Rodžer Mur je jednom prilokom o liku Džejmsa Bonda izjavio: "Kakav je to tajni agent koji kad uđe u bar, barmen ga pita - 'uobičajeno, gospodine Bond?'"
Elem, žreb se nije ni završio, a već su svi krenuli da pričaju kako je Terza sa Grcima dogovorio tri za tri. Svi moji ortaci Cigani "znaju", sve moje komšije "znaju", sve moje kolege "znaju", komšija taksista "zna", kasirka u Maksiju "zna", teta na kiosku "zna", "ne znaju" samo j**** UEFA, policija i Zvezdini igrači poput Njegoša Petrovića koji su sinoć plakali posle utakmice
Izostaje samo logično objašnjenje koji je motiv Olimpijakosu da poklanja tri boda Zvezdi u Beogradu!? Imaju bolji i iskusniji tim, i mogli su sa svih šest bodova od nas, možda i da se kolju za više od Lige Evrope.
E sad malo ozbiljno - lakše bih podneo da su nas Grci odvalili 3:0 (što sam inače i očekivao posle Totenhema i Bajerna). Jasno je da je Zvezda sama kriva što ne ide dalje, i to ne samo zbog Tomaneove prečke, niti Žanderovog "smeča", već zbog "briljantnog" posla za koji je (bar formalno) odgovoran čovek koji se odaziva na ime Mitar Mrkela.
Prvo je omanuo pojačanja, a čak i da nije, suludo je dovoditi gomilu stranaca u tim za koji u ligi mogu da igraju samo četvorica!? Zato smo imali neuigran tim, tj. ona postava koja nam je igrala LŠ mislim da nije odigrala nijednu utakmicu u Longlong ligi zajedno. Pritom se izblamirao sa Benom, verovatno našim najboljim strancem uz Marina i Boćka. Da smo licencirali Bena, ne bismo bacili pare na VLP, a upitno je da li je i dovođenje Garsije uopšte bilo potrebno.
Pored stranaca, i dalje se blamiramo sa dovođenjem domaćih mediokriteta čija je funkcija da prave faulove, pertlaju kopačke, valjaju se po travi ili greju klupu.
I najzad, uopšte se ne gleda da se popunjavaju pozicije u timu gde smo tanki. Od kad se Jovičić povredio celu polusezonu se mučimo sa zadnjim veznim (probali sa mrtvim Jovančom, pa sa Kanjasom koji je dobro krenuo, pa umro ko Jovanča, pa improvizovali sa klincima Vulićem i Njegošom). Na levom beku imamo samo Rodića koji isto tako umre posle 50 minuta svake utakmice, pa mora Miloje da ubacuje Žandera koji verovatno ni nije fudbaler. Na desnom beku imamo samo Gobelju koji može da izgine kao sinoć, ali i da naniže niz gluposti i ostavi Borjana na vetrometini. Kad se Gobelja povredi, verovatno možemo da posadimo žbun na desnoj strani terena, jer bukvalno nema ko drugi da igra.
No, uprkos svemu tome, mislim da je za Zvezdu najveće prokletstvo to što igra Ligu šampiona
Tj. ulazak u to društvo je "reality check" i pokazatelj da se u ligama petice ipak igra neki drugi sport u odnosu na ostatak Evrope, a naročito "egzotične" zemlje poput Srbije. Najbolje se to vidi iz utakmica sa Olimpijakosom - dok su nas Totenhem i Bajern otresli kao slinu, Grke smo pobedili u Beogradu, a u Atini izgubili zbog idiotskog penala u 87. minutu. Slične utakmice smo igrali i sa Jang Bojsima, Kopenhagenom, i ranije sa Salcburgom, BATE-om, CSKA, Kelnom, Krasnodarom... To je to, to je taj krug gde Zvezda i dalje igra, iskreno, ružan fudbal, ali ostvaruje rezultat. I mada ni ove, ni prošle sezone, koliko god to bizarno zvučalo, iz LŠ nismo bili eliminisani do poslednjeg kola, verujem da bi i ovako sklepana ekipa Zvezde u Ligi Evrope ostavila bar bolji utisak, ako ne i bolji rezultat.
Naravno, imamo pravo da budemo ljuti na Miloja, na Terzu, na nesretnog Mrkelu, Kokezu, Vučića "čiji duh lebdi nad Marakanom", ali kada se pogleda širi kontekst - Zvezda je samo deo otužne slagalice koja jasno kontrastira ne samo istok i zapad Evrope na fudbalskoj mapi, već i pet najjačih liga i "ostalih" (jer svih 16 ekipa koje su prošle dalje u LŠ dolaze iz Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske).
Eno ga i mučeni Dinamo Zagreb, koji se ovde nekako uvek izlvači za primer kako bi to Zvezda i Partizan trebalo da rade, ostade sinoć čak i bez Lige Evrope, a dizali su ih u nebesa i prognozirali čak i "proleće" u LŠ posle furioznog starta i gaženja Atalante u prvom kolu. Pritom i "modri", iako malo bolje upakovani i znatno bogatiji, bore iste bitke kao mi - lopovske uprave, katastrofalnu infrastrukturu i uslovno loše rezultate u Evropi (uspevaju da se plasiraju u grupe, ali sa izuzetkom prošle sezone, uglavnom je to i njihov krajnji domet).
I za kraj još jednog predugačkog posta - Zvezda i Partizan su čak i u ovakvim okolnostima, i sa ovakvom igrom, ove sezone bili na pet do deset minuta od plasmana u 1/16 finala Lige Evrope, što mislim da dovoljno tome koliko je malo više truda i nešto više mozga, a malo manje lopovluka i marifetluka, potrebno da se nadmećemo bar u tom autsajderskom takmičenju. Za Srbiju i dovoljno i realno.