Е, у том случају би абортус био убиство са предумишљајем.
Pa ne bi
jer cela ta pravna konstrukcija glasi ovako: začeto a nerođeno dete se smatra živim ukoliko je to u njegovom/njenom interesu,
pod uslovom da se rodi živo...
Do ispunjenja tog uslova je moguć i abortus i onda ništa od prava...
Tako da tek uz ispunjenje uslova da se dete rodi živo, govorimo o pravima koje je već imalo od (pretpostavljenog) trenutka začeća... Recimo može da nasledi...
@Vox91 Naravno da nema potrebe proširivati fikciju o nasciturusu kad pažljivo pročitaš tekst što ja nisam učinio
Na brzinu sam čitao i nisam obratio pažnju da je zamrznuta već oplođena jajna ćelija, tj. kako su naveli u tekstu embrion. Mislio sam da se samo njegove polne ćelije čuvaju, spermatozoidi, koji tek treba da oplode njegovu suprugu... Tako da nema šta da se proširuje definicija...
U svakom slučaju, sva druga otvorena pitanja stoje. Ja se slažem da bi da bi takvu trudnoću pre svega trebalo omogućiti i da bi to dete pod uslovom da se rodi živo, trebalo da nasledi...
Ali da li imovina preminulog, tj. oca treba da bude
na ledu sve vreme dok je i embrion na ledu?
Lako je sudu ako zna za činjenicu začeća u materici i da teče vreme od 9 meseci da se dete rodi, a nije tako lako ako zna za činjenicu da embrion stoji negde na ledu i da može da stoji neograničeni niz godina... Zato ta pitanja treba urediti...