Опет причао сам о периоду детињства, до пубертета.
Шта ћу кад улица обично са собом вуче више ружнијих појава и догађаја него лепих.
Valjda bi dete bez obzira da li živi na selu ili u gradu trebalo od svojih roditelja da fizički izgled i snaga nisu norma koja određuje ko će biti maltretiran...Pije se i alkohol i dagubi na selu damo tako... isto koliko može i u gradu...
Ipak, ponavljam po stoti put, blizina i (ne)posredni kontakt sa nekim drugim izazovima koji se dešavaju samo u gradu, lakše se podnesu i nauče rizici ako u gradu i odrastaš... Teže je biti upućen u sve to, ako si da sela, biti prihvaćen ili neprihvaćen u društvu, jednom kad dođeš. Klinci umeju da budu okrutni, neće to otvoreno reći ali će konkludentim radnjama 'onog seljobera' koji ne zna ni padeže kako treba isključivati itd.
Mentalni sklop i fizički izgled, snaga, neka veština, mogu da ga izvuku da se nametne, mogu biti prednosti, ako drugi gradski klinci pokušavaju da ga gurnu u fioku, da je manje vredan. To je u tim godinama je to važno.
Zato je ta tranzicija baš tada, tinejdžerski period, jako osetljiva...
Ок, опет су у на врелом БГ асфалту били главни кримоси ликови са југа Србије, са Косова, из Босне, Крајине и из Црне Горе, а не БГ деца.
Dobri ljudi su uvek spremni da pomognu,bez obzira da li je to domaći u školi ili da spremnost da se stvari nakon sudara reše mirno bez policije... Karakter se gradi i u kući,stanu,krovu od zgrade,školi,autobusu ili na ulicu,sve je povezano.@mihajloboric87 imenjače jedno je šta mi odrasli treba da promovišemo kao zdrave vrednosti a drugo je šta klinci gledaju među sobom.
Naravno da je lepota važna. Onaj jedan iz odeljenja, najlepši dečko, kako je prolazio i kod devojaka i inače? Znamo svi... uz to i fizička građa i snaga, sport, veština... Nečim moraš da se istakneš... Humor, gitara... Zavisi gde si... (Ponovio sam više puta mentalni sklop, kako ćeš sam sve to unutra procesuirati, takođe važno...) Loše izgovarani padeži i nesiguran govor mu svakako neće pomoći!
zar nas policija nije potkupljiva?Na zalost ixon je na putu da ne postigne mogo u zivotu jer ga ucis antisocijalnom ponasanju i paranoicnom pogledu na svet.
Sve to sto pricas postoji ali to ne sme da bude kljucna tacka necijeg odrastanja.
Mislim i sam vidis da sa pogledima na svet koje imas nisi bas zadovoljan trenutnim zivotom, na putu si da i od sina na pravis istu osobu.
Ako stekne odgovarajuće vaspitanje u kući,lako će shvatiti i razlikovati kako se postupa na ulici,koga da se čuva,kome da poveruje... Ako roditelji puste dete da i u kući odrasta uz radikalne navijače,bez obzira da li su to grobari,delije,firmaši,ako uzor traži u kriminalci iz spota,pokušaće da na ulici bude poput njih.Проблем је што данас улица углавном каналише децу у том правцу. Прво се деца организују и идентификују по крајевима, онда се чопоризују у навијачке групице, бандице, па се ту убацује криминал у игру.
Nisu svi potkupljivi,ti potkupljivi nisu većina.zar nas policija nije potkupljiva?
Истина, само проблем је што данас има генерално све мање кућног васпитања.Ako stekne odgovarajuće vaspitanje u kući,lako će shvatiti i razlikovati kako se postupa na ulici,koga da se čuva,kome da poveruje... Ako roditelji puste dete da i u kući odrasta uz radikalne navijače,bez obzira da li su to grobari,delije,firmaši,ako uzor traži u kriminalci iz spota,pokušaće da na ulici bude poput njih.
Građansko i veronauka ne da ne treba da budu obavezni, nego treba da se kompletno izbace iz programa.neka uvedu i veronauku i građansko vasp. kao obavezne predmete
Na kom predmetu bi onda učenici mogli da čuju po neku reč o ponašanju,moralu i životu uopšte? Ako roditelji ne mogu da vaspitaju dete,mora postojati neka alternativa.Građansko i veronauka ne da ne treba da budu obavezni, nego treba da se kompletno izbace iz programa.
Na zalost ixon je na putu da ne postigne mogo u zivotu jer ga ucis antisocijalnom ponasanju i paranoicnom pogledu na svet.
Sve to sto pricas postoji ali to ne sme da bude kljucna tacka necijeg odrastanja.
Mislim i sam vidis da sa pogledima na svet koje imas nisi bas zadovoljan trenutnim zivotom, na putu si da i od sina na pravis istu osobu.
Tako je.Građansko i veronauka ne da ne treba da budu obavezni, nego treba da se kompletno izbace iz programa.
poznavanje prirode i drustva.Na kom predmetu bi onda učenici mogli da čuju po neku reč o ponašanju,moralu i životu uopšte? Ako roditelji ne mogu da vaspitaju dete,mora postojati neka alternativa.
Na kom predmetu bi onda učenici mogli da čuju po neku reč o ponašanju,moralu i životu uopšte?
Oni su već pretrpani raznim predmetima koji ih na papiru uče svemu i svačemu, a u realnosti nam iz osnovnih škola izlaze deca nesposobna da se sklone sa vrata pri ulasku i izlasku iz autobusa, a iz srednjih škola nam izlaze adolescenti koji ne umeju ni uplatnicu da popune.Na kom predmetu bi onda učenici mogli da čuju po neku reč o ponašanju,moralu i životu uopšte? Ako roditelji ne mogu da vaspitaju dete,mora postojati neka alternativa.
Taj predmet im više dođe kao neka priprema za istoriju,geografiju i biologiju,premalo programa tog predmeta je posvećeno lepom ponašanju.poznavanje prirode i drustva.
Do kraja 80 tih smo imali i skolske uniforme i sistem gde su se postovali stariji i gledao se Branko Kockica i Opstanak i svi bili dobri i onda u roku od bukvalno 2 godine se sve raspadne?To bi onda trebala da reši država,sistem... Da ih tome uče u školi,neka uvedu i veronauku i građansko vasp. kao obavezne predmete,neka uvedu neki pravilnik o ponašanju,a ako ni to ne daje rezultate,neka uvedu uniforme,neka učenici sređuju školska dvorišta,parkove,igrališta,onda bi možda imali poštovanja prema javnoj površini,znali bi da poštuju tuđi trud...
Pa jeste policija potkupljiva. Potkupljiv je svako ko ima moc koju moze da zloupotrebi. Onaj koji nema nikakvu moc je isto potkupljiv, samo niko nece da ga potkupi jer nema razlog. Ne pricam o svakom coveku pojedinacno, nego o skupini ljudi.zar nas policija nije potkupljiva?
Sto se tice mog zivota, s obzirom na to koliko sam neprilagodjen i osetljiv, odlicno sam se snasao.
Tome je upravo doprinela ulica. Od dorcolskih ulicara sam naucio sve.
Moji roditelji nisu imali pojma sa kakvim se likovima druzim i sta oni rade.
Sa njima sam isao u osn. skolu.
Fakultet i srednja skola bili su sr.anje,
Posle me sudbina dovela u okruzenje pripadnika visih klasa u jednoj evr. zemlji i shvatio sam da je to nesto najgore sto postoji....
Umivena, kulturna gradjanska klasa. a u podrumu placu silovana deca.
Shvatio sam ceo taj krug, jer dorcolski ulicari nisu bili dobri ljudi, ja ih ne romantizujem. I oni su od 15 vrsili dela, cak i najodvratniej delo - silovanje.
Samo nisu pretendovali ni na sta.