ja npr smatram da deca treba da provode sto manje vremena u skoli jer karakter se stvara na ulici
Mada se često slažem sa tvojim, pa nekonvencionalnim stavovima , ovo je tako pogrešno na mnogo načina.
Da nije bilo forsiranja škole i sporta, pričanja i usmeravanja (u stvari pre škole, ograničavanje drugog je bila kazna kad se zapostavi prvo), ja bih sigurno skliznuo, uprkos roditeljima za primer, kao što se to desilo gomili dobre dece tada. Nisi mogao da ne znaš ko su Keka ili Badžin sin npr, makar se gnušao svega toga i baš trudio da zaobilaziš to u širokom luku, a svaki kraj to ima, pa i vi DorČolci. Mislim ja sam prvi visio od jutra do mraka na asfaltu NBG blokova, pa bih stvarno mogao u životu bez istina koje su često za roditelje isplivavale godinama, pa i decenijama posle. Mogao bih bez bar 3, 4 odlaska u urgentni do svoje 15. godine (a posle toga ko zna koliko još, evo stvarno ne mogu da izbrojim), mogao bih bez skakanja sa dine u bloku od 10m, jer dole je samo pesak, a pogotovo komšija sa manje sreće koji je zbog toga ostao sa trajnim posledicama. Mogao bih i bez ulaska u raspali čamac kod Savskog Galeba i srećom izlazak kod Sajma. Mogao bih i bez znanja da nije moguće samostalno ugasiti požar koji je zahvatio suvu travu na 20+ ari u bloku , a koju si ti nehotice izazvao, jer je bilo baš cool da skupljaš prazne paklice cigareta. Takođe, samo pukom srećom što sam bio jednu lamelu dalje, izbegao sam da sa još gomilom dečaka uletim u neko sklonište i tamo se gađam sa dušecima, jastucima, ništa više. Eto gomila njih danas (a svi su normalni ljudi) mora da kaže da je osuđivano pri nekoj rutinskoj legitimaciji. Mogu da zamislim šok mog prijatelja koga legitimišu 20 godina kasnije i maltretiranje koje je doživeo kada su mislili da je namerno slagao, misleći da su ti nestašluci mlađih maloletnika izbrisani. Da ne idem dalje, da nisi vežbao vijuge i mišiće, možda bi vežbao kesu i lepak, pa dalje, dokon mozak, đavolje igralište!
Namerno kažem do mraka, jer posle toga do nekih godina ugl nije bilo dozvoljeno (hvala im na tome), osim neko kratko vreme kad su treninzi počinjali u neko vreme posle 21h, pa sam se osećao baš ponosno što sam se oko ponoči vraćam kući sa 13 godina, što nikada nisam zloupotrebio.
Tako da hvala, biram malo konzervativniji put za svoju decu. Naravno, svako je drugačiji, ali kao što im ne daješ da rade druge mnogo veće gluposti u tim godinama, npr da se tetoviraju, menjaju polove, tako isto moraš malo da ih usmeriš u tim godinama shodno afinitetima, talentima. Zašto? Zato, zahvaliće ti kasnije...