Сећам се добро тог случаја. Бахати гмаз од имвеститора који је слао батинаше да приморавају људе да продају своју имовину и да се исељавају. Имао је брдо пријава, али лова подмазује свуда. Несрећној баки прекипело, узела пиштољ и пресудила нечовеку. После данаши председник критиковао што је народ слави.
Isto je i sa ovim malim iz Splita. Ubio tri najgora gmaza koja su mu maltretirala celu porodicu i upropastila braću. Na ovaj način spašeno je stotine drugih splitskih porodica, čija bi deca prošla isto.
Ako ima na temi neko ko je završio prava i zna da proceni opisanu situaciju, zamolila bih ga da napiše svoje mišljenje. Ima li šanse da se taj dečko izvuče iz zatvora za neko realno vreme? Ovo što je Noki napisao, da će u zatvoru ostati minimum 27 godina, zvuči jezivo. Cela Jedna uništena mladost... Ispade jedini problem to što se rodio takav da pored svih užasnih okolnosti odrastanja bude dobar čovek. Da se rodio da bude gmaz, samo tako bi plivao u opštem nemoralu. Ispade tačno ono laičko tvrđenje ,, Čuvaj se mirnog čoveka koji mrava ne bi zgazio, jer kad mu se sve skupi, svašta može da napravi".
I naravno, ponovo ispade netačno ono opšte mesto da ,,sve potiče iz porodice". Ja sam čak duboko uverena da kad se dete rodi blagosloveno, možeš u blato da ga baciš i postaće čovek. Nažalost, retko ko se rodi takav.
Vezano za baka Coku, zaslužila je i ulicu i spomenik da joj se podigne. Verovatno je žena procenila da je pri kraju života i da može nešto korisno da uradi za svoj grad. Ne osuđujem je što je samoj sebi presudila, naprosto nije imala snage i volje da se ganja sa sudijskom gamadi. Mada nju mediji nisu blatili, nazivali zlotvorom i ubicom kao Filipa. Ispade da su hdz-ovi sendvičari puno gori od sns-ovih.
Na kraju biće da je problem to što nas koji nismo sendvičari i koji smo uspeli da sačuvamo ljudskost i zdrav razum nema mnogo ili smo slabo motivisani da nešto preduzmemo. Kad je baka Coka to uradila, trebali smo svi da izađemo na ulice i damo masovnu podršku. Kad kažem svi, to znači bukvalno svako normalan.
Svako treba da pljune sendvičara kada ga sretne.
Da je cela Hrvatska izašla povodom slučaja Filipa Zavadlava, i te kako bi se HDZ zamislio nad tim da li gubi popularnost i šta će biti na sledećim izborima. Ja ne znam kako drugi ljudi razmišljaju, ali vidim to kao jedino efikasno rešenje.
Slučaj iz Dalmacije je puno gori od našeg slučaja jer je u pitanju ceo jedan život i cela jedna mladost. Od svake vrste poniženja koju je doživeo (sprovode ga u sudnicu u lancima kao da je zver), Filip izgleda kao da ima anoreksiju. Tužno je gledati istetovirane policajčine tri puta veće od njega, koji ga vezuju u lance i ulaze mu u lični prostor. Toliko je naivan da do kraja sudskog procesa nije video da su to bezosećajni zlotvori gladni vlasti i novca i da je u svemu samo kolateralna šteta. Bitno im je da nekoga osude i da stave do znanja da će 40 godina robijati svako ko se usudi da ubije zelenaša ili dilera droge. Jednu od najbizarnijih izjava je dao gradonačelnik Splita, nakon ubistava, kada je izjavio da je ubica zahvaljujući efikasnoj akciji policije veoma brzo uhapšen i da je Split sada veoma bezbedan grad
. Jeste, druže, sad je mnogo bezbedniji, ali zahvaljujući tome što u Splitu ima tri zlotvora manje.
Mislim da je baka Coka znala da bi prošla otprilike slično i zbog toga se odlučila na eto takav korak.