava.
Nego kako ce ovaj rezim da padne?

Sa 'bednih' 24% je SNS dosao na vlast, toliko je to daleko od resenja.

Nece Marinika da kuca bakici na vrata ali ce da sedne na tenk i na njemu da udje u Skupstinu? Ne mogu opozicioni lideri da se dogovore oko zajednicke kolone ali ce uspesno zajedno da lobiraju sa spoljnu podrsku?
Ili ce to da bude neko spontano okupljanje, prva spontana revolucija u istoriji, bez politickih vodja? Ili cemo za to da nadjemo neke druge politicare, za izbore ne mozemo ali za gerilski rat cemo lagano?

Ili je poenta svog ovog pisanja da nema nikakve nade, nema, vladace dok ne umre onda ce i njegov sin, narod je zao i kvaran i ne moze mu se objasniti? Ja zaista ne znam sta neko ko tako misli i dalje trazi u zemlji. Ja da sam zaista ubedjen u to, sutra bi bio na svajcarskoj granici. Mislim, ako je tako strasno, ma predjes u Bosnu sa licnom kartom bolje i tamo nego na najgorem mestu na svetu.

Meni se ipak cini, da neki ljudi prosto i vole da se valjaju u cemeru, ako im taj cemer bar daje neku moralnu superiornost. Bolje da nema nade, nego da je mozda nesto i do nas.

Meni je takav stav tako jadan da mi se fizicki gadi. Ej, kroz istoriju toliki rezimi padali i ovde i po svetu, daleko okrutniji i beskrupulozniji, ali ne, nas je zauvek pobedio Pink, Happy i 3 hiljade Romima uz brasno i secer.

@sutraw
Pa teško je izgubio vlast jer je iza sebe imao armiju p(r)aćenika, kao i danas. I tada su glasali za njega.

@tribi
Upravo se o tome radi. Nemamo udruženu opoziciju. Ili se rasturi posle par meseci ili neko predje u njihov tabor ali je činjenica da je tek na ovim izborima bila poljuljana njihova vlast, kada se par opozicionih stranaka udružilo. Ali treba nastaviti sa udruživanjem, a ne rasturiti se odmah posle prvog neuspeha.

Nego kako ce ovaj rezim da padne?

Sa 'bednih' 24% je SNS dosao na vlast, toliko je to daleko od resenja.

Nece Marinika da kuca bakici na vrata ali ce da sedne na tenk i na njemu da udje u Skupstinu? Ne mogu opozicioni lideri da se dogovore oko zajednicke kolone ali ce uspesno zajedno da lobiraju sa spoljnu podrsku?
Ili ce to da bude neko spontano okupljanje, prva spontana revolucija u istoriji, bez politickih vodja? Ili cemo za to da nadjemo neke druge politicare, za izbore ne mozemo ali za gerilski rat cemo lagano?

Ili je poenta svog ovog pisanja da nema nikakve nade, nema, vladace dok ne umre onda ce i njegov sin, narod je zao i kvaran i ne moze mu se objasniti? Ja zaista ne znam sta neko ko tako misli i dalje trazi u zemlji. Ja da sam zaista ubedjen u to, sutra bi bio na svajcarskoj granici. Mislim, ako je tako strasno, ma predjes u Bosnu sa licnom kartom bolje i tamo nego na najgorem mestu na svetu.

Meni se ipak cini, da neki ljudi prosto i vole da se valjaju u cemeru, ako im taj cemer bar daje neku moralnu superiornost. Bolje da nema nade, nego da je mozda nesto i do nas.

Meni je takav stav tako jadan da mi se fizicki gadi. Ej, kroz istoriju toliki rezimi padali i ovde i po svetu, daleko okrutniji i beskrupulozniji, ali ne, nas je zauvek pobedio Pink, Happy i 3 hiljade Romima uz brasno i secer.

Ovo je neka vrsta concern trolovanja, drugo objašnjenje zaista nemam.

@sutraw
Pa teško je izgubio vlast jer je iza sebe imao armiju p(r)aćenika, kao i danas. I tada su glasali za njega.

Pa baš o tome se i radi, Sloba je bio zicer da padne s vlasti mnogo ranije, a pogledaj šta nas je sve snašlo dok se to nije desilo. I onda meni neki Defke priča kako opozicija treba da "adresira probleme unutrašnjosti" da bi skinula SNS sa vlasti.

Upravo se o tome radi. Nemamo udruženu opoziciju. Ili se rasturi posle par meseci ili neko predje u njihov tabor ali je činjenica da je tek na ovim izborima bila poljuljana njihova vlast, kada se par opozicionih stranaka udružilo. Ali treba nastaviti sa udruživanjem, a ne rasturiti se odmah posle prvog neuspeha.
Upravo, osnovne stvari. Ajde da mi izvucemo masksimum iz nas pa onda da vidimo dal to moze da pokrade. A ako je ovo do sad bio nas maksimum, pa onda stvarno, ne mora iskreno mnogo ni da krade.

Ovo je neka vrsta concern trolovanja, drugo objašnjenje zaista nemam.
Objasnjenje je da si politicki nepismen/naivan, jer nista preterano kontroverzno nisam rekao.

I onda meni neki Defke priča kako opozicija treba da "adresira probleme unutrašnjosti" da bi skinula SNS sa vlasti.
Ma ne, skinuce ga ljutiti tvitovi. Ako ti zaista nemas sta da ponudis toj bakici na selu, na osnovu cega uopste pretendujes na vlast?

Pa baš o tome se i radi, Sloba je bio zicer da padne s vlasti mnogo ranije, a pogledaj šta nas je sve snašlo dok se to nije desilo. I onda meni neki Defke priča kako opozicija treba da "adresira probleme unutrašnjosti" da bi skinula SNS sa vlasti.
Nisam baš razumeo. Po tebi šta je rešenje, kako promeniti vlast? Ja iz prve ruke mogu da ti kažem da je Vučić jak upravo zbog unutrašnjosti, daj ovde put, ovde okreči bolnicu, ovde školu... Za male pare kupi 80% malog mesta. Na isti način su i žuti pali. Nije cela Srbija samo BG. Danas je drugačija situacija nego 90ih, ljudi su manje nasilnički nastrojeni, lepše se živi, dosta njih mrzi da ustanu iz fotelje da odu na proteste, a kamoli da ruše vlast, mnogi i ne izlaze na izbore jer "nema za koga"... Kada se oni probude onda možemo dalje pričati.

O isuse, šta doživeh, da jedan Defke meni priča o političkoj naivnosti... Isključujem se, nastavite bez mene.

O isuse, šta doživeh, da jedan Defke meni priča o političkoj naivnosti... Isključujem se, nastavite bez mene.
Mislim da je to greška, ako išta fali u Srbiji fali debate ali konstruktivne i činjenične. Isto mi je i kad neko nekog stavi na ignore. Zašto se ograničavati samo na ono što želiš da čuješ? Zašto ne saslušati i drugu stranu pa da ih bar kvalitetno demantuješ? Zašto praviti svoju eho komoru, a želimo da budemo objektivni? I ovde se isto piše zarad lajkova, dovoljno je npr tamo u ceni nekretnina napisati kako smo najgori na svetu i kako će cene pasti 50% i odmah dobiješ desetine lajkova. Ja sam takodje na temama proglašavan za bota čim spomenem nešto što nije ono što neko želi da čuje, bez ikakvih argumenata. U principu isto ono što radi i vlast. Mislim da generalno naš narod nije toliko glup ali je zaslepljen, što mržnjom što beznadjem što medijskim mrakom i da širenjem istine možemo polako doprinositi da im se otvore oči. Ko želi da sluša naravno. Eto, ide uskoro slava i nova tura pasivnog svadjanja sa ocem i tastom. Mogu oni da me ne slušaju ali me čuju i da to "ćuti, bilo je i gore" više ne pije vodu. Do pre neku godinu nisu želeli ni da saslušaju ali se polako menja svest i kod njih, a s obzirom da su penzioneri glavni glasači oni i treba da nas čuju. Pre će saslušati oni nego neko ko je prodao obraz zarad posla u javnom preduzeću, samo da ne radi išta, taj bi i majku prodao.

Mislim da se previše šire crne priče. Milošević je pao jer je izgubio na izborima, gradjani nisu dali drugi krug. Gradjani su izašli na ulice sa namerom haosa jer se i od Miloševića mogao očekivati haos ili mislite da niko u policiji/vojci nije bio pod Miloševićevom kontrolom? Milošević je naredio državni udar, služba nije poslušala jer bi udarila na stotine hiljada njihovih sugradjana, rodjaka, porodicu... Milošević je pao kada je i onom u Čačku i onom u Loznici i onom u Babušnici i onom u Užicu...(dodaj po volji) dozlogrdilo jer su svi došli da ga ruše. Ko da ga danas ruši? Sedi ne nasedaj? Kada legitimno izgubi na izborima imamo svako pravo nasilničkog rušenja ako ne želi da sidje sa vlasti. Problem je da li hoćemo ili ćemo kukati na internetu.

Sa druge strane danas takodje imamo gomilu dezinformacija, što od vlasti što od onih protiv, a sve zarad klikova i lajkova.
Ne verujem da zbog toga nije poslusala.....naivno razmisljanje. Bez dvoumljenja bi vecina tada i danas tukli svoje sugradjane sto su dokazali vise puta. Slobo je srusen velikom inekcijom para koje su otisle na prava mesta i sve drugo je romantizacija desavanja

Gde su otišle pare, ako može malo detaljnije koja su to prava mesta? Zar stvarno mislite da apsolutno svi u službi bi tukli i ubijali svoj narod, poznanike, rodjake... kako tad tako i danas?

A što se tiče "teranja maka na konac", postoje ljudi koji su takvi. Ovaj mim je star koliko i moderni internet.

mTliWcC.png

Са једним се слажем са Дефкетом а то је да у тренутку када се осовина зла укрупњава и разара нас као нико никад у историји. Опозиција нема снаге и воље да се сабере у једну листу под један број и да пострани за бар једне изборе оставе све разлике које имају. Колико је гласова зобг тога остало испод цензуса или колико је то изгубљених опозиционих мандата?

MI smo u takvoj situaciji da nam ne trebaju nikakve debate.
Potrebna je trenutno skidanje s vlasti radikalskih zlocinaca.
Steta koju cine nasim zivotima je strahovita.

U suprotnom cekacemo da se broj zrtava rezima poveca, a to ce se neminovno desiti.

Са једним се слажем са Дефкетом а то је да у тренутку када се осовина зла укрупњава и разара нас као нико никад у историји. Опозиција нема снаге и воље да се сабере у једну листу под један број и да пострани за бар једне изборе оставе све разлике које имају. Колико је гласова зобг тога остало испод цензуса или колико је то изгубљених опозиционих мандата?
Kako da opozicija ima snage kada Srbija ne zeli smenu SNS-a.
Svi znaju sta oni rade, ipak ljudi ne zele da oni odu jer su zaljubljeni u vodju kulta.

Nisam baš razumeo. Po tebi šta je rešenje, kako promeniti vlast? Ja iz prve ruke mogu da ti kažem da je Vučić jak upravo zbog unutrašnjosti, daj ovde put, ovde okreči bolnicu, ovde školu... Za male pare kupi 80% malog mesta. Na isti način su i žuti pali. Nije cela Srbija samo BG.
Ovo tako ne pije vodu. Navešću primer. Do 2004. stanovnici Kaluđerice su imali:
1. jednu malu raspalu školu gde se išlo od 1-4. razreda
2. veću školu gde su đaci išli u tri smene i sedeli jedan drugom na glavi
3. drvenu baraku koju su nazivali dom zdravlja, gde se kod ginekologa čekalo napolju, a kod pedijatra je bila jedna zajednička čekaonica za sve od 0-18 godina. Da, novorođene bebe i srednjoškolci su čekali zajedno.
4. svako leto celo naselje nije imalo vode po tri meseca, neretko su blokirali Smederevski put u znak protesta
5. katastrofalan prevoz

Onda je 2004. na vlast u Beogradu došla DS i za vreme svog duplog mandata uradili:
1. Napravili novu, veliku, modernu osnovnu školu
2. Naprivili moderan Dom zdravlja sa svim službama, pa građani nisu morali za sve da idu u Vinču ili Grocku.
3. Potpuno rešili vodosnabdevanje u Kaluđerici izgradnjom rezervoara
4. Potpuno rešili prevoz

I kako su im građani zahvalili na tome? Pa jedva su prešli cenzus na izborima.

Ne znam, treba videti tamo šta se dešavalo od 2012te do sada. I opet smo u Beogradu. Imaš li info šta je dobio neki manji grad u Srbiji od 2004te do danas? Ja npr mogu da kažem za moje rodno mesto iako je to jedno od retkih gde je SNS poslednji zavladao.

Ovo tako ne pije vodu. Navešću primer. Do 2004. stanovnici Kaluđerice su imali:
1. jednu malu raspalu školu gde se išlo od 1-4. razreda
2. veću školu gde su đaci išli u tri smene i sedeli jedan drugom na glavi
3. drvenu baraku koju su nazivali dom zdravlja, gde se kod ginekologa čekalo napolju, a kod pedijatra je bila jedna zajednička čekaonica za sve od 0-18 godina. Da, novorođene bebe i srednjoškolci su čekali zajedno.
4. svako leto celo naselje nije imalo vode po tri meseca, neretko su blokirali Smederevski put u znak protesta
5. katastrofalan prevoz

Onda je 2004. na vlast u Beogradu došla DS i za vreme svog duplog mandata uradili:
1. Napravili novu, veliku, modernu osnovnu školu
2. Naprivili moderan Dom zdravlja sa svim službama, pa građani nisu morali za sve da idu u Vinču ili Grocku.
3. Potpuno rešili vodosnabdevanje u Kaluđerici izgradnjom rezervoara
4. Potpuno rešili prevoz

I kako su im građani zahvalili na tome? Pa jedva su prešli cenzus na izborima.
Tako je.
Narod u predgradjima glasa za SNS jer je prepoznao sebe u SNSovskom nemoralu.
SNS je Srbija.
Da bi Srbija opstala mora da pobedi samu sebe.

Kako da opozicija ima snage kada Srbija ne zeli smenu SNS-a.
Svi znaju sta oni rade, ipak ljudi ne zele da oni odu jer su zaljubljeni u vodju kulta.
Pitanje. Da li si ti spremam da izadješ i da se biješ, da krvariš zarad višeg cilja? Ili nam je kukanje na internetu najveći domet i čekanje da neko odradi posao umesto nas? Ili su nam mirne šetnje od par kilometara jedino rešenje? Podsetiću za one koji ne znaju i u vreme Miloševića su gradovi bili oblepljeni sa plakatima "BOJKOT!". Evo imam poznanika iz Subotice koji je dolazio na proteste, njegove reču su "nemojte više da me zovete da šetam".

Pakuj kofere i pravac Crna Gora :LOL:. Ne znam sta i gde si planirao ali sa legalnu selidbu je zeznuto svugde ako nisi veliki strucnjak oko koga se svi otimaju ili spadas u deficitarno zanimanje. Uvek moze moleraj i razni sljakerski poslovi da se rade doduse. Pa produzavas vizu na 6 meseci......... A treba i znanje jezika za to........Ja bi prvi otisao da nije zeznutno a ne zelim da radim kicma trans poslove po svetu do kraja zivota
Ovo pisem jer mnogi govore "ja sam na korak od odlaska" a nisu nista proucili i misle to ide tek tako
Ali svakako govorim i mislim da vec mnogo godina je ovde psihicki ultra nezdravo i da ce jos dugo tako biti. Maltene nema zemlje na svetu gde je ovako lose osim Severne Koreje. Nekako mi deluje da ljudi u drugim zemljama generalno zive s dosta manje briga i stresa nego ovde. Osim u ratnim zonama, to je drugo ali u zemljama gde vlada mir rekao bih da smo pri dnu po nekoj stres tabeli. Prosto se vidi da su ljudi nezadovoljni ma koliko zaradjivali. Istina da se lakse podnosi zivot tada ali cim izadjes na ulicu je stres/stres/stres

Moram samo da dam malu digresiju.

Da, tačno je da nije to baš jednostavno spakovati se i otići, moraju se ispuniti određeni kriterijumi sa našim pasošem da bi se uopšte mogla dobiti prilika za rad u inostranstvu. Neuporedivo lakše je kada osoba ima EU papire, vrata su otvorena u svih 27 zemalja članica.

E sad, kao neko ko stalno prati imigracione zakone (jer moram zbog obnove boravka) primetio sam jedan trend i to u svim zemljama: zakoni i zahtevi za dobijanje radne vize se sve više relaksiraju, kako za kvalifikovane, tako i za nekvalifikovane poslove.

Ja ne znam. Treba pitati ljude u vojsci ili policiji.
Ako nešto zagovaraš trebaš da ponudiš i način po tvom mišljenju. U suprotnom je samo priča u prazno zarad nekog istresanja, da ne kažem "mlaćenje prazne slame". Evo mogu i Ja da kažem ako hoćete da živite bolje imajte po milion evra u svakom džepu. Kako? Ne znam.

Ako nešto zagovaraš trebaš da ponudiš i način po tvom mišljenju. U suprotnom je samo priča u prazno zarad nekog istresanja, da ne kažem "mlaćenje prazne slame". Evo mogu i Ja da kažem ako hoćete da živite bolje imajte po milion evra u svakom džepu. Kako? Ne znam.

ja ne znam kako.
Postoje strucna lica koja resavaju ovakve probleme, ali ja nisam u tom domenu.

Vrh