Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

A oni vauceri od 5000 za SV su pomogli da se uniformisu i oni slabijeg materijalnog stanja.

I ljudi treba da se manu uvek tih nekih brzinskih i ekstremnih resenja.

Jel postoji drustvo koje normalno fukcnionise gde djaci ne nose uniforme? Postoji. Gde nije policija u svakom parku, gde nema detektora za metal na ulazu u skolu...? Postoji.

Kopirajmo onda njih sta rade, ako sami vec nemamo mozak.

Dobro ali uniforme imaju razne benefite a pritom ne moraju sve da budu Downton Abbey/Hogwarts fazon (kapirate na šta mislim 😆 ) i mogu da budu parcijalne. Recimo, da samo gore bude polo majica a dole šta god (što se uklapa u sadašnje propise) tako da istovremeno bude neke doze uniformisanosti a da opet ostane i doza "slobode". Plus, lakše je ako ima više slobode u pantalonama, jer noge trpe kad je donja odeća neudobna (čak i ako si mlad, sve je to kumulativno).

Ja se trudim da ne budem od onih koji deci nameću uniforme, jer znam kako je kad odeća žulja, kuva te i nije "tvoja". Zato sam suzdržan. Ali mislim da bi moglo da se proba sa parcijalnim uniformama u vidu majici i bluza.

Dobro ali uniforme imaju razne benefite a pritom ne moraju sve da budu Downton Abbey fazon i mogu da budu parcijalne. Recimo, da samo gore bude polo majica a dole šta god (što se uklapa u sadašnje propise) tako da istovremeno bude neke doze uniformisanosti a da opet ostane i doza "slobode". Plus, lakše je ako ima više slobode u pantalonama, jer noge trpe kad je donka odeća neudobna (čak i ako si mlad, sve je to kumulativno).
Ja sam protiv uniformi.
Ima mnogo razloga protiv a vrlo malo za. Zapravo ne vidim nijedan za. Prevazidjeno

Uniformnost; jačanje osećaja kolektiva i da svi tu treba da (teže da) budu isti i ravnopravni; suzbijanje mogućnosti da neko štrči samo time što će imati veliku upadljivu skupocenu Prada ili Aaaandeeerr Aaarmooor majicu*

* ne znam kako se sad kreću cene Under Armoura, uzeo sam ih samo kao primer nečega što su hajp i elitizam vinuli u visine, inače sam ih zadnji put kupovao i koristio kada su bili odeća za rad i profesionalce, ne za pozeraj

Neće im otpasti ni kruna s glave ni mooda sa prepona ako samo budu imali bluze za zimu i polo majice za tople mesece.

Manje će štrčati.

A ogrlice izvan majice/bluze su, koliko ja znam, zabranjene. Bar su bile u moje vreme.

I ljudi treba da se manu uvek tih nekih brzinskih i ekstremnih resenja.

Jel postoji drustvo koje normalno fukcnionise gde djaci ne nose uniforme? Postoji. Gde nije policija u svakom parku, gde nema detektora za metal na ulazu u skolu...? Postoji.

Kopirajmo onda njih sta rade, ako sami vec nemamo mozak.
Za početak bi trebalo da izađemo na izbore u što većem broju.

Uniformnost; jačanje osećaja kolektiva i da svi tu treba da (teže da) budu isti i ravnopravni; suzbijanje mogućnosti da neko štrči samo time što će imati veliku upadljivu skupocenu Prada ili Aaaandeeerr Aaarmooor majicu*

* ne znam kako se sad kreću cene Under Armoura, uzeo sam ih samo kao primer nečegs što je hajp i elitizam vinuo u visine, inače sam ih zadnji put kupovao i koristio kada su bili odeća za rad i profesionalce, ne za pozeraj
Moralo bi da se isto uradi i po pitanju mobilnih telefona i svega ostalog pratećeg, da se zabrane društvene mreže do kretanja na fakultet...

Moralo bi da se isto uradi i po pitanju mobilnih telefona i svega ostalog pratećeg, da se zabrane društvene mreže do kretanja na fakultet...
Ne to, dovoljno je i ono da im se ne da korišćenje telefona na času. A toga već ima

Ali onda bih ja na mestu nastavnika i direktora bio maaaalo labaviji i tolerantniji prema onima koji uzmu da crtkaju nešto, ali ne ometaju druge. Jer znam koja je agonija svaki dan sedeti u klupi i slušati monotona drobljenja 6 sati. To čak ni odrasli čovek ne može da izdrži bez neke razonode povremeno.

Manje će štrčati.​
Pa baš i ne. Samo bi se fokus sa majice prebacio na pantalone, patike i sl. Još u vreme kada sam ja išao u školu (devedesete) je bilo isticanje patika (Air max najnovije generacije, na primer), jer tada nisu mobilni postojali kao danas.​

Poslednja izmena:
Ja sam nosio one plave kecelje ili bluze do 4 razreda, koliko se ja secam razlog zasto smo nosili je da ne isprljamo ili ostetimo garderobu. Ne zbog nekih socijalnih razlika jer su tad svi manje vise bili isto obuceni.

Mrzi me sad da trosim tastaturu pisuci o necem sto je prevazidjeno , a i nece se ne uvesti.

Al' od pojasa na dole ne bi bili i to bi se opet u mnogome komentarisalo, jer kao što rekoh, fokus bi se prebacio samo na druge stvari.
I pantaloone mogu biti deo uniforme, pa čak i patike. Svakako se pantalone teže razlikuju od majica i dukseva sa logoom pre celog tela .

Stvar je sto to traje samo na casu, vec na malom odmoru se moze obuci duks preko, izbaciti lancic, izvaditi skuplji telefon i zapaliti skuplja cigareta.

A da ne pricam pre i posle skole. Kao da se deca ne znaju van skolskog casa. Uvece ce na neki rodj doci klinac u caletovom mercedesu i trenerci od 500 evra, dok ce drugi gradskim prevozom u dzemperu sto mu strikala baka.

Dete treba da bude uceno kroz sistem da ne maltretira ono sa manje pare i da se ne kurci svojim bogatstvom, kao sto i ono sa manje para treba da se uci da ne stvara sebi komplekse zbog svog materijalnog stanja.

Uniforme bi mozda bila dobra mera, ali to treba da bude samo jedna od 46181819116381 mera koje su nam potrebne i koja bi mozda donela poboljsanje od 0,00001 posto.

U svakom slucaju, potpuno nepotrebna tema u ovom trenutku. Po mom misljenju, naravno.

Meni se tako, da ne kažem šta radi, kad svi graknu protiv uniformisanosti u školama, radi tobožnje brige za slobodu izbora, individualnost itd..

Pošto dobar deo roditelja ovde ne zna da vaspita i obuzda svoju dečurliju, pošto u Beogradu naročito imamo velike razlike u materijalnom stanju, a koje roditelji prenose na decu, bez ikakvog pardona bih propisao da se u školama nose uniforme. Za početak u većim gradovima, gde su razlike najizraženije, a zatim polako u ostatku države.

To ne treba da bude rigorozno, nego da se propišu okviri-u školi se nose pretežno jednobojne cipele ili patike, farmerke ili pantalone, a gore polo majice, košulje i džemperi. Zabranjene su trenerke, dukserice, upadljiva obuća..Zabranjeni skupi satovi i nakit.
I da, svako da na grudima nosi bedž sa oznakom razreda.

U školi se podstiče jednakost, ne materijalne razlike, drugarstvo, strogo se zabranjuje bilo kakvo nasilje-psihičko i fizičko..

Škole ne treba da budu poligoni za međusobno iživljavanje i isticanje materijalnih razlika. Decu učiti humanosti, volontiranju, pomaganju siromašnih itd.

Meni se tako, da ne kažem šta radi, kad svi graknu protiv uniformisanosti u školama, radi tobožnje brige za slobodu izbora, individualnost itd..

Pošto dobar deo roditelja ovde ne zna da vaspita i obuzda svoju dečurliju, pošto u Beogradu naročito imamo velike razlike u materijalnom stanju, a koje roditelji prenose na decu, bez ikakvog pardona bih propisao da se u školama nose uniforme. Za početak u većim gradovima, gde su razlike najizraženije, a zatim polako u ostatku države.

To ne treba da bude rigorozno, nego da se propišu okviri-u školi se nose pretežno jednobojne cipele ili patike, farmerke ili pantalone, a gore polo majice, košulje i džemperi. Zabranjene su trenerke, dukserice, upadljiva obuća..Zabranjeni skupi satovi i nakit.
I da, svako da na grudima nosi bedž sa oznakom razreda.

U školi se podstiče jednakost, ne materijalne razlike, drugarstvo, strogo se zabranjuje bilo kakvo nasilje-psihičko i fizičko..

Škole ne treba da budu poligoni za međusobno iživljavanje i isticanje materijalnih razlika. Decu učiti humanosti, volontiranju, pomaganju siromašnih itd.
Uvek ce biti razlika, materijalne su najmanje bitne, neko ima bolje ocene, neko losije, u nekoga su svi zaljubljeni u nekoga niko, neko odlicno igra fudbal a neko skuplja lopte ima jos mnogo toga ... te razlike su mnogo traumaticnije nego razlike u patikama od 50 ili 200 evra.

Sta mislis ti kako se oseca neko dete kad mu kazu ne mozes da igras fudbal sa nama, ja mislim da ga to mnogo vise boli od toga sto nema skupe patike ili sat.

Vrh