Da, ali u velikim maksijima rade 2 kase od 10. Kod mene u maksiju stalno nekog zovu da otvori kasu iz magacina, a s obzirom da ta "deca" ne traže veće plate jer su u procesu školovanja ili usavršavanja logično je da će njih zapošljavati barem privremeno. I danas ti postoje studentske zadruge, agencije... U Beču i Švedskoj npr nisam video da se neko grabi za samouslužne kase, kasira ima dovoljno pa su i redovi tanki mada ne živim tamo pa ne mogu da tvrdim kako je u stvarnosti. Svakako za kasira nije potreban neki inteligentni školovani kadar pa je ok opcija ljudima koji ne mogu lako da nadju posao ili ne mogu da rade u struci. Dobro je da postoji opcija samo ne za platu minimalca da budu i kasiri i magacioneri i pakeri...
Ovaj moj nije Mega Maxi, ali jeste veliki, na 2 sprata. Mislim da ima 5 kasa recimo, rade dve ugl. Ima još 4 samouslužne, gde nekad bude većih problema, nego da sačekaš ovde. Ne mislim da zapošljavaju ovu decu zato što im je jeftinije, nego zato što nemaju dovoljno radnika, pogotovo vikendom. Sem toga, po priči ove devojke koju baš dobro poznajem, njoj plata nije minimalna, ali da, radi sve to što si naveo. Manji market, ona kao šef smene, mislim da ima još jednu osobu u smeni. Ima platu koju bi imala i da radi u prosveti za poziciju za koju se školovala.
Eto ti čuvari bukvalno rade samo 1 posao, da ne kažem da bleje i ne rade ništa. Često su stari i teško se kreću, pa ni njih ne mogu da zadrže, menjaju se stalno...