Za manje od 24h nas čeka 3. ovosezonski košarkaški večiti derbi. Ovaj put, domaćin je Partizan, a kao i na prošlom evroligaškom večitom derbiju, biće mali deo odvojen za gostujuće navijače.
Evo rezultata večerašnjih mečeva, prvog dana ovog kola Evrolige;
Bajern je pobedio Žalgiris, moglo je da bude obrnuto, ne bi bilo iznenadjenje, kao što nije ni ovo kako je bilo. Alba je konačno upisala pobedu, protiv Makabija, a sada mi je poraz koji je Zvezda doživela u prošlom kolu još više pao, ta utakmica na kraju će mnogo da košta. Baskonija se neda, upisala je pobedu protiv Barselone i pokazala da jos ne odustaje od play-in-a. Armani je bio Panatinaikos, što je zakuvalo situaciju u F8 zoni. Pariz je pobedom nastavio da bude najveće iznenadjenje ove sezone u Evroligi i odaljio Avel od play-in-a. Od svih ovih rezultata, Zvezdi je više odgovaralo da je Žalgiris dobio Bajern, ostalo, više-manje, ispalo je na ruku.
Sutra se igra:
Nadam se pobedi Virtusa, a valjalo bi da Monako zaustavi zahuktali Real.
Da se vratim na Večiti derbi. Obe ekipe imaju svoje mane, ali i svoje prednosti. Partizan igra brže napadački, protok lopte je bolji. Po procentima je tu nedge sa Zvezdom, što se tiče preciznosti, ali...Zvezda nema igrača koji je toliko siguran šuter, kao što ima Partizan. Zvezda može da ima 3 sutera, koji će da razvale, a može da neće nikoga. Primer je Ajzea Kenan ili Jago dos Santos, koji mogu da ubace 3 šuta preko ruke za redom, a mogu i da promaše 3 otvorena šuta za redom. Glavni razlog što je prošli evroligaški derbi izgubljen je što je Zvezda imala jednog jedva poluraspoloženog spoljnog igrača, Nemanju Nedovića, ostali skoro neprimetni.
Sa obzirom da su Zvezdini spoljni igrači uglavnom defanzivne rupe, moraju da imaju dobar doprinos u napadu, odbrana će biti oslonjena najviše na četvorke i petice, a čiji je i napadački doprinos veoma potreban i biće mnogo opterećeni, posebno Filip Petrušev i Džoel Bolomboj, moraće i trojke - konkretno mislim na Rokasa Gidraitisa, Nikolu Kalinića, Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, da preuzmu jedan deo tereta odbrane. Sa igrom koš za koš, mislim da nije dobro rešenje, potrebna je čvrsta odbrana i da se protivnik svede na što je moguće manji broj poena, po cenu da i napad malo trpi. Partizan će svakako ići na svoju dobitnu kombinaciju, a to je veliki broj poena, što Zvezda mora da spreči jakom odbranom.
Napad mora pametno, potrebna je kreacija i nadam se da će šut ovaj put da služi. Solo rešenja i poeni na mišiće će teško biti rešenja za celu utakmicu.
Potrebno je da se izmene pravovremeno vrše i da se prazni hodovi što pre seku, dobrim izmenama ili tajm-aut-ima.
Dosta će da zavisi od sudijskog kriterijuma. Teško da će da se pusti čvršća igra, očekujem domaćinsko suđenje Partizanu, čemu mislim da Zvezda može da se prilagodi. Odnosno, sviraće se svaki kontakt, što znači, biće više faulova.
Čak me i navlakačko suđenje 60:40 za Partizan ne bi iznenadilo i nije da ne očekujem, to se dešava u drugim utakmcima i drugim ekipama. Kao i Obradovićevo skakanje na sudije kako on zna, tokom celog meča. Zvezdini igrači idu u najneprijateljskiju atmosfefu u kojoj mogu da budu. Lično vređanje sa tribina je odavno prihvaćeno kao folklor derbija, dešava se na obe strane i ne sme da bude prepreka i da utiče na igru. Ali biće i horskog vređanja članova porodica i drugih niskih udaraca, na meti će naravno najviše biti Nemanja Nedović, Filip Petrušev i Miloš Teodosić. Oni iznad svega toga, na utakmici moraju da se izdignu.
Sve navedeno u odeljku iznad ovog, ako Zvezda doživi poraz, neću da uzimam kao opravdanje. Čestitaću pobedu, kao što sam posle prošlog evroligaškog derbija uradio. Ekipa koja želi u F8, sa takvim pritiskom mora da ume da se bori. Ovo će biti veliki test, do sada najteža utakmica u sezoni. A biće ravna finalu Evrolige, u to sam siguran.
Zvezda je pod većim pritiskom pobede i ne baš u dobrom momentu, poraz bi je odgurao još niže, a pobeda, ne samo podigla na tabeli, nego bi bila veliki zamajac za narednih nekoliko, takođe mnogo bitnih utakmica. Pobeda je više moranje Zvezdi, nego Partizanu. Partizan je u boljem momentu, bolje rezultate ima u zadnje vreme, manji je pritisak pobede za njega, igra na svom terenu...Po večini parametara je blagi, ali favorit u ovom meču.
Bilo je dovoljno vremena da se za derbi fizički i psihički pripremi i očekujem reakciju ekipe, pored svih navedenih otežavajućih okolnosti, a i zbog pretodnog poraza i velike važnosti ove utakmice. Neću da kažem da će ova utakmica odlučiti, naravno da neće, u Evroligi ima posle još 10 kola, to je mnogo, a za 2-3 kola može da se promeni mnogo, ali će dobrano uticati na dalji tok sezone, ne samo u Evroligi.