Hteo sam da nacrtam kako će izgledati pogled na Beograd sa prozora zgrada na Kalemegdansko Terazijskom grebenu kad se završi i BNV i Skyline, ali mi je zaista dosadilo da bez veze gubim vreme na nešto što izgleda retko ko vidi na isti način, pa evo samo fotografija koje mogu poslužiti kao podloga za to. Ako neko želi, može na njima i sam da ucrta sve što treba, i tako vizuelizuje ono što nam se ovde sprema. Primarni urbanistički princip je da se čuva vrednost i sledi stil već potpuno formiranih gradskih četvrti. A ovde imamo upravo to, istorijski važan, davno završen i konačno uobličen deo grada. Ne pravi se nešto što po bukvalno svemu DRASTIČNO odudara od toga, niti mu se smanjuje vrednost na bilo koji drugi način.
Na sledećim fotografijama možete sa desne strane zamisliti ogromni, neprovidni, ali šljašteći zid BNV-a, čiji su vrhovi negde iznad horizonta slike. I kao da to nije bilo dovoljno, sada ćemo i na kraju bloka ovih klasičnih starih zgrada imati tri vizuelno preklopljene i agresivne kule, gde je vrh na sličnoj koti kao i najviša kula u BNV-u. Tako da će se postojeći gradski blok naći uglavljen maltene u ćošak i u
podnožije sada već izlomljenog vizuelnog zida u obliku slova Г, ogromne visine, sa dva dominantna šiljka, što će izgledati smešno, apsurdno i degradirajuće. Ko to odmah može da vidi, svaka mu čast, a ko ne vidi, šta da mu radim. Ne želim više da gubim vreme na to. I još jedna stvar. Nikad ne bih jednostavno obrisao pogled sa svih onih solitera koji se u daljini ocrtavaju naspram neba, i sa čitavog Senjaka na Kalemegdan i Terazije, niti bih sa ove strane sasvim neprimerenim kulama skratio pogled na gradske brežuljke i fantastičnu vodenu panoramu u dubini. A BNV i ove su kule se sada STAPAJU i vizuelno nastavljaju jedno na drugo, i glume široku zavesu koju je neko spustio na grad.
Ukratko, ovo je davno formirana i uobličena gradska četvrt u kojoj ovako apsurdno agresivne i fizički velike intervencije ne bi smele biti dozvoljene. Između Terazija i brežuljaka na sledećim slikama ne smeju biti nikakve visoke zgrade, pa je sasvim bespredmetno da li kule same za sebe izgledaju dobro ili ne. BNV i Skyline će u kombinaciji obesmisliti kompletno staro urbano tkivo u ovoj oblasti, i skoro sigurno inicirati trku u visinama za svaku sledeću gradnju, sada već i izvan BNV-a. Kako će to sve na kraju izgledati prepuštam vam da zamisilte, pošto je meni već dosta crtanja.