Šta je novo?

Sportski događaji

Niti sam ljubitelj nekog manje poznatog kluba, niti je bilo koji od tih klubova manje poznat bilo kome ko prati košarku.
Ljubitelj sam Zvezde, kako ti to klasifikuješ, mada ne znam da li je ljubitelj prava reč.

Alternativa je bila da se dugovi plate. Zamisli. Dugovi koji su bili otprilike koliko FK kvartalno troši danas.

Al dobro, prosečan srbin želi istinu samo ako je u skladu sa njegovim afinitetima, inače je ona rastegljiva.

Ako sam ja taj prosečni Srbin u tvojoj prici, onda ne da grešiš, nego grešiš silno, što bi rekao petao Sofronije u crtanom filmu. Ali ja ću tebi da kažem i zašto grešiš, a ne kako si ti uradio.

Pre neko veče se na primer mogao uzeti umor od Evrolige kao glavno opravdanje za poraz od Dubaia, koji jeste postojao i mnogo otežavao sve. Ali da li je to bilo jedino ograničenje koje je postojalo i da li je moglo da se odigra taktički bolje - moglo je. A nije. Zato sada imamo ne samo poraz, nego i povređenog Nedovica. Nedovic i Bolomboj su morali da budu van 12 za tu utakmicu, čak i nekima da se minutaža smanji, a nekima da se da više. Odbrana ne postoji, Braun na klupi, koji je doveden da pojača istu, ne ulazi u igru - to je mnogo gore od umora. Bilo je još takvih grešaka. A meni kao meni, više bi se svidelo da je umor i samo umor bio jedini razlog poraza i da može da se kaže: ,,Svi su dali sve od sebe, ali protiv umora se nije moglo", ali nije. Istina je da je utakmica bez obzira na umor taktički mogla da se pripremi odigra bolje, a da li bi ti bilo dovoljno za pobedu, možda bi, možda i ne, to je sada ŠBB-KBB. Mogu ja da imam afinitete prema Zvezdi koliko hoćeš, ali ako sam primio 50+ poena za poluvreme, sve i da sam imao suđenje sa nekoliko grešaka na moju štetu, razlog za poraz je u skoro svakom slučaju ovo prvo, odnosno odbrana koju sam loše igrao, a ne drugo. A lakše je da bude drugo i meni bi se više to kao razlog svidelo. Ali zbog toga nikada neću reći da je i istina. Kada nešto ne odigraš dobro - istina ti se često ne sviđa, ali to je tvoj problem i moraš da je prihvatiš onakvu kakva je, a ne da izmisliš onakvu kakvu bi ti želeo da bude i sam sebe prvo u to ubediš, pa kreneš da ubešuješ i druge. Neko to ume i praktikuje, ja ne umem.

Da, bila je alternativa da se plate dugovi, da znani i neznani ulete sa novcem i ispoplaćaju sve staro i daju pare za novo. Kad imaš para, takve stvari generalno lako idu, samo što tada država, ni bilo ko drugi nije hteo ni da da pare Zvezdi, ni da uradi ostale stvari. I 3 opcije koje su ostale su: bankrot i osnivanje kluba naslednika koji bi krenuo iz najniže lige, totalno gašenje kluba ili UPPR. Ovu drugu opciju su mnogi priželjkivali, ne samo crnokošuljaši, samo, izjalovila se.

Rekoh, dobiće ih grobari...Iskreno nisam očekivao baš +31, svaka čast, bilo koju ekipu u Evroligi pobediti sa tolikom razlikom u kom god momentu i stanju, to treba umeti.

Pariz - Efes, ocekivao sam egal, što i jeste.
Armani očekivano vodi protiv Albe i upisaće novu pobedu.
Baskonija sa Olimpijakosom, junački se bori, malo i prednjači. Iznenađenje je vrlo moguće.
U Madridu egal nisam očekivao, ni ovoliki broj poena na obe strane u ovom periodu utakmice. Napred Makabi.

1736888966926.png

Prilozi

• 1736888426112.png
    1736888426112.png
    57,4 KB · Pregleda: 24
1736891791957.png

Za večeras, gotovo, drugi deo ovog kola se igra sutra. Malo je falilo za dva iznenadjenja, to su poslednje dve utakmice na listi.

Не зовите Звезду и Партизан "близанцима".

Не зовите своју земљу "Србистаном".

Не зовите Хрватску "Лијепом њиховом".

Будите културни људи у најмању руку средње-високог културног нивоа.

Напред Звезда! Нека живи Партизан.

Sezona 2014 / 2015 C. Zvezda
a pa ne, sad će tribi da kaže da se u toj sezoni takmičila crvena zvezda beograd, a u narednoj ponovo crvena zvezda. i naravno da zatraži pokrivanje 17b od režije pokojnog sos kanala. kao što istorija svedoči, vazda pravni i pravedni vladan tegeltija je demonstrativno otišao onomad kada je taj medij pao u ruke popularnog tv radoice milosavljevića...

Ko je bio prvak 2015.?
Crvena Zvezda, prvi put.

image.png.253b88ac7d37483d35571ee0ba51bca0.png
Duško Ivanović će valjda da ispraši Andreu Trinkijerija, što za Zvezdu rezultatski nije toliko važno, koliko je važno da Bajern dobije Monako i da Barselona dobije Panatinaikos. Jer u slučaju pobede, Zvezda prestiže svog večerašnjeg protivnika, Fenerbahče, na tabeli svakako, a poravnala bi se sa Monakom i Panatinaikosom po broju pobeda i poraza u ovom scenariju. Prestići ih neće , jer imaju mnogo pozitivnu koš razliku. Jedino, ali to je teško realno da se desi, da oba dožive neverovatno velike poraze, a Zvezda da pobedi isto tako, najubedljivije u ovoj sezoni. Onda u drugoj utakmici dvokola Zvezda igra sa Monakom, a Panatinaikos sa Baskonijom. Da se ništa od ostalih ne potrefi na ruku, a u slučaju obe pobede, biće na 4. mestu, a ako dodje na ruku da bilo kako izgube svi koji treba da izgube...U petak veče mi Zvezdaši moćićemo da vidimo svoj klub na poziciji 2. Verovali ili ne, taj scenario je moguć. Za 2h počinje borba za 13. pobedu u Evroligi ove sezone, odnosno 5-tu vezanu.

Dve utakmice za Zvezdu gde se lomi sezona. Sa dve pobede, siguran sam u play off. Sa jednom pobedom, veoma blizu play off-a. Sa dva poraza, vraćanje unazad i grčevita borba za play in. To je moje mišljenje. Gust raspored, Zvezda ima matoru ekipu, ali veoma košarkaški pismenu i maštovitu. Ipak, fizička sprema je ključ ovog dela sezone. Tu Partizan ima malu prednost.

a pa ne, sad će tribi da kaže da se u toj sezoni takmičila crvena zvezda beograd, a u narednoj ponovo crvena zvezda. i naravno da zatraži pokrivanje 17b od režije pokojnog sos kanala. kao što istorija svedoči, vazda pravni i pravedni vladan tegeltija je demonstrativno otišao onomad kada je taj medij pao u ruke popularnog tv radoice milosavljevića...
Koja je onda ovo Zvezda, ako je neka Zvezda bila prvak 2015.?

Ni jedan medij od onih koji redovno prate ko ne igra protiv Partizana, ne napisa da za Fener nisu igrali Boldvin, Vilbekin, Mejs, Mahmutoglu, Pjer i Šanli.

Koja je onda ovo Zvezda, ako je neka Zvezda bila prvak 2015.?
1737016997836.png

Kada se bude ispitalo ovo što sam obeležio, zašto i kako je došlo do toga, kao, ko je doveo do toga i kada ti koji su doveli, budu odgovarali i budu kažnjeni za to...Onda će tvoje pitanje i tvrdnja da ima osnovu u praksi, mada je na isto više puta odgovoreno, to što se taj odgovor tebi ne sviđa, šta da ti radim, jbg, ne sviđa se ni meni mnogo šta.

Odgovor na to pitanje si više puta dobio, bilo je 3 legalna načina, koja su transparetno mogla i morala da se prokažu. Totalno gašenje kluba (što se desilo sa mnogima), gašenje kluba sa osnivanjem kluba naslednika, koji bi počeo od najniže lige(što se desilo sa npr. Benetonom, osnovan je klub Trenizo basket), fuzija sa drugim klubom sa UPPR-om, gde se sve dogovara i toga se drži u smislu resursa i budućnosti dva kluba i to ne mora uvek da bude isto kod svih, zavisi od plana , to su bili uradili Ulker i Fenerbahče na primer, gde se iza gašenja Ulkera ostavio mali klub naslednik, Alpela, koji je počeo iz nižeg ranga, ostalo je prešlo u Fener, koji nakon toga doživalja velike uspehe, iako je postojao i skoro vek pre toga i za to vreme je osvojio 1 tursko prvenstvo, 1 turski kup, 3 superkupa Turske. Posle toga, od 2006. kada je urađena fuzija: 10 turskih prvenstava, 7 turskih kupova, 4 superkupa Turske i 1 Evroligu. Mnoge od tih trofeja je osvojio i aktuelni trener Partizana. I zamisli da njemu kažeš da to nije osvojio sa Fenerbahčeom (a jeste), nego sa nekim drugim klubom, koji se samo zove Fenerbahče ili tako nešto kako ti to več percipiraš. Ali tako je to kod vas, jedno pravilo važi za vas, drugo, mnogo drugačije, za druge. Ali ste zato spremni da sebe predstavite kao žrtvu svega i svačega na svakom mestu i situaciji, gde vam ne ide kako želite. Samo što, da bi to uspelo, mnogo veliki majstor manipulacije, demagogije i tautolige mora da se bude, a vi to niste, nego uvek ispadate komična drama, ali gurate i dalje, to je fascinantno.

Dolte će da ima samo u glavama zvezdomrzitelja, onako kako oni, a i ti sa njima žele, čiji si član, ja bi rekao počasni. Iza uspeha stoji rad i ljudski faktor, iza neuspeha i srozavanja isto, samo je pitanje kakvi su i koji su to ljudi bili, a na kraju su bili isti oni, koji su tada uzdizali Partizan. Vaš klub u takvoj situaciji za vreme dominacije našeg nikad nije bio, ni približno - nego većinu vremena cveta kao fikus. To što nema rezultate kakve kao zajednica tog kluba želite, je drugi par opanaka.

Utisak od sinoć, kako utakmice, tako i kompletne večeri i nastavka sezone Evrolige, što se Zvezde tiče, stavljam u spojler, pa ko hoće i može, neka čita:

Trudio sam se da ni sinoć sa ljudima sa kojima sam komentarisao utakmicu dam što objektivnije izjave, iako su utisci bili sveži, mislim da se te izjave od ovoga što ću da napišem sada, neće puno razlikovati.

Pre svega, čestitke Fenerbahčeu, bili su bolji sinoć. O tome kakva je to ekipa, nešto mnogo reči, ne treba trošiti.

Uzrok poraza Zvezde je pre svega loša odbrana, kao i na prethodno odigranoj utakmici. Zvezda i kada gubi, ima napadačku produkciju, možda ne uvek nešto lepu za oko, ali poeni se pišu, kako god da se postignu, da li ,,na mišiće", šutevima sa distance, individualnim kreativnošću ili više igrača...Proizvodnja poena generalno postoji.

Odbrana je problem, jer sinoć je ispunjen bonus u 2 četvrtine posle 2.5 minuta sa glupim faulovima i posle protivnik znajući da će bar pola vemena trajanja jedne četvrtine da ima slobodna bacanja za svaki faul, dok i vi ne izađete iz bonusa - naravno da će to maksimalno da koristi, čak i da pravi neke greške na račun toga u svojoj odbrani, ne bi li se za napad prištedeo, jer ima veliki način više da lakše dolazi do poena jedan period, a drugo vi mu svesrdno pomognete svojim nekim lošim potezima i vi izađete iz bonusa u 7. minutu, to je mnogo velika razlika.

Zvezda je promašila 8 slobodni bacanja, bilo je 16/24, 67%, to ne valja, kod one tehničke greške Jasikivičijusu, imao sam utisak da Zvezda nema igrača koji će sigurno da pogodi slobodno bacanje, šutirao je Kenan i promašio. Procenat za 2 je bio 65%, za 3 - 55%, nijedno ni drugo nije loše, rekoh, napadačka produkcija postoji, 16 asistencija. Dve ukradene, ali zato 11 izgubljenih lopti - ubitačan podatak. Ne kažem da uvek na osnovu statistike sve može da bude potpuno jasno, nekad i neke druge stvari treba pogledati, nekad gledate statistuku i prosto vam skoro ništa nije jasno, a u nekom trećem slučaju, kao npr. sada, je sve jasno.

Možemo da uzmemo i neke druge argumente za rasparavu, kao na primer da kažemo je sudijski kriterijum u jednom momentu bio baš takav da je izazivao frustraciju, kako nas na tribinama, tako i verovatno igrača, gde je njima sviran svaki kontakt, što dodatno parališe odbranu, dok sa druge strane nije bilo tako. Ali primedbe na suđenje u tom slučaju mogu da se uzmu kao uzrok poraza, ako svega ovog prethodno napisanog nije bilo, a pošto ovog prethodnog ima mnogo, aspurd je da priča o suđenju kao izroku poraza.

Bio je jedan baš dug period gde Zvezda ništa, ali doslovno ništa nije mogla da odbrani. Fener je u jednom momentu imao i +17. Posle je Zvezda nekako nekom improvizovanom odbranom uspevala da se vrati, dva napred, jedan nazad, na kraju tek neka agresivnost, koja da je počela na početku zadnje četvrtine, moglo se nečemu nadati, ovako je bio još jedan izlazak iz arene u tužnom raspoloženju.

To je što se tiče utakmice, a što se tiče situacije...

Nema mesta bilo kakvom mračenju, defetizmu, lošem raspoloženju,...Ni bilo čemu sličnom. Jer, ja ću da podsetim neke koji su zaboravili...Ali ne zato da bi opravdao bilo koga, naravno da kao i svaki navijač žalim za porazom koji me boli, očekivao sam pobedu, kao što je očekujem i sutra, ali malo i na zemlji mora da se bude, posebno u ovakvim situacijama. U pobedama se dozvoli i malo ,,letenja", pa i neka doza neobjektivnosti i to je normalno.

Zvezdin evroligaški cilj je na početku sezone bio F10 ostvariv, ispod se smatra neuspehom, F8 teže ostvariv. Fenerbahčevov - F4 ostvariv, ispod se smatra neuspehom, trofej Evrolige teže ostvariv ostvariv cilj, a Zvezda sa njima ima pozitivnu međusobnu razliku. A nije mala verovatnoća da će se baš oni nacrtati Zvezdi kao protivnik u play-off-u. Nekako su najčešće bili baš oni ta ekipa koja bi bila, da se sezona, što se tiče ligaškog dela završila u nekom od kola. Tako da je protiv ovakve ekipe, međusobno ovo rezultat iznad očekivanja.

Odnos 12-9 je takođe iznad očekivanja, 9. mesto, ali zato što 5 ili 6 ekipa(ako bi Pariz izgubio u zaostaloj utakmici koju treba da odigra protiv Fenera), ispod Zvezde je samo Bajern od ekipa sa tim skorom. Posle 4 utakmice, izgubljena je jedna i što se mene tiče, da i dalje bude tako, neka bude slobodno, biće top. ma i 3 pobede na 1 poraz do kraja je - ime za to još nije izmišljeno. Ima još 13 kola, to znači 9 pobeda i 4 poraza, neka bude, to bi na kraju bilo - 21 pobeda i 13 poraza, što je realno vrlo teško ostvarivo. A Zvezda je sa 19-15najverovatnije sa ostvarenjem teže zacrtanog cilja.

Što se tiče ostalih od sinoć:

Naravno, žao mi je što je Virtus izgubio i mišljenja sam da se posle ovog poraza i on pridružio ekipama koje praktično nemaju šanse za play-in, kao što će se kako kola prolaze skraćivati i lista ekipa sa pozitivnim skorom. Bajern je pobedio Monako i odigrao Zvezdi na ruku, da je Zvezda pobedila, bilo bi mnogo bolje, jer Evroliga je takva, pobedite 4 utakmice, gde se pokidate, a onda bar što se tabele tiče 60-70% toga srušite sa jednom porazom, kao što sada izgleda. Barselona je dobila Panatinaikos, to sa jedne strane odgovara sa druge ne, zavisi kako će dalje da se odvija kompletna situacija, to ne može da se zna.

image.png.6399ee45e6eb5c07dcffcbbb09a72ba0.png

Sutra je već nova utakmica, ovo se sada smatra prošlim vremenom i da se gleda šta dalje. Nekada nije bilo vremena za radovanje, sada nema za tugu, mora dalje. Monako je takođe ekipa sa sličnim ciljevima kao Fenerbahče. I rezultat 1-1 iz ovog duplog kola, protiv dve f4 ekipe u najmanju ruku, bez obzira što se obe igraju u raspodatoj Areni, odličan je rezultat, ako tako bude.

Nadam se da će ekipa da pokaže reakciju, bez obzira na probleme koji postoje, pored ovih koje sam naveo, igrači koji fale...Koliko god se neko njih pocenjivao, Nedović, Daum i Lazić. Sinoc je konkretno sa obzirom na situaciju, Nedović falio najviše, koji bi (možda) neke šuteve pogodio i okrenuo neke momente, što bi (opet možda) značilo drugačiji krajnji ishod.

Što se tiče Monaka, mada priča o tome tek sledi, ali osnovno u odnosu na ovu utakmicu je da odbrana mora mnogo bolje, makar na uštrb napada, nekim delom.

Za koju od ove dve Zvezde si navijao od 2011-2015.?

Za koju od ove dve Zvezde si navijao od 2011-2015.?

Navijao sam za taj klub, zato sto je to je isti klub, nego je zbog postupka fuzije - UPPR-a morao da se vodi kao dva i tu se ništa nije sakrilo. I to tako mora. Sve je transparentno. Kako se Zvezda oporavila, odakle resursi i sve ostalo. Nasi su samo tako umeli, a da se zna kako. Takvi stručnjaci koji od ničega za 2 meseca naprave nesto veliko, a samo iz ljubavi, rade samo u Partizanu, izgleda. A zanimljivo je da za taj fenomen nijedna nauka nema objašnjenje, a jedino realno i logično odbacuje kompletna crnokosuljaska javnost.

Kakvo odsustvo realnosti

Kad skineš filtere koje nosiš na očima i ušima, pa počneš da vidiš i čujes sve, a ne samo ono sto želiš i sto ti prija, onda možda bude bolje.
Ovaj put cu da ti prevedem. Hteo je da kaže da su imali neke suteve koje su pogodili kada je bilo važno, a iz težih pozicija, a to diže samopouzdanje njihovom timu i daje dodatni zamajac, a njegov, odnosno Zvezdin tim je morao da vodi borbu sa tim, da dodatno ne padne, a sa problemima koji su već postojali.

Onda je trebao tako da kaže, tako kako si ti zamislio da kaže, a ne tako kako je rekao. Baš je nepažljiv.
zato sto je to je isti klub, nego je zbog postupka fuzije - UPPR-a morao da se vodi kao dva i tu se ništa nije sakrilo.
Vučić da pozavidi 😂
Da mu ne spremaš ti obraćanja?

Nisam ja nista zamislio, nego ti tumacis na svoj nacin. Pobrkao si to dvoje. A sto imas animozitet prema Sferopulosu, neću da kažem da razumem, ali od većine tebi sličnih u smislu kluba čijim se navijačem nazivas, to je očekivano.

Jbg, ti bi hteo da ti odgovorim što ti želiš da pročitaš, a pošto nije tako, daješ ovakve konstatacije, tipa da radim za Vučića i ostala baljezganja. Ali dobro, razumem i da frustrira čoveka kada hoće da bude u pravu po svaku cenu, a argumente nema.

Nije u redu da budeš tako nezahvalan, taj Vučić je toliko učinio za taj klub za koji navijas, bar neko poštovanje da pokažeš, toliko je zaslužio. Ili ako nije tako, hoćeš li biti ljubazan da mi objasniš kako je to urađeno? Taj iznenadni procvat Partizana, samo od ljubavi, za dva meseca, na to mislim. Jeste li imali samo ljubav pa ste je skupo prodali i poplaćali dugove, koje niko nije imao, a još ostale vam pare za Obradovica i evroligaške igrače? Ili kako?

Umesto toga, priviđa ti se u negativnom smislu, toliko da ćeš kao stvari stoje morati na odvikavanje od njega.

Poslednja izmena:
Nisam ja to rekao, niti sam izmislio da je Sferopulos to rekao. Rekao je jasno i glasno "Nije lako kada imate ptotivnika sa ovakvim procentima šuta", a protivnik imao slabiji procenat i za dva i za tri od tebe.

Elem, nešto važnije:

Doktorska disertacija Željka Obradovića u ovom duplom kolu. Dva nezgodna protivnika u gostima, dve ekipe koje su nas dobile u Beogradu, isprašene sa ukupno 51 razlike.
U večerašnjoj utakmici tri igrača imaju PIR preko 30, ne znam da li se to ikada dogodilo.
Karlik Džons 37, Sterling Braun 32, Tajrik Džons 31
Neka se spremi Pariz.

Koje god ekipe da dobiješ u duplom kolu, a obe u gostima, makar bile dve poslednje na tabeli (ovo je bila jedna koja verovatno neće uspeti da udje u doigravanje, druga koja vam je direktan rival kako sada stoje stvari), sa dve pobede i kakve god te pobede bile(ove su obe bile sigurne, pa i više od toga)...Za to ruka mora da se pruži - svaka čast.

Mogu ja da imam neku količinu animoziteta prema nekome iz nekog razloga, ali ono što on uradi dobro na terenu - nikada ne umanjujem.

Protiv Asvela sam uspeo nešto malo da pogledam, pa ne mogu da komentarišem. Ovu sa Armanijem, odgledah dobar deo, bio je egal prvo poluvreme, čak i oni vodili +3, a u drugom ste na obe strane gradili prednost koja je do uglavnom rasla do kraja sigurno, bez da Armani i ima bilo kakvu nadu da može da se vrati u smislu da je u nekom trenutku smanjio dobrano tu prednost. Poenterski i 3. , a posebno 4. veoma dominatna. Na kraju velikih +20.

Na ruku i Zvezdi ide ova pobeda, kao i što je Olimpijakos pobedio Real. Asvel je pobedom nad Albom povećao svoje šanse za doigravanje, pa kakve su da su. A Pariz je pobedio Makabi, koji je pre dva dana Real Madrid dobrano iscrpeo, a i oni njih, mnogo više od očekivanog i olakšali posao Olimpijakosu večeras.

1737068377768.png

Najveće iznenadjenje - pozitvno je i dalje Pariz, posle njega Zvezda, umesto njih, svi su mnogo pre u F8 zoni videli Baskoniju i Real Madrid, koji tu nisu, ako je razlika u broju pobeda i poraza mala, za kolo,dva, drastično se menja sve. Negativnih iznenadjenja ima dosta, najveće Real Madrid, pa Baskonija i Makabi, bez obzira na sve.

Sutra će biti veoma zanimljivo:
1737068719694.png

Debeljko će valjda da dobije Fener. Virtus će valjda bar zbog neke časti da proba da pobedi Bajern, Baskonija se valjda još nije predala, pa će da proba da napadne Panatinaikos. A između Barselone i Efesa - ovaj put više ide Zvezdi na ruku da Efes pobedi.

Zvezdina pobeda protiv Monaka je moranje. Ima naznaka da će Nedović moći da igra, nije sigurno, ali značio bi mnogo u sastavu. Poraz bi Zvezdu spustio 3, možda i 4 mesta niže.

U scenariju iznad opisanom, Zvezda bi došla na max. 6 mesto, sa istom brojem pobeda i poraza kao 5. , 4. i 3. , jer pretpostavlja se da će u zaostaloj utakmici Fener pobediti Pariz, realnije je. I to je odlično, ako bude 13-9 posle 22. kola. Za ligaški deo sezone 6. mesto i više je značajno iznad cilja, bar za Zvezdu, ja bi naravno voleo da bude prva, ali...Realno mora da se gleda.

Poslednja izmena:
Bice zanimljiv derbi u Areni 31.januara. Kamerunci su u naletu.

Vrh