Šta je novo?

Severna Tangenta, Most Zemun - Borča

Da, ugao je specifičan, a znam da bi neko već prijavio.
 
Слике од јуче из другог угла, са краја новог кеја у Земуну:

tbbn.jpg


sagr.jpg


sek3.jpg


Покретну скелу враћају у рикверц ка Борчи, што значи да ће и другу траку бочног распона градити са леве обале:

z7p1.jpg


Делови главног распона добро напредују, од прошлог мог сликања (пре три недеље) урађена су по два сегмента на свакој конзоли што је супер пролазно време. На најнапреднијој конзоли ради се 15 сегмент (од 19) што значи да би могла бити готова у децембру, а остале у јануару. Након тога предстоје припреме за спајање, али и кинески празници у фебруару, тако да је потпуно реално повезивање главног распона у марту како је и планирано. Не знам зашто онда неки бивши званичници паниче са причом о кашњењу? :kafa:

07j9.jpg


629z.jpg


j2px.jpg


И мало романтике за крај:

gq5e.jpg


l2sg.jpg
 
Још мало слика са самог градилишта:

gjdb.jpg


ah97.jpg


Кренуо је други бочни распон из Борче:

ldpf.jpg


А завршава се и стуб бр.3:

lsmp.jpg


Ради се, мора се јер стигао је и надзорни орган :p :

ksz0.jpg


Лепо се види како је лучна и доња али и горња страна главног распона:

olze.jpg


Свиђа ми се мост...

91l3.jpg


... али и поглед тога дана из Земуна:

44i3.jpg


qhpa.jpg


w4k7.jpg


eafy.jpg


и то нарочито на најлепше брдо града:

uijx.jpg


(а можда сам и субјективан, ипак је то родна груда... :mrgreen: )
 
Jutros ponovo prilog na rts1 o mogućem šestomesečnom kasnjenju zavrsetka mosta (navodno zbog nerascišćenih imovinskih odnosa) ?
 
Pa kasni drugi deo obilaznice, tu nije izvršena eksproprijacija, tako bar piše po medijima ako se dobro sećam prethodnih članaka. Vlasništvo nad mostom je jasno :) A s obzirom da su na zemunskoj strani već porušili silne objekte pretpostavljam da tu nema problema. Valjda fora da neki ispadnu oštriji i odlučniji, videćemo sl godine kako će to izgledati. Plus, možda neko plati odštetu kinezima ako ovi završavaju sve na vreme.
 
tzorane, jesi li gledao taj prilogna RTS-u? Pošto vidim da na SSC forumu kažu kako Kinezi tvrde da će do kašnjenja možda doći zbog toga što projekat ne odgovara stanju na terenu, pa će eventualno morati da se prave određene izmene.

Ranije je rečeno da su problemi sa eksproprijacijom, što se samog mosta tiče, rešeni, a da problem postoji na trasi od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, te da će taj deo gotovo izvesno da se radi i u 2015. godini.
 
Pravo da ti kazem Homere ja bas ne verujem mnogo novinarima :) Na video bimu u studiju je stajala slika mosta sa kosim zategama.... šta reci onda o njihovoj obavestenosti... A u prilogu se pricalo o nekim stubovima i problemima sa njima (projekat jedno-izvodjenje drugo), barem sa kineske strane i o kasnjenju oslobadjanja trase valjda u Zemunu. O da, i pustanju saobraćajnica samo do zrenjaninca ( naravno sa odredjenim pomeranjem rokova ). Onaj ostatak obilaznice do pancevca probija rok godinu dana. Znaci slično kao na SSC.
 
Hvala ti na informacijama :) Od eventualnog kašnjenja ne treba praviti dramu, takve stvari se dešavaju. Naročito što je npr. za neke stvari koje će prouzrokovati moguće probijanje rokova, poput eksproprijacije zemljišta, kriva isključivo naša strana.

Isto tako mislim da nije OK da političari (u ovom slučaju Đilas) priču sa probijanjem rokova provlače po novinama kako bi (pretpostavljam) zaradili koji politički poen. Valjda si ti i dalje neki (tehnički) gradonačelnik, majka mu stara!? To se tako ne radi, već lepo tri strane (Grad, Republika i Kinezi) organizuju sastanak, sednu, porazgovaraju, vide gde škripi. Posle sastanka organizuju konferenciju za štampu ili izdaju saopštenje - kažu lepo ljudima kako stoje stvari i gotova priča.

Meni, kao laiku, po fotografijama deluje da most može da bude gotov u narednih 15 meseci. Ali i da to ne bude krajem 2014. nego npr. u martu 2015. nije to ništa dramatično. Beograd decenijama nije gradio mostove i sada je besmisleno praviti frku zbog tri do šest meseci kašnjenja.
 
Homer Jay":32epnmdj je napisao(la):
...Pošto vidim da na SSC forumu kažu kako Kinezi tvrde da će do kašnjenja možda doći zbog toga što projekat ne odgovara stanju na terenu, pa će eventualno morati da se prave određene izmene...

Navikli su oni na to. :)

zgrada-kina-autoput-foto-printskrin-yt-1381311203-378353.jpg
 
Homer Jay":3dlqb8pm je napisao(la):
Meni, kao laiku, po fotografijama deluje da most može da bude gotov u narednih 15 meseci.

Не знам како си овако прецизно израчунао, али слажем се да сам мост и приступи ка зрењанинском иду сасвим лепо и да по мени могу бити готови и пуштени у саобраћај до 20. октобра 2014. на 70-годишњицу ослобођења Београда како их је својевремено замолио и садашњи министар саобраћаја г.Антић. :pob:
 
Kad sam več laik, aj' da se ipak izrazim laički - "po fotografijama deluje da most može da bude gotov do kraja 2014." :D
 
Zašto kasni most Zemun-Borča?
IZVOR: RTS
Beograd -- Da li je nešto pošlo naopako s izgradnjom mosta Zemun-Borča?

Kineski izvođač radova potvrdio je da gradnja ovog mosta može po ugovoru da kasni najviše do šest meseci i demantovao da je traženo još novca.

Predstavnici investitora, grada Beograda, kažu da u osnovnom ugovoru nema osnova za kašnjenje.

Most Zemun-Borča sa pristupnim putevima, koji gradi kineska korporacija "Putevi i mostovi", kasniće najviše šest meseci, kažu kineski građevinari i dodaju da će se potruditi da ga završe u roku, odnosno u oktobru 2014. godine.

Direktor kineskog preduzeća "Putevi i mostovi" Sanan Cen rekao je da most i ceo projekat kasne zbog neblagovremenog otkupa zemljišta i zahteva investitora da se radi viša ograda na mostu.

"Imali smo i probleme koji su nastali kod projektovanja stubova mosta, jer jedno je projekat, a drugo stvarno stanje na terenu", kaže Cen. On dodaje da je investicija ugovorena na 255 miliona dolara, sa mogućih 10 odsto odstupanja, a da obračun sledi po završetku izgradnje mosta.

Predstavnici investitora, grada Beograda, kažu da na svim dugoročnim poslovima ima odstupanja u rokovima, ali da Kinezi nemaju prava po osnovnom ugovoru da odstupe od rokova, a to je tri godine za most i dve za pristupne saobraćajnice.

V. d. direktora Građevinskog zemljišta Beograda Tatjana Popović smatra da, nakon što se sagledaju uslovi ugovora, kao i situacija na terenu, "deonica od lakat krivine Novosadskog puta do Zrenjaninskog puta sa mostom može i treba da bude gotova po ugovoru do oktobra 2014". Ona dodaje da za ovu deonicu nema opravdanja za kašnjenje.

U Gradskom građevinskom zemljištu dodaju da bi cela stvar mogla fazno da se završi. Da se sporni, drugi deo, od Zrenjaniskog puta do Pančevačkog puta, završi do avgusta 2015. odnosno deset meseci kasnije od roka. Prvi deo saobraćajnice bi mogao da se pusti u saobraćaj do kraja sledeće godine i time omogući korišćenje samog mosta Zemun-Borča, koji bi rasteretio saobraćaj u Beogradu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=763195
 
Wild Duck":mytoutti je napisao(la):
Direktor kineskog preduzeća "Putevi i mostovi" Sanan Cen rekao je da most i ceo projekat kasne zbog neblagovremenog otkupa zemljišta i zahteva investitora da se radi viša ograda na mostu.

Ovaj nas malo .... u zdrav mozak. Ladno pokupio fore naših političara.
 
Ma to je nastalo u prevodu ko zna sta je covjek rekao
 
Deluje mi da je novinar pomešao teme o kojima je Kinez govorio...ne bi bio prvi put.
 
Каква вртешка од свих страна. Те мост, те пут, те пре рока.... па сто изјава да ће сигурно у року, па ће каснити, па ће више коштати, па неће коштати али зато 6 месеци касни... видећемо на крају. За сада ми нико није чист ту. Сада већ две године раде, а још је једна остала, брзо ће да прође. Да ли је још само трећина посла остало, пре бих рекао можда пола...

За приступ до зр.пута ми није јасно зашто не асфалтирају још, пре више месеци су деонице биле спремне, све до петље. Остало је можда 5-6 км приступа од ЗР.пута до Па.пута које нису започели. Тако да је проблем негде између Борче и Овче или пред крај трасе у Крњачи.
Некако ми смешне оне прогнозе из почетних фаза радова о ранијем завршетку радова, жељи кинеза да се покажу, одскочна даска итд.
 
Борчанац":54v1dn3f je napisao(la):
Да ли је још само трећина посла остало, пре бих рекао можда пола...

Де ме сад насикира Борчанац, па ја те видим као најбољег познаваоца (после благоја :mrgreen: ) ситуације на терену, а сад овако одокативна процена... :p
Ма више пута су већ помињали да је пола посла готово кад се заврши комплетно фундирање темеља и кад стубови изађу из воде, а ми већ имамо и 2/3 главног распона и више од пола бочног приде! :gobb:
Мост може бити готов у року без проблема, а и веза до зрењанинца, е једино ако се умешала нека политика, а ту смо већ на клизавом терену... :kafa:
dzonihsv - изванредне слике!! :kk: Можемо ли да очекујемо ускоро и визуре са леве обале, одатле је мост али и бочни распон који су започели некако најатрактивнији! (поподне је ту право светло :) ) Унапред хвала! :kk:
 
Veliki Vracar":c302gioy je napisao(la):
dzonihsv - изванредне слике!! :kk: Можемо ли да очекујемо ускоро и визуре са леве обале, одатле је мост али и бочни распон који су започели некако најатрактивнији! (поподне је ту право светло :) ) Унапред хвала! :kk:

Za vikend, verovatno opet nedelja (i ove fotke su napravljene tokom vikenda).

Hvala tebi. :)
 
Veliki Vracar":3mbnl6q2 je napisao(la):
Борчанац":3mbnl6q2 je napisao(la):
Да ли је још само трећина посла остало, пре бих рекао можда пола...

Де ме сад насикира Борчанац, па ја те видим као најбољег познаваоца (после благоја :mrgreen: ) ситуације на терену, а сад овако одокативна процена... :p
Ма више пута су већ помињали да је пола посла готово кад се заврши комплетно фундирање темеља и кад стубови изађу из воде, а ми већ имамо и 2/3 главног распона и више од пола бочног приде! :gobb:
Мост може бити готов у року без проблема, а и веза до зрењанинца, е једино ако се умешала нека политика, а ту смо већ на клизавом терену... :kafa:
dzonihsv - изванредне слике!! :kk: Можемо ли да очекујемо ускоро и визуре са леве обале, одатле је мост али и бочни распон који су започели некако најатрактивнији! (поподне је ту право светло :) ) Унапред хвала! :kk:

Далеко сам наравно од познаваоца, али видим да ли нечега има или нема. При тој процени је помогла и главна страница Беобилда са 50% проценом завршености. Тако да је само привидно одокативна процена 8)

Трећина приступа се још ни не гради ( најмање ) остатак је у стагнацији, не рачунајући рушење барака у Земуну. А све тек треба пресвући, оградити, уредити... Али то ми делује као најмањи проблем јер је брзина ту у једном моменту била фасцинантна, све је деловало синхронизовано. Насипали су, бетонирали, премошћивали и започели петљу у даху, значи може се.

Овде како кажеш имамо две трећине главног распона, то је у року :)
Али остатак је најбоље сагледати на сателитском снимку. Има ту доста посла. Све да је и сад премошћено у обе траке, још колико воде би протекло Дунавом до саме завршнице. Опет ограде, подлоге, расвета... А план је био да се пређе река на пролеће у тој сировој верзији, ако се не варам. А октобар у фул издању.

Добра ствар је да ће моста бити!!! То је извесно и због тога смо у плусу и оптимистични колико год да се актери спрдају са нама. Нисам хтео да секирам, ни да мрачим, али ме је нервирало то што не умемо да се држимо умерено и уздржано. Све је лепо, само никоме унапред кредит. То је као кад даш мајстору да се налива а посао ти је у кући тек покренут...за********* следи а ти се после нервирај. :wink:
 
Борчанац":rdx01ty4 je napisao(la):
При тој процени је помогла и главна страница Беобилда са 50% проценом завршености.

Очигледно је нису подуже ажурирали...

Борчанац":rdx01ty4 je napisao(la):
А план је био да се пређе река на пролеће у тој сировој верзији, ако се не варам. А октобар у фул издању.

Шта је овде спорно, па тако ће и бити. Једино вероватно не деоница зрењанинац-панчевац али ту прво нек администрација заврши свој посао...

Борчанац":rdx01ty4 je napisao(la):
Све је лепо, само никоме унапред кредит.

То је као кад даш мајстору да се налива а посао ти је у кући тек покренут...за********* следи а ти се после нервирај. :wink:

Па колико знам кредит су дали они нама :p . Наравно ти мислиш на то да смо пуно хвалили Кинезе, ал шта је ту тако страшно, брига њих шта ко у доколици пискара по форумима... :dil:
А што се наливања тиче па колико сам видео људи само пију чај из термоса, а и сами су га скували... :)
Ја им се и зато дивим, али и због видљивог квалитета посла који су обавили и модерне технологије и опреме коју користе (све нове "ZOOMLION" кинеске машине)
А што се зајебанције тиче, па она је непрестано продукована од домаћег естаблишмента (читај јајара..) на то смо се нажалост навикли... :notok: И нема нервирања, то је манир слабих... :vops:
 
Прво.
Ако нису ажурирали...жали се Игору ако смеш :p

Друго.
Хајде да оставимо мало простора да видимо који ће део бити споран. Било је опречних тумачења у којима је помињано и каскање на самом мосту. Па се сад појавила и фамозна виша ограда...да видимо, полако. :kafa:

Треће.
Није битно ко је дао кредит. Ти их плаћаш тим кредитом, значи да си газда. :pob: :D

И најважније. Брига мене, да ли је кинезе нешто брига!
Та еуфорија ми није сметала због њих никако, већ је то по мени једна од највећих мана нашег човека. Нерационално и неумерено, одмах на прву лопту, па се свиђа или не екстремно у крајност, без средине и праве оцене. Све док не постане касно. Те браћа те душмани.
 
Vrh