Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Kakav sad sastanak? Zar ga nije overila na ulici ispred njene kuce?

Po jednoj od prvih, neprovereni verzija u medijima, išla je na sastanak... sad sam pogledao, u u pravu si.
Svejedno, ponela je pištolj, namera je jasna.

Пантограф":3lppzrgz je napisao(la):
Е, па, ако тужилац у овако једноставном случају не би био у стању да докаже умишљај, био би то још један доказ пропасти институција ове земље, а то мене не радује, јер нећу да крв тече низ Балканску, макар хиљаду година владао СНС, а српско друштво било синоним за назадност.

Са друге стране, ако би овде под притиском јавног мњења био измишљен некакав нехат као облик виности, или, можда, да је то убиство из афекта (жена први пут у животу понесе ватрено оружје), онда је то катастрофа и аргумент да се држава Србија једноставно укине и стави под међународни протекторат.

Ја не познајем ове људе, и нећу да судим на основу новинских текстова. Изгледа ми да је тај био мућак, али закона који прописује да се човечји мућак може разбити, камоли убити, нема - са друге стране, ја појма немам да ли је ова жена била анђео, или каква ужасна бабетина. Нема нико од вас. Чињеница да је убила сугерише ми да ће ићи у пакао. Нема никакве сумње да би до пре неку деценију за ову жену тужилац тражио смртну казну - негде до 1930-их, била би сигурно и погубљена, и у Београду, и у Паризу (тамо гиљотином). И, изван сваке сумње, сагрешења мучки убијеног наведена у штампи су мања од убиства са предумишљајем.

Знам да је непопуларно ово што пишем, и да у нашем народу пламти дух освете налик оном из 1944. (то су ти, махом динарски гени), али, не хајем.
(Клоните се резона светине, јер ту резона - нема)

Retko se ne slazem sa tvojim stavovima. Ovo je jedan od takvih trenutaka.
Relja je objasnio.

relja":3lppzrgz je napisao(la):
Pošto je ponela pištolj na sastanak, nema govora o afektu, ne može se poreći da se radi o umišljaju.
Ali ubistvo ima mučnu predistoriju pritisaka, maltretiranja, mučenja, pasivnosti države, policije i tužilaštva zbog korupcije....
I pošto je sistem dozvilio da joj ovaj "investitor" sve to radi i nije je zaštitio, sistem je saučesnik i u njenom mučenju, ali i u ubistvu.
Tako da, ne očekujem da će sistem imati razumevanja za za nju i prihvatiti da postoje olakšavajuće okolnosti (voleo bih da me život demantuje, ali...)

A posto doticna vucibatina od 'investitora' (ne, necemo "o pokojniku sve najlepse") nije prezao ni od cega, mogu slobodno i mirne savesti da kazem da bolje nije ni mogao da zavrsi.

I ne Pantografe, nisu to "dinarski geni" i duh osvete. To su potezi ocajnika.
To su potezi malih ljudi koji su nemocni da se zastite od kriminalaca koji su preuzeli sistem.

P.S.
Tokom okupljanja rodbine i prijatelja povodom 40-to dnevnog pomena, na zvezdari, na jednom skoro napustenom gradilistu, naprasno je poceo da se koristi jedan od vecih bagera gusenicara.

Pomislili bi naivni -slucajnost.
Da bila bi, da vlasnik parcele u prethodnom periodu nije srusio deo pomocnog objekta pokojnika, da nije ostetio (unistio) automobil pokojnika, da nije fizicki nasrtao na pokojnika, da nije pretio supruzi i cerki pokojnika da nije falsifikatom pokusao da preotme plac pokojnika i da nakon visegodisnjeg procesa dokazivanja falsifikata, nije rekao pokojniku da ce mu svakako oduzeti dvoriste i kucu jer mu se moze.
A na drugoj strani, u medjuvremenu se menjaju uslovi, te nesrecni pokojnik iako poseduje parcelu od 24ara ne moze da gradi.
Svaki drugi investitor koji se i zainteresovao, posle kratkog vremena je odustajao zbog pritisaka "svemocnog".
Ovo je u kratkim crtama kako je moj zet, covek srednjih godina posta POKOJNIK.
UBIO ga je 'kontraverzni biznismen', investitor 'iz komsiluka (koji je u komsiluk dosao kupujuci firmu po ceni 2-3 televizora)...

Pa zapitajte se koliko su ljudi poubijali takvi 'kontraverzni investitori' ?

E neka je neko i takvima presudio, jer "ko se maca lati, od maca ce i umrijeti".

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Slazem se sa lakijem panto ovaj put omasio
Laki jel taj kontraverzni majmun na kraju oteo plac izgradio objekat
Sto se tice doticne zene vrlo lako bi mogla da se izvuce sa nista ili sa 5 god uz dobro vladanje za 3
To sto novine pisu ne uzimati zdravo za gotovo i za gora ubistva su se ljudi izvlacili ...
Da olako tumacite i podvodite djela pod neki clan kz
Vidjecemo kako ce tuzilastvo okvalifikovati djelo ...

Momci, ako se za ovakvo ubistvo, bilo koga, izlazi iz zatvora za 3 godine, tu spasa nema.

Da budem banalan - mogla je da mu puca u noge. Sin bi raširio istu priču po novinama, i ne bi ostali bez placa. Ne, pucala je da ubije. Nema moralnog sistema koji to opravdava.

Nema.

čekaj sad.. znam da banalizuješ, ali dakle ipak kažeš da je postojalo blaže rešenje, i to sve da ne bi ostala bez placa.

Ako i dotle dođe, to se ne razlikuje mnogo od toga da je čoveku pod takvom situacijom životne i prostorne ugroženosti i konstantnim pritiskom sužena svest. Ne mora da bude afekt da bi u stanju očaja neko nešto preduzeo.

U ovakvim slučajevima mi je žao što nemamo sudstvo u kojem porota od 12 građana donosi odluke.

PAnto jos kako se izlazi ali nedodje sve do novina ...kakvih sam se stvari nagledo i protutio preko ruku predmeta ...zato mi se krivica i gadi kao oblast...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565234#p565234:3lahlmvg je napisao(la):
Пантограф » 06 Sep 2018 08:51 am[/url]":3lahlmvg]Momci, ako se za ovakvo ubistvo, bilo koga, izlazi iz zatvora za 3 godine, tu spasa nema.

Da budem banalan - mogla je da mu puca u noge. Sin bi raširio istu priču po novinama, i ne bi ostali bez placa. Ne, pucala je da ubije. Nema moralnog sistema koji to opravdava.

Nema.
Apsolutno se slažem. Juče sam pročitao i vest da je u Meksiku rulja provalila u zatvor i linčovala i žive spalila (uz snimak!!!) ljude osumnjičene da su oteli neku decu. Ispostavilo se da su ljudi bili nevini. A rulja je sve vreme likovala i mislila da čini PRAVU STVAR.

I ja mrzim bahate investitore, a simpatišem nemoćne žrtve sistema, pa ne mogu da opravdavam bilo koga da UBIJE. A redovno takva opravdanja nalazim kod ljudi koji se kunu u boga i navodno su neki veliki vernici.

ja sam veliki ateista )opet o religiji znam više od većine bučnih vernika), ne opravdavam ubistvo, pokušavam da shvatim malog čoveka kome u 70oj godini padne na pamet tako nešto brutalno, i priznajem da se nadam da će se za života izvući iz zatvora.

kada se desi da neko ko nije imao problema sa zakonom u životu, pred njegov kraj uradi tako nešto, ja ne mogu da ne povežem to sa prirodnim procesom borbe za opstanak. U suprotnosti sa civilizovanim sistemom kome racionalni ljudi teže i sistemom vrednosti, ali ipak , prirodan proces.

Proces jeste prirodan - kao što su prirodna društva Albanija, ili Crna Gora, gde postoji krvna osveta.

Goje-NIje ista stvar, loše je poređenje.

Ovaj ni dana nije bio u zatvoru, a trebao je.

Gde su bili država, red i zakon, kada je on nju, i mnoge druge, zlostavljao?
Za njega ne važi, a za nju važi.
Kakav bi to onda bio "moral"?

Loš je to moral, loš je svud oko nas, ali moral u kojem bi se nekažnjavanjem svet motivisao da ubija po svom nahođenju, bio bi još gori.

ako se dokaže, ili ako bi se na nekom sudu uređenije zemlje dokazalo da su institucije zatajile u zaštiti ljuskog prava na bezbedan život i imovinu, da li bi se to prihvatilo kao olakšavajuća okolnost?

ja ću svesti stvari na to, onako politički korektno.

@relja

Sve se slažem, samo to i dalje nije nikakvo opravdanje za ubistvo.

@Mel,

Pa naravno da je olakšavajuća, jer je realno da ta žena dobije drastično manju kaznu od maksimalno zaprećene. Ali i dalje zasluženu kaznu višegodišnjeg zatvora.

Mel

Ne verujem da bi bila olakšavajuća okolnost. Možda bi, u uređenijem društvu, neko iz tih institucija odgovarao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565252#p565252:1n2f38u0 je napisao(la):
Пантограф » 06 Sep 2018 10:03 am[/url]":1n2f38u0]Loš je to moral, loš je svud oko nas, ali moral u kojem bi se nekažnjavanjem svet motivisao da ubija po svom nahođenju, bio bi još gori.

Ovo ubistvo je motivisano "moralom" koji je nekažnjavanjem dozvoljavao ovom čoveku da godinama zlostavlja brojne ljude.
Tako da....

I ja viđam nepravdu svaki dan, svuda oko sebe. Jel' primereno da lomim brisače i bušim gume nepropisno parkiranima, kad mi smetaju da prođem? Jel' primereno da ukradem ako je nešto preskupo? Jel' primereno da polomim noge nekome ko mi je naneo veliku nepravdu? Slažem se da svako ima svoje granice trpljenja, ali ja svoju decu vaspitavam da je nečije ponašanje njegov problem/odraz/kultura, i ne smeju da se rukovode tuđim/spuštaju/provociraju, jer onda čine stvari koje ih čine TUĐIM.

Ne pričamo o istoj stvari. Niti o istoj kategoriji.

Godinama je ona (kao i drugi), trpela pritiske i zlostavljanja.
I probala je sve, A, B, C, policija itd... i ništa, nema rešenja, nema pokušaja zaštite, sve je gore.
To nije isto, Goje, čovek ne može i ne treba da trpi, njoj nije bilo spasa dok je on živ, jer je iznad zakona. To je strašno, ali tako je.

Ne opravdavm uzimanje pravde u svoje ruke, kažnjavanje umesto institucija i sistema, jer što bi rekli rabotničari, ako ti se sistem ne sviđa, nađi bolji.

Ne opravdavam, već po malo razumem postupak izazvan instiktom lične zaštite.

Mislim da ja ne bih nikad tako nešto uradio, i da se nađem u takvoj situaciji. Zapravo se ženina mama i našla prevarena od jednog investitora, ni prva ni poslednja. Uložila staru kuću i plac, investitor uložio u izgradnju, nikad isplatio ugovoren novac i nepokretnosti. Shvatam to kao zajednički rizik jer je moglada dobije manje inicijalnom prodajom. Prevarena je ali je htela više. I sa njom imam problem sa mojim stavom, koji je previše brutalan.

U ovom slučaju je moj stav je više odraz stanja u kom je veliki broj ljudi bespomoćan u mnogim situacijama. Verovatno je smao "internet tastatura" stav, odvojen od realnosti. Trunka kosmičke pravde, koju ljudska slabost sebi dozvoli da opravda.

Naše Krivosuđe je za poslednjih 10ak godina bez pardona oslobodilo ili skresalo kazne na minimalac za: šiptarske teroriste, Panajotovića, lažnog doktora za rak, navijačkog vođu jednog, drugog, trećeg, petog, desetog (da ih ne nabrajam sve, trebalo bi mi pet redova)... nadrodigrane majmune u Bentliju koji su naleteli na Vučićevu kolonu, Kosmajca, Simine Četnike, Dulića, Jarića, Drobnjaka... i još mnoooooooge druge koji ne bi stali na celu stranu teme kad bih uzeo da ih nabrojim.

I nikom ništa. Jer su to sve fini ljudi odnosno stranački partneri, finansijeri, paravojske i isprdci bliski ili potrebni vlasti.

S druge strane, kad u ovoj naopakoj državi pojedinac trpi i trpi i trpi i trpi i trpi nepravdu i maltretiranje... pa kad mu pukne film i svojim dvema rukama i narušenim zdravljem uradi ono što 50.000 policajaca, 100.000 činovnika, 5000 komunalaca, 2500 sudija, 1000 inspektora i još toliko tužilaca nije moglo... onda se odjednom svi sete vladavine prava i počnu da se isčuđavaju i pričaju kako zakoni moraju da se poštuju i kako samo država sme da ih sprovodi...

Rasizam?

http://rs.n1info.com/a417863/Vesti/Disk ... novcu.html
Kako navode mediji, oko 25 prvaka iz Bujanovca nije počelo školsku godinu jer se njihovi roditelji protive da pohađaju mešovita odeljenja sa romskom decom, već traže da njihova deca budu raspoređena onako kako su bili po grupama u predškolskoj ustanovi.

U prdškolskom su bila posebna odeljenja za romsku decu?

Najviše volim ovakva pravdanja, traže kao što je bilo u predškolsoj podeli.
Smem da se opkladim da će se na spomen rasizma, naći jedan inteligentni roditelj koji će reći da nema on ništa protiv Roma u školi, neke čak zna lično, ali da zbog toga što su deca navikla na svoje drugare u predškolskom odeljenju nema smisla da ih sad razdvajaju i mešaju, polazak u školu je stresan, ne treba im otežavati i sl....

Pa kad bi ljudi rekli iskreno i otvoreno svoje stavove, mediji i NVO bi ih razapeli na krst.

Vrh