Šta je novo?

Sportski događaji

Sreća, između prethodne i te utakmice, ima 4 dana bez, pa dan utakmice. A prethodni protivnik Zvezde je Split u Beogradu. Znači ima vremena da se ekipa spremi u svakom smislu.

Večeras sve karte na sto, na obe strane terena, nema kalukulisanja, ako je zbog bilo čega u prethodnoj utakmici bilo, nadam se Nedoviću u sastavu. Kao da je zadnja utakmica u sezoni, za vikend je Mornar, bice vremena za oporavak ekipe, onda tek u četvrtak sa Makabijem u Pioniru.

Moranje je pobeda, jer samo tako Zvezda ostaje u top 6 zoni Evrolige.

Mornar ce se pocistiti s drugom postavom. Najgori su u Aba trenutno. Dakle veceras na sve ili nista, bez kalkulisanja.

Nisam ja to rekao, niti sam izmislio da je Sferopulos to rekao. Rekao je jasno i glasno "Nije lako kada imate ptotivnika sa ovakvim procentima šuta", a protivnik imao slabiji procenat i za dva i za tri od tebe.

Elem, nešto važnije:

Misliš važnije ZA TEBE? i to je u redu.

Ti košarku ne razumeš najbolje., zato ovakve izjave daješ i mnogo šta osporavaš. Evo objasniću ti zašto...

Oni jesu imali nesto malo slabiji procenat za 3 od nas, ali su imali dobar. Procente 60 za 2 i 48 za tri, možeš nazvati dobrim i to je strogo ocenjeno. I da ih nazoveš odličnim, nečeš pogrešiti. A drugo, oni su više puta šutnuli na koš. Nećemo sada širimo priču zašto su oni više puta šutnuli na koš, naravno zbog Zvedzine lošije odbrane. Samo na taj šut da se fokusiramo i izdvojimo.

Ovo je Zvezdino:
1737103957328.png

Ovo Fenerbahčeovo:
1737103998288.png

Fener je trojakama postigao 51 poen, Zvezda 33, znači Fener 18 više. Zvezda bolja za 2 - 42, a Fener - 30. Zvezda 12 više. Slobodna bacanja, Zvezda - 16, Fener 15. Zvezda 1 poen više. I to je, taj šut za 3, neću da kažem ono što je odličilo, ali je bio mnogo važan i veliki faktor. Mogli smo i mi da imamo još bolji procenat za 2, koji bi kompenzovao drugi faktor u kome su oni bili bolji i možda pobedili na kraju, a to je da smo jos 3 suta za 2 pogodili, da smo bili na 24/32, odnosno 77%.

Nije isto 50% za 3 poena, a sutnuo sam 2, pogodio 1, ukupno 3 poena iz toga. I sutnuo si 6, a pogodio 3, 9 poena iz toga. A za 2 sam sutirao 3/4, 75%, 6 poena + ona 3 ukupno 9. A ti 1/3, 33%, ukupno 2 poena iz toga + onih 9 za 3, ukupno 11. Procenat je isti, u jednom, a u drugom sam ja bolji, ali učinak nije takav. Nego si ti bolji u tome.

I onda ja kazem na primer: ,,Tribi me je ubio trojkama", pa ti kažeš: ,,Šta ovaj Blade priča, imali smo isti procenat ui tome, kao sam ga bre ubio???" Bez obzira što nam je procenat isti, ti si bio mnogo produktivniji u tom segmentu, nego što si u drugom zaostao.

E to sto sam ja za 2 imao 75%, a ti 33%, na kraju nije važno. Pobeđuje ko je postigao više poena, u ovom slučaju ti. Jer si postigao 11 poena, a ja 9. A tvojoj pobedi je najviše doprineo tvoj sut za 3 poena, iako smo imali isti procenat.

U statistici sve stavke moraš da gledaš, zato i služi.

Сигуран сам да ће се момци скупити за вечерас и да ће се играти као да је ПО. Е сад, питање је да ли ће то бити довољно, Монако је уз Грке највише показао у сезони, та 3 тима одскачу. Угл то тако бива са екипама као што је наша, зјбвш се против (условно) слабијих, а после се као тргнеш, јер си потрошио тај неки мини-кредит и осећај самозадовољства и онда како нека спортска правда налаже, изгубиш као казну за пређашњи приступ.

Ja sam i dalje u velikoj euforiji zbog pobede, pa ne mogu da komentarišem nešto mnogo.

BRAVO ZVEZDO !!! BRAVO ZVEZDO!!! BRAVO ZVEZDO!!!

Jesu ovo bile dve utakmice u duplom kolu kod kuce i naravno da se i dalje žali za porazom od Fenera, ali i 1-1 u duplom kolu, makar i kod kuce, a iz duela sa dva favorita za trofej Evrolige, u najmanju ruku je dobar rezultat. Zvezda ima 13-9 i sedmo mesto, a timovi na pozicijama 6, 5 i 4 imaju isti broj pobeda i poraza. Pa i 3. koji je Pariz, očekuje se da će da izgubi od Fenera u zaostaloj utakmici, mada bi ja, iskreno, voleo obrnuto.

Kasnije će biti više reči o ovoj utakmici, a i kompletnom kolu...

Zvezda je odigrala losu prvu četvrtinu, tačnije u njenoj završnici dozvolila puno poena na brzinu. Druga četvrtina je bila poenterski produktivna, odbrana dobra, uz koju glupost manje na kraju mogla je bolje i da se otišlo sa većom prednošću na poluvremenski odmor od 2 poena. Treći period je bio napadacki produktivan na obe strane i losa odbrana takođe na obe strane, tako izgleda duel dve klasične napadacke ekipe. Monako je tu četvrtinu dobio 23:26 i imao ukupnu prednost 59:60. Četvrta četvrtina je obilovala usponima i padovima u napadu na obe strane, na momente dobrom, a na momente nikakvom obranom na obe strane. Čak se Monaku bila nacrtala pobeda, ali uspeo je da izjednaci hladnokrvni Kenan, kada je trebalo. Odbrana zadnjeg napada Monaka od strane Zvezde bila je dobra, mogao je Majk Džejms, veliki košarkaški majstor i da pogodi tu zadnju trojku, bez obzira što je na njemu odigrana dobra odbrana, ume on to. Generalno igrači Monaka su umeli večeras da pogode teške dalekometne šuteve i kada su bili dobro branjeni. Konkretno ne i Majk Džejms, on je postigao 14 poena, 6/8 za 2, 2/4 slobodna bacanja, i neverovatnih 0/7 za 3 poena. Na kraju u tom periodu, bilo je 17:16 za Zvezdu. Ukupno - 76:76 i produžetak je mogao da počne. U kome je Zvezda bila koncentrisanija i strpljivija, prave izmene u potrebnim trenucimapobedila 12:6, ukupno 88:82 na kraju. Velika pobeda, protiv jednog od timova koji pretenduje na trofej Evrolige je upisana.

Monako je imao više suteva na koš i za 2 i za 3 poena, Zvezda 8 više izvedenih, a i 8 više pogođenih slobodnih bacanja, a i u sutu za dva je iako ih je imala manje, bila produktivnija, za 3 Monako produktivniji, bez obzira na veći broj suteva:

1737164799973.png

Oba trenera nisu koristila po dva igrača, kod Monaka su poeni bilo bolje raspoređeni, kod Zvezde su se 3 igrača mnogo izdvojila, Petrušev (29), Kenan(20), Bolomboj (15), ostali od duplo manje, pa još manje, neki nisu ni postizali poene, dvojica tačnije, iako su ulazili u igru.

Velika pobeda, sveukupna skor 13-9 je iznad ocekivanja za ovaj deo sezone, može da se popravi, čak šta više, nadanja tome su sa obzirom na sledećih nekoliko protivnika realnija, nego što nisu, naravno ako pristup bude pravi.

Do kraja Februara, Makabi, gde je Zvezda blagi favorit, pa derbi, gde moze da bude svasta i zavisi sve od svega u trenutku, ali motiv mora da bude veliki, onda duplo kolo u kome je jedno gostovanje, drugo domacinstvo, a dva tima protiv kojih se isto uz pravi pristup očekuju pobede i za kraj Februara, a posle kup i reprezentativne pauze, će valjda Zalgirisu biti vraceno za onaj poraz iz prvog dela sezone, a u punoj Areni, a pre koga se naravno nadam će ,,Žućko" produžiti svoj boravak na Kalemegdanu bar još godinu dana:

1737164835409.png

Od ostalih, a paralelno sa Zvezdinom utakmicom u ovom kolu, Vitrus i Baskonija su odigrali Zvezdi na ruku, ostali nisu.

1737164863103.png

Tabela izgleda ovako posle ovog kola:

1737164932521.png

Broj onih koji imaju pozitivan skor se skracuje Zvezdin sledeci protivnik u Evroligi je Makabi, kome bi Zvezda, ako bi pobedila, što je realno, ugasila i teoretske šanse za doigravanje. A to ne znaci da će pobeda sama od sebe doci, sa velikim oprezom i ozbiljnoscu tom protivniku mora da se pristupi i da se takav bude tokom cele utakmice, ako se pobeda želi.

Zvezda je protiv ekipa iznad sebe na tabeli bila uglavnom uspešna, a sa ekipama ispod, više neuspešna, do sada.I opet u sledecem kolu, Zvezdi ce biti bitno da svoje protivnike, A Zvezdine konkurente, pobede Zalgiris, Asvel i Virtus. Imam osecaj da vec nekoliko kola bas te ekipe budu one koje treba da odigraju Zvezdi na ruku. Ima i drugih čiji rezultati trebaju Zvezdi na ruku, ali ova 3 su najvažnija.

Vrh