Dobija platu od države jer ima troje dece?
Dobija se dečiji dodatak, po 250€ po detetu mesečno. Možda neke pokrajine ili gradovi imaju dodatnu subvenciju majke, ali to svakako nije praksa na državnom nivou. Pa je l’ vi mislite da su oni ludi, pa sve porodice iz Turske i bliskog istoka bi samo radjale decu.
Naprotiv, pošto živim u Nemačkoj mogu da potvrdim da žene svojevoljno skraćuju porodiljsko jer je maksimalna plata tokom porodiljskog 1600-1700€. Bez obzira kolika je redovna plata, više od toga se ne može dobiti. Takodje trudničko može da se uzme tek od devetog meseca.
U većim gradovima he problem sa vrtićima veći nego u Beogradu.
Nemačka jednostavno nije ista zemlja od pre 5, 10, 15… godina. Žao mi je što možda nekima rušim sneška, ali to društvo, ukoliko ozbiljno ne promeni mentalitet i način funkcionisanja neće moći da odrzi standard kakav su imali ranije. Zapravo, to se već vidi i oseća.
Odredjen broj ljudi koje i ja znam su se odselili dalje, poput SAD, ili vratili u Srbiju ili razmišljaju o jednoj od te dve opcije. Naročito je popularna Austrija kao rezervna varijanta Nemačke.
Inače, Vlada Srbije kma program da ko se veati iz inostranstva posle bar 2 godine boravka, i ima manje od 40 godina starosti u trenutku povratka ima pravo na subvencije u iznosu od 70% poreza na platu u trajanju od 5 godina. Tu su i druge olakšice poput bescarinskog uvoza ličnih stvari…