stf » 30 Jan 2017 09:26 am[/url]":2pkuprek]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=430441#p430441:2pkuprek je napisao(la):
Пантограф » 27 Јан 2017 04:08 pm[/url]":2pkuprek]Ма, није важно шта ти мислиш - кад затреба да се гради фалус на другом месту, макар и најнеприкладнијем у целом граду, наћи ће већ некога ко ће да каже како је то идеално место. Ако ти нећеш, што реко Шојић, има ко хоће.
Сјајно би било када би се баратало разлозима због којих ти сматраш да је нешто лоше или добро а не да се барата ниподиштавањем, вређањем, исмевањем и томе слично.
Ја сам образложио разлоге због којих мислим да је ово прикладно место за куле, са стручне стране. Исте те разлоге сам написао још пре неколико година када је зграда била продата и појавили се први рендери.
А реаговао сам на перфидно провлачење приче како се ето, последњих година разара душа Београда дозвољавајући куле где коме падне на памет и представљање то нешто што је ново и никада се није десило и што су зли напредњаци осмислили ... а ја ћу само навести неке примере "разарања душе Београда" која се није десила ни код стварног силовања урбане, стилске и висинске матрице Београда:
1. Београђанка,
2. Генералштаб,
3. палата Јадран,
4. Дом омладине,
5. Беобанка,
6. Хотел Славија,
7. Политика,
8. Иво Лола Рибар,
9. Инекс,
плус двадесетак стамбених кула распоређених по вазону "ниђе везе" по целој територији старог града. И све су оне постале Београд не уништивши његову душу. Чак шта више, већи број је квалитетно урбанистички уклопљен у матрицу по истим параметрима по којим је и Скајлајн уклопљен. Од свих набројаних, само је здање Политике урбанистичка грешка.
Зума, неколико форумаша у више наврата образложило је то чувено "уклапање по контрасту" а ја сам га образлагао нашироко баш у дискусији са тобом.
...
Београд је мали Берлин, то често чујемо од туриста. Зато што је сем својим космополитским духом, Берлину сличан и по том контрасту. Такође неки други кажу и да је БГ мали Њујорк. То је због шуме кула на неочекиваним местима. Због те хаотичне висинске регулације.
Неразумевање тога је првокласно непознавање рођеног града, ја бих чак ишао дотле да то назовем и вређањем рођеног града.