Zuma":2oqcbs65 je napisao(la):
Pronasao sam odgovor na neka od svojih pitanja, bar kad je u pitanju tipican slucaj. .....
Zna li neko odgovor na preostala pitanja?
Nisam građevinac, ali da pokušam da pomognem. U suštini, sam si odgovorio na većinu pitanja.
Kao što si rekao: "Zemlja se izbacuje nekom vrstom okrugle nazubljene cevi ili klasičnog svrdla, koji posle nabijanja ove spoljasnje cevi prolazi kroz njenu sredinu", pri čemu treba napomenuti da se oplatna cev utiskuje (spušta) istovremeno sa bušenjem šipa:
Zatim se ubacuje armatura:
i na kraju se izliva šip uz istovremeno vađenje metalnih cevi:
Nisam siguran kakva je tačno procedura za vađenje oplatnih cevi iz vode, da li se uopšte vade, kada se vade i ako se vade da li se vade cele, obzirom na proces sušenja betona pod vodom. Jedno je sigurno, to nisu iste oplatne cevi koje se koriste za rad na suvom, ne sastoje se od segmenata, već se vare i gotovi šipovi koji vire iz vode obično deluju prilično zarđalo. Možda bi mogao da nam to objasni neki građevinac.
Što se tiče procedure izrade temelja stuba, evo kako je to rađeno na mostu Beška. Temelji dva glavna stuba koja drže centralni raspon od 210 metara su sagrađena u vodi i oslanjaju se svaki na po 50 šipova koji su fundirani do dubine od 35 metara. U temelj svakog od dva centralna stuba ugrađeno je po 200 tona armature i 860 kubnih metara betona. Za postavljanje temelja, urađeni su kesoni od čeličnih talpi dimenzija 17 x 17 metara iz kojih je izvučena sva voda, a onda je na suvoj podlozi na dubini od 12 metara na ranije izlivenim šipovima postavljena armatura i izliven temelj budućeg stuba.
U suštini, nije neophodno da temelji nosećih stubova u vodi leže skroz na dnu. Evo par slika kako je to izgledalo na privremenim stubovima prilikom gradnje mosta na Adi:
Nadam se da sam bio od pomoći.