Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Kakve veze ima ko je radio. Ako je projekat dobar, a nadzor jak i odgovoran onda sa izvodjenjem nema greske. Postoji jedna poslovica, narocito se koristi u gradjevini, “vezi konja gde ti gazda kaze, pa makar crko i gazda i konj”.

Као да слушам мени најближе...кад одлази кад каже да је превише хаотично и да иде кући. :(
Мало је и до сензибилитета, а и година, кад сам био момак много сам волео тај предновогодишњи БГ хаос, више не, али опет не бих могао да поднесем ту њихову учмалост!
Ljudi su satrveni poslom.
I tamo se putuje dugo do posla. Sve sam to prosao.
Oni nemaju radikale, ali neoliberalni kapitalizam je i ovde i tamo.

Sto se tice trajnog povratka u Srbiju, ja sam od toga odustao i pre ovih tragedija. Mozda u penziji a pitanje je i tad. Zvuci nadmeno, ali ja ljudima u Srbiji obicno ne mogu da objasnim vrstu mira i spokoja koji osecam u uredjenom drustvu
Koje uredjeno drustvo, Nemci koji gase nuklearke iako to nema smisla ili Amerikanci gde je jedan Tramp ozbiljan kandidat za predsednika?

Obozavam taj mit o 'uredjenom drustvu'.

Koje uredjeno drustvo, Nemci koji gase nuklearke iako to nema smisla ili Amerikanci gde je jedan Tramp ozbiljan kandidat za predsednika?

Mnogo si pobrkao lončiće kolega, jer ne znaš šta znači uređeno društvo. Ako si spreman da učiš, možeš ovde da počneš:

"Osnovna ideja uređenog društva je društvo čiji svi građani prihvataju istu koncepciju pravde, njegove institucije su u skladu sa tom koncepcijom, a obe ove činjenice su javno poznate."

Well-ordered society
Uređeno društvo

E a baš sam pažljivo čitao zadnje 2-3 strane teme i pitao se "gde li je Defke da odreaguje na sva ova pisanja koja ne prijaju režimu?"... I sad vidim da se aktivirao, verovatno brže bolje doleteo čim je video da se piše po temi. Dobro je, dan je sada spasen.

Inače nisam znao ovde ima ovoliko ljudi iz inostranstva. Malo se kosi sa pričom režima kako "ljudi se vraćaju u Srbiju u sve većem broju" i "Nemci nam zavide".

P.S.
Živeti u naprdnjačkoj Srbiji jeste postalo agonija i jedna vrsta mazohizma. I ja sam sad već prilično blizu tačke kad se pređe u ozbiljno razmatranje i planiranje odlaska. Da nemam porodicu i neke drage pojedince ovde, verovatno bih se već i pakovao. Ovako još uvek kao preovlađuje izbor da ostanem, ali sa ovakvim degenericima na vlasti (a i u opoziciji), brzo će to prevagnuti ka odluci da se ide odavde.

Doduše tešim se da biće malo bolje i lakše od nove godine kad sve više autobusa budu Nemanjićko plavi a rejting BBB- . Mnogo nade polažem u ta dva događaja odnosno promene. Ipak su to istorijske prekretnice za Srbiju.

Poslednja izmena:
Mnogo si pobrkao lončiće kolega, jer ne znaš šta znači uređeno društvo. Ako si spreman da učiš, možeš ovde da počneš:

"Osnovna ideja uređenog društva je društvo čiji svi građani prihvataju istu koncepciju pravde, njegove institucije su u skladu sa tom koncepcijom, a obe ove činjenice su javno poznate."

Well-ordered society
Uređeno društvo
Lepo zvuci na papiru, u praksi bas i ne postoji, samo je negde mozda bolja sminka.

E a baš sam pažljivo čitao zadnje 2-3 strane teme i pitao se "gde li je Defke da odreaguje na sva ova pisanja koja ne prijaju režimu?"... I sad vidim da se aktivirao, verovatno brže bolje doleteo čim je video da se piše po temi. Dobro je, dan je sada spasen.
Ma da, svaki moj post je odbrana rezima lol.

I ja sam se pitao kako vec nema tebe sa revolucionarnim idejama nalik na 'bolje da su ljudi dobri nego da su losi' i 'bogati treba da imaju manje a siromasni vise'.

Благо речено мрзим ЕУ, сматрам их отвореним непријатељима Србије и успешним банкарским експериментом укидања демократије АЛИ заболе ме за стање тог бирокртског монструма, гледам народ! Видео на безброј путовања свакодевницу тих људи, знам их на десетине и наших тамо и њихових и њима се даје довољно за пристојан живот, поготово ван великих и небезбедних градова. Види се неки минимум грађанског достојанства и третмана. Ми о томе овде можемо само да сањамо.

Имају јавне сервисе на високом нивоу, практично све осим здравства које је опет у бољем стању него овде, за живота ретко ко од њих се сусретне са ситном корупцијом која нас овде буквално разара свакодневно. Живимо у ери опадања квалитета живота свуда која је последица претходног губитка демократије. Биће горе али западне ЕУ, бивше империје и колоније, на том пољу имају најбољу стартну позицију, ми најгору са тенденцијом срљања и потпуни колапс.

Ја не знам ни за једну државу на свету која је у горој позицији од нас а да није у ратном стању. Војно окупирани од САД, политички и економски од ЕУ , по питању ресурса од Кине а изнутра од овог нашег олоша какав овде није виђен још од дахија.

Poslednja izmena:
Надаћеш се ти много основнијим стварима. Одавно сте прешли границу људскости.
Ko smo to mi, a ko vi?

Ja sam na sve proteste i izbore izlazio dok si ti ovde trabunjao o uvredjenoj desnici koju je oteralo par klinaca sa ‘sedi ne nasedaj’.

Sto se tice trajnog povratka u Srbiju, ja sam od toga odustao i pre ovih tragedija. Mozda u penziji a pitanje je i tad. Zvuci nadmeno, ali ja ljudima u Srbiji obicno ne mogu da objasnim vrstu mira i spokoja koji osecam u uredjenom drustvu. Misle da je to proseravanje. Mozda i jeste ali je na kraju vazan subjektivni osecaj.
Jedino što umanjuje nenormalnost Srbije, su nenormalnosti '' uređenih'' država, inače bi Srbija mnogo gore delovala. Ko može da bira, izabere da živi tamo gde je srećniji, pod uslovom da ne mora da preživljava, tamo gde je nesrećan.

Ја не знам ни за једну државу на свету која је у горој позицији од нас а да није у ратном стању. Војно окупирани од САД, политички и економски од ЕУ , по питању ресурса од Кине а изнутра од овог нашег олоша какав овде није виђен још од дахија.
Ovo je preterivanje, jer više od pola sveta živi u paklu, ali vrlo je moguća pretpostavka, da ne bismo doživeli ovu tragediju, da Kinezi nisu radili rekonstrukciju, odnosno da nemamo tako katastrofalne kreditno-izvođačke aranžmane sa njima.

@Defke
Na forumu sam od pre skoro 2 godine. Pamtim tvoje fotografije s majskih protesta. Svakako pozitivno. Sta si radio ranije ne znam.
Fotografija tvojih s anti-litijumskih protesta nema.
Nejasno je sada na cijoj si strani, za vlast ili za opoziciju, ili si negde izmedju, tj. cherrypickujes dogadjaje na kojima ces biti prisutan bez obzita ko ih organizuje?

Благо речено мрзим ЕУ, сматрам их отвореним непријатељима Србије и успешним банкарским експериментом укидања демократије АЛИ заболе ме за стање тог бирокртског монструма, гледам народ! Видео на безброј путовања свакодевницу тих људи, знам их на десетине и наших тамо и њихових и њима се даје довољно за пристојан живот, поготово ван великих и небезбедних градова. Види се неки минимум грађанског достојанства и третмана. Ми о томе овде можемо само да сањамо.

Имају јавне сервисе на високом нивоу, практично све осим здравства које је опет у бољем стању него овде, за живота ретко ко од њих се сусретне са ситном корупцијом која нас овде буквално разара свакодневно. Живимо у ери опадања квалитета живота свуда која је последица претходног губитка демократије. Биће горе али западне ЕУ, бивше империје и колоније, на том пољу имају најбољу стартну позицију, ми најгору са тенденцијом срљања и потпуни колапс.

Potpuno si u pravu. Mi trpimo i onaj opsti kapitalisticki pakao i onaj nas domaci, lolalni. Srbija je danas najgire mesto na svetu. Treba dodati da trpomoni domacu elitu koja nas tretira kao pse i prodaje nase interese strancima.
Nevolja je sto ovo nije ni 1991. ni 2000. Narodima u EU je muka od migranata. Ne docekuju bas rasirenih ruku vec s neprijateljstvom.

Jedino što umanjuje nenormalnost Srbije, su nenormalnosti '' uređenih'' država, inače bi Srbija mnogo gore delovala. Ko može da bira, izabere da živi tamo gde je srećniji, pod uslovom da ne mora da preživljava, tamo gde je nesrećan.
Ne postoji idealno drustvo, ali u svakom trenutku biram “nenormalnosti uredjenih drzava” naspram nase.

Htedoh da odgovorim nesto ali je Duleja to uradio bolje od mene. Ako ti je sve to sminka, onda stvarno ne vidim svrhu dalje rasprave na tu temu jer si u debeloj zabludi. Ubedjen sam da nikada nisi ziveo u uredjenom drustvu neko duze vreme da bi osetio cari istog, vikend putovanja ne racunam jer ona ne pruzaju celu sliku.
Nije sve 0 ili 1, uredjena drustva imaju svoje nedostatke ali ako je sve sminka, onda je isto ziveti u Kazahstanu ili Belgiji, samo je Belgija bolje nasminkana.

Na forumu sam od pre skoro 2 godine. Pamtim tvoje fotografije s majskih protesta. Svakako pozitivno. Sta si radio ranije ne znam.
Fotografija tvojih s anti-litijumskih protesta nema.
Nejasno je sada na cijoj si strani, za vlast ili za opoziciju, ili si negde izmedju, tj. cherrypickujes dogadjaje na kojima ces biti prisutan bez obzita ko ih organizuje?
E da, zaboravio sam na ove anti-litijumske. Bio sam na onim 2022. na ovim sad nisam jer sam promenio misljenje o celoj prici i o tome sam prilicno otvoreno i detaljno pisao.

Ne smatram da za svako drustveno pitanje covek mora da se odlucuje po vlast/opozicija dimenziji, to mi je samodebilizacija iskreno. Ja sam protiv SNS-a izmedju ostalog zbog ispiranja mozga i slepe poslusnosti, necu da mi sa ‘moje’ strane rade isto.
Htedoh da odgovorim nesto ali je Duleja to uradio bolje od mene. Ako ti je sve to sminka, onda stvarno ne vidim svrhu dalje rasprave na tu temu jer si u debeloj zabludi. Ubedjen sam da nikada nisi ziveo u uredjenom drustvu neko duze vreme da bi osetio cari istog, vikend putovanja ne racunam jer ona ne pruzaju celu sliku.
Nije sve 0 ili 1, uredjena drustva imaju svoje nedostatke ali ako je sve sminka, onda je isto ziveti u Kazahstanu ili Belgiji, samo je Belgija bolje nasminkana.
Ziveo sam, ne preterano dugo ali dovoljno da ne bude samo turisticki, u Londonu i u Bangaloru. Ako je London primer ‘uredjenog drustva’ Beograd mu je neuporedivo slicniji nego Bangaloru. A od tad se razlika jos i smanjila.
Te bajke o ‘uredjenom drustvu’ koje je za nas nepojmljivo, i moze da pije samo neko ko je od tog sveta video malo Evrope i eventuano Severnu Ameriku, pa misli da je to ceo raspon ‘uredjenosti’.

Evo npr:

Srbija je danas najgire mesto na svetu.
Jedino ako iz sveta izbacis jedno 150 drzava.

Ziveo sam, ne preterano dugo ali dovoljno da ne bude samo turisticki, u Londonu i u Bangaloru. Ako je London primer ‘uredjenog drustva’ Beograd mu je neuporedivo slicniji nego Bangaloru. A od tad se razlika jos i smanjila.
Te bajke o ‘uredjenom drustvu’ koje je za nas nepojmljivo, i moze da pije samo neko ko je od tog sveta video malo Evrope i eventuano Severnu Ameriku, pa misli da je to ceo raspon ‘uredjenosti’.

Ne znam za London iskreno, nisam ga jos uvek posetio.
Ali reci da je uredjenost mit i da je sve samo pitanje sminke jednostavno nije tacno.
Nisam rekao da je uredjeno drustvo za nas nepojmljivo, jednostavno postoje dosta uredjenija drustva od naseg.

Можда је Трамп лош кандидат али тамо се власт смењује, као и у остатку ЕУ.

Ми можемо само да сањамо о смењивости власти.

Изборе краду и намештају. Мирне протесте игноришу. За радикалне протесте су наоружани до зуба а насиље су докторирали.

Зато што распродају земљу западу могу да рачунају на њихову подршку када нас буду млатили на улицама. (Ако је западу власт по мери онда су насилни демонстранти терористи а када власт не одговара онда су борци за слободу)

Evo npr:

Jedino ako iz sveta izbacis jedno 150 drzava.
Nije samo BDP ili sposobnost ljudi da odu na letovanje merilo kvaliteta zivota u nekoj zemlji.
Srbija, to je trka pacova, zemlja nulte solidarnosti i empatije, mesto gde se ljudi jedni prema drugima ponasaju kao zveri, gde covek trpi neprekidni teror vlasti, zemlja koju vode lopovi i ludaci. Mesto gde se gine da bi neko uzeo sitnu proviziju.
Mesto gde se beskrajno i pataloski laze.
To nije cak ni Pakistan. Nijedna od centralnoazijskih drzava nije to.

Za svakog normalnog coveka, Srbija je dno sveta. Za to je pre svega kvalifikuje odnos coveka prema coveku i nacin kojim vlast upravlja zemljom. A upravja lazima, spijuniranjima, ucenama, podmetanjima i represijom.
Samo su drzave u relanom ratnom stanju, (Ukrajina, Sudan) ili one sa konzerviranom ratom (Bosna, Moldavija, Sev. Makedonija, Etiopija, Somalija) gore od nas.

To sto je bivsim pijacnim lopovima omoguceno da postanu upravnici zgrada i da dovoljno pokradu da letuju u Dubajiju, ne znaci da je postignuto biilo sta.

Nije samo BDP ili sposobnost ljudi da odu na letovanje merilo kvaliteta zivota u nekoj zemlji.
Srbija, to je trka pacova, zemlja nulte solidarnosti i empatije, mesto gde se ljudi jedni prema drugima ponasaju kao zveri, gde covek trpi neprekidni teror vlasti, zemlja koju vode lopovi i ludaci. Mesto gde se gine da bi neko uzeo sitnu proviziju.

Za svakog normalnog coveka, Srbija je dno sveta. Za to je pre svega kvalifikuje odnos coveka prema coveku i nacin kojim vlast upravlja zemljom. A upravja lazima, spijuniranjima, ucenama, podmetanjima i represijom.
Samo su drzave u relanom ratnom stanju, (Ukrajina, Sudan) ili one sa konzerviranom ratom (Bosna, Moldavija, Sev. Makedonija, Etiopija, Somalija) gore od nas.

To sto je bivsim pijacnim lopovima omoguceno da postanu upravnici zgrada i da dovoljno pokradu da letuju u Dubajiju, ne znaci da je postignuto biilo sta.
1730709359869.png

У Европи су само Албанија, Украјина и Русија горе од нас.

Ne vredi prebacivanje ovde na necije tudje dvoriste. Imamo ogromnih problema, debelih institucionalnih problema (da su nam institucije skrajnute i omalovazavane duzi niz godina/decenija) da i sam narod shvata iste kao zaje*******anciju.

Ovde su ljudi izgubili zivote i svima je jasno da su zivoti izgubljeni zbog lose odradjene (ili kako vec nazvali) rekonstrukcije objekta. Ono sta je najgore je sto se odmah krenulo sa izjavama da nije radjena rekonstrukcija te nadstresnice u medijima (i od ministara) i sto je odmah krenula vodenica na tu stranu (iako NS nije neka zabit u Srbiji i milion ljudi zna da jesu radili oko nadstresnice).
Da bi dotakli dno, dok su se spasilacke sluzbe i dalje borile za prezivele, optuzujuci zavod za zastitu spomenika. To mi je ubedljivo ostavilo debelo najnegativniji utisak - zar nista nije sveto u ovoj zemlji...

Можда је Трамп лош кандидат али тамо се власт смењује, као и у остатку ЕУ.

Ми можемо само да сањамо о смењивости власти.
I kod nas je smenjiva, samo je za to potrebna i ozbiljnija opozicija. Daleko od toga da ‘mozemo samo da sanjamo’, kada vec sa 5% glasova manje oni gube vecinu.

A toh 5% (i vise) ce izgubiti kada mi izbore budemo shvatali ozbiljno kao oni.

Kad se ne budu slale suzofrene poruke o bojkotu/nebojkotu, kada se bude islo u jednoj velikoj ili bar dve ideoloski profilisane kolone, tad cemo videti da li su ‘nesmenjivi’.

Kad bar u opozicionim istrazivanjima kzvnog mnjenja SNS ne bude imao vecinu a AV ne bude najpopularniji politicar u zemlji, tad cemo videti da li moze to da pokrade.

Do tad, nemoj da se samozavaravamo sa tim pricama, ‘mi smo sve odradili kako treba i imali podrsku al nas pokrase’. I samom tom pricom slabili najjace oruzje koje imamo, jos uvek robustan izborni proces.

Mislio sam da ces reci ‘dobro bukvalisto, govorio sam u hiperboli’ ali ne, ti si double downovao ovu besmislicu.

Pogledajte prilog 218611

У Европи су само Албанија, Украјина и Русија горе од нас.
I jos 3 (4*) zemlje za koje nemaju podatke, znaci ni na kontinentu sa najboljim kvalitetom zivota na svetu nismo najgori ali neki mrtvi ladni pisu da na svetu nema goreg mesta od Srbije.

Cudo kako takva prica ne inspirise i privuce birace sa granice.

Vrh