Akcija da novi most preko Dunava nosi ime Mihajla Pupina
Autor: Tanjug 22.12.2012. - 15:53
U Zemunu je danas održana akcija prikupljanja potpisa za inicijativu da se most u izgradnji preko Dunava, od Zemuna do Borče, nazove po istaknutom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, saopštili su Ujedinjeni regioni Srbije (URS).
Inicijativu su pokrenuli URS, pokreti Napred Banat iz Zrenjanina, Napred Pančevo, Zemunska priča i Pupinov biograf Dragiša Matić iz Idvora.
- Ime Mihajla Pupina, koje bi po našem predlogu trebalo da ponese most koji povezuje Zemun i Banat, potpuno je logičan izbor s obzirom na to da je on rođen u Banatu, a radio u Beogradu, i da su iza njega ostala velika dela - rekao je član Predsedništva URS-a Miroslav Čučković i izrazio zadovoljstvo što je ta partija 2009. godine pokrenula inicijativu za izgradnju tog mosta.
- Povezivanje regiona koje će biti realizovano izgradnjom ovog mosta po našem ubeđenju trebalo bi se veže za simbol našeg čuvenog naučnika. Mi smo ovim činom želeli da pokrenemo javnu raspravu i nadamo se da ćemo dobiti veliku podršku stanovnika za ovaj naš predlog. Mislim da i stanovnici Zemuna i stanovnici Palilule, kao i celog Beograda treba o tome da se izjasne u toku ove akcije koja će trajati sve dok traje izgradnja mosta - rekao je Čučković.
Predsednik udruženja gradjana Zemunska priča Nikola Balać čije pristalice su podržale tu inicijativu da most Zemun - Borča ponese ime Mihjala Pupina, rekao je da to udruženje želi time da istakne priznanje svemu što je naučnik učinio za Banat.
Pupinov biograf Dragiša Matić naglasio je da je u Idvoru ranije pokrenuta inicijativa da se aerodrom nazove po Pupinu, ali da ona nije uspela.
- Ovoga puta sam siguran da će inicijativa uspeti zahvaljujući podršci Ujedinjenih regiona Srbije i gradjana Zemuna, Zrenjanina i Pančeva. Taj most treba da se zove imenom Mihajla Pupina jer on spada u naše najveće patriote - naglasio je Matić.