Šta je novo?

Sportski događaji

Kad smo već toliko spominjali taj Golden Stejt, Ameri rešili da nas časte na Badnje veče. Voriorsi protiv Teovih Klipersa, subota, pola 10 uveče. Napokon da se odgleda jedan ceo Teov meč, ne samo najbolji potezi.
 
Barselona je pobedila CSKA kao domaćin 85 : 72, iznenađenje, ali to ruskom timu ne ugrozava prvu poziciju, sve i da Olimpijakos pobedi sutra Armani kod kuće, a što se očekuje. Veliki dodatni motiv mu je što bi ga poraz odveo na poziciju niže i otežao mu trku za prvu poziciju. Ako pobedi, onda će imati isti broj pobeda i poraza kao CSKA, 12 - 4, ali Moskovljani trenutno imaju 100 i kusur poena bolju koš razliku od tima iz Atine (Pireja). Rusi nam jesu ,,braća,, , ali ipak kada ne igra Zvezda, ja uvek navijam za slabije, a to su u ovom slučaju bili Katalonci koji sada imaju odnos pobeda i poraza 6 - 10.

Nadam se da će Zvezda sutra da pobedi Žalgiris, pa se neće izjednačiti sa njima, a trenutno ima 6 - 9 i utakmicu manje. Unikaha, koja je 10-ta, ispred 11-te Crvene Zvezde ima 7 - 9, koliko bi Zvezda imala, ako pobedi Žalgiris. Inače, Unikaha je izgubila od Valensije u ovom kolu, ali ima 19 poena bolju koš razliku od Zvezde. Naravno, ja se nadam Zvezdinoj pobedi, ali ne verujem da će biti 20 i kusur razlike, pa da prestigne Unikahu. Ali je ta pobeda mnoooogo bitna.

Takođe, nadam se da će i Fener, kome bi uz pobedu u ovom kolu i sutrašnji poraz Žalgirisa odgovarao, da pobedi Baskoniju kao domacin, pa ce i ona imati 7 - 9, ali opet mnogo bolju koš razliku od Zvezde. Pa u narednom kolu opet Zvedzi ide na ruku što će oba ta tima imati teške protivnike. Unikaha ide u goste Žalgirisu koji se nadam da će biti ljut posle poraza od Zvede i sav bes iskaliti na tim iz Malage, a Baskoniji dolazi u goste tim koji mora da čeka poraz CSKA, a da pobeđuje, ne bi li došao na prvo mesto, Olimpijakos. Znaci realno je da oba trenutna tima ispred Zvezde na tabeli izgube, a Zvezda ide u goste Efesu, timu koji joj ,,leži,, ove sezone i to je prilika da se Zvezda značajno pomeri gore na tabeli Evrolige.

Zvezdi je sada teško, po meni prelomni period, jer ima bitne utakmice u Evroligi u koliko je ona i dalje zanima ove godine, a idu utakmice u Aba ligi sa timovima koji takođe trenutno ugrožavaju Zvezdinu poziciju u Aba ligi.

U Januaru pakleni raspored, a u Februaru borba za odbranu još jednog trofeja, Kupa Radivoja Koraća.
 
Razumem komentare oko našeg novog tima i drugačije košarke koju igramo ove sezone, delim iste emocije u tom smislu, ali hteli mi to da prihvatimo ili ne - košarka se mnogo promenila u poslednjih par godina. "Šlag na torti" su po meni dopuštanje koraka pre driblinga i novi kriterijumi za nesportsku ličnu grešku. Ideja je da se maksimalno ubrza igra, da bude što više koševa i atraktivnih poteza, verovatno da bi se širem auditorijumu to dopalo i da bi se konačno klubska košarka u Evropi uvrstila u red profitabilnih sportova.

U tom smislu apsolutno je opravdano dovođenje Enisa, nakon što smo se svi uverili da je Radičević nedorastao za ulogu koja mu je bila namenjena. Davidovac jeste izneo svoje minute kvalitetno, ali ako ste primetili već poslednjih par tekmi to ne prolazi jer je već skautiran i protivnici su spremni za jači presing što njemu ne odgovara. Enis je dečko prototip modernog košarkaša, ima telo od milion dolara i ako Bog da imaćemo u njemu novog Đenku (mislim na ulogu na terenu, naravno ne na emotivnu povezanost).

Naši spoljni igrači sa izutetkom Tejlora jako loše barataju sa loptom (Lazić, Dangubić posebno, a nisu sjajni ni Dobrić i Feldein) a posebno ako se uzme u obzir asistiranje iz driblinga, a ne samo igra 1 na 1. I onda se sve svede na šut spolja, ako nas krene super, ako ne kanal. Ja se nadam da će Enis doprineti svojom brzinom i prodorom da tu napravimo pomak i da budemo teži za skautiranje. Očekujem i u odbrani njegov doprinos, jer ipak Ročesti ni kad se trudi slabo šta može onako slabašan da odbrani.
 
Veeeeeeeeeeeeeelika pobeda!!! Mnogo veća nego što se misli i krupan korak. Možda se u ovom kolu pozicija na tabeli neće promeniti na bolje, ali u sledećem hoće sigurno. Sada hrabro na Efes i da se čekaju porazi trenutnih konkurenata, a za očekivati je da tako bude. A pre toga, duel sa Budućnosti, gde se takođe ima veliki imperativ pobede, pošto je Zvezdi za petama, a i pobedila je u prvom delu sezone kao gost.

Posle Efesa, Cedevita, sa kojom Zvezda ima sličnu priču i ambicije kao sa Budućnošću. Posle toga paklena nedelja Evrolige, Himki, pa Makabi. Onda jedini tim gde malo može da se prištedi snaga, to je MZT. Posle toga opet pritisak, Olimpijakos - koji čekamo da konačno padne u beogradskom hramu košarke, posle njega duel sa najljućim rivalom, Partizanom, pa opet Evroliga sa Baskonijom. Sve pobede neće biti sigurno, a voleo bi ja lično. Raspored do Baskonije je paklen.

Najteže će svakako biti sa Olimpijakosom, koji vodi bitku za prvo mesto sa CSKA.
 
Tabela posle ovog kola izgleda ovako:
W L +/-
1. CSKA Moscow 12 4 147
2. Olympiacos Piraeus 12 4 43
3. Panathinaikos Superfoods Athens 11 5 44
4. Real Madrid 10 6 101
5. Fenerbahce Dogus Istanbul 10 6 96
6. Zalgiris Kaunas 10 6 2
7. Khimki Moscow Region 9 7 -27
8. Maccabi FOX Tel Aviv 8 8 -29
9. Baskonia Vitoria Gasteiz 7 9 -11
10. Unicaja Malaga 7 9 -57
11. Crvena Zvezda mts Belgrade 7 9 -64
12. FC Barcelona Lassa 6 10 40
13. Brose Bamberg 6 10 -96
14. Valencia Basket 5 11 -38
15. AX Armani Exchange Olimpia Milan 4 12 -75
16. Anadolu Efes Istanbul 4 12 -76

Ako Baskonija i Unikaha izgube, a Zvezda pobedi u sledećem kolu, pomeriće se dva mesta, na devetu poziciju. A izvesno je da oboje izgube. Kako CSKA ima za protivnika Armani i tu se očekuje pobeda, a Olimpijakos će verovatno juriti pobedu protiv Baskonije. A nadam se i da će sada ljuti Žalgiris posle poraza od Zvezde da juri pobedu protiv Unikahe. A Zvezdi sve to odgovara uz pobedu koja je realna, pošto za protivnika ima Efes, koji je kao domacin u prvom delu sezone dobila velikom razlikom i ubacila 100 poena. Naredno kolo jednostavno ,,mora,, da se iskoristi. Posle toga ide serija teških protivnika.
 
Pitanje je šta je bolje?

Da li da juri (i troši se) 8 mesto ili da odmorno dočeka kraj ABA lige. Ne zaboravimo da je osvajanje ABA lige jedini način da se igra Evroliga sledeće sezone.
 
Od boljeg plasmana u Evroligi može samo da bude bolje. Utakmice u Aba ligi, tj. protivnike, ako ne računamo Partizan, Budućnost i Cedevitu, sve sa pola snage može da dobije.Tada treba štedeti nosioce igre, osim naredne dve naredne utakmice, protiv Cedevite i Budućnosti i naravno Partizana koje moraju da se dobiju i da se poveća razlika na tabeli u odnosu na njih. Onda bi se imala zaliha u slučaju kiksa iz nekog razloga(nikad se ne zna). Ali...na sreću Zvezde, umorni su i oni, takođe igraju evropsko takmičenje, Evrokup, imaju za cilj Top 16, za koji se očigledno bore, pa ni oni neće biti kao ni Zvezda u punoj snazi. Ali i oni veruju da mogu da osvoje Aba ligu, jer naravno ne verujem da ce bilo koji od njih osvojiti Evrokup, pa tako igrati u Evroligi sledeće godine. Verujem da Partizan Evrokup više ne zanima ove godine, oni ce sve što mogu da usresrede da naprave što bolji rezultat u Aba ligi, eventualno osvoje Kup Radivoja Koraća ili Prvu ligu Srbije. Što se tiče Cedevite i Budućnosti, njih more iste brige kao Zvezdu, između ostalog umor, pa tu nisu u prednosti što se tiče Aba lige. Zamršeno u svakom slučaju.

Sve može, pod uslovom da se osvoji Aba liga. Prioritet se zna, a drugo šta bude.
 
Polufinale ABA lige je u drugoj polovini marta, a finale ABA je u prvoj polovini aprila.

Poslednje kolo Evrolige je 5-6 aprila, tj, poslednja 4 kola Evrolige se poklapaju sa najbitnijim utakmicama za Zvezdu.

Pitanje je kako će stranci igrati u tom periodu. Ne znam kakvi su im ugovori, ali kapiram da će otići na kraju sezone, pa je pitanje kako će odigrati finale ABA lige.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=505993#p505993:1svxhhkj je napisao(la):
Blade » Sub Jan 06, 2018 11:16 am[/url]":1svxhhkj] Verujem da Partizan Evrokup više ne zanima ove godine, oni ce sve što mogu da usresrede da naprave što bolji rezultat u Aba ligi, eventualno osvoje Kup Radivoja Koraća ili Prvu ligu Srbije.

Pa normalno da ih ne zanima kad su ispali :lol: :grand:

Nego, gde su nam Grobari ovde, samo mi Cigani palamudimo 8)
 
Vidiš, to sam prevideo kada sam pisao post, na to sam sasvim zaboravio! :bash: Ali ništa se ne menja! Oni sada imaju, narednih mesec dana, vremena, jer će igrati po jednu utakmicu nedeljno, dok ne počne kup, biće odmorniji za te utakmice koje idu, spremniji i sigurno će popraviti svoju poziciju. Kada dodje međusobni duel u Aba ligi, biće spremniji Partizan za Zvezdu, nego Zvezda za Partizan, koja će biti izmorena evroligaškim utakmicama. Naravno, utakmica sa Partizanom je nešto specifično, neretko se dešavalo da autsajder pobedi, a pobeda u tom meču je velika uvek. Po meni, utakmicama sa Budućnošću, Cedevitom, a posebno sa večitim rivalom, mora da se pristupi evroligaški.

Dule,
Aba liga je prioritet, to pa sve ostalo. Valjda trener zna kako će. Svako mesto više u Evroligi znači, ne samo zbog mesta, nego i zbog drugih stvari, ali sve pod uslovom da se i sledeće godine obezbedi mesto u elitnom takmičenju.

Enis se popravlja, to me raduje, Davidovac naravno, polako iz sporednih prelazi u glavne aktere, a neke takve potiskuje. Sinoc je jednog od takvih, Feldina, odmenio majstorski, kako valja, a koga nikako nije htelo. Mislim da će to mesto igrača koji ,,razdrmava" tim ovako nekako da se popuni, ali centar i dalje fali.

Zvezda sada ima...Feldin, Lesor, Ročesti, Enis...4 stranca...I da je došao Odžo, to bi bilo 5. Antića naravno neću računati kao takvog, jer niti Makedonce smatram nacijom, niti se Pero tako deklariše. Ja bi voleo najviše da vidim kao pojačanje nekog domaćeg centra.
 
Šta god uradili danas, nama je prioritet svih prioriteta polufinale ABA za 2 meseca. I da ih razvalimo 20 razlike večeras (što ne očekujem) opet ista meta isto odstojanje. Probati da se pobedi, ali biti svestan da je sve ovo samo zagrevanje. U tom nekom smislu čak i poraz večeras i padanje na 2 ili 3. mesto, može Đetiće i Sokiće da malo opusti u smislu, da ipak mogu sa nama. Pa da im se to posle obije o glavu.

Naravno ja ću dodatno osedeti za svaku izgubljenu loptu i svaki naš promašaj, ali dok ne krene adrenalin da napišem šta je realno. :)
 
Pa nije ista meta, isto rastojanje, treba biti prvi u regularom delu i imati prednost domaćeg terena u oba duela u PO.
 
Zvezda večeras ima veliki imperativ pobede. Prvu utakmicu je izgubila na svom terenu, a dug sada mora da se vrati. Taj poraz od Budućnosti iz prvog dela može da se opravda nekako samo večerašnjom dobrom igrom, zalaganjem za tim i pobedom na kraju.
 
Moram da kazem...Budućnost je igrala odlično, dala svoj maksimum, imala u sreće u šutu...A da je Zvezda samo malo bolju organizaciju u 3-4 situacije, pobedila bi i takvu Budućnost. A ovo nije najviši nivo na kom Zvezda može da igra. Idemo dalje...Ništa nije izgubljeno, ima vremena za popravni. Sada treba da se okrenu Efesu u borbi za poziciju u Evroligi.
 
Oni sada znaju da mogu da pobede Zvezdu, mislim na Cedevitu i Budućnost, nema više one Crvene Zvezde od prošle godine koja je daleko jača od svakog drugog tima u Aba ligi i prava je šteta što taj tim prošle godine u Evroligi nije više dobacio, a mogao je. Oboje imaju cilj da se vrate u Evroligu, za Cedevitu nije bilo tako davno, a Budućnost je zaboravila kako to izgleda. A čisto sumnjam da će i jedna od njih osvojiti Evrokup, pa tako ući u Evroligu. Svesni su oni da je Zvezda i dalje najveći favorit za titulu Aba lige, ali su svesni i da nije jedini.

Zvezda ima direktan duel sa Cedevitom, gde pobedom može da je ostavi korak iza sebe, pa sve i da ostale duele oboje pobeđuju do kraja. Budućnost mora da kiksne bar dva puta do kraja ligaškog dela, da bi bila korak iza Zvezde, a da Zvezda pobedi sve do kraja.

Tabela trenutno izgleda ovako:

Team W L T D
1 BUD 13 2 28 126
2 CED 12 3 27 127
3 CZV 12 3 27 117
4 MOR 8 7 23 -50
5 FMP 7 8 22 29
6 PAR 7 8 22 22
7 ZAD 7 8 22 -2
8 IGO 6 9 21 -34
9 CIB 6 9 21 -63
10 MEG 5 10 20 -19
11 OLI 5 10 20 -67
12 MZT 2 13 17 -186


Mornar, FMP, Partizan i Zadar su borci za 4 mesto, koje vodi u plej-of. Igokea i Cibona, imaju manje šanse za to, a Mega, Olimpija i MZT se bore za opstanak, sa tim što MZT ima najveće šanse da ispadne iz lige. Mada ima još dosta da se igra, ko zna. Cedeviti i Budućnosti je ostao i međusobni duel, gde bi nama Zvezdašima više odgovaralo da pobedi Cedevita, a ima još timova koji su realni da joj nanesu još jedan poraz. Partizan i veoma ove vezone nezgodni Mornar, pa i FMP.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qQSL_EQCO1M[/youtube]

To je taj igrač koji treba Zvezdi. Sada ga neće dati, pošto se FMP bori da uđe u plej-of ABA lige, a i za, očigledno neko mesto u Evrokupu naredne godine. Ali sa njim, Zvezda bi bila skroz drugi tim.
 
Pala Cedevita u ,,Pioniru,, , tako se igra. Napravljena ze zaliha u poenima, pa i uz opuštanje u pojedinim momentima, štednju snage, došlo je do pobede. Ali ovo je totalno druga igra od one protiv Efesa i Budućnosti, kao da sam gledao dva tima.
 
Crvena Zvezda - Cedevita
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=coQnYXAMZr0[/youtube]

Igokea - Partizan
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2QHDCCUpwiQ[/youtube]

Zvezda više nema pravo na kiks u ABA ligi, u koliko misli da posle ligaškog dela bude prva. Da se nadamo da će Cedevita pobediti Budućnost u međusobnoj utakmici i da će Podgoričani kiksnuti bar još jednu. A za protivnike do kraja imaju i Mornar, Partizan i FMP, koji se bore za 4. mesto, koje vodi u Playoff, pa će ih valjda neko od njih pobediti.

A u Evroligi će Zvezda teško da napreduje mesto više, jer sada ima isti broj pobeda i poraza sa Unikahom, ali lošiju koš razliku. Unikaha igra sa Armanijem kao gost, ali je naravno i kao takva favorit, a Zvezda za protivnika ima, veoma nezgodnu ekipu, Himki. Mada ko zna, možda Armani i iznenadi.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=y2ixZ-6VCKo[/youtube]

Realna je pobeda večeras...A ako bude, biće velika kao dvorac, jer u slučaju poraza šanse za Top 8 će postojati skoro pa samo u teoriji. A pobeda produžava nadu. Ovo je paklena nedelja, posle Himkija u goste Makabiju, gde će biti veoma teško. Posle toga MZT u Aba ligi, prilika da se igrači malo prištede, a ipak dodje do pobede koja ne mora da bude 20 ili 30 razlike, samo neka bude.Da bi se nakon toga dočekali Olimpijakos u Pioniru, pa Partizan, a sa koliko-toliko odmornim igračima. Dugo se čeka da se sruši bratski grčki klub, a večiti rival je priča za sebe, nad kojim pobedu ništa ne može da zanemi. Posle će već biti lakše.
 
Pobeda je bila realna, ali sa ovakvom igrom - NE. Dobar početak, prva, druga četvrtina, treća onako na prstima, ali četvrta...Ekipa kao što je Himki, a sa jednim raspoloženim igračem (Ročestijem), ne može da se pobedi. Šteta, ovo je bila prilika. Sa Makabijem u gostima, biće mnogo teže. A ovakvi pred Olimpijakos, bolje da ne izlaze.

Možda ću biti pregrub, ali ako se ni protiv Makabija, ni protiv Olimpijakosa ne ostvari pobeda, Zvezdu Evroliga ove godine može slobodno više da ne zanima i može slobodno svim snagama koncentriše na Aba ligu i Kup Radivoja Koraća, koji mora da se odbrani, pa i na račun nekog kiksa Evroligi svakako, zna se šta je bitnije. Čak i na račun nekog poraza u Aba ligi, ako treba. Bitno je da se uđe u plej-of, pa i ne mora sa prvog mesta, posle će se drugačije postaviti stvari kada krene direktna borba za trofej Aba lige, ali kup mora da se odbrani.
 
Ma, ništa od EL, Budućnost danas dovela Doelmana, jasno je na šta treba svu energiju usmeriti.
 
Ako još uvek može da se dovede neki igrač...

Pogledaj Himki...Oni imaju igrača koji ,,razdrmava,, ekipu, to je Šved. Čovek je tu da podigne ekipu kada padne. Zvezda takvog nema, a imala je u prošlim sezonama. Onda (znam da se ponavljam), Zvezda nema centra, kojeg na silu na tu poziciju ugurani Lesor, ne može da igra. Klasičnog centra u slučaju izmene, može da igra jedino Bjelica, a kada je taj klasičan centar koji bi došao u igri, Bjelica može da bude četvorka. Milko odlično igra na obe pozicije (4 i 5), ali on je zamena za obe, a ne oslonac. Antić je četvorka. Lesor može da bude odlična četvorka, kada bi popravio šut. Ovako je ni 4, ni 5. Ima skok i to mu je jedina izražena košarkaška vrlina, ali imaju ga i drugi. Onače njegova konstitucija je za krilo i krilnog centra.

Jovanoviću treba davati šansu na ,,slabijim,, utakmicama. Kao na ovoj sa MZT - om koja ide. Da mu se da veća minutaža i on će možda biti igrač za sledeću sezonu, gde bi mogao da ima zapaženiju ulogu.

Najveći promašaj sezone je Radičević, koji se nikako nije ukopio u tim. Njega poslati na pozajmicu nedge, ako ga neko uopšte hoće.

Treba dovesti još neko pojačanje, dok još ima šanse. Svaki trofej je veliki, ali najbitnija je Aba liga, jer vodi u Evroligu, a i sve što ide sa tim.

Budućnost je dobila krila i to sa pravom. Može se reći da su, pa ništa manje favoriti za titulu od Zvezde, biće tu teška borba.

Ali nešto mora da se preduzme po pitanju pojačanja, ako može.
 
Večeras Makabi. Biće teško, pošto su oni popravili svoju igru, domaćini su, Zvezda bez treninga,...Ništa joj ne ide na ruku što se ovog duela tiče. Velika prednost nekih evroligaških ekipa je što putuju organizovanim letovima, a Zvezdini košarkaši putuju redovnim linijama. To oduzima puno vremena koje bi moglo da se iskoristi za odmor i treninge. Nisu oni ni Marsovci, ni Goldent Stejt Voriorsi. Nisu nepobedivi za Zvezdu, ali pod uslovom da ne igra na nivou kao protiv Himkija, a protiv Efesa da ne govorimo.
 
Loša igra, loš rezultat i na sve to povreda Feldina. Mzt će da izgura i druga postava, ali kako na Olimpijakos i Partizan? Biće teško...
 
Vrh