Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Делује ми невероватно да је Моцарт тек на 3. месту, мислим да је у Београду убедљиво први што се тиче броја локала, него Макс бет има неку опцију - MaxPay
то јест да на бројним киосцима широм Србије можеш да извршиш уплату на свој онлајн налог у Макс бету, па се вероватно и то рачуна.

Временом ће и тај број да опадне пошто ће се ићи више на интернет клађење и коцкање. Постојаће отприлике брдо аутомата за уплату.
Neće to još tako skoro u Srbistanu, Ajs Nigrutin je svojevremeno objasnio i zašto :D

Ajs Nigrutin - Ljudi doživljavaju kladionicu kao posao, tamo provode ceo dan!

Inače, prekjuče idem iza dva klinca, recimo 13 ili 14 godina, i pričaju o uobičajenim tinejdžerskim temama, ko je koga snimio, ko je koga prebio i ko se s kim muva. Prolaze pored neke kockarnice, oni staju i jedan pokuša da otvori vrata ali vidi da je zaključano. Dok se ja približavam i prolazim pored njih, čujem jednog kako kaže ''tebra ajde da ih iscimamo da nas puste, moram da odigram par komada, neću se smiriti.'' Ovaj drugi mu nešto kratko odgovorio, kao ma ajde bre idemo, a ovaj drugi kaže ''a jbg brate kad sam kockar od malih nogu''. Posle sam otišao dalje, nisam video da li su uspeli da uđu gde su se nameračili, verovatno jesu.

Eto, to je budućnost Srbije...

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Inače, na stranu epidemija kockara i propaliteta, nego u zadnje vreme svakog dana imam neku novu crnu anegdotu iz Srbistana. Recimo, iste te večeri sam u Bulevaru KA video klinca na mestu suvozača u Mercedesu A klase kako jednom rukom drži telefon koji snima, a drugom rukom pokazuje srednji prst nekom drugom klincu koji u susednoj traci vozi Mercedes E klase sa Američkim tablicama. Pretpostavljam da ima neke veze sa tablicama (''vidi ga Amer'' ili tako nešto) ili su se možda presekli i zamerili negde niz ulicu, pa mu ova dvojica sada vraćaju. Ne znam šta je bilo dalje, nisam mogao da vidim, a ovaj sa američkim tablicama je vozio mirno i normalno. Moguće je da su se navrzli na njega samo zato što ima US tablice. Ko će ga znati šta se sve dešava u pijanim srbendaškim glavama.

Sve u svemu, sve zaista postaje kao Nacionalni park Srbija iz istoimene knjige. Kao neki nadrealni svet, kao onaj opičeni anarhijski svet iz filma Cool world.

Prslo društvo skroz.

Šokiran sam da ima skoro 500 uplatnih mesta za mozzart i preko 1000 za sve kladionice a toliko ih ima jer imaju dovoljne prihode. Ulazio sam 2-3x sa drugarima u kladionice i kada vidim face onih ljudi koji su tamo verovatno satima svakodnevno sve mi je jasno. Tužno je što ljudi misle da će nešto zaraditi, valjda ne vide drugi način da se izvuku iz loše finansijske situacije i kladionica im daje tu nadu pa samo tonu dublje i dublje. Tek je posebna priča što se deci servira kocka od malih nogu, reklame svuda, youtuberi..ako se ne reše te navike teško njima u budućnosti. Imam sreće što me kladionica nikad nije privlačila mada ima tu i do roditelja. Lično bih pre 100din zapalio nego ostavio u kladionici.

Neće to još tako skoro u Srbistanu, Ajs Nigrutin je svojevremeno objasnio i zašto :D

Ajs Nigrutin - Ljudi doživljavaju kladionicu kao posao, tamo provode ceo dan!

Inače, prekjuče idem iza dva klinca, recimo 13 ili 14 godina, i pričaju o uobičajenim tinejdžerskim temama, ko je koga snimio, ko je koga prebio i ko se s kim muva. Prolaze pored neke kockarnice, oni staju i jedan pokuša da otvori vrata ali vidi da je zaključano. Dok se ja približavam i prolazim pored njih, čujem jednog kako kaže ''tebra ajde da ih iscimamo da nas puste, moram da odigram par komada, neću se smiriti.'' Ovaj drugi mu nešto kratko odgovorio, kao ma ajde bre idemo, a ovaj drugi kaže ''a jbg brate kad sam kockar od malih nogu''. Posle sam otišao dalje, nisam video da li su uspeli da uđu gde su se nameračili, verovatno jesu.

Eto, to je budućnost Srbije...
Још у моје тинејџерско доба су кладионице биле тема :D Клинци данас обично виде квоте на интернету, саставе тикет, и онда чекају испред кладионице и питају некога старијег ко улази да им уплати.

Иначе када смо се дотакли кладионица:
Poroci: "Kladionica. Volim da se kladim na fudbal i košarku."

53BFD9A4-BB8E-4838-A221-2ED46F716F8E.jpeg
6AFF6249-539E-4805-BDC5-FA80924502BF.jpeg
40930AEF-AAD7-4D38-B0D7-818E57EB62DD.jpeg

Dokle god su samo u prolazu i pucaju se između sebe dobro je kako može biti. Mada opet tim ljudima što žive u blizini nije svejedno, uvek neki metak može zalutati..

Jos jedna stvar se ponavlja iz devedesetih.
Skuplja roba (organska hrana recimo) nestaje iz hipermarketa.
Sve je vise praznih polica koje se maskiraju punjenjem koka kolom, samponima ili nekim drugim proizvodom.

U principu, to je cena naseg, za sada monetarnog, ucestvovanja u Ukrajinskom ratu.

Bio na sastanku saveta roditelja jedne skole.

Direktorka kaze da je nemoguce naci profesore pa i studenti sada mogu da rade kao profesori.
Ocekujmo da i studenti medicine pocnu da operisu. Kao u ratu.

Тако је било и 50их и 60их по мањим местима. Мој деда радио као учитељ у основној школи и ако је имао факултет, а његов рођак са средњом школом предавао биологију као наставник.
Ретко ко се одлучује да упише физику и хемију, надарени математичари се обично окрећу информатичким и наукама. Ретко ко се од младих лекара одлучује за специјализације из анестезиологије или педијатрије. Хирургина је и даље популарна, али током операције је ипак подједнако неопходан анестезиолог. И даље се киње млади лекари да волонтирају, посебно Београдска деца. У Бг нема плаћеног приправничког за лекаре, по унутрашњости се и снађу преко програма националне службемпопут моје прве плате и сл.

IMG_20230916_213630_779.jpg
IMG_20230916_213637_985.jpg

Teško da pokupe i bace u kantu koja se nalazi 2 metra pored,iznad klupe na drugoj slici. Nije to ništa neobično,ali nakon toga dolaze teži oblici sebičnosti i bahatosti,sve počinje sa smećem,pa preko grafita i bahatog parkiranja dolazi se do kriminala.

Тако је било и 50их и 60их по мањим местима. Мој деда радио као учитељ у основној школи и ако је имао факултет, а његов рођак са средњом школом предавао биологију као наставник.
Ретко ко се одлучује да упише физику и хемију, надарени математичари се обично окрећу информатичким и наукама. Ретко ко се од младих лекара одлучује за специјализације из анестезиологије или педијатрије. Хирургина је и даље популарна, али током операције је ипак подједнако неопходан анестезиолог. И даље се киње млади лекари да волонтирају, посебно Београдска деца. У Бг нема плаћеног приправничког за лекаре, по унутрашњости се и снађу преко програма националне службемпопут моје прве плате и сл.
Vecini gradjana Srbije nije ni potrebna slozenija zdravstvena zastita.
Dovoljno bi bilo omoguciti da apotekari prodaju sve lekove.
Ljudi zele rijeliti, koncerte, Cecu, Novaka....

Хлеба и игара. Људи су зомбирани конзумеризмом и медијима.

Sistem ne zakazuje:

Šta stoji iza šokantnog neznanja naših đaka i šta mora da se menja: "Ti testovi postoje 30 godina, rezultati sve lošiji, a mi imamo 80 odsto odličnih đaka - To prosto nije normalno"

Tužan trend u srpskim školama - Drugarima iz klupe skeniraju odeću pa ih ponižavaju jer roditelji ne mogu da im priušte skupo i markirano​

A kako direktor skole ili skolska uprava reaguju na tvoje izraze tipa hulja i slicno? I uopste na tvoje stavove, znas na sta mislim.
ne, roditelji nisu radikali. vecina nije, ali imamo druge oprecne stavove. ja npr smatram da deca treba da provode sto manje vremena u skoli jer karakter se stvara na ulici

Vrh