Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ja ne mislim da ga to više boli, a što se tiče ocena, pa, uvek će u tome biti razlika, deca treba da se trude i biće bolje. Najbitnije je ne isticati materijalne razlike.

Prošlo je to vreme olivere. Sada se gledaju isključivo materijalne razlike i društvene mreže, više se ne traži broj telefona nego "insta" profil

Jednu noc oko 1 ujutru stize poruka na Viber moga deteta, dete mi spava ja uzimam tel i citam poruku koja je stigla na grupu odelenja.

U poruci pise sledece: Mnogo sam nervozna ne mogu da spavam, cekam rezultate republickog takmicenja iz hemije, jel zna neko kada ce da ih objave?

Ja sam to protumacio kao neku vrstu nasilja.

Pa to ti kažem, nikoga više ne zanima ko kako šutira loptu, a što više znaš to gore, sve zavisi kako roditelj vaspitava dete. Sa druge strane da li je to "zvanična viber grupa" ili grupa koju su deca napravila? I mene npr nervira kada ženi stižu poruke na grupu iz vrtića, možda je bolje zabraniti viber?

Koja je skola u pitanju, jel famozna JM?
Cudim se da deca ne znaju za bonton, zna se u koje vreme se salju poruke.
Mozda, ali svakako skola na Vracaru.

Bonton, pa roditelji su jos gori, nastavnica napise neko obavestenje u npr 15h, a neko u 23h napise hvala.

Nije zvanicna, decija odelenjska grupa.

Neko će se setiti da sam na ovom forumu odavno drvio o potrebama velikih promena u školstvu.

Najpre, treba ozbiljno povećati plate nastavnicima. To je ozbiljna profesija, ti ljudi imaju veliku ulogu u obrazovanju mladih ljudi, koji sutra treba da nose ovu zemlju na svojim leđima. U suprotnom, uskoro niko neće hteti da radi u prosveti.

Velika pažnja treba da se posveti ishrani školske dece. Da se uvedu školske kuhinje, da deca imaju kuvan obrok ili neku zdravu užinu. Da nutricionisti prave programe ishrane itd.

Dalje, treba omogućiti da bavljenje sportom u školskom uzrastu bude besplatno. Dakle, da deca mogu da idu na plivanje za dž, treniraju košarku ili bilo koji sport besplatno. To bi odgovorna država, koja vodi računa o zdravlju mladih naraštaja morala da uradi.

Gledam neke klince u teretani, možda 15-16 godina, dođu tamo, mlate bzvz neke vežbe. Pričam sa drugom koji je trener. Reko' kako bi bilo lepo da deca imaju besplatnu podršku, bar tri meseca, pomoć trenera koji bi im pokazao šta se i kako radi.. pa edukacija o suplementima itd.

Za sve to treba sistem i finansije. I naravno prosvećena vlast, koja, kada bi htela, mogla da nađe način da to organizuje i plati.. Da se formira neki fond, gde bi naši poznati sportisti mogli da uplate donacije itd.

Pa to ti kažem, nikoga više ne zanima ko kako šutira loptu, a što više znaš to gore, sve zavisi kako roditelj vaspitava dete. Sa druge strane da li je to "zvanična viber grupa" ili grupa koju su deca napravila? I mene npr nervira kada ženi stižu poruke na grupu iz vrtića, možda je bolje zabraniti viber?
Ne mora da bude fudbal, moze ples npr. Snima 4-5 devojcica za tiktok neke plesove, ali ne daju nekoj devojcici da im se pridruzi jer nije mozda odvoljno lepa ili sta vec.

Pa dobro. Što ti nisi izbrisao tu viber grupu kada su već deca napravila i smatrao si da je neko izvršio nasilje nad tvojim detetom?

Vox,

Reforme i promene u školstvu su uvek i svuda (skoro svuda) poslednje rupe na svirali za svaku vlast. Serija The Wire je odlično pokazala i zašto. Ukratko: mnogo je dugačak proces, predugačak za jedan ili dva mandata; mnogo je komplikovan i višedimenzionalan ; ne daje opipljive rezultate za busanje(nije kao "kupili smo 100 autobusa!") ; traži žrtve, odricanja i preusmeravanje finansija (uzmeš iz jedne kase da bi napunio drugu), a to dodatno ljuti neke ljude i narušava podršku vlasti.

Ako nisi gledao Wire, preporučujem ti. Serija je kao dokumentarac koji obrađuje probleme modernih društava, ne samo policijske jurnjave za par dilera, nego celokupnu sistemsku korupciju i srozavanje društva. Serija je pravljena da obradi propadanje nekih američkih gradova ali 95% sadržaja kao da je preslikano iz Srbije.

Poslednja izmena:
Pa dobro. Što ti nisi izbrisao tu viber grupu kada su već deca napravila i smatrao si da je neko izvršio nasilje nad tvojim detetom?
Nije to toliko strasno da bi brisao grupu, poenta je da nijedna uniforma ne moze sakriti nejednakosti. Neko ide na rep. tamicenje a neko ima jedva dvojku iz hemije.

Svako se širi sa onim čime moze, neko sa patikama, neko sa uspesima na takmicenjima, obrni okreni svi smo isti.

Samo što se sa uspesima iz takmičenja retko ko hvali, loše dete može da bude pametno ali siromašno teško može da bude bogato što u ovom ograničenom društvu može biti znak siromašnom detetu da ne treba učiti već dilovati drogu da bi bio bogat i prihvatljiv. Znam Ja šta ti hoćeš da kažeš, razlike su svuda oko nas, ali kao što rekoh, učiti može svako, trenirati može svako.

А како дођосте до овога? Какве везе има с конкретним случајем? Је л неко сиромашно дете поби оне клинце?

Ваљда вам је досад и јасно да су нека београдска насеља џентрификована - у њима више не живи сиротиња - тако да су и школе, што се имовног стања тиче, доста компактни организми. Ни у школи где иду моја деца, на НБ, нема сиромашних. Нема ни ниже средње класе, то је већ померено најближе у савске блокове, и не преовлађује ни тамо. Тешке сиротиње, ван ромске популације, у Београду нема, или има у траговима.

Овде није то у питању.

Ja stvarno nekada ne mogu da verujem o čemu se ovde piše. Škola je mesto za učenje i druženje, a ne za ispoljavanje materijalnih razlika. Tog što ima dvojku iz hemije roditelji ne treba da oblače u skupu garderobu i patike da bi se izjednačio sa onim što iz istog predmeta ide na takmičenje, nego da ga podstiču da uči i da koliko može.. pa da li će to biti trojka ili četvorka, bože moj, nisu svi za sve isto daroviti..

A ne da logika roditelja bude-uuu, neka neka tog malog štrebera, on je sirotinja, a tebi će mili moj mama da kupi patike od 500 evra pa ćeš ti da mu pokažeš ko je glavni u razredu, nema veze što imaš keca.

Shvatate-to je bolest i tome mora da se stane na put.

Треба се угледати на Финску и фински школски систем. Све школе су исте, нема елитних, нема каубојских, наставник је веома цењено занимање и тешко се постоја. Чак је и фински амбасадор (мислим бивши) у Србији два пута одбијен да постане наставник. Нема униформи, нема оних стандардизованих тестова (ОК, то је САД ствар), деца се изувају када дођу у школу, итд итд. Финска има најбољи и један од најбољи школских система.

Samo što se sa uspesima iz takmičenja retko ko hvali, loše dete može da bude pametno ali siromašno teško može da bude bogato što u ovom ograničenom društvu može biti znak siromašnom detetu da ne treba učiti već dilovati drogu da bi bio bogat i prihvatljiv. Znam Ja šta ti hoćeš da kažeš, razlike su svuda oko nas, ali kao što rekoh, učiti može svako, trenirati može svako.
Kako se bre niko ne hvali, skola se prva hvali, na samom sajtu skole neprekidno se objavljuju slike ucenika koji osvoje neke nagrade cak i na takmicenjima koje nikakve veze sa skolom nemaju, npr neko pobedi na nekom teniskom turniru, odmah na sajtu skole nas ucenik osvojio ...

Ja stvarno nekada ne mogu da verujem o čemu se ovde piše. Škola je mesto za učenje i druženje, a ne za ispoljavanje materijalnih razlika. Tog što ima dvojku iz hemije roditelji ne treba da oblače u skupu garderobu i patike da bi se izjednačio sa onim što iz istog predmeta ide na takmičenje, nego da ga podstiču da uči i da koliko može.. pa da li će to biti trojka ili četvorka, bože moj, nisu svi za sve isto daroviti..

A ne da logika roditelja bude-uuu, neka neka tog malog štrebera, on je sirotinja, a tebi će mili moj mama da kupi patike od 500 evra pa ćeš ti da mu pokažeš ko je glavni u razredu, nema veze što imaš keca.

Shvatate-to je bolest i tome mora da se stane na put.
Ja ne vedim psiholosku razliku izmedju onog vidite mi patike od 500e i onog vidite mi uspeh na republickom takmicenju.

Njegov uspeh njegova stvar.

PS cesto se desava da isti uucenik ima i patike od 500e i ide na rep. takmicenje.

Hvala Bogu, sirotinje nema puno nigde, ako mislimo na onu sirotinju "ne znam šta ćemo jesti sutra". Ali u glavi klinca sa patikama od 500e, trenerci od 1000e i koji ide 5 puta godišnje na letovanje sirotinja je svako ko nije on.

Olivere, te nagrade su, valjda, poboljšanje društva? Motivacija učenika da budu bolji i korisniji, svako u skladu sa svojim mogućnostima? Ali da, shvatam da u oovm našem izopačenom društvu motivacija učenika je da imaju što više makar dilovali drogu, jer svakako od učenja nemaju ništa sem da odu u drugu zemlju.

Pantografe, upravo zato. Decu pobi izopačeno bogato dete. I ne čudi u ovakvom društvu. Razlog ne znamo, možda je samo hteo da reprodukuje te dokumentarce i da vidi šta će da bude.

Е, али баш то није случај, јер су у Београду по правилу - и мислим, без изузетка - теже, "елитније" школе оне у које иду деца имућнијих родитеља. А и то је велика деформација, можда и највећа, и да, баш ту треба мењати школски систем, да сви уче исто градиво и да имају оцене под једнаким критеријумима.

Hvala Bogu, sirotinje nema puno nigde, ako mislimo na onu sirotinju "ne znam šta ćemo jesti sutra". Ali u glavi klinca sa patikama od 500e, trenerci od 1000e i koji ide 5 puta godišnje na letovanje sirotinja je svako ko nije on.

Olivere, te nagrade su, valjda, poboljšanje društva? Motivacija učenika da budu bolji i korisniji, svako u skladu sa svojim mogućnostima? Ali da, shvatam da u oovm našem izopačenom društvu motivacija učenika je da imaju što više makar dilovali drogu, jer svakako od učenja nemaju ništa sem da odu u drugu zemlju.

Pantografe, upravo zato. Decu pobi izopačeno bogato dete. I ne čudi u ovakvom društvu. Razlog ne znamo, možda je samo hteo da reprodukuje te dokumentarce i da vidi šta će da bude.
Nije bas tako, svaki lekar je realno bogatiji od 99% kriminalaca.

Vrh