Trudio sam se da ni sinoć sa ljudima sa kojima sam komentarisao utakmicu dam što objektivnije izjave, iako su utisci bili sveži, mislim da se te izjave od ovoga što ću da napišem sada, neće puno razlikovati.
Pre svega, čestitke Fenerbahčeu, bili su bolji sinoć. O tome kakva je to ekipa, nešto mnogo reči, ne treba trošiti.
Uzrok poraza Zvezde je pre svega loša odbrana, kao i na prethodno odigranoj utakmici. Zvezda i kada gubi, ima napadačku produkciju, možda ne uvek nešto lepu za oko, ali poeni se pišu, kako god da se postignu, da li ,,na mišiće", šutevima sa distance, individualnim kreativnošću ili više igrača...Proizvodnja poena generalno postoji.
Odbrana je problem, jer sinoć je ispunjen bonus u 2 četvrtine posle 2.5 minuta sa glupim faulovima i posle protivnik znajući da će bar pola vemena trajanja jedne četvrtine da ima slobodna bacanja za svaki faul, dok i vi ne izađete iz bonusa - naravno da će to maksimalno da koristi, čak i da pravi neke greške na račun toga u svojoj odbrani, ne bi li se za napad prištedeo, jer ima veliki način više da lakše dolazi do poena jedan period, a drugo vi mu svesrdno pomognete svojim nekim lošim potezima i vi izađete iz bonusa u 7. minutu, to je mnogo velika razlika.
Zvezda je promašila 8 slobodni bacanja, bilo je 16/24, 67%, to ne valja, kod one tehničke greške Jasikivičijusu, imao sam utisak da Zvezda nema igrača koji će sigurno da pogodi slobodno bacanje, šutirao je Kenan i promašio. Procenat za 2 je bio 65%, za 3 - 55%, nijedno ni drugo nije loše, rekoh, napadačka produkcija postoji, 16 asistencija. Dve ukradene, ali zato 11 izgubljenih lopti - ubitačan podatak. Ne kažem da uvek na osnovu statistike sve može da bude potpuno jasno, nekad i neke druge stvari treba pogledati, nekad gledate statistuku i prosto vam skoro ništa nije jasno, a u nekom trećem slučaju, kao npr. sada, je sve jasno.
Možemo da uzmemo i neke druge argumente za rasparavu, kao na primer da kažemo je sudijski kriterijum u jednom momentu bio baš takav da je izazivao frustraciju, kako nas na tribinama, tako i verovatno igrača, gde je njima sviran svaki kontakt, što dodatno parališe odbranu, dok sa druge strane nije bilo tako. Ali primedbe na suđenje u tom slučaju mogu da se uzmu kao uzrok poraza, ako svega ovog prethodno napisanog nije bilo, a pošto ovog prethodnog ima mnogo, aspurd je da priča o suđenju kao izroku poraza.
Bio je jedan baš dug period gde Zvezda ništa, ali doslovno ništa nije mogla da odbrani. Fener je u jednom momentu imao i +17. Posle je Zvezda nekako nekom improvizovanom odbranom uspevala da se vrati, dva napred, jedan nazad, na kraju tek neka agresivnost, koja da je počela na početku zadnje četvrtine, moglo se nečemu nadati, ovako je bio još jedan izlazak iz arene u tužnom raspoloženju.
To je što se tiče utakmice, a što se tiče situacije...
Nema mesta bilo kakvom mračenju, defetizmu, lošem raspoloženju,...Ni bilo čemu sličnom. Jer, ja ću da podsetim neke koji su zaboravili...Ali ne zato da bi opravdao bilo koga, naravno da kao i svaki navijač žalim za porazom koji me boli, očekivao sam pobedu, kao što je očekujem i sutra, ali malo i na zemlji mora da se bude, posebno u ovakvim situacijama. U pobedama se dozvoli i malo ,,letenja", pa i neka doza neobjektivnosti i to je normalno.
Zvezdin evroligaški cilj je na početku sezone bio F10 ostvariv, ispod se smatra neuspehom, F8 teže ostvariv. Fenerbahčevov - F4 ostvariv, ispod se smatra neuspehom, trofej Evrolige teže ostvariv ostvariv cilj, a Zvezda sa njima ima pozitivnu međusobnu razliku. A nije mala verovatnoća da će se baš oni nacrtati Zvezdi kao protivnik u play-off-u. Nekako su najčešće bili baš oni ta ekipa koja bi bila, da se sezona, što se tiče ligaškog dela završila u nekom od kola. Tako da je protiv ovakve ekipe, međusobno ovo rezultat iznad očekivanja.
Odnos 12-9 je takođe iznad očekivanja, 9. mesto, ali zato što 5 ili 6 ekipa(ako bi Pariz izgubio u zaostaloj utakmici koju treba da odigra protiv Fenera), ispod Zvezde je samo Bajern od ekipa sa tim skorom. Posle 4 utakmice, izgubljena je jedna i što se mene tiče, da i dalje bude tako, neka bude slobodno, biće top. ma i 3 pobede na 1 poraz do kraja je - ime za to još nije izmišljeno. Ima još 13 kola, to znači 9 pobeda i 4 poraza, neka bude, to bi na kraju bilo - 21 pobeda i 13 poraza, što je realno vrlo teško ostvarivo. A Zvezda je sa 19-15najverovatnije sa ostvarenjem teže zacrtanog cilja.
Što se tiče ostalih od sinoć:
Naravno, žao mi je što je Virtus izgubio i mišljenja sam da se posle ovog poraza i on pridružio ekipama koje praktično nemaju šanse za play-in, kao što će se kako kola prolaze skraćivati i lista ekipa sa pozitivnim skorom. Bajern je pobedio Monako i odigrao Zvezdi na ruku, da je Zvezda pobedila, bilo bi mnogo bolje, jer Evroliga je takva, pobedite 4 utakmice, gde se pokidate, a onda bar što se tabele tiče 60-70% toga srušite sa jednom porazom, kao što sada izgleda. Barselona je dobila Panatinaikos, to sa jedne strane odgovara sa druge ne, zavisi kako će dalje da se odvija kompletna situacija, to ne može da se zna.
Sutra je već nova utakmica, ovo se sada smatra prošlim vremenom i da se gleda šta dalje. Nekada nije bilo vremena za radovanje, sada nema za tugu, mora dalje. Monako je takođe ekipa sa sličnim ciljevima kao Fenerbahče. I rezultat 1-1 iz ovog duplog kola, protiv dve f4 ekipe u najmanju ruku, bez obzira što se obe igraju u raspodatoj Areni, odličan je rezultat, ako tako bude.
Nadam se da će ekipa da pokaže reakciju, bez obzira na probleme koji postoje, pored ovih koje sam naveo, igrači koji fale...Koliko god se neko njih pocenjivao, Nedović, Daum i Lazić. Sinoc je konkretno sa obzirom na situaciju, Nedović falio najviše, koji bi (možda) neke šuteve pogodio i okrenuo neke momente, što bi (opet možda) značilo drugačiji krajnji ishod.
Što se tiče Monaka, mada priča o tome tek sledi, ali osnovno u odnosu na ovu utakmicu je da odbrana mora mnogo bolje, makar na uštrb napada, nekim delom.