Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Naravno, ali pitanje je da li su smeli da prave romska odeljenja u predškolskom?

Deca moraju da se uče od malih nogu da je normalno da se igraju sa cigančićima i sigurno bi se i ta deca bolja uklopila kasnije.

Uklapanje je, što bi rekli ameri, dvosmerna ulica. Potrebni su učešće i trud obe strane.

Marginalne grupe ljudi imaju jednako Srba koliko i Roma (da ne nabrajam sad ostale nacije). Romi su uočljivi zbog boje kože. To je recimo takođe rasizam, kad više veruješ svom čulu nego zdravom razumu, pa za krađu rešetaka naprimer kriviš samo Rome iako su se time bavili jednako svi.
Elem, kad se takvim grupama obezbedi besplatno školovanje, besplatni užbenici, socijalna pomoć, drugi vidovi pozitivne diskriminacije koja opet ukupno jedva da je dovoljna, pola Srbije skače i ima grozne pošalice, "najbolje je da se sledeći put izjasnim kao Rom, dobiću sve živo". I tako, sve dok mu isti taj Rom, neuklopljen, odrastao na ulici, nenaučen ni našta drugo ne ukrade nešto iz dvorišta, sa auta... onda ide ono, "država treba nešto da preduzme, zatvor, batine, samo da ih uhvatim".
Društvo nikako da se odluči, da li nam trebaju takve grupe malo više uklopljene ili će ih večno držati po strani, kutkovima, getoima i brinuti da mu ne skine točkove sa automobila.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565305#p565305:2n1jbxla je napisao(la):
astrodule » Čet Sep 06, 2018 12:47 pm[/url]":2n1jbxla]Naravno, ali pitanje je da li su smeli da prave romska odeljenja u predškolskom?

Deca moraju da se uče od malih nogu da je normalno da se igraju sa cigančićima i sigurno bi se i ta deca bolja uklopila kasnije.

Moguće je da samo žive u drugom delu naselja, pa i idu u drugi vrtić koji nije u predškolsom odeljenju pri osnovnoj školi, pa i nisu imali prilike da se sretnu pre polaska uprvi razred.

Prvo, ne znam za vas, ali ja ih zovem cigani i nastaviću da ih zovem i dalje. Počeću da ih zovem romi onda kad oni sami sebe počnu tako da zovu a i kad sve druge zemlje, od Islanda pa do Etiopije, počnu da koriste taj termin.

Drugo, za vreme Kraljevine i Titove Jugoslavije, Srbija je dobila prve generacije cigana koji su se bili uspešno integrisali u društvo i počeli da grade neke svoje nove i bolje živote. Znate kako su to radili? Tako što je svakom ciganinu rečeno: ili ćeš da se integrišeš u zajednicu i da poštuješ njen poredak, ili ćeš da živiš u šumi. Oni koji su se integrisali i naučili redu, dobili su prilike da pošteno rade i normalno žive. Oni koji su hteli da žive u šumi, ne plaćaju ništa, ne doprinose društvu, a da otimaju ili ućare od drugih, oni bi bili dovedeni u red ili prisilno izmešteni još dalje od ostatka ljudi.
Znači tadašnji cigani su dobili određena prava. Ali su sa njima dobili i određene obaveze. Kao i svi građani.

Danas toga više nema. Danas se pod integracijom misli na davanje svih prava i zaštita, a nikakvih obaveza. I šta mislite, da će ovdašnji ljudi to da gledaju sa strane i pozdrave takvu politiku? Naravno da neće.

Kao što rekoh, za uklapanje su potrebni trud i učešće obe strane. I opet kažem, uz svako pravo mora da dođe i poneka obaveza. Nešto dobiješ, nešto vratiš. Svako radi svoj deo posla i ispunjava svoj deo obaveza. Inače se obesmišljava ceo koncept i suština društva i države i sve se svodi na anarhiju i bezakonje.

P.S.
Rečju ''rasizam'' se ljudi danas mnogo frljaju a retko ko uzme da se malo pozabavi srži problema. Da je taj rasizam tako neprirodna i veštačka tvorevina/pojava, ne bi bio prisutan od Aljaske pa do Australije. Eto na primer mnogi Amerikanci bi se samo nasmejali na konstataciju da rasna pripadnost nema veze sa tendencijom ka kriminalu. Kao što bi se i mnogi crnci nasmejali na ideju da treba na sve belce (ne samo u Americi nego i u svetu) da gledaju kao na ljude iste njima.

Al dobro, ajd da ne slušamo Amerikance. Evo može jedan Kanađanin, za promenu - Jordan Peterson. Koji je sam lepo rekao da je svaki čovek rasista, samo što se razlikuje mera kod svakog, kao i to na koji način on kanališe svoje stavove i da li radi na njima tokom vremena.
Ali sve u svemu, te priče o rasistima i ne-rasistima su najobičnije gluposti i foliranja. Ne postoji čovek koji apsolutno nije rasista. Postoje samo oni koji to priznaju i oni koji se foliraju.

Sad kad si priznao, da li se osećaš slobodnije, ili sam loše razumeo da si hteo reći da si folirant?

Oko imena, zovi ih kako hoćeš, tvoje pravo. Čuo sam nebrojeno puta argument da sami sebe tako zovu, mada mislim i da je Rom njihova reč za muškarca. Reč ciganin potiče od termina za nedodirljive, što je po raznim sistemima kasti bio najniži sloj. Otud mnogi smatraju da je to uvredljivo.

Pa normalno da priznajem, ja za razliku od mnogih današnjih pomodaraca ne bežim od toga. Svaki čovek na planeti je u nekoj meri rasista. Ono što razlikuje jednog od drugog je to kako on kanališe te svoje stavove.

Što se tiče cigana, pa znaš kako, nekako ne vidim potrebu da u moru od nekoliko stotina miliona ljudi koji koristi termin ''cigani'', opet baš mi Srbi budemo prvi koji će se upinjati da koristimo novi, revolucionarni i politički podoban termin ''Romi''. Znaš, ne mora uvek sve da kreće od nas. Eto kad ostatak Evrope i oni sami sebe počnu da zovu Romima, onda ću možda početi i ja. Do tad nekako nemam neku motivaciju da menjam svoje navike samo da bih ugađao PC i SJ dokoličarima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565271#p565271:2fs74ua8 je napisao(la):
Mel » Thu Sep 06, 2018 10:38 am[/url]":2fs74ua8]

Mislim da ja ne bih nikad tako nešto uradio, i da se nađem u takvoj situaciji. Zapravo se ženina mama i našla prevarena od jednog investitora, ni prva ni poslednja. Uložila staru kuću i plac, investitor uložio u izgradnju, nikad isplatio ugovoren novac i nepokretnosti. Shvatam to kao zajednički rizik jer je moglada dobije manje inicijalnom prodajom. Prevarena je ali je htela više. I sa njom imam problem sa mojim stavom, koji je previše brutalan.
Nema primer tvoje taste veze sa ovim slucajem.
Tasta ti je nasela na prevaranta i ispala naivna da ne kazem nesto drugo.

Ovde je u pitanju atak na licnu imovinu, pravo na zivot i egzistenciju, verovatno i jos mnogo sto sta. A sto je sve trebalo institucije sistema da sprece i sankcionisu, jer svi mi kao poreski obveznici placamo i tu obavezu drustva prema pojedincu.

Znaci ovde je rec o prekoracenju nuzne odbrane od strane okrivljene posto je sistem nije zastitio. :mrgreen:

Nisam ni dovodio u vezu, pa i nema potrebe da mi pojašnjavaš, znam šta je ispala. A i ako još jednom pročitaš, videćeš da sam rekao isto to, bez tog drugog. Naveo sam primer gde nemam osvetničke principe na primer u bližem okruženju.
Slažem se za institucije koje ne rade posao.

pa nigde nisam ni rekao da se svetila, naprotiv, slično tome što ti sada pišeš sam "zastupao"

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565325#p565325:3ns7f8sf je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Sep 06, 2018 1:26 pm[/url]":3ns7f8sf]Pa normalno da priznajem, ja za razliku od mnogih današnjih pomodaraca ne bežim od toga. Svaki čovek na planeti je u nekoj meri rasista. Ono što razlikuje jednog od drugog je to kako on kanališe te svoje stavove.
Da znaš da si me baš ostavio bez teksta sa ove poslednje dve rečenice. Razmišljao sam, da li to (i ostali sa istim stavom) stavrno, odistinski mislite za sve ljude na svetu.

A onda mi pade na pamet jedna stvar da te pitam. Šta je to, koji je to stav, vrednost, ideja... što vas koji se razlikujete tera da kanališete svoj stav, šta god to značilo? Zašto ne ispoljavate svoj iskren normalan stav punom merom i širinom?
(Ako mi kažeš da je to zbog medija i nvo, razočaraću se)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565398#p565398:3s5aem2q je napisao(la):
Mel » Čet Sep 06, 2018 10:03 pm[/url]":3s5aem2q]
Da znaš da si me baš ostavio bez teksta sa ove poslednje dve rečenice. Razmišljao sam, da li to (i ostali sa istim stavom) stavrno, odistinski mislite za sve ljude na svetu.
E da znaš da ti verujem. Ti si onaj što se stalno nešto isčuđava tako da me ne iznenađuje što te je i ovo sad ostavilo bez teksta.

I da, kao što rekoh, svi ljudi na svetu su po prirodi makar malo rasisti. Samo što ima onih koji to priznaju i onih koji se foliraju da to nisu.
Šta je to, koji je to stav, vrednost, ideja... što vas koji se razlikujete tera da kanališete svoj stav, šta god to značilo? Zašto ne ispoljavate svoj iskren normalan stav punom merom i širinom?
Pa ovo i jeste moj iskren stav. To što ti misliš da svako ko priznaje da je rasista treba da se oblači, ponaša i zvuči kao Hitler, Hell's Angels, Arijevci, KKK ili neki peti ekstremista i fanatik, to je samo pokazatelj tvog manjka obrazovanja i nesposobnosti da razlikuješ ekstremizam od umerenih stavova.

Pusti ti moje obrazovanje.. ono je skroz nebitno. Ja sam mislio da si ozbiljan kad si rekao da su svi rasisti, samo se razlikuju po tome kako kanališu tu svoju muku.
Ali ok, možda samo malo nespretno rečeno.

Kapiram da si ti jedan od onih koji za sebe misli da je bezgrešno oličenje svega najboljeg u ljudima i da treba stavljati na stub srama svakog ko ne teži da bude takav.

Pošto su obično takvi ljudi najglasniji u ovim temama. Oni što dele svet na čisto dobro i čisto zlo. I ubeđeni su da apsolutno spadaju u ovu prvu grupu.

Biti rasista je biti protiv nekoga, zbog "eto tako". To je glupo, a u Srbiji pogotovo.
To što ja ne želim da se se u ulici Ivana Ribara izgradi posebno naselje za Rome iz kartonskih naselja ne znači da sam rasista - ja to ne želim zato što ne verujem državi da će da to sprovede kako treba, jer država to ne radi iz dobre namere i iz ljudskosti nego da prosto zadovolji formu. Kamendin je dokaz. Državni posao=propala priča.
Problem Srbije nisu ni Romi ni LGBTŠTJNZM ni bicilisti već živi primeri Srećka Šojića.

Nego, ja mislim da su se roditelju u Bujanovcu uplašili da će komšije cigančići da krenu školu sa boljim znanjem "padeži" od njihove dece, pa se zato bune :D

Zapravo, izvorna definicija kaže da je rasizam stav ili skup stavova gde se smatra da je jedna rasa u nečemu ili bilo čemu iznad drugih. Kad kažem rasizam, ja mislim na to. Neću da lažem da mislim da su sve rase identične u svemu. Jer ne mislim. I to je to.

E sad to što ima ekstremista u tome, koji smatraju da ne treba ostati samo na spoznavanju razlika, nego da ih treba produbljivati i čak otići toliko daleko da se pripadnici drugih rasa tlače i likvidiraju, to je sasvim druga stvar. To je ekstrem i izopačenost. A ekstrema ima u svakoj ideologiji i školi misli.
Samo što je danas popularno glumiti anđele, moralne gromade i bezgrešne pahuljice trpanjem u isti koš svih ljudi koji se ne slažu sa nečijim stavovima, pa tako čim neko danas kaže da je pomalo rasista odma se usvaja daje zao do koske i pripadnik neke ekstremne grupe. A niko da odvoji 30 sekundi da zapravo pogleda šta tačno znači rasizam. Ko kad bi, hipotetički govoreći, u hladnoratovskoj Americi izgovorio da si po političkom opredeljenju komunista i odma svi krenuli da te pljuju i tuku jer si upotrebio tu užasnu reč. Iako niko od njih ne zna ni šta tačno ona znači. Ali eto, društvo im reklo da svako ko prizna to, on je đavo i treba ga nalupati. Tako i danas sa ovim stavovima koji se ne uklapaju u PC i SJ kulturu.

Dobro, i koja smo mi to onda pasmin, ovaj, rasa, i u čemu smo mi to superiorniji od drugih rasa, a u čemu inferiorniji?

Čisto da objasnim ovim klincima ispred zgrade što arlauču prostakluke do duboko u noć, ostavljaju flaše i konzerve i ponekad šire smrad poput zapaljenih smrdljivih čarapa, i onom komšiji što baca kese sa đubretom sa terase, kao i ovome što parkira AUDI ljudima ispred garaža, i onom što nam svima pušta "muziku" na uvce, i onom što urla na ženu...lokalnog dilera ću da preskočim...

Kolektivna naselja za određene grupe su u startu dokaz da nešto ne funkcioniše u državi. Otprilike kao i zasebno romsko odeljenje. Ali i to je daleko ozbiljniji problem stanovanja od par cigančića u odeljenju.

McNulty, odluči se jesam li bezgrešan ili neobrazovan, mnogo je dve etikete za jedno veče.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=565430#p565430:xix9ysjo je napisao(la):
relja » Čet Sep 06, 2018 11:42 pm[/url]":xix9ysjo]Dobro, i koja smo mi to onda pasmin, ovaj, rasa, i u čemu smo mi to superiorniji od drugih rasa, a u čemu inferiorniji?
Pravimo bolju rakiju al imamo više peruti.
Čisto da objasnim ovim klincima ispred zgrade što arlauču prostakluke do duboko u noć, ostavljaju flaše i konzerve i ponekad šire smrad poput zapaljenih smrdljivih čarapa, i onom komšiji što baca kese sa đubretom sa terase, kao i ovome što parkira AUDI ljudima ispred garaža, i onom što nam svima pušta "muziku" na uvce, i onom što urla na ženu...lokalnog dilera ću da preskočim...
Jao batice znam kako ti je, i ja ponekad poželim da smo više nalik crncima na primer. Kod njih je toga mnogo mnogo manje nego kod nas belaca...
Mel":xix9ysjo je napisao(la):
McNulty, odluči se jesam li bezgrešan ili neobrazovan, mnogo je dve etikete za jedno veče.
Ne znam, ostao sam bez teksta.

Ne mogu Rome da zovem "Ciganima", kao sto Albance ne mogu da zovem "Siptarima", onda kada pisem javno, a ne privatno, tipa ovaj forum, tviter i sl. i kada su teme socijalne i politicke, a ne knjizevnost i umetnost. Ipak treba da postoji nekakav nivo iznad kafanskog i osecaj kada je to (ne)prikladno.

Nije da nemam dilemu, jer mi previse politicke korektnosti ponekad zvuci vise rasisticki, nego kada je nekorektno.
Neko ko je u dusi rasista moze komotno da zauzme polit. korektan stav, cime odredjenu grupu jos vise izoluje od sebe i drustva.

Vrh